Dodaj do ulubionych

Akt Notarialny

01.10.06, 11:27
Chce podpisac umowe przedwstepna w formie aktu notarialnego, ale jak
dokladnie to wyglada od strony organizacyjnej? Czy najpierw podpisuje
przedwstepna, a pozniej sie przeksztalca w akt, czy odrazu podpisuje sie akt
notarialny?
Obserwuj wątek
    • Gość: dobud Re: Akt Notarialny IP: 213.17.145.* 01.10.06, 19:28
      spisuje się umowę w obecności notariusza w formie aktu notarilanego - a w
      zasadzie to notariusz ją pisze.
      • Gość: Helena Re: Akt Notarialny IP: 82.139.51.* 02.10.06, 00:23
        Zarowno umowe przedwstepna ,jak i umowe koncowa /dotyczaca tego samego obiektu
        sprzedazy/powinno sie zawierac u notariusza.W Umowie przewstepnej notarialnej
        sprzedajacy zobowiazuje sie do sprzedazy okreslonej np: nieruchomosci za
        wymieniona cene w okreslonym czasie ,a kupujacy zobowiazuje sie nabyc ja na
        tych warunkach.W umowie przedwstepnej okresla sie tez miedzy innymi wielkosc
        zadatku i sposob wplaty oraz wszystkie zobowiazania do wykonania dla obu stron
        do czasu zawarcia umowy koncowej.Akt Notarialny Sprzedazy/umowa koncowa/
        przenosi wlasnosc na kupujacego po spelnieniu wszystkich zobowiazan /z umowy
        przewstepnej.Podpisujac przedwstepny akt notarialny mozna zabezpieczyc swoje
        przyszle prawa w ksiedze wieczystej nieruchomosci wpisem w dziale III/stosuje
        sie to najczesciej jesli termin podpisania aktu koncowego jest odlegly,a takze
        aby uniemozliwic sprzedajacemu zawarcie kolejnej umowy sprzedazy z innym
        nabywca /.
        • Gość: bert Re: Akt Notarialny IP: *.ukonline.co.uk 02.10.06, 07:56
          Dziekuje za podpowiedz, tylko jak to ujac dokladnie w umowie, moze ktos zapis
          dotyczacy, zabezpieczenia przyszle prawa w ksiedze wieczystej nieruchomosci
          wpisem w dziale III. Mam zmodyfikowac swoja umowe przedwstepna, i chcialabym
          dodac taki zapis, tylko nie wiem jak to ujac w slowa.
        • Gość: laik Re: Akt Notarialny IP: *.ukonline.co.uk 02.10.06, 09:41
          czy mozna zabezpieczyc prawa w ksiedze wieczystej nieruchomosci wpisem w
          dziale III, jeli chodzi o mieszkanie w budynku? Bo nie bardzo to rozumiem.
          Dziekuje za pomoc.
          • jaqbek2 Re: Akt Notarialny 02.10.06, 20:42
            A czy notariusz odowiada również za zapisy w umowie, które są niezgodne z
            prawem? Chcę negocjować umowę z developerem, głównie odnośnie terminów (ustalić
            bardziej konkretne) oraz wprowadzić zapisy odnośnie odpowiedzialności developera
            za przekroczenie tychże terminów. Czy w takim przypadku umowę ta negocjuję w
            obecności notariusza, czy wcześniej i czy notariusz jest w jakikolwiek stroną w
            negocjacjach? Co tak naprawdę da mi wyłożenie x złotych na podpisanie umowy
            przedwstępnej w formie aktu notarialnego ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka