Dodaj do ulubionych

prawo spółdzielcze

IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.09, 16:12
Posiadam własnościowe mieszkanie spółdzielcze.
Co się stanie jeżeli zrezygnuję z członkostwa bądź zostanę wykreślony z listy
członków??
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: prawo spółdzielcze IP: 213.76.165.* 20.04.09, 16:20
      prawo-nieruchomosci.krn.pl/ujednolicone-akty-prawne-1.html
      • Gość: rzetka Re: prawo spółdzielcze IP: 80.48.4.* 20.04.09, 20:59
        No to ci doradził :)

Żeby zostać wykreślonym z kręgu członków Spółdzielni trzeba się postarać.
        Jeśli natomiast sam zrezygnujesz z członkostwa to stracisz prawo do wszystkiego,
        min:
        - do wglądu w dokumenty spółdzielni
        - do braniu udziału w tzw zebraniach środowiskowych
        - nie możesz brać udziału w wyborach do rady osiedla, rady nadzorczej
        spółdzielni itp - ty nie możesz wybierać i sam nie możesz być wybierany
        - w wielu spółdzielniach stosuje się wobec "nie członków" wyższą stawkę czynszu
        - i inne często określone w statucie i odrębnych regulaminach spółdzielni sprawy
        • Gość: pytający Re: prawo spółdzielcze IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.09, 21:39
          Może mój błąd - ale w sumie nigdy nie interesował mnie wgląd w dokumenty bo
          pewnie bez wynajęcia prawnika i tak większość spraw byłaby dla mnie niejasna.
          Co do zebrań różnego typu to już od parunastu ładnych lat nic się nie zmienia -
          w radach osiedli czy zarządzie jedne i te same osoby - takie kółko wzajemnej
          adoracji, więc po co ja tam??
          Zasadniczo na spółdzielnie nie narzekam - po prostu się zacząłem zastanawiać
          jakie są realne korzyści dla mnie z przynależenia do niej. Piszesz o wyższej
          stawce czynszu i to np. jest kwestia która mnie interesuje:
          - o ile taki czynsz może być wyższy - czy jest to wtedy wolna amerykanka czy
          jednak jest to jakoś ograniczane??
          - nie będąc członkiem spółdzielni dalej także płacę na fundusz remontowy - czy
          wobec tego spółdzielnia nadal jest zobowiązana do usuwania różnego typu usterek
          instalacji, wymiany okien itp??
          - i czy są jakieś ewentualnie plusy w przypadku rezygnacji z członkostwa??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka