Gość: daviza IP: *.76.classcom.pl 18.11.06, 10:51 chciałabym się dowiedzieć ile rocznie płaci się za 150 m2 domu -czy za garaż sie płaci osobno?Oraz pytanie o drogę-czy płaci się za drogę prywatną,która idzie do działki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: daviza Re: ile płaci sie za dom i drogę IP: *.76.classcom.pl 18.11.06, 11:06 kupuje działke przy drodze gminnej,ale właściciel tej działki,ma tez swoja działke za moją-i bedzie z mojej działki zabrany grunt na droge (z jego tez,bo za nim jest jescze jedna)-jak jest z opłatami za ta droge w przypadku 1-gdy ja chce wjezdzac z gminnej 2 -gdy ja wjezdzam z tej prywatnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 pytaj precyzyjniej IP: *.teleton.pl 18.11.06, 11:25 Daviza - bez urazy - ale ięcej konkretów? Ile się płąci podatków lokalnych? Grunt będzie zabrany? Przez gminę? Wywłaszczenie? Czy sprzedaż? Czy zrzeczenie się części gruntu na rzecz gminy? Nic nie rozumiem z tymi drogami? al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daviza Re: pytaj precyzyjniej IP: *.76.classcom.pl 18.11.06, 21:56 narazie mieszkam w mieszkaniu i planuje zakup działki(a własciwie juz prawie ja mam) i budowę domu-jakie podatki i ile płaci się mając własny domek-słyszałąm np.że za garaz przy domu płaci sie mniej niz wolnostojący itp..A co do tej drogi-czy płaci się jakis podatek za drogę -jeśli przechodzi przez twoja działkę a 1-uzywasz jej 2 -nie uzywasz jej-bo w moim przypadku boczna częsc działki musi byc wydzielona na droge dla tych co maja działki za moja-mMyśle ze teraz jaśniej napisałąm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 i odpowiedx IP: *.teleton.pl 21.11.06, 15:57 Płacisz podatki lokalne - tzw podatek od nieruchomości. Na razie - póki nie ma podatku katastralnego - to nieduże pieniądze. W róznych gminach rózne. Ale to maksimum kilkaset złotych rocznie. Co do drogi - podatek płaci jej włąściciel. Jesli w tej wydzielonej drodze będą inni udzuiałowcy - płacicie w czesciach, jesli inni będą mieli ustanowioną w stosunku do Twojej działki służebność - Ty zapłacisz.. Pozdrawiam al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daviza Re: i odpowiedx IP: *.76.classcom.pl 21.11.06, 23:12 dzieki o to mi własnie chodziło,bo jestem "zielona" w takich sprawach :) Odpowiedz Link Zgłoś