Dodaj do ulubionych

co na pleśniawki?

26.08.05, 10:11
Co najlepiej stosować na pleśniawki u półroczniaka? Czy Aftin jest
rzeczywiście niebezpieczny?
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: co na pleśniawki? 26.08.05, 10:22
      tak jak tu juz nieraz pisano to lek powyzej 11 roku. jest to w 100% tetraboran
      sodu a borany sa na liscie zakazanych srodkow do 3 lat.
      do pozbywania sie plesniawek znakomicie nadaje sie ...mocz dziecka, 2 razy
      dziennie, podloz pod pupe przy przewijaniu pieluszke terowa i poczekaj na siusiu
      potem przetrzyj buzie w srodku. plesniawki znikna jak zmyte. jak potem bedziesz
      taki zabieg powtarzac 1 w tyg to juz nigdy nie powroca.
    • p_sobieska Re: co na pleśniawki? 26.08.05, 13:57
      spróbuj od lekarza dostać receptę na nystatynę, a w międzyczasie - cytryna lub
      cebion. aftinu nawet nie próbuj- producent wyraźnie pisze że go nie wolno do 11
      roku życia, choć mało aptekarzy o tym wie.
      • izia30 Re: p sobieska 26.08.05, 21:09
        nastepnym razem ja skaleczysz sobie jezyk to polej go sokiemz cytryny, bol
        ktory poczujesz bedzie namiastka tego ktory poczuje dziecko zbuzia z
        plesniawkami po podaniu czegos tak kwasnego, a potem dawaj rady
        • letica Re: p sobieska 11.09.05, 21:40
          Nie można dawać witamin na podrażniony języczek!!!Przecież to zywa tkanka,a
          witaminy szczypią!Mój Oliwier mimo iz miał kiepską mrfologię,to pediatra kazała
          mu wstrzymać witaminy nawet przez 10 dni byle tylko nie zaogniać ranek i nie
          powodować bólu...
          • pyciuchna plesniawki 12.09.05, 08:39
            moja dzidzia miala niedawno plesniawki.lekarz przepisal tantum werde w
            aerozolu,robiony plyn z nystatyna i witB,oraz aphtin.dodatkowo polecila
            smarowanie jamy ustnej fioletem gencjanowym(uprzednio stosowalam go do
            smarowania pepuszka dzidzi po porodzie).Najlepiej isc do lekarza on zbada i
            wypisze co bedzie potrzeba.
    • annajanus Re: co na pleśniawki? 13.09.05, 11:28
      Ja na wszelkie schorzenia w jamie ustnej, u małych czy dużych stosuje olięe z
      oliwek. Czy pleśniawki, czy afty, obsuwające się dziąsła, ból gardła czy
      migdałków, z mojego doświadczenia moge polecić oliwę z oliwek, extra vergin, u
      starszych płukanie (koniecznie wypluć po około 5 min.i wypłukać usta wodą,
      oliwa zmienia kolor na biały i ma wyraźnie goryczkowaty smak) a u mniejszych
      nanoszenie kawałkiem szmatki lub patyczkiem kosmetycznym na zmienione miejsca.
      Polecam bardzo, produkt w 100% naturalny i skuteczny. Pozdrawiam, A.
      • ewa.m.kaminska Re: co na pleśniawki? 15.09.05, 12:44
        Radzę nystatynę w zawiesinie do pędzlowania buzi (ale ona jest na receptę).
        Aphthin w żadnym wypadku.
    • pamap Re: co na pleśniawki? 19.09.05, 20:56
      Hej radziłabym z własnego doświadcznia jeśli dużo jest tych pleśniawek i
      wystąpiły one po antybiotykach zrobić badanie mykologiczne kału aby wykluczyć
      lub potwierdzić kandydoze układu pokarmowego. Bo wtedy trzeba wyleczyć nie
      tylko pleśniawki miejscowo ale i ogólnoustojową kandydoze. I dobrze jest
      podawać jakiś probiotyk doustnie np. Lacidofil, beneflorę czy inny. Proponuję
      odwiedzić forum alergie tam wiele jest o grzybicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka