Dodaj do ulubionych

salmonella -potrzebuje rady

20.07.04, 10:25
mam corke (4,5 mies), ktora jest nosicielem salmonelli. Zachorowala kiedy
miala 6 tyg. Od momentu choroby ma wstrzymane szczepienia, pediatra
zdecydowal sie tylko na powtorzenie zoltaczki. Mala nie ma zbyt duzego
apetytu i malo przybiera na wadze (ostatnie 5 tygodni waga wzrosla o 430g).
Moj lekarz nie ma zupelnie doswiadczenia w prowadzeniu takiego dziecka i
podejmuje decyzje "na wyczucie" (mimo to jest bardzo dobra lekarka, lecze u
niej juz drugie dziecko).
Na forum pytalam o doswiadczenia innych mam i uzyskalam odpowiedz, ze po
szczepieniu takiego dziecka moga byc powazne powiklania. Przestraszylam sie,
bo rozmawialysmy z lekarka o tym, ze mala trzeba juz zaczac szczepic. Sama
nie wiem co robic, boje sie o mala, przezycia w szpitalu byly dla nas bardzo
trudne. Bardzo chcialabym poradzic sie jakiegos specjalisty, zeby nie zrobic
dziecku krzywdy, a nie umiem takiego znalezc.
Czy pani potrafi cos na ten temat powiedziec, dac mi jakies wskazowki na
temat dalszego postepowania? Dodam, ze rowniez moja lekarka jest bardzo
otwarta osoba, pyta jakie sa zalecenia z sanepidu, decyzje konsultuje z innym
pediatra -tyle ze nikt tak na prawde nie potrafi udzielic nam zetelnej rady..
Obserwuj wątek
    • krystyna.piskorz Re: salmonella -potrzebuje rady 20.07.04, 13:09
      Szanowna pani. Nie wiem w jakiej miejscowości Pani mieszka. W każdym
      województwie powinna być poradnia konsultacyjna ds szczepień lub poradnia
      chorób zakaźnych. (są one najczęściej przy szpitalach dziecięcych). Radziłabym
      Pani aby poprosić Panią doktor o skierowanie i udac sie tam na konsultacje
      specjalisty. Pozdrawiam i głowa do góry.
      • kaha1 Re: salmonella -potrzebuje rady 20.07.04, 20:44
        mieszkamy w kakowie. nie wiem dlaczego wczesniej o tym nie pomyslalam,
        rzeczywiscie to chyba najlepsze rozwiazanie. Skontaktuje sie z nimi jeszcze w
        tym tygodniu.
        • staramama Re: salmonella -potrzebuje rady 20.07.04, 23:17
          Polecam Poradnię przy Dziecięcym Oddziale Chorób Zakaźnych Szpitala
          Żeromskiego. Lekarki tamtejsze są po prostu fantastyczne. Korzystałam przy
          obojgu dzieciach, więc sprawdziłam niemal na sobie. Tam zresztą też możesz
          zaszczepić dziecko.
          • kaha1 Re: salmonella -potrzebuje rady 21.07.04, 10:26
            ok dzisiaj tam zadzwonie
            • kaha1 Re: salmonella -potrzebuje rady 29.07.04, 10:52
              byłam w szpitalu żeromskiego, pani powiedziała, że salmonella nie jest
              przeciwskazaniem do szczepień, tyje w dolnej granicy normy więc jest ok i mam
              wprowadzić zupkę z kurczakiem.
              Posłucham tej pani i przekażę jej zalecenia pediatrze, ale coś nie do końca
              jestem przekonana do jej słów. Może taki ze mnie niedowiarek, ale mięso 4,5
              miesięcznemu dziecku? I dlaczego przed nosicielstwem tyła ponad normę a odkąd
              ma tą bakterię to wszystko się zatrzymało?
              Może po prostu trudno mi uwierzyć w coś co nie jest po mojej myśli?
              • krystyna.piskorz Re: salmonella -potrzebuje rady 01.08.04, 12:39
                Szanowna Pani. Ciesze się że była Pani na konsultacji w Poradni chorób
                zakaźnych. Myslę ze otrzymała Pani informacje od Pani doktor o salmonellozie.
                Dziecko jest nosicielem zatem rozwija się gorzej i mniej przybiera na wadze.
                Należy co jakiś czas robic badania kału na posiew aby stwierdzić czy jeszcze
                dziecko jest nosicielem. Dobrze jest podawać dziecku lacidofil, to sa tabletki
                z pałeczkami kwasu mlekowego. Dziecko w tym czasie powinno być karmione ze
                szczególnym zaangażowaniem, gdyz naturalnie zmniejszone łaknienie u dziecka
                wymaga cirpliwości i urozmaicenia diety aby chętniej jadło. Dlatego też myslę
                że Pani doktor mówiła o zupkach.Zatem proponuję również wprowadzać zupki, moze
                stopniowo czyli najpierw jarzynowe potem stopniowo je urozmaicac. Salmonella
                nie stanowi przeciwskazania do szczepień, dlatego też myslę że powinna Pani
                udac się do lekarza pediatry i przekazać zalecenia specjalisty. Pozdrawiam i
                zycze cierpliwości. Bedzie wszystko ok.
                • kaha1 Re: salmonella -potrzebuje rady 02.08.04, 15:20
                  byłam, tak jak obiecałam smile
                  dziś jesteśmy właśnie zaszczepione, zobaczymy jak nam po tym będzie. Zupki też
                  kupiłam, bo choć czuję opór przed zaleceniami lekarki, to nie zamierzam ich
                  ignorować(Moja pediatra też pdtrzymała decyzję o zupkach z mięsem).
                  Cieszę się i dziękuję, że odpowiedziała mi pani po raz drugi. Ważne jest dla
                  mnie to, co pani pisze, że nosicielstwo obniża apetyt. Dodaje mi to dużo
                  motywacji do karmienia. Od jutra zaczynamy kolejne badania na nosicielstwo
                  (robimy je co miesiąc), mam nadzieję że coś się zmieni. Dziś też się ważyłyśmy,
                  córka przytyła przez miesiąc 450g (7.08 kończy 5 mcy)
                  jeszcze raz dziękuję
                  • krystyna.piskorz Re: salmonella -potrzebuje rady 04.08.04, 12:01
                    Trzymam kciuki. Wszystko bedzie ok. Życze apetytu. Dziekuję i pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka