55555mmmmm 25.11.05, 10:30 Pani dr czy na lekke odparzenia pieluszkowe u mojej córki ( 16 mies.)mogę stosować Tormentiol? Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
driadea Re: Czy stosować tormentiol 25.11.05, 20:05 Tormentiol jest zakazany dla dzieci poniżej 3 roku życia z uwagi na zawartość kwasu bornego (ustawa z dnia 12 czerwca 2001). W sprzedaży jest podobny preparat bez kwasu bornego - Tormazol Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.jazdzyk Re: Czy stosować tormentiol 27.11.05, 17:50 Nie widzę przeciwskazań. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Czy stosować tormentiol 27.11.05, 22:21 Z całym szacunkiem, pani doktor, ale tormentiol z uwagi na zawartość boranów jest zakazany dla dzieci do 3 roku życia i pani, jako przedstawiciel świata medycyna, powinna o tym wiedzieć! Podaję linka do ustawy (minęły już 3 lata, bardzo proszę się z nią zapoznać, bo jednak jak widać informacja nie dotarła do wszystkich zainteresowanych, a jest szalenie istotna!): www.portalmed.pl/xml/prawo/medycyna/medycyna/r2002/020934s/020934s2 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna_b1 Re: Czy stosować tormentiol 30.11.05, 23:59 Nieprzemakalność godna podziwu. Pani "Doktor" - od kilku miesięcy e-mamy (a nawet ekspert z sąsiedniego forum) zwracają uwagę, że tormentiol JEST ZAKAZANY dla małych dzieci. Ile jeszcze razy trzeba o tym mówić i podsyłać linki do rozporządzenia Ministra Zdrowia zakazującego stosowania boranów? Zadziwiająca ignorancja lekarza pediatry... Odpowiedz Link Zgłoś
ol2 Re: Czy stosować tormentiol 01.12.05, 09:18 Wydaje mi się, że trochę przesadzacie. Nie chcecie - nie stosujecie. Każdy ma na ten temat swoje zdanie. Ja stosuję u córki tormentiol od 2 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Czy stosować tormentiol 01.12.05, 09:53 Stosowałam przy pierwszym dziecku i krzywdy jemu nie zrobiłam Będę stosowała jak zajdzie konieczność u drugiego też. Przecież nie stosuje się Tormentiolu miesiącami tylko najczęsciej jakieś kilka dni. Ja uważam,że Tormentiolu nie zastąpi żaden nowy,super krem czy maść na odparzenia. Leczy szybko i skutecznie. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Czy stosować tormentiol 01.12.05, 12:09 Aha, to nie wiecie, że zdarzały sie przypadki śmiertelne? Myślicie, że ten zakaz to tak dla picu wprowadzili? Równie dobry leczniczo jest termazol, to odpowiednik bezborowy tormentiolu. I wierz mi, nie przesadzamy - nie chcę podważać autorytetu i kompetencji pani Jażdżyk, ale skoro od ponad 40 lat (tak, tak!) świat wie o szkodliwości boranów, a od 3,5 roku jest ustawowy z.a.k.a.z (nie jakieś tam przeciwwskazanie czy polecenie ostrożności, ale absolutny zakaz!), to jak w tym świete wygląda lekarz, który najzwyczajniej w świecie nie wie, a jak już się dowiedział, to nie perzyjmuje do wiadmości tej informacji?? Czyż nie jest tak, że kto się nie rozwija, ten się cofa? Cóż można powiedzieć o lekarzu, który nie dokształca i nie doucza się systematycznie, odrzuca wszelkie nowe (no, nie takie nowe, prawda?) wiadomości, a żyje (i co gorsza, leczy!!!) tylko tym, czego dowiedział się "kiedyś tam" na studiach, nierzadko mija kilkadziesiąt lat! Ludzie, przejrzyjcie na oczy! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Czy stosować tormentiol 01.12.05, 12:37 Tak,tak czytałam gdzieś na któryms z forum,że zdarzył się taki przypadek. Tylko na ile % użyawnia Tormentiolu zdarza się przypadek śmiertelny? Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Czy stosować tormentiol 01.12.05, 12:56 Na pewno o 100% za dużo. Czy dla matki, której dziecię umrze, bo jakaś lekarka nie zechciała się troszkę douczyć, ma znaczenie, ile procent dzieci przeżyło a ile umarło?! Widzę, że nie tylko do pani Jażdżyk nie dociera, że borany są bezwzględnie zakazane u dzieci poniżej 3 roku życia... Obyś nie musiala pluć sobie w brodę! Pozdarwiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ol2 Re: Czy stosować tormentiol 01.12.05, 18:01 Widzę, że robi się z tego wielka dyskusja. Wierzę w to, że nadużywanie tormentiolu jest w jakiś sposób szkodliwe, ale bez przesady. Ja używałam u córci wiele maści, kremów, ale tylko tormentiol pomaga. I jakoś nic się nie dzieje. Poza tym ile dzieci umiera, umarło po stosowaniu u nich tormentiolu? Bez przesady!!!! Każdy robi to, co uważa za słuszne. Ja nie sądzę aby tormentiol tak szkodził. W końcu lekarze go polecają. do Driadea! Nie jest w dobrym guście naskakiwanie na Panią dr, a przede wszystkim douczanie jej. To chyba powinno być odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Czy stosować tormentiol 01.12.05, 21:16 Przykro mi, ale to pani Jażdżyk (nie wiem, czy jest doktorem, dlatego nie używam tytułu naukowego), a nie ja - nie stosuje się do zaleceń ministerialnych i to Ona, z całym szacunkiem dla Niej i Jej kompetencji (op czym wspominałam już wyżej!)a nie ja, poleca środki zakazane. Owszem, może o to nie jest z mej strony w dobrym guście, ale na pewno w słusznej sprawie, a to jest ważniejsze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mata_haari Re: Czy stosować tormentiol 09.12.05, 01:40 A ja popieram Twoje stanowisko. Brawo za odwagę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak driadea 12.12.05, 21:59 gratuluje zacietosci w walce o sluszna sprawe, wydaje mi sie, ze nieznajomosc takich zakazow, co do stosowania pewnych lekow przez eksperta, moze byc podstawa do skierowania wniosku do administracji forum o podziekowanie tej pani za wspolprace ( driadea! chyba wiesz, jak to sie robi ); rzeczywiscie medycyna jest bardzo dynamiczna nauka i kazdy lekarz powinien sledzic wszelkie nowinki, wyniki badan a tym bardziej przepisy prawne; Odpowiedz Link Zgłoś