Dodaj do ulubionych

ile płaci sie za dom i drogę

IP: *.76.classcom.pl 18.11.06, 10:51
chciałabym się dowiedzieć ile rocznie płaci się za 150 m2 domu -czy za garaż
sie płaci osobno?Oraz pytanie o drogę-czy płaci się za drogę prywatną,która
idzie do działki.
Obserwuj wątek
    • Gość: daviza Re: ile płaci sie za dom i drogę IP: *.76.classcom.pl 18.11.06, 11:06
      kupuje działke przy drodze gminnej,ale właściciel tej działki,ma tez swoja
      działke za moją-i bedzie z mojej działki zabrany grunt na droge (z jego tez,bo
      za nim jest jescze jedna)-jak jest z opłatami za ta droge w przypadku 1-gdy ja
      chce wjezdzac z gminnej 2 -gdy ja wjezdzam z tej prywatnej
      • Gość: al9 pytaj precyzyjniej IP: *.teleton.pl 18.11.06, 11:25
        Daviza - bez urazy - ale ięcej konkretów?
        Ile się płąci podatków lokalnych?
        Grunt będzie zabrany? Przez gminę? Wywłaszczenie? Czy sprzedaż? Czy zrzeczenie
        się części gruntu na rzecz gminy? Nic nie rozumiem z tymi drogami?
        al
        • Gość: daviza Re: pytaj precyzyjniej IP: *.76.classcom.pl 18.11.06, 21:56
          narazie mieszkam w mieszkaniu i planuje zakup działki(a własciwie juz prawie ja
          mam) i budowę domu-jakie podatki i ile płaci się mając własny domek-słyszałąm
          np.że za garaz przy domu płaci sie mniej niz wolnostojący itp..A co do tej
          drogi-czy płaci się jakis podatek za drogę -jeśli przechodzi przez twoja
          działkę a 1-uzywasz jej 2 -nie uzywasz jej-bo w moim przypadku boczna częsc
          działki musi byc wydzielona na droge dla tych co maja działki za moja-mMyśle ze
          teraz jaśniej napisałąm
          • Gość: al9 i odpowiedx IP: *.teleton.pl 21.11.06, 15:57
            Płacisz podatki lokalne - tzw podatek od nieruchomości. Na razie - póki nie ma
            podatku katastralnego - to nieduże pieniądze. W róznych gminach rózne. Ale to
            maksimum kilkaset złotych rocznie.
            Co do drogi - podatek płaci jej włąściciel. Jesli w tej wydzielonej drodze będą
            inni udzuiałowcy - płacicie w czesciach, jesli inni będą mieli ustanowioną w
            stosunku do Twojej działki służebność - Ty zapłacisz..

Pozdrawiam
            al
            • Gość: daviza Re: i odpowiedx IP: *.76.classcom.pl 21.11.06, 23:12
              dzieki o to mi własnie chodziło,bo jestem "zielona" w takich sprawach :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka