Dodaj do ulubionych

azs jeszcze raz

13.03.05, 10:52
corka ma 8 mcy i azs, czy wlasciwa jest smarowanie i kapanie w parafinie?
takie cos zalecil alergolog, ale robie juz trzeci dzien i robia sie ranki,
skura sucha ale
Obserwuj wątek
    • mamajulitki Re: azs jeszcze raz 13.03.05, 11:02
      cos nie tak kliklam
      ..ale na tej suchej skorze pojawiaja sie jakby pryszcze, luszczy sie strasznie,
      nie wiem jaki to stosowanie parafiny mialo cel, i czy dalej mimo pogorszenia
      stosowac? dodam, ze lekarz dal tez masc z hydrokortizonem i kwasem bornym na
      cale cialo dwa razy dziennie grubo przez dwa tygodnie, ale z tego co czytam to
      boje sie jej stosowac. Julia ma pogrubiona, sucha, luszczaca sie skore wszedzie
      oprocz brzucha plecow i zgiec rak i nog, swedzi ja przy przebieraniu i kapieli,
      wtedy trze i te miejsca robia sie czerwone i pojawia sie wysypka, nie jest to
      azs jakie dziewczyny pokazuja na zdjeciach, nie ma saczacych ran, rzadko cos
      peknie w zgieciach. Jak pielegnowac corci skore i czy sterydy sa do takich
      zmian?
      • slawomir.ogorek Re: azs jeszcze raz 13.03.05, 22:18
        Droga Pani!
        Proponowałbym zmianę postępowania:
        1. zamiast parafiny, która tylko natłuszcza zastosowałbym środek
        nailżająco-natłuszczający z emolientami np z serii Oilatum emulsa,krem.
        2. proszę odstawić maść borną nie stosuje się takich maści u niemowląt
        3. maść hydrokortisonową bezpośrednio po kąpieli proszę stosować - w zostrzonych
        zmianach AZS sterydy są niezbędne.
        4. przy zmianach ugólnionych na całej skórze stosuje się leki przeciwhistaminowe
        - proszę ponownie zgłosić się do lekarza Pediaty lub dermatologa.
        Powodenia. Pozdrawiam
        • mamajulitki Re: azs jeszcze raz 14.03.05, 21:57
          bardzo jestem wdzieczna za odpowiedz, czy aderma exomega ma emolienty i co to
          sa te emolienty>\? bo kiedys stosowalam i bylo dobrze
          prosze jeszcze napisac czy nasze zmiany sa zaostrzoone w azs, a jesli bedzie to
          trudne to prosze opisac jakie to sa zaostrzone zmiany zebym wiedziala kiedy
          sterydy zastosowac
          stosowalismy fenistil zyrtec i ketotifen i nie bylo zmiany
          dziekuje i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka