daszum
11.09.08, 09:26
W najbliższym czasie będę finalizować zakup 2 działek, leżących jedna za drugą, oddzielonych od siebie rowem melioracyjnym, wpisanych do jednej księgi wieczystej. Są to typowe "makarony" szerokości 16 m i bardzo długie, pierwsza ma pow.11 a, a druga ma pow.20 a.
Pierwsza z tych działek ma dostęp do drogi publicznej, natomiast do drugiej jest dojazd przez tą pierwszą. Mnie interesuje ta druga działka i na niej chciałabym coś wybudować, a tą pierwszą sprzedać.Wzdłuż obydwu działek na całej długości jest droga prywatna szer. 3m, stanowiąca dojazd do pola położonego za drugą działką. Chciałam dogadać się z właścicielką tej do drogi o odpłatne ustanowienie służebności, żeby mieć dojazd do drugiej działki, ale osoba ta absolutnie nie wyraziła na to zgody. Stwierdziła, że zamierza sprzedać swoje pole a gdy droga dojazdowa będzie w jakiś sposób obciążona to cena będzie niższa.Żadne negocjacje nie wchodzą teraz w grę, jedynie gdy będzie nowy właściciel to być może uda się to jakoś załatwić, ale nie wiadomo kiedy to będzie.
Wystąpiłam do gminy o warunki zabudowy oddzielnie dla obydwu działek i je dostanę, z tym że dla drugiej działki dojazd przez pierwszą.
I teraz mam pytanie, czy mogę sprzedać pierwszą działkę i zwrócić się do sądu o ustanowienie drogi koniecznej dla drugiej działki, bo wtedy będzie ona pozbawiona dostępu do drogi publicznej? Czy istniejąca droga szer.3m będzie wystarczająca do uzyskania pozwolenia na budowę?
Kupuję te działki jedynie ze względu na drugą. Na pierwszej działce szer.16m w odl.2 m od granicy jest dom sąsiada. Przy takiej szer. działki nie ma gdzie uciec, to tak jak bym nadal mieszkała w bloku i dlatego chcę ją sprzedać.