Dodaj do ulubionych

Pani doktor proszę o radę!

08.12.04, 14:38
Obserwuj wątek
    • ziele77 Re: Pani doktor proszę o radę! 08.12.04, 14:46
      Przepraszam za szybko mi się wysłało.
      Mam pytanie,u mojego 3 tygodniowego synka tydzień temu pojawiła się wysypka
      która z dnia na dzień narasta.Są to czerwone krostki z białymi
      grudkami,umiejscowione na policzkach z przodu twarzy,przy czym jeden policzek
      jest cały pokryty drugi o wiele mniej.Przemywam twarz tylko przegotowaną wodą i
      nie wiem co stosować i co to jest.Gdy byłam w przychodni laktacyjnej połozna
      powiedziała że to może być trądzik niemowl. i poleciła przemywać twarz
      nadmanganianem potasu,zrobiłam to dwa razy ale przestałam bo boje się o oczy
      dziecka,wysypka jest blisko umiejscowiona.Do pielęgnacji stosuję tylko oilatum
      do kąpieli i oliwkę bambino,no i mydełko bambino do włosków,a na odparzenia
      sudokrem-choć na odparzenie przy pupie niewiele on pomaga.Proszę o radę jak
      leczyć krostki i jak pielegnować odparzoną skórę.
      • krystyna.piskorz Re: Pani doktor proszę o radę! 10.12.04, 07:48
        Szanowna Pani. Najpierw krostki. Moga to być potowki (dziecko poci się np. od
        cyca i na policzkach wystepują potówki). Delikatnie zetrzeć je gazikiem
        nasączonym w spirytusie. Jesli dziecko dobrze toleruje płyn do kapieli, który
        Pani stosuje to nie zmieniac go do czasu zużycia. Oilatum raczej zalecam do
        kapieli dziecka z nadmiernie wysuszona skórą z atopia. Nie stosowac jednak
        mydła, dlatego że zmienia ph skóry. Płynem do kapieli(koniecznie dla niemowląt)
        mozna myć całe ciało dziecko. Dla najmłodszych dzieci do calego ciala i główki
        dobry jest płyn top-to-toe. Na odparzenia proponuje zastosowac "krem penaten na
        odparzenia". Jak zmiany ustapią to w fałdkach i pachwinkach po umyciu i
        osuszeniu skóry, zasypywac pudrem np. penaten dobrze wchłania wilgoc i nie
        grudkuje się. Oliwke stosowac na wilgotną skóre po kapieli, po czym osuszyc
        skóre ręcznikiem. Nie stosowac zbyt wiele oliwki, aby skóra mogła oddychać.
        Temperatura w pokoju 20 stopni i nawilzanie powietrza poprzez np. rozwieszenie
        wilgotnej pieluszki. Nie przegrzewac dziecka.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka