muki1 08.07.05, 10:10 Pediatra przepisał maść z zawartością kwasu bornego. Czy mogę stosować ją codziennie aż zaleczą się zaczerwienienia? Czy kwas borny jest szkodliwy i nie należy stosować maści dłuzej niż kilka dni...? Nie spytałam lekarza... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgorzata.jazdzyk Re: kwas borny 08.07.05, 21:03 Kwas borny nie jest szkodliwy i jest jednym ze składników maści wykonywanych w aptekach, które zalecane są przez alergologów do stosowania na skórę np. w AZS. Okres stosowania zależny jest od tempa ustępowania zmian skórnych. POzdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Nie wolno! 08.07.05, 23:36 Pozwolę sobie zacytować panią Ewę Kamińską - kierownik Zakładu Farmakologii, Oceny Receptur i Badań Aplikacyjnych w Instytucie Matki i Dziecka: "Niestety, kwas borowy doskonale penetruje zarówno przez błony śluzowe, jak i nieuszkodzoną skórę niemowląt i może być u nich toksyczny - w literaturze fachowej opisano około 20 przypadków zgonów noworodków, niemowląt i małych dzieci wskutek stosowania do ich pielęgnacji preparatów zawierających kwas borowy. W związku z powyższym NIE WOLNO go używać u niemowląt i dzieci do ukończenia 3 lat. Jest to zgodne zarówno z Dyrektywą Kosmetyczną Unii Europejskiej, jak i z przepisami obowiązującymi w tym zakresie w Polsce(...)" Jak szanujący się lekarz może przepisać/polecić dziecku stosowanie czegoś, co jest niezgodne z przepisami?? No i - nade wszystko - szkodliwe? Czy lekarze nie powinni od czasu do czasu się doszkalać? Bo jak widać poziom wiedzy sprzed kilkudziesięcu lat! Wstyd. I strach! Odpowiedz Link Zgłoś
czaroduszka Re: Nie wolno! 22.07.05, 17:40 Normalnie mi ręce opadly - mi kwas borny przepisała okulistka pediatryczna do przemywania oczka siedmiotygodniowej córeczce Odpowiedz Link Zgłoś