mamajulitki 13.03.05, 10:52 corka ma 8 mcy i azs, czy wlasciwa jest smarowanie i kapanie w parafinie? takie cos zalecil alergolog, ale robie juz trzeci dzien i robia sie ranki, skura sucha ale Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamajulitki Re: azs jeszcze raz 13.03.05, 11:02 cos nie tak kliklam ..ale na tej suchej skorze pojawiaja sie jakby pryszcze, luszczy sie strasznie, nie wiem jaki to stosowanie parafiny mialo cel, i czy dalej mimo pogorszenia stosowac? dodam, ze lekarz dal tez masc z hydrokortizonem i kwasem bornym na cale cialo dwa razy dziennie grubo przez dwa tygodnie, ale z tego co czytam to boje sie jej stosowac. Julia ma pogrubiona, sucha, luszczaca sie skore wszedzie oprocz brzucha plecow i zgiec rak i nog, swedzi ja przy przebieraniu i kapieli, wtedy trze i te miejsca robia sie czerwone i pojawia sie wysypka, nie jest to azs jakie dziewczyny pokazuja na zdjeciach, nie ma saczacych ran, rzadko cos peknie w zgieciach. Jak pielegnowac corci skore i czy sterydy sa do takich zmian? Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.ogorek Re: azs jeszcze raz 13.03.05, 22:18 Droga Pani! Proponowałbym zmianę postępowania: 1. zamiast parafiny, która tylko natłuszcza zastosowałbym środek nailżająco-natłuszczający z emolientami np z serii Oilatum emulsa,krem. 2. proszę odstawić maść borną nie stosuje się takich maści u niemowląt 3. maść hydrokortisonową bezpośrednio po kąpieli proszę stosować - w zostrzonych zmianach AZS sterydy są niezbędne. 4. przy zmianach ugólnionych na całej skórze stosuje się leki przeciwhistaminowe - proszę ponownie zgłosić się do lekarza Pediaty lub dermatologa. Powodenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulitki Re: azs jeszcze raz 14.03.05, 21:57 bardzo jestem wdzieczna za odpowiedz, czy aderma exomega ma emolienty i co to sa te emolienty>\? bo kiedys stosowalam i bylo dobrze prosze jeszcze napisac czy nasze zmiany sa zaostrzoone w azs, a jesli bedzie to trudne to prosze opisac jakie to sa zaostrzone zmiany zebym wiedziala kiedy sterydy zastosowac stosowalismy fenistil zyrtec i ketotifen i nie bylo zmiany dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś