justin301 11.03.06, 22:31 Pediatra zdecydowała, że skoro po maści robionej po tygodniu nie ma efektu to Elocom i dziś posmarowałam małemu buzię ( ma 6 mcy) - efekt praktycznie od razu. Martwię się co będzie dalej.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czar23 Re: Elocom 11.03.06, 23:31 Witam. Nie wiem z jakiego powodu lekarka zapisala dziecku steryd elokom, ale ja bym sie zastanowila na Twoim miejscu. To są juz bardzo silne srodki (wiem, gdyz kiedys mialam z nimi do czynienia na sobie). Jak kazdy steryd, takze elokom moze miec dzialanie takie, ze pomaga w mgnieniu oka ale niestety trudno go potem odstwaic gdyz zmiany niestety robią się coraz większe. O działaniu sterydów można poczytac na forum łuszczycowym. Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: Elocom 12.03.06, 12:12 Pomogło wręcz natychmiast. Dziś już nie smarujemy. Jutro idę do pediatry i próbuję się umówic do dermatologa. Odpowiedz Link Zgłoś
mata_haari Re: Elocom 13.03.06, 00:03 To że pomogło natychmiast to w zasadzie nic dziwnego. Elocom jest silnym sterydem. Tak jak i inne, łagodniejsze sterydy nie powinien być stosowany na twarz. Dziwi nie to, że lekarz tak małemu dziecku przepisał tak silny lek, a w dodatku nawet nie raczył poinformować o tym, że sterydów na twarz się w zasadzie nie stosuje. (Zakładam, że nie powiedział skoro zastosowałaś, ale może się mylę.) Jeśli dziecko nadal będzie miało kontakt z alergenem, bądź gdy AZS nadal będzie tak silny jak w tej chwili, to pomimo stosowania sterydów, po ich odstawieniu zmiany będą powracać. Trzeba by więc przeanalizować sytuację zamiast niszczyć dziecku skórę. Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: Elocom do maty 13.03.06, 15:11 Elocom zaleciło mi dwóch pediatrów. Nic o niestosowaniu do twarzy nie mówili. Ja jedynie czytałam, ze nie można w okolicach ust. Więc posamrowałam tylko cieniutko jednorazowo policziki tam gdzie było najgorzej. Co ciekawe dokładnie przestudiowałam ulotkę - dawno nie widziałam tak skąpej ultoki ale to inna sprawa. Nie bylo nawet jednego słowa o tym, zę nie można stosować na twarzy. Co do mojego dalszego pstępowania - karmię tylko piersia, staram sie uważać na to co jem. Nawet już myślałam, zęby przejść na karmienie sztuczne. Wycofaliśmy się z jedzenia innych pokarmow na chwilę. Dajemy jedynie 2 łyżki kaszki ryżowej be z owoców. W tym tygodniu zaczniemy inne jedzonka od nowa od jabłka. Nowy składnik będę wprowadzać po tygodniu obserwacji. Mam jednak nadzieję, ze to po tym paskudnym kremie balneum. Odpowiedz Link Zgłoś
nan12 Re: Elocom 16.03.06, 13:43 Popieram zastosowałam tę maśc a po tygodniu od odstawienia nawrót w trochę innej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.jazdzyk Re: Elocom 14.03.06, 15:43 Proszę napisać co Panią niepokoi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: Elocom 14.03.06, 21:07 Właśnie minęła trzecia doba od użycia Elocomu. Znowu robi się czerwona buzia. Jutro do pediatry. Mam jeszcze taką nadzieję nie wiem czy nie zludna, ze moze to przez zęby, ktore mu właśnie wychodzą. Jak nie to dermatolog. To jakiś obłęd. Ja wiem, że ludzie mają poważniejsze problemy ale dla mnie to też nie jest bagatelny problem, bo borykam się z tym już półtora tygodnia. I znowu jestem w punkcie wyjścia. Siąść i płakać po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
mata_haari Re: Elocom 14.03.06, 23:03 Hihihi, półtora tygodnia. Przepraszam, że się śmieję, wiem, że dla Ciebie to duży problem. Ja przez 8 m-cy karmiąc tylko piersią byłam na samym ryżu, ziemniakach, pieczywie chrupkim (ryżowym,, kukurydzianym i jednocześnie oczywiście bezmlecznym), margarynie Rama Olivio, indyku, herbacie, cukrze i wodzie mineralnej. To dokładnie wszystko co jadłam. I co z tego. Fakt schudłam niesamowicie, ale dziecko cały czas wyglądało jak poparzone. Dopiero po stwierdzeniu AZSu i testowemu stwierdzeniu alergii wziewnej (poza pokarmową) sprawa się wyjaśniła. (Co nie znaczy, że potem było lepiej). Dziecko dopiero po ponad półtora roku od urodzenia zaczęło wyglądać w miarę normalnie i normalnie spać. Nie popadam z tego powodu jednak w euforię, bo domyślam się, że obecny, cudowny stan zawdzięczamy prawdopodobnie chwilowej remisji AZSu. Cieszę się, że wreszcie widzę, czy coś szkodzi mojemu dziecku, czy nie. Wcześniej to było niemożliwe. Skóra była w takim stanie, że nic na niej nie było widać. Cieszę się więc i po cichu zastanawiam, kiedy choróbsko znowu nas zaatakuje. Jak jest źle, to odpuść sobie chwilowo poszerzanie diety. Niestety tak "bezpieczne" produkty jak jabłko, ryż, kukurydza też często szkodzą (tak jest u nas). Znajdź dobrego alregologa, który odpowiednio poprowadzi Twoje dziecko. Lekarzowi, który przepisuje dziecku steryd na buzię, w życiu bym nie zaufała. (Nie mówię oczywiście o naprawdę ciężkich przypadkach.) Możesz też sobie zajrzeć tutaj i poczytać o sterydach: www.atopowe-zapalenie.pl/forum/viewtopic.php?t=161 ten link też polecam - kompedium wiedzy o sterydach: www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Kortykosterydy A co do zębów, to jak najbardziej mogą one powodować pogorszenie stanu skóry. Niestety alergia nie jest prostą sprawą i trzeba uzbroić się w cierpliwość. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mata_haari Re: Elocom 16.03.06, 00:10 A czy dziecko ma samą alergię pokarmową, czy też może AZS? Jeśli ma AZS, (w sumie to byłoby dziwne bo zmiany raczej nie pojawiają się w przypadku AZSu tylko na buzi), to w takim razie należy spodziewać się takiego pojawiania i znikania zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
nan12 Re: Elocom do mata haari 16.03.06, 14:00 bardzo ci dziękuję za pocieszenie, jakbym czytała swoją opowieść, moja dieta była bardzo bardzo podobna. Też nie uważam, że z alergią można od tak wygrać stosując mocne środki. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaola7 Re: Elocom 28.03.06, 16:29 witam, pisze bo zaczynamy przechodzic to co Ty, ja i moj 2 mies. synek.Od kilku dni w ramach desperacji jestem na takiej samej diecie jak Ty.Lekarka powiedziala ze owszem moge byc na diecie, moge przejsc na karmienie sztuczne albo mieszane jak chce.ja uparlam sie na karmienie piersia i poki co nie mam zamiaru sie poddawac...jutro bedziemy mieli wyniki testu, moze wtedy cos sie wyjasni.lekarka pierwszgo kontaktu u ktorej bylam na wizycie z malym przepisala mi elocom.wlosy mi teraz deba staja jak sobie pomysle co by bylo jak bym to wykupila bo nie mialam pojecia co to za masc jak ja stosowac itd po prostu posmarowalabym malego od gory do dolu.nie powiedziala ile razy dziennie jak dlugo po prostu nic tylko tyle zeby masc stosowac punktowo!!! ale poniewaz za pare dni mialam wizyte u alergologa pediatry postanowilam wstrzymac sie z zakupem masci bo jakos wewnetrznie nie mialam zaufania do pani doktor - na szczescie a maluch moze nie wygladal rewelacyjnie ale instykt podpowiadal mi ze nie jest jeszcze tak zle.niestety wczoraj bylismy w klinice i znowu przepisano mu jakis obrzydliwy steryd na buzie...na razie zastanawiamy sie smarujego malego lipobasa plus kropelki fenistil. nie jest gorzej ale tez nie ma chyba wiekszej poprawy....czy znowu mam nie posluchac lekarza z tyt. dr n.med.?? Odpowiedz Link Zgłoś
mbb1 Re: Elocom 28.10.06, 14:54 kobiety z przerażeniemprzeczytałam te wypowiedzi. ja rozumiem problemy skórne nie są łatwe do leczenia, brzydko wyglądają i po prostu je widać ale nie popadajcie w paeranoję elokom tak jak wszystkie inne sterydy w maściach kremach itp. ma swoje plusy i minusy. tak jak każdy lek ma swoje skutki uboczne ale wy kobiety popadacie w jakąś paranoję ja zastosowałam u 6 miesięcznej córki elokom namałą zmianę na nodze(4smarowania) i buzię (2smarowania) i problem zniknął można stosować i na buzię na na ciało ale 1 raz dzienie cienko i bez paniki.jesli to przepisał lekarz to wie co robi,lepiej mała dawka sterydu na skórę niż duże dawki doustnie. lepiej leczć małe zmiany niż całe ciało.a pozatym czy kremy którymi się smarujecie wnikają głęboko w skóre?gdyby tak było osoba która wynalazłeby taką miksturę zbiłaby majątek. podobnie jest z tymi nieszczęsnymi maściami sterydowymi dlatego się je stosuje u małych dzieci bo nie przenikaja do krwioobiegu.to jest b. skuteczne leczenie MIEJSCOWE i darujcie sobie strony o sterydach dlalekarzy bo większość tych skutk.ów ubocznych niepojawiasię masowo pozdrawiam pa Odpowiedz Link Zgłoś
nan12 Re: Elocom do justin 301 16.03.06, 13:56 Też przez to przechodziłam, robiłam szczegółowe notatki , z czym ewentualnie nowym moła mieć kontakt moja córka, odstawiłam swoje balsamy, kremy.... Zalecam trochę spokoju, pewne rzeczy wymagają czasu teraz jest taki okres niekorzystny, organizm osłabiony stąd te problemy skórne, nie zalecam stosowania mocnych środków, bo szkoda dziecka, takie mają niestety negatywne skutki uboczne, a jeżeli lekarz na wstępie proponuje maść przeciwgrzybiczną, w połączeniu z antybiotykiem i ze sterydami to najlepiej zmień lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
justin301 Re: 16.03.06, 16:37 AZS to to raczej nie jest bo miał zmiany tylko na buzi. Wszystko przeszło, buzia już nawet nie jest taka chropowata. Wygląda ładnie. Może to też dzieęki temu, ze się już te 2 zęby na dole wyrznęły z dziąsełek. Oby już tak zostało. Dzisiaj daję jedną łyżeczkę kaszki do mleka i będę oglądać buzię. Odpowiedz Link Zgłoś