Dodaj do ulubionych

Czy notariusz mógł odmówić?

18.07.06, 16:16
Witam
Mam być może nietypowe pytanie,ale potrzebuję pomocy. Podpisywałam akt
notarilany nabycia nieruchomości i pani notariusz odmówiła nam przyjęcia i co
za tym idzie złożenia w naszym imieniu wniosku o ustanowienie Księgi
Wieczystej.W banku gdzie załatwialiśmy kredyt powiedziano nam ze to jej
rola.W Sądzie do którego dotarliśmy już za późno,też powiedziano nam że
powinna była przyjąć bo taki ma obowiązek.
Mieliście taki przypadek?Co powinnam zrobić?Napisać skargę na lenistwo pani
notariusz do izby okręgowej?
Czas ucieka a my przez to zawalimy termin w banku.
Obserwuj wątek
    • Gość: a Czy nie mylisz pojęć ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 22:19
      Czym innym jest założenie księgi wieczystej i wpisanie w dziale II właścicieli,
      a czym innym wpisanie w dziale IV tej księgi obciążenia - hipoteki (po
      ustanowieniu hipoteki (co może nastapić na mocy waszego oświadczenia złożonego
      w akcie notarialnym albo na piśmie w banku).

1.
      Jeżeli nieruchomość przed zawarciem aktu nie miała założonej księgi wieczystej
      (na pewno jest to wyjaśnione w pierwszych paragrafach aktu), to notariusz
      bezwzględnie musiała postawić wniosek o założenie księgi wieczystej i wpisanie
      nabywców w dziale II. Jeżeli tego zaniedbała to pozostaje wam samemu złożyć
      wniosek o założenie księgi wieczystej do sądu i wpisanie was jako właścicieli w
      dziale II. MOżecie też poinformować Radę notarialną, bo to jest poważny błąd.

2.
      Zupełnie inną sprawą jest ustanowienie hipoteki i wpisanie tej hipoteki w
      dziale IV księgi wieczystej. To można, ale nie trzeba, zrobić w akcie. Odkąd do
      ustanowienia hipoteki nie jest potrzebne oswiadczenie w akcie notarialnym (od
      2004 r), wystarczy po nabyciu nieruchomości, samemu złożyć wniosek o wpis
      hipoteki w dziale IV księgi wieczystej składając samemu (bez udziału
      notariusza) wniosek na formularzu do sądu, zaświadczenie banku i pisemne
      oświadczenie o ustanowieniu hipoteki.

3.
      Oczywiście teoretycznie notariusz, na wasze żądanie, może dodać do treści aktu
      oświadczenie o ustanowieniu hipoteki i uzupełnić wniosek do sądu (jest na końcu
      aktu) o żądanie wpisanie hipoteki w dziale IV księgi wieczystej. Tyle tylko, że
      jeśli dostaliście już wcześniej z banku dokumentację dotyczącą ustanowienia
      hipoteki (zaświadczenie banku, podpisane przez was pisemne oświadczenie o
      ustanowieniu hipoteki, a może także wypełniony formularz do sądu), to takie
      rozwiązanie wam się po prostu nie opłaca.
      Po pierwsze notariusz pobiera wówczas dodatkowe (bo jest to czynność nie
      związana z samym nabyciem nieruchomości) wynagrodzenie, zależne od wysokości
      hipoteki (a gdy są dwie hioteki, to podwójnie), dodatkow podatek VAT od tego
      wynagrodzenia, a także podatek od czynności cywilnoprawnych od ustanowienia
      hipoteki (który najpewniej zapłaciliście już raz w banku). Nie wiem, czemu
      notariusz miała by się nie zgodzić na takie rozwiązanie, skoro dodatkowo na tym
      by zarobiła (może nie mieliście ze sobą niezbędnego zaświadczenia banku ?).

4.
      Na pewno natomiast notariusz nie może złożyć za was wniosku o wpis hipoteki
      przygotowanego przez bank (a więc na formularzu i zpisemnym oświadczeniem o
      ustanowieniu hipoteki).

Notariusz może wnosić o wpis hipoteki w księdze wieczystej tylko wtedy, kiedy
      akt notarialny zawiera oświadczenie o ustanowieniu hipoteki (patrz pkt 3).

Najprościej zadzwonić do notariusza i poprosić o wytłumaczenie czemu nie
      postawił wniosku o wpis hipoteki w akcie (najprawdopodobniej dlatego, że z
      dokumentacji bbbankowej wynikało, ze macie sami złożyć wniosek, jak w pkt 2).
      • sliwka.w.kompot Nie mylę. 19.07.06, 09:34
        Tak jak napisałam wcześniej.Pani notariusz nie chciała w akcie notarialnym
        zawrzeć informacji i tym samym wnioskować o wyodrębnienie KW na mieszkanie.A
        jak usłyszała że dodatkowo chcielibyśmy by dołączyć do dokumentacji wniosek o
        wpisanie praw banku(w dz.IV) to zaczęła krzyczeć jak na małe dzieci i niemal
        wyrzuciła nas z gabinetu.Brak profesjonalizmu tej kobiety nas powalił,a do tego
        prymitywne zachowanie i brak szacunku do bądź co bądź swoich klientów.
        Nam zależało na czasie bo na spotkanie z tą panią(narzucona przez stronę
        zbywającą)czekaliśmy prawie 2 tygodnie,dodatkowo otrzymała umowę przedwstępną
        gdzie jasno i czytelnie jest zawarta informacja iż środki pieniężne pochodzić
        będą z kredytu bankowego.
        No ogólnie rażące zanidbania.Wolałam się upewnić zanim rozpoczniemy jakieś
        kroki przeci tej Pani.
        Dziękuje za wyjaśnienie
        Pozdrawiam
        s.w.k.
        • Gość: al9 płacisz i wymagasz!!! IP: *.com / *.teleton.pl 19.07.06, 11:57
          Jeżeli nieruchomość przed zawarciem aktu nie miała założonej księgi wieczystej
          (na pewno jest to wyjaśnione w pierwszych paragrafach aktu), to notariusz
          bezwzględnie musiała postawić wniosek o założenie księgi wieczystej i wpisanie
          nabywców w dziale II. Jeżeli tego zaniedbała to pozostaje wam samemu złożyć
          wniosek o założenie księgi wieczystej do sądu i wpisanie was jako właścicieli w
          dziale II. MOżecie też poinformować Radę notarialną, bo to jest poważny błąd.
          --------------------------
          wniosek o założeni księgi musi byc oparty na dokumencie - np ze spółdzielni -
          opisującym w określony sposób nieruchomośc. Być może tego dokumentu nie było.
          co do nieprofesjonalnegio zachowania - to Ty płacisz za usługe - czemu
          pozwalasz na niehrzeczność???
          al
          • sliwka.w.kompot Re: płacisz i wymagasz!!! 19.07.06, 15:52
            Powtarzam raz jeszcze-z naszej strony wszelkie formalności zostały
            dopełnione.Nie brakowało dokumentów.
            Oczywiście sami złożymy wniosek o założenie tej KW i wpisanie banku(dziś jest w
            Sądzie dzień bez petenta).Chodzi tylko o to że chciałam mieć pewność że mam
            rację zanim rozpocznę "atak"na tą kobietę.
            Starałam się delikatnie tej pani wczoraj powiedzieć że jej zachowanie jest
            niestotowne i dalece nieprofesjonalne.Zależało mi na czasie dlatego spokojnie
            podpisałam te dokumenty i wyszłam-w końcu zniżać się miałam do jej poziomu??
            Zapłaciliśmy,a teraz w obliczu powyższej sytacji będziemy wnioskować o zwrot
            wynagrodzenia tej pani,skoro nie dopełniła swojego obowiązku należycie.

Dzięki za komentarz
            Pozdrawiam
            Śliwka
            • Gość: zdziwiony Re: płacisz i wymagasz!!! IP: *.centertel.pl 19.07.06, 16:18
              Ja nie rzomumiem jednej sprawy, Ty notariuszowi płacisz i on powinien robic to
              co Ty chcesz, jesli tego nie robi to poprostu idziesz do innego notariusza.
              Po co mu płaciłaś.
              • Gość: a a jednak się mylisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 18:16
                Widzę jednak, że mylisz pojęcia.

Notariusz mnie może złożyć za ciebie wniosku io wpis hipoteki na formularzu.
                Nie ma takiej czynności notarialnej, jak składanie za kogoś wniosku do sądu
                poza aktem.

Notariusz może postawić w akcie notarialnym wniosek, tylko wtedy gdy w akcie
                tym zawrze oświadczenie o ustnowieniu hipoteki, co wiąże się (jak pisałam
                wyżej) z dodatkowymi kosztami i inną konstrukcją aktu. Notariusz w tym
                wypadku "może", a nie "musi".

Poza tym, po co podpisywaliście akt notarialny, jeśli wam nie odpowiadał ? O
                zwrocie wynagrodzenia możesz zapomnieć. Skoro podpisałaś akt, to go
                zaakceptowałaś (przecież notariusz ci go przeczytała ?). Zapłaciłaś za to co
                podpisałaś. Sprawa zamknięta.

Jeśli chcesz zarzucać notariusz, że nie złożyła za ciebie formularza w sądzie,
                to udowadniasz tylko, że nie wiesz, kim jest notariusz. Notariusz to nie
                adwokat, nie może być twoim pełnomocnikiem. Wpisuje do aktu notarialnego
                wniosek skierowany do sądu tylko w tych wyjątkowych przypadkach, gdy pozwala mu
                na to prawo o notariacie. Przypadkiem tym nie jest twoje życzenie złożenia za
                ciebie formularza.

Skoro podpisałaś akt notarialny bez oświadczenia o ustanowieniu hipoteki (a
                zatem bez wniosku o jej wpisanie), to nie masz żadnych podstaw do pretensji.

Pomijam już takie kwestie, jak przesłanki odpowiedzialności cywilnoprawnych
                notariusza, bo tego laikom nie ma sensu wyjaśniać.

Oczywiście pisać zawsze możesz.
                • Gość: sssssssss Re: a jednak się mylisz IP: 85.102.184.* 24.07.06, 13:24
                  Bardzo sluszna odpowiedz.
                  Dodam tylko tym w bledzie ze notarıusz to nie sprzedawca gdzie sie placi ı ma.
                  On dokonuje czynnosci prawnych zdodnie z prawem a nie widzimısie klienta. I nie
                  ma czegos takiego ze jak sie placi to sie dostaje co chce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka