Dodaj do ulubionych

sprzedaż mieszkania w 2007 roku

01.02.07, 09:06
Podobno zmieniły się przepisy od 2007 - nie można zadeklarować, że
przeznaczymy pieniądze ze sprzedaży mieszkania na cele mieszkaniowe, co
pwooduje, że musimy zapłacić 19% podatek od różnicy kwot sprzedaż - zakup.
Mieszkanie kupiłem kilka lat temu, a akt podpisałem w połowie stycznia.
Wskażcie jakieś światło. Z góry dziękuję.

Obserwuj wątek
    • ferdynand.wielki Re: sprzedaż mieszkania w 2007 roku - darowizna 01.02.07, 09:30
      A czy sporzadzenie darowizny np na brata i pozniejsza sprzedaz mieszkania przez
      niego spowoduje brak koniecznosci zaplaty podatku 19%?

ferdynand.wielki napisał:

> Podobno zmieniły się przepisy od 2007 - nie można zadeklarować, że
      > przeznaczymy pieniądze ze sprzedaży mieszkania na cele mieszkaniowe, co
      > pwooduje, że musimy zapłacić 19% podatek od różnicy kwot sprzedaż - zakup.
      > Mieszkanie kupiłem kilka lat temu, a akt podpisałem w połowie stycznia.
      > Wskażcie jakieś światło. Z góry dziękuję.
      >
      >
      >
      >
      • ferdynand.wielki pomozcie prosze 01.02.07, 11:25

> A czy sporzadzenie darowizny np na brata i pozniejsza sprzedaz mieszkania przez
        > niego spowoduje brak koniecznosci zaplaty podatku 19%?
        >
        >
        >
        >
        > ferdynand.wielki napisał:
        >
        > > Podobno zmieniły się przepisy od 2007 - nie można zadeklarować, że
        > > przeznaczymy pieniądze ze sprzedaży mieszkania na cele mieszkaniowe, co
        > > pwooduje, że musimy zapłacić 19% podatek od różnicy kwot sprzedaż - zakup
        > .
        > > Mieszkanie kupiłem kilka lat temu, a akt podpisałem w połowie stycznia.
        > > Wskażcie jakieś światło. Z góry dziękuję.
        > >
        > >
        > >
        > >
        • ferdynand.wielki darowanie kwoty ze sprzedazy 01.02.07, 16:05
          – Można się spodziewać, że w praktyce darczyńca będzie dążył do sprzedaży
          nieruchomości, po czym jako darowiznę przekaże nabywcy uzyskaną cenę.
          Obowiązujące przepisy o podatkowych czynnościach pozornych w pełni nie rozwiążą
          tego problemu. Furtka może przynieść korzyści osobom zaliczonym tylko do
          pierwszej grupy podatkowej. Pozostali zapłacą podatek tak od darowizny, jak i od
          sprzedaży. Stąd też pod znakiem zapytania staje postulat powszechności i
          sprawiedliwości opodatkowania – uważa Marek ...

> ferdynand.wielki napisał:
          >
          > > A czy sporzadzenie darowizny np na brata i pozniejsza sprzedaz mieszkania
          > przez
          > > niego spowoduje brak koniecznosci zaplaty podatku 19%?
          > >
          > >
          > >
          > >
          > > ferdynand.wielki napisał:
          > >
          > > > Podobno zmieniły się przepisy od 2007 - nie można zadeklarować, że
          > > > przeznaczymy pieniądze ze sprzedaży mieszkania na cele mieszkaniowe
          > , co
          > > > pwooduje, że musimy zapłacić 19% podatek od różnicy kwot sprzedaż -
          > zakup
          > > .
          > > > Mieszkanie kupiłem kilka lat temu, a akt podpisałem w połowie stycz
          > nia.
          > > > Wskażcie jakieś światło. Z góry dziękuję.
          > > >
          > > >
          > > >
          > > >
    • Gość: adam Re: sprzedaż mieszkania w 2007 roku IP: *.bicom.pl 01.02.07, 16:11
      jeśli kupiłeś kilka lat temu i sprzedałeś w styczniu, to nowa ustawa Cię nie
      obowiązuje, podlegasz starym przepisom.
      • ferdynand.wielki akt styczen 2007 01.02.07, 16:13
        akt podpisalem niecale dwa tygodnie temu - to chyba komplikuje sytuacje

Gość portalu: adam napisał(a):

> jeśli kupiłeś kilka lat temu i sprzedałeś w styczniu, to nowa ustawa Cię nie
        > obowiązuje, podlegasz starym przepisom.
        • Gość: adam Re: akt styczen 2007 IP: *.bicom.pl 01.02.07, 16:38
          nieuważnie czytasz... podlegasz starym przepisom więc jeśli nabyłeś to
          mieszkanie w najpóźniej 31 12 2001 roku to nic nie płacisz, jeżeli później, to
          wisisz dla US 10 % ceny sprzedaży, chyba że zadeklarujesz w odpowiednim
          terminie (ważne !) wydatkowanie kasy na cele mieszkalne celem zwolnienia z
          podatku dochodowego.
          • ferdynand.wielki Re: akt styczen 2007, jeszcze nie sprzedalem 01.02.07, 17:48
            Adam,

nabylem w 2001 - mam faktury z 2001, ale akt notarialny podpisalem dopiero w
            2007 (styczen 2007)

wg wszelkich zrodel moment nabycia to data podpisania aktu notarialnego czyli
            wyglada na to, ze nabylem 2007 i obowiazuja mnie przepisy z tego roku

mieszkanie nabylem jeszzce nie sprzedalem - pytanie tyczy sie podatku od sprzedazy

dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Gość portalu: adam napisał(a):

> nieuważnie czytasz... podlegasz starym przepisom więc jeśli nabyłeś to
            > mieszkanie w najpóźniej 31 12 2001 roku to nic nie płacisz, jeżeli później, to
            > wisisz dla US 10 % ceny sprzedaży, chyba że zadeklarujesz w odpowiednim
            > terminie (ważne !) wydatkowanie kasy na cele mieszkalne celem zwolnienia z
            > podatku dochodowego.
            • Gość: adam Re: akt styczen 2007, jeszcze nie sprzedalem IP: *.bicom.pl 02.02.07, 11:00
              w tej sytuacji podlegasz nowej ustawie z 19% podatkiem od dochodu. Myślę, że
              dla US faktury dokumentujące koszty sprzed daty aktu notarialnego nie mają
              żadnego znaczenia bo nabycie, jak trafnie zauważyłeś w źródłach, następuje
              teraz.
    • Gość: iva Re: sprzedaż mieszkania w 2007 roku IP: *.wroclaw.mm.pl 02.02.07, 12:19
      Jest jeszcze szansa w ominięciu 19%podatku w meldunku.Musisz byc zameldowany
      minimum 12 miesiecy! Zadzwon do dowolnego urzędu skarbowego ,aby Ci powiedzieli
      na 100%,ze tak jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka