Dodaj do ulubionych

Czy potrzeba aktu notarialnego przy darowiźnie?

IP: *.tvk.torun.pl 20.01.07, 13:21
Bardzo proszę o pomoc w odpowiedzi na pytanie:
czy do sporządzenia umowy darowizny mieszkania (z ojca na córkę) potrzebny
jest notariusz. Mój ojciec twierdzi, że teraz, tj. po zmianie przepisów
dotyczących darowizn - nie i że wystarczy umowa sporządzona między nami,
podpisana przez obie strony. Tylko czy aby na pewno? Wydaje mi się, że mimo
wszystko gdzieś ten notariusz by się przydał. Wcześniej na pewno konieczne
było sporządzenie takiej umowy w formie aktu notarialnego (900zł!!!), a jak
jest teraz? Jeżeli macie jakieś informacje na ten temat to pomóżcie, proszę.
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: br311 Re: Czy potrzeba aktu notarialnego przy darowiźni IP: *.compi.net.pl 20.01.07, 13:32
      Z tego co mi wiadomo art. 158 k.c. sie ostatnio nie zmienil "Umowa
      zobowiązująca do przeniesienia własności nieruchomości powinna być zawarta w
      formie aktu notarialnego. To samo dotyczy umowy przenoszącej własność, która
      zostaje zawarta w celu wykonania istniejącego uprzednio zobowiązania do
      przeniesienia własności nieruchomości; zobowiązanie powinno być w akcie
      wymienione."
      • Gość: nadziejka Re: Czy potrzeba aktu notarialnego przy darowiźni IP: *.tvk.torun.pl 20.01.07, 14:03
        W Gazecie Wyborczej z 04,01,07 był artykuł o spadkowej rewolucji podatkowej, w
        którym o umowie darowizny było napisane:
        "Nie ma jednolitego urzędowego wzoru umowy darowizny. każdy może taka umowę
        sporządzić samodzielnie. Umowa powinna zawierać co najmniej: wyraźne określenie
        zawierających ja stron (imiona, nazwiska, adresy), zdefiniowany przedmiot
        darowizny oraz jej warunki. Można do tego dodać daty urodzeni9a oraz serie i
        numery dokumentów tożsamości osób zawierających umowę. Wskazane jest też, choc
        nie konieczne, dodanie informacji o stopniu pokrewieństwa między darczyńcą i
        obdarowanym. Powinna sie w niej znaleźć także data zawarcia umowy. Umowy nie
        trzeba rejestrować u notariusza, choć oczywiście taka rejestracja zwiększa jej
        wiarygodność w oczach fiskusa.(...)"

I co teraz? Może wystarczy jakieś potwierdzenie tej umowy u notariusza??? Nie
        będę ukrywać, że martwią mnie dodatkowe koszty, a tak może byłoby taniej...
        • Gość: br311 Re: Czy potrzeba aktu notarialnego przy darowiźni IP: *.compi.net.pl 20.01.07, 14:20
          No tak. "Rewolucja" dotyczy opodatkowania. W kwestii formy czynnosci prawnej
          wszystko zostalo po staremu.
          Gazecie chodzi o Art. 890. § 1. Oświadczenie darczyńcy powinno być złożone w
          formie aktu notarialnego. Jednakże umowa darowizny zawarta bez zachowania tej
          formy staje się ważna, jeżeli przyrzeczone świadczenie zostało spełnione.
          Jednak § 2. stanowi: Przepisy powyższe nie uchybiają przepisom, które ze
          względu na przedmiot darowizny wymagają zachowania szczególnej formy dla
          oświadczeń obu stron.

Umowa zobowiazujaca do przeniesienia wlasnosci nieruchomosci zawsze wymaga
          formy aktu notarialnego, niezaleznie od tego czy jest to sprzedaz,
          darowizna,itd.
          • Gość: nadziejka Re: Czy potrzeba aktu notarialnego przy darowiźni IP: *.tvk.torun.pl 20.01.07, 14:27
            Dziękuję za odpowiedź. Pozostaje mi chyba tylko zorientować się jak to wygląda
            ze strony spółdzielni mieszkaniowej, tzn. czy oni na podstawie takiej umowy
            dokonają zmiany.
            Pozdrawiam
            • Gość: br311 Re: Czy potrzeba aktu notarialnego przy darowiźni IP: *.compi.net.pl 20.01.07, 14:33
              A to jest mieszkanie wlasnosicowe czy spoldzielcze wlasnosciowe prawo do lokalu
              czy moze spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu?
              • Gość: br311 Re: Czy potrzeba aktu notarialnego przy darowiźni IP: *.compi.net.pl 20.01.07, 14:38
                W sumie wszystko jedno, "Umowa zbycia spółdzielczego własnościowego prawa do
                lokalu powinna być zawarta w formie aktu notarialnego."
        • zegmarek Re: Czy potrzeba aktu notarialnego przy darowiźni 21.02.07, 15:28
          Umowy dotyczące przeniesienia własności nieruchomości muszę być w formie aktu
          notarialnego

www.doradca.gratka.pl
      • Gość: teska Re: Czy potrzeba aktu notarialnego przy darowiźni IP: *.tvtom.pl 20.02.07, 23:05
        dobry wieczor - mam pytanie chce kupic corce mieszkanie / jest mezatka/czy mam
        to zrobic w formie darowizny ? jakie teraz sa koszty notarialne przy
        sporzadzeniu umowy ,aktu darowizny czeakm na odpowiedz
    • Gość: Justyna Re: Czy potrzeba aktu notarialnego przy darowiźni IP: *.lubin.dialog.net.pl 31.01.07, 16:26
      Mam pytanie, czy dowiedzialas sie jak to wyglada ze strony spoldzielni, tzn chodzi mi o czlonkowstwo? Dziekuje Milego dnia
      • Gość: teska Re: Czy potrzeba aktu notarialnego przy darowiźni IP: *.tvtom.pl 20.02.07, 23:02
        dobry wieczor - mam pytanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka