Dodaj do ulubionych

Pani Doktor! pomocy

21.01.05, 12:39
Mój 5 tyg synek (waga 4kg) właśnie przechodzi nasilenie kolek, od 3 tyg dostaje Esputicon 2x2 kropelki do mleczka (dziecko jest tylko na mieszankach, w tej chwili na 120ml wody dodaje 1 miareczkę Bebiko1 i 3 miareczki Omneo1, w innych kombinacjach miał albo zbyt luzne albo zbyt gliniaste kupki) do picia dostaje koperek ale to nie pomaga. Czy mogę jeszcze podawać Grapen Water???
a może coś innego??? co Pani radzi?
i druga sprawa: dziecko zjada jak wyżej 5 posiłków dziennie, ile powinien dostawać do picia? mamy z tym ogromny problem, bo dziecko mimo używania najmniejszych smoczków wciąż sie krztusi herbatkami... w tej chwili wypija dziennie około 100ml glukozy ALBO koperku... czy to nie za malo?
będę wdzięczna za pomoc
mama Mateusza

a może inne Mamy mi coś poradzą????
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Pani Doktor! pomocy 21.01.05, 15:05
      Co znaczy zbyt luźne kupki?Dziecko powinno robic luźne kupki zwłaszcza po
      bebiko omneo. Zreszta jest to mleczko, które pomaga na kolki i jak najbardziej
      moga byc po nim luźne kupy, które czesto mamy myla z biegunka. Gliniaste kupy
      sa nieprawidłowe u takiego malucha.
      Co do Esputiconu nie jestem przekonana. Stosowałam BOBOTIK do każdego
      karmienia - dawkowanie na opakowaniu ( 3x8kropelek + 8 kropelek na noc)mozna
      podawać od 28 dż. Do herbatki koperkowej lub ziołowej z bobo vity dawałam 1
      łyżeczke wody koperkowej - max dawka 6 łyżeczek na dobę.
      Dużo leżenia na brzuszku, najlepiej na kilka minut przed jedzeniem i dopiero
      karmimy - pobudza sie perystaltyka jelit, masaż brzuszka w wodzie w czasie
      kąpieli(ciepło)zgodnie ze wskazówkami zegara lub na sucho z uzyciem oliwki i po
      takim masażu hop na brzuszek - maluch musi sie dobrze wyprukac. Ważne, aby
      zawsze po jedzonku dobrze odbiło sie maluchowi. Jeśli nadal beda problemy
      lekarz może wypisać Debridat lek poprawiajacy perystaltyke jelit lub zalecic
      zmane mieszanki na lecznicza np. bebilon pepti.
      Sprawdzałaś smoczki różnych firm ? spróbuj takie specjalne dla wczesniaka - one
      maja najmniejsza dziurke, jeśli pojąc tymi normalnymi krztusi sie maluch.
      100 ml picie mysle, że jest ok chyba, że widzisz, że maluszek ma wieksze
      pragnienie - widać po tym jak ssie chetnie czy wmuszasz w niego na siłe to
      dodatkowe picie. Pojony maluch musi byc ta by chetnie zjadał mleczko, a nie pił
      zamiast mleczka herbatek, bo nie zawieraja one cennych składników odzywczych
      jak mleczko.
      Kolke niestety trzeba znieść, objawy mozna tylko złagodzić, a powinno wszystko
      samo minać wraz z dojrzeniem przewodu pokarmowego malucha nieraz potrzebne jest
      3 a kiedy indziej 6 miesiecy na to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka