Dodaj do ulubionych

Co to za wysypka

20.03.05, 22:37
U mojej 6 tyg. córeczki stwierdzono skaze białkową w ubiegły czwartek. Po 3
dniach smarowania Elocomem wysypka z buzi zeszła, ale za to pojawiła sie
inna:na brzuszku, plecach i rączkach drobne,czerwone kropeczki. czy to też
efekt uczulenia na pokarmy? Karmię piersia, odstawiłam przetwory mleczne, ale
zjadłam w piątek rybę i pomidora. Czy znów iść do pediatry,czy zastosować tę
samą maść? Teraz buźkę smaruję Linomagiem i Dipherbasą i jest
gładka,szorstkie policzki zniknęły,ciemieniucha powoli też. Proszę o opinię
Obserwuj wątek
    • toja9 Re: Co to za wysypka 21.03.05, 10:51
      Witam? Niestety nie potrafie odp na Twoje pytanie, za to ja mam pyt do Ciebie.
      Jakie objawy skazy białkowej miało Twoje dzieciątko?
      Ja u swojego dzieciaczka (7 tyg) podejrzewam skazę- ma szorstkie policzki,
      niespokojna po jedzeniu, często ulewa.
      Bardzo proszę o odpowiedź
      Pozdrawiam-toja
    • agwa1 Re: Co to za wysypka 21.03.05, 11:18
      Witaj, moja córeczka ma problemy ze skórką od trzeciego tygodnia życia (teraz
      ma 5 mies)zaczęło się podobnie jak u Ciebie. Jeżeli stwierdzisz związek
      jakiegoś pokarmu z wysypką to go odstaw, ale miej pewność że właśnie on uczula.
      Ja stosowałam różne diety eliminacyjne i nic nie opmagało nie było żadnego
      związku z tym co jem i wysypką (nabiał tez przetestowałam). Dopiero teraz
      alrgolog powiedział, żeby nie stosować diety (pediatrzy, dermatolodzy usilnie
      trzymali się wersji eliminacyjej diety szczególnie chodzi o nabiał)bo to bez
      sensu wysypka ma inne podłoże jakie jeszcze nie wiadomo może z tego wyrośnie.
      Musisz sama sprawdzć jak jest u Twojej córeczki. Tylko nie stosuj przez cały
      czas Elocomu, dopiero w przypadku gdy zmiany będą bardzo ostre. To silny
      steryd. Ja zdecydowałam się na stosowanie sterydów dopiero teraz (5 mies.) i to
      chyba najsłabszego (Hydrokortyzon). Sterydy można stosować tylko na małych
      powierzchniach (pojedyncze placki) i tylko przez krótki czas szczególnie u
      takiego maluszka (i na twarz najlepiej nie. I nie musisz za każdym razem
      odwiedzać lekarza już to przerobilam wprowadza to straszne zamieszanie i
      niepokój. Cierpliwie pielęgnuj skórkę ogólnie dostępnymi preparatami i szukaj
      przyczyny być może alergii. POwodzenia
      • marta1809 Re: Co to za wysypka 22.03.05, 21:27
        Zgadzam sie z Agwa 1
        u mnie bylo tak samo zaczela sie wyspka w trzecim tyg zycia kubusia, teraz i
        tez kazali wyeliminowac po kolei rozne pokarmy, nic nie pomagalo. Tydzien temu
        skonczyl 4 miesiace, jest na mleku hypoalergivcznym jest troche lepiej, ale non
        stop jakas wysypka na brzuszku, czasem raczkach i szyi. Teraz jeszcze ma ten
        efekt gesiej skorki na nozkach, co prawda coraz wiekszy ale mam nadzieje ze
        chwilowe. I co do streydow to naprawde uwazaj, u nas po nich jest 100 razy
        gor5zej ale czaem juz nie mam sily i nimi smaruje. Najczersciej glowke bo ma
        straszna ciemieniuche, a w zasadzie strupy. Wczoraj jhuz mialam siegnalc po
        steryd,m ale sie uparla wysparowalam wyczesalam 2 razy po rzad, poznie umylam i
        sp[lukalam rumiankiem, i jest lepiej, przynjamniej tak mi sie wydaje. jeszcze
        czasem smarujemy Elidelem ale to tez tak 1 raz w tyg. I ciagle zyjemy nadzieja
        ze w koncu z tego wyrosnie, pozdrawiam.
    • bea-ta Re: Co to za wysypka 21.03.05, 22:07
      Ryba i pomidory sa silnymi alergenami. Mój synek w tym samym wieku dostał
      okropnej wysypki, bo pozwoliłam sobie na pstraga z przyprawami na grillu.
    • slawomir.ogorek Re: Co to za wysypka 25.03.05, 22:13
      Droga Pani i inne e mamy!
      Najczęstszy błąd polega na tym że często już po jednorazowym epizodzie zmian
      skórnych stawa się diagnozę skazy białkowej i w nastepstwie tego eliminuje się
      np nabiał z diety. Uczulenie u Pani dziecka najprawdopdobniej wystąpiło po
      pokarmie ,którego Pani nie jada na codzień np wspomniana ryba i pomiddor lub
      wręcz po niepokarmowej przyczynie. o tej porze roku podrażnienia skóry moga
      wystąpić nawet po banalnym przegrzaniu.
      Odnośnie maści ze sterydami to lepiej ich nie stosować wogóle bez konsultacji z
      lekarzem a jeżeli już to bardzo krótko 2-3 dni. Czasem lepiej kilka dni dłużej
      poczekac na efekty.Pozdrawiam
      P.S
      Gdyby zmiany nie ustepowały lub pojawiły się ponownie zwłaszcza w połączeniu z
      ciemieniuchą proszę napisać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka