Dodaj do ulubionych

Podatek od nieruchomości

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 23:53
Kupiłam właśnie dużą,ładną działkę rolną pod lasem.Moje szczęście trwało
chwile bo dowiedziałam się że gmina właśnie opracowuje nowy plan
zagospodarowania przestrzennego.Moja działka rolna zmieni status na budowlaną.
Czy bede płacić podatek jak za działke budowlaną?czy jak za grunt rolny??
Obserwuj wątek
    • ravenheart1 Re: Podatek od nieruchomości 15.03.07, 09:58
      Gość portalu: Aga napisał(a):

> Kupiłam właśnie dużą,ładną działkę rolną pod lasem.Moje szczęście trwało
      > chwile bo dowiedziałam się że gmina właśnie opracowuje nowy plan
      > zagospodarowania przestrzennego.Moja działka rolna zmieni status na budowlaną.
      > Czy bede płacić podatek jak za działke budowlaną?czy jak za grunt rolny??

O wymiarze i charakterze podatku decyduje wpis w ewidencji gruntów, samo
      uchwalenie planu nie zmienia klasyfikacji gruntu z rolnego na budowlany, taka
      zmiana nastąpi dopiero w momencie rozpoczęcia inwestycji budowlanej - tak więc
      po uchwaleniu planu będzie to działka rolna z przeznaczeniem w planie pod zabudowę.
      Jest jeszcze jedna kwestia :uchwalenie planu i zw. z tym wzrost wartości działki
      - warto dowiedzieć się w gminie czy jest pobierana opłata adiacencka ( z tytułu
      wzrostu wartości nieruchomości ) czy też tzw. renta planistyczna ( dodatkowa
      opłata pobierana w przypadku sprzedaży działki przed upływem 5 lat od wejścia w
      życie MPZP )
      • Gość: woody bocca Re: Podatek od nieruchomości IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.04.07, 16:04
        ravenheart1 napisał:
        "uchwalenie planu i zw. z tym wzrost wartości działki
        - warto dowiedzieć się w gminie czy jest pobierana opłata adiacencka ( z tytułu
        wzrostu wartości nieruchomości)".
        W kwestii formalnej.
        Opłata adiacencka nie ma żadnego związku z uchwaleniem, bądź zmianą miejscowego
        planu zagospodarowania przestrzennego!
        *)
    • Gość: Fifik Re: Podatek od nieruchomości IP: 85.128.14.* 24.04.07, 09:02
      W momencie zmiany klasyfikacji gruntu w MPZP, może nastąpić również zmiana
      zapisu w ewidencji gruntów. Jeżeli nastąpi taka zmiana zostaniesz o tym
      powiadomiona listownie. Na Twoim miejscu nie przejmował bym się zwiększonymi
      kosztami podatku od nieruchomości. Nie jest on wysoki. W Wawie np wynosi 0.20
      zł za m2
    • andrzej.sawa Re: Podatek od nieruchomości 24.04.07, 09:36
      No ale masz to co wielu by chciało - teren o większej wartości rynkowej.
      • Gość: a3 Re: Podatek od nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 15:55
        Zrobilas swietny interes kupilas dzialke rolna a masz budowlana bez kiwniecia
        palcem , pogratulowac. Ciesz sie dziewczyno

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka