Dodaj do ulubionych

kablówka i najemca

IP: 195.245.213.* 29.09.06, 15:40
Wynajmowałam mieszkanie. Człowiek wyprowadził sie jakis czas temu. Miał w tym mieszkaniu kablówke na swoje nazwisko, podpisywał z nimi umowę. Przed wyprowadzką rozwiązał z nimi umowę, pożegnalismy sie . Teraz, po kilku miesiacach dostaje z kablówki pismo, że ktos z tego kabla korzysta ( w moim mieszkaniu, ktore stoi puste)bo oni wykryli sygnał. Strasza mnie sądem, karami itp. jak mam się przed nimi bronić - ja z tej kablówki nie korzystałam i nie korzystam, nikt w mieszkaniu nie mieszka, do skrzynki nikt sie nie włamał. Podejrzewam, że po prostu po rozwiązaniu umowy nie odłaczyli tego kabla i teraz czepiaja sie mnie jako własciciela. Jak sie od nich odczepić ? Bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: adam Re: kablówka i najemca IP: *.bicom.pl 29.09.06, 16:20
      napisz im grzecznie, że pomylili adres do korespondencji, bo nie podpisywałaś z
      nimi umowy i nie ma podstawy do płacenia. Jeżeli twierdzą, że ktoś z
      dostarczonego sygnału w tym kablu korzysta to pewnie na podstawie umowy z nimi,
      więc niech go ścigają o zapłatę, a jeżeli nie mają z nikim umowy to niech
      sygnał odetną, nawet kabel niech sobie zwiną.
      • Gość: zenon Re: kablówka i najemca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 20:32
        pomylili nie adres tylko adresata
    • Gość: mannia Re: kablówka i najemca IP: *.aster.pl 29.09.06, 17:45
      Dzięki Adam, właśnie dzwonili do mnie i koniecznie (wręcz nachalnie)chcą podpisać ze mną umowe co najmniej na pół roku - tylko wtedy anulują mi karę, która mi grozi.
      • szauwiaa Re: kablówka i najemca 30.09.06, 13:21
        Adam ma rację. Nie mają prawa żądać od Ciebie żadnych opłat, jeśli nie
        podpisywałaś z nimi umowy. Dziwne, że w ogóle coś od nich przychodzi na Twoje
        nazwisko. Dłużnikiem jest ten, kto podpisał, a nie właściciel mieszkania.
        • Gość: adam Re: kablówka i najemca IP: *.bicom.pl 02.10.06, 13:00
          W ogóle to dlaczego wykorzystują Twoje dane osobowe do wysyłania Ci
          korespondencji. Mają Twoją zgodę?
          • Gość: mannia Re: kablówka i najemca IP: 195.245.213.* 02.10.06, 14:06
            Nie dostałam od nich korespondencji pocztą. Zastałam zatkniętą w drzwi kartkę z informacja o tym, że stwierdzili, ze ktoś z tego mieszkania pobiera bezprawnie sygnał od nich. Ale: mieszkanie stoi puste od kilku miesięcy, umowę najemca rozwiązał dokładnie rok temu, potem jeszcze mieszkał - czy korzystał z kabla-nie wiem. Do ich skrzynki nikt sie nie włamał - to mi potwierdzili. Sądzę, że po prostu zaniedbali odcięcie sygnału rok temu i przy jakiejs rutynowej kontroli stwierdzili jw.. Jade dzisiaj to wyjasnić ale nie mam pojęcia jak zabezpieczyć się przed podobnym sprawami w przyszłości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka