Gość: pytający IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.09, 16:12 Posiadam własnościowe mieszkanie spółdzielcze. Co się stanie jeżeli zrezygnuję z członkostwa bądź zostanę wykreślony z listy członków?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: . Re: prawo spółdzielcze IP: 213.76.165.* 20.04.09, 16:20 prawo-nieruchomosci.krn.pl/ujednolicone-akty-prawne-1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzetka Re: prawo spółdzielcze IP: 80.48.4.* 20.04.09, 20:59 No to ci doradził :) Żeby zostać wykreślonym z kręgu członków Spółdzielni trzeba się postarać. Jeśli natomiast sam zrezygnujesz z członkostwa to stracisz prawo do wszystkiego, min: - do wglądu w dokumenty spółdzielni - do braniu udziału w tzw zebraniach środowiskowych - nie możesz brać udziału w wyborach do rady osiedla, rady nadzorczej spółdzielni itp - ty nie możesz wybierać i sam nie możesz być wybierany - w wielu spółdzielniach stosuje się wobec "nie członków" wyższą stawkę czynszu - i inne często określone w statucie i odrębnych regulaminach spółdzielni sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytający Re: prawo spółdzielcze IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.09, 21:39 Może mój błąd - ale w sumie nigdy nie interesował mnie wgląd w dokumenty bo pewnie bez wynajęcia prawnika i tak większość spraw byłaby dla mnie niejasna. Co do zebrań różnego typu to już od parunastu ładnych lat nic się nie zmienia - w radach osiedli czy zarządzie jedne i te same osoby - takie kółko wzajemnej adoracji, więc po co ja tam?? Zasadniczo na spółdzielnie nie narzekam - po prostu się zacząłem zastanawiać jakie są realne korzyści dla mnie z przynależenia do niej. Piszesz o wyższej stawce czynszu i to np. jest kwestia która mnie interesuje: - o ile taki czynsz może być wyższy - czy jest to wtedy wolna amerykanka czy jednak jest to jakoś ograniczane?? - nie będąc członkiem spółdzielni dalej także płacę na fundusz remontowy - czy wobec tego spółdzielnia nadal jest zobowiązana do usuwania różnego typu usterek instalacji, wymiany okien itp?? - i czy są jakieś ewentualnie plusy w przypadku rezygnacji z członkostwa?? Odpowiedz Link Zgłoś