Dodaj do ulubionych

podatek od sprzedaży mieszkania

IP: *.orange.pl 17.01.07, 00:05
chcę sprzedać mieszkanie przed upływem 5 lat od kupna (powiedzmy za 200 tys)i
kupić drugie za kredyt 100% (wartość 300 tys). Rozumiem iż podatku nie
zapłacę kiedy pieniądze z pierwszego przeznaczę na zakup (spłatę kredytu)
drugiego. moje pytanie czy muszę fizycznie wpłacić te pieniądze i pomniejszyć
o nie kwotę kredytu zaciągniętego wcześniej na drugie mieszkanie, czy też sam
fakt zakupu drugiego droższego mieszkania oznacza dla urzędu skarbowego
przeznaczenie przychodu z pierwszego tzn. czy muszę wpłacić owe 200 tys i
kredyt 300 tys zredukować do 100 tys czy też owe 200 tys mogę przeznaczyć na
wykończenie mieszkania. Dodam iż pierwsze mieszkanie obciążone jest hipoteką,
więc część dochodu z sprzedaży zostanie zrócona bankowi.
Obserwuj wątek
    • Gość: redi Re: podatek od sprzedaży mieszkania IP: *.acn.waw.pl 17.01.07, 00:14
      Z tego co wiem, to chyba wystarczy, że weżmiesz kredyt, fizycznie kasy nie
      musisz wpłacać. Najlepiej sprawdż w swoim USkarb. A z innej beczki. Może
      słyszales/laś coś o tym, czy skanowanie aktów notarialnych przez pośredników w
      obrocie nieruchomościami to normalna czy podejrzan praktyka???
    • Gość: redi Re: podatek od sprzedaży mieszkania IP: *.acn.waw.pl 17.01.07, 00:19
      sorki, podobno jest inaczej, w ciągu14 dni od daty sprzedaży koniecznie 14dni)
      musić zedeklarowć w US na spec formularzu, że kasę ze sprzedaży mieszkania
      wydasz na cele mieszkaniowe. Cała kasę. Sorry za wrong info.
      • Gość: mggm Re: podatek od sprzedaży mieszkania IP: *.orange.pl 17.01.07, 09:28
        niestety tak podejrzewałem. dzięki za info
        • cnet Re: podatek od sprzedaży mieszkania 18.01.07, 12:06
          jestem dokladnie w takiej samej sytuacji - sprzedaje mieszkanie przed uplywem 5
          lat, tyle, ze w moim przypadku odpisywalem sobie przez ostatnie 3 lata odsetki
          (od kredytu) od podatku - rozumiem, ze musze wplacic 100% tego co mi zostanie
          po sprzedazy mieszkania i splacie zaciagnietego kredytu na to mieszkanie na
          nowe. Szkoda, ale da sie przezyc...

Sa banki ktore refinansuja tzw wklad wlasny (w tym przypadku moga to byc
          pieniadze posostale ze sprzedazy pierwszego mieszkania):

przyklad:
          sprzedaje mieszkanie za 500,000pln z czego idzie na splate kredytu 180,000pln -
          zostaje wiec 320,000pln ktore wplacam jako wlkad wlasny na nowe mieszkanie,
          ktore kosztuje np 700,000pln. Teoretycznie powiniennem starac sie o kredyt w
          wys 380,000pln, ale niektore banki zwracaja wkad wlasny - czyli mozna odzyskac
          wlozone 380,000pln w gotowce.

nie wiem jak to wyglada z pkt widzenia US - pls o pomoc w interpretacji...

pozdr.

BTW - czy "cele mieszkaniowe" to rowniez wykonczenie mieszkania/domu kupowanego
          w stanie developerskim ale od osoby prywatnej?

robert.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka