Dodaj do ulubionych

Czy bratowa może brać udział w licytacji komorn.

IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.04.09, 09:35
Sytuacja wygląda tak: po zmarłym tacie mam udziały w mieszkaniu
własnościowym. Takie same udziały ma mój brat który ma długi
(komornika na karku -alimenty) . Czy komornik może zlicytować udzały
mojego brata ?
A jeśli tak ,to czy moja żona, a bratowa dłużnika może kupić je na
licytacji komorniczej ?
Obserwuj wątek
    • sralimuchibedziewiosna Re: Czy bratowa może brać udział w licytacji komo 10.04.09, 21:50
      a dlaczego miałaby nie móc ?
      • Gość: Oskar Re: Czy bratowa może brać udział w licytacji komo IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.04.09, 07:58
        Słyszałem, że członkowie rodziny, nie wszyscy mogą brać udział w
        licytacji, stąd moje pytanie .No i czy udziały w mieszkaniu może
        licytować komornik ? Jakby mi mógł ,ktoś podpowiedzieć coś więcej. Z
        góry dziękuję.
        • irma223 Re: Czy bratowa może brać udział w licytacji komo 11.04.09, 11:21
          Z Kodeksu Postępowania Cywilnego:

"Art. 976.
          § 1. W przetargu nie mogą uczestniczyć: dłużnik, komornik, ich małżonkowie,
          dzieci, rodzice i rodzeństwo oraz osoby obecne na licytacji w charakterze
          urzędowym, licytant, który nie wykonał warunków poprzedniej licytacji, osoby,
          które mogą nabyć nieruchomość tylko za zezwoleniem organu państwowego, a
          zezwolenia tego nie przedstawiły."

Pańska żona jako bratowa nabyć zatem może, ale nieruchomość (lub udział w niej)
          zwykle małżonkowie nabywają na współwłasność. A Pan jako brat nabyć nie może.
          Chyba, że macie Państwo rozdzielność majątkową lub bratowa będzie nabywała za
          środki pochodzące z jej majątku osobistego.
          • Gość: Oskar Re: Czy bratowa może brać udział w licytacji komo IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.04.09, 16:27
            Nie mam z żoną rozdzielności majątkowej .Chciałbym żeby te udziały
            nie trafiły w obce ręce, gdyż w mieszkaniu tym mieszka moja mama.Jak
            to najlepiej rozwiązać?
            • Gość: Oskar Do Irmy IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.04.09, 14:57
              Czy mogłabyś mi doradzić co najlepiej zrobić?
              • Gość: al9 rozdzielność IP: *.teleton.pl 15.04.09, 15:54
                nie ma innej mozliwości
                bratowa - żeby działać bez udziału męża - którego udział w licytacji
                jest wykluczony - musi miec rozdzielność
                Drugi sposób - mozesz o przysługe poprosic ludzi obcych.. Chyba
                macie jakichs przyjaciół...?
                al
                • Gość: Oskar Re: rozdzielność IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.04.09, 18:58
                  Dziękuję za odpowiedz, a jakby moja żona dostała pieniądze od swoich
                  rodziców to mogłaby za nie kupić udziały bez rozdzielności ?
                  • irma223 Re: rozdzielność 15.04.09, 19:46
                    Gość portalu: Oskar napisał(a):

> a jakby moja żona dostała pieniądze od swoich
                    > rodziców to mogłaby za nie kupić udziały bez rozdzielności ?

Pieniądze pochodzące z:
                    1. Z darowizny (uczynionej imiennie na nią, z nie na oboje Państwa)
                    2. Ze spadku
                    3. Z honorarium za prawa autorskie
                    4. Z dochodów ze sprzedaży majątku stanowiącego majątek osobisty (np. nabytego
                    przed ślubem lub w drodze darowizny lub spadku)

są jej majątkiem osobistym i za te pieniądze może ona nabyć nieruchomość, która
                    nie będzie stanowiła majątku wspólnego, tylko jej majątek osobisty.

Ale ciekawa jestem, czy komornik nie będzie tego kwestionował - w razie czego
                    trzeba by udowadniać pochodzenie środków finansowych.

Natomiast przy rozdzielności majątkowej komornik niczego zakwestionować nie może.

Darowizna pieniężna z rodziców na dzieci jest nie objęta podatkiem, o ile jest
                    dokonywana przelewem z konta na konto i zgłoszona w terminie 6 miesięcy do
                    Urzędu Skarbowego.
    • Gość: jagoda problem IP: *.grakom.pl 18.01.14, 08:33
      ja mam identyczny problem brat zadłużył część domu po zmarłym ojcu.tam mieszka moja mama chciałam kupić na licytacji jego część na mojego męża nie mam więcej rodziny a na znajomego mmmmm zawiodłam się na własnym bracie.chciałam się z nim dogadać spłacić jego długi wzamian za przepisanie jego części na mamę niestety się nie zgodził.teraz powstał problem.co robić ?? czy naprawdę na licytacji może być zakwestionowane to że chce to kupić mój mąż jeśli nie posiadamy rozdzielności majątkowej.?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka