Dodaj do ulubionych

spi tylko na kolanach-pomocy

22.09.04, 15:17
Pani Krystyno, Drogie Koleżanki
Prosze o porade i wsparcie. Jestem mamą cudownej 5 tyg. coreczki.Karmie ja
piersia, mala rosnie prawidlowo, czasami dokuczaja jej koleczki. jedyny
problem jest taki , ze malutka uspokaja sie i zasypia tylko i wylacznie przy
piersi. Gdy zpadnie w sen uwielbia spac na moich kolanach, gdy probuje
wsadzic ja do lozeczka zaraz sie budzi i placze. Ponownie musze przystawic ja
do piersi aby mogla zasnac i klade ja do lozeczka, oczywiscie mala znowu sie
budzi i placze i tak w kolo.W rezultacie spedzam cale dnie siedzac w fotelu
ze spiacym malenstwem. chociaz kocham ja nad zycie, czuje sie juz tak
zmeczona, boli mnie kregoslup i zwyczajnie nie moge normalnie
funkcjonowac.Nie wiem jakim cudem wyczuwa, ze wkladam ja do lozeczka. Czekam
az wpadnie w gleboki sen i dopiero wtedy wsadzam ja do lozeczka, ale ona i
tak zawsze wyczuje, ze juz nie spi na moich kolanach. Co robic? Prosze o
pomoc.
Obserwuj wątek
    • miqsh Re: spi tylko na kolanach-pomocy 23.09.04, 09:20
      Nie jestes jedyna, wiekszosc dzieci nie chce spac, duzo sie pisze o tym na
      forum, poszukaj wyszukiwarka. Ja polecam ksiazke "kazde dziecko moze nauczyc
      sie spac" im wczesniej przeczytasz tym lepiej.

Powodzenia

Moj zasypia sam od miesiaca, zycie jest cudowne !!!
      • smgdus Re: spi tylko na kolanach-pomocy 23.09.04, 17:24
        Witaj smile
        Miałam podobny problem,tzn. moja malutka tez nie chciala spac nigdzie indziej
        jak tylko na moich rekach.Wtedy znajoma doradzila mi zebym wlozyla spryciulke
        do wozka i sprobowala powozic.Nie jest to moze najlepsze rozwiazanie
        ale od tamtego momentu moj corus spi w dzien w wozku, a ja moge sobie cosik
        porobic.
        Pozdrawiam.
        Magda
      • aga_tag Re: spi tylko na kolanach-pomocy 24.09.04, 10:36
        Ja tez mam problem z usypianiem mojego 3-miesiecznego malucha. W ciagu doby spi
        okolo 8 godzin, w dzien nie chce spac wcale albo przysypia na pol godziny. To
        stanowczo za malo. Probowalam stosowac metody z ksiazki "Usnij wreszcie", ale
        jedyne co osiagnelam, to to, ze maluch wieczorem zasypia kolo 21, a nie 23 jak
        wczesniej. Niestety nie potrafie zostawic placzacego malucha, ktory jak wpadnie
        w histerie, to nie uspokaja sie juz tylko moja obecnoscia. I na ogol konczy sie
        to wzieciem na rece i przystawieniem do piersi. Zainteresowala mnie ta
        ksiazka "kazde dziecko moze sie nauczyc spac". Tylko czy to inna metoda niz ta
        opisana w ksiazce, ktora czytalam? (zostawic dziecko w lozeczku, senne, ale
        jeszcze przytomne i wyjsc, a potem jesli placze to zagladac do niego na chwile,
        nie brac na rece tylko cos spokojnie powiedziec i wyjsc i w razie dalszego
        placzu zagladac w coraz wiekszych odstepach czasu).
    • akinow51 Re: spi tylko na kolanach-pomocy 24.09.04, 16:37
      Mój 3 miesięczny synek również śpi tylko przy piersi i nic na to nie mogę
      poradzić, jeżeli nie przy piersi to nie śpi w ogóle w dzień .Jak śpi koło mnie
      dookoła mogłaby być dyskoteka a on i tak by się nie pobudził, jednak jak tylko
      próbuję włożyć go do łóżeczka natychmiast otwiera szeroko oczy. Mogę ci
      poradzić tylko zmianę pozycje, w której śpicie. Na kolanach na pewno jest ci
      niewygodzie. Ja mojego synka kładę koło siebie leżąc podaje mu pierś jego
      główka spoczywa na moim ramieniu i przytulam go do siebie. W takiej pozycji
      automatycznie usypia. A ja jak on śpi mogę przespać się razem z nim przeczytać
      książkę albo oglądnąć film jest mi wygodnie, więc nie jest źle. Co do tej
      książki „Każde dziecko może nauczyć się samo zasypiać” to myślę, że nie nadaje
      się do stosowania dla tak małych dzieci. Takie dziecko nie rozumie jeszcze,
      dlaczego mama położyła go samego i pozwala mu płakać. Takie metody można
      stosować jak dziecko skończy, co najmniej 6 miesięcy, ale na pewno nie
      wcześniej. Zresztą, kto na Boga ma serce słuchać płaczu własnego dziecka? Ja na
      pewno nie.
      • evone Re: spi tylko na kolanach-pomocy 24.09.04, 19:45
        Moja córeczka również spi tyklo przy mnie. Niestety nie potrafię ją zostawić w
        łóżeczku samą. Zgodzę się z akinow51 że jest trudno znieść przeraźliwy płacz
        dziecka. Jestem pod wrażeniem i podziwiam wszystkie mamy których dzieci
        usypiają sie w łóżeczku, może i mnie się kiedys też uda.
        evone
    • krystyna.piskorz Re: spi tylko na kolanach-pomocy 26.09.04, 18:52
      Szanowna Pani. Jak widzi Pani, mam które mają podobny problem jest duzo duzo
      więcej. Niestety jedne dzieci nie zasypiają bez problemu w łóżeczku oby tylko
      były najedzone i miały sucho, a inne wolą na rękach u mamy. Często bywa tak, że
      nie zdając sobie sprawy z tego same przyzwyczajamy dziecko do takich zachowań.
      Kiedy pojawia się noworodek, nie możemy się nacieszyć nim i trzymamy na rękach,
      kolanach itp. Dziecku szybko zaczyna to odpowiadać. Jak więc temu zaradzić?
      Godna polecenia jest książka" Każde dziecko może nauczyc się spać" i zapewne
      warto ja przeczytać. Ale może spróbowac odzwyczajac ewolucyjnie np. położyć się
      obok dziecka, lub połóżyć w łóżeczku i głaskać aby czuło obecność matki.
      Napisała Pani, że dziecko lubi się wtulić do Pani, więc połóżyć w łóżeczku coś
      w co dziecko bedzie mogło sie wtulić: może pieluszka, może miękki kocyk. Wymaga
      to cierpliwości i spokoju czego Pani i innym mamom życzę. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka