Dodaj do ulubionych

Pani dr co to może oznaczać-proszę o odpowiedź

10.05.06, 10:41
Witam.Moja córeczka ma 4 miesiące.OD 3 tygodnia cierpiała na kolki,teraz już
ich nie ma,ale wzdęcia się pojawiają czasami.Karmię ją teraz wyłącznie
piersią i jestem na diecie bezmlecznej,w pierwszym miesiącu czsami dawałam
jej Bebiko 1 (kiepski pomysł sad ).Jak skończyła 1,5 miesiąca,zaczęły się
problemy z kupką,nie mogła jej zrobić9nie były to zaparcia),robiła je co 3
dni po czopku lub termometrze,były zielone pieniste ze śluzem.Odstawiłam
nabiał nastąpiła poprawa,znów żółte smile Jednakod 2 tygodni zaczęła mieć
problemy ze skorką sad Na nóżkach pojawiły jej się krostki takie szorstie i
czerwonawe,najpier ich nie smarowałam,bo myślałąm,że to potówki(nie wiem jak
wyglądają) a najlepiej ich nie smarować,ale stan się pogarszał,więc
spróbowałąm samą olwiką,żeby natłuścić,niestety nie pomogło wcale,smaruje
Alantanem ,ale też nie pomaga sad Teraz nóżki są głónie suche od strony
zewnętrznej i z boku,skóra jest bardzo szorstka i miejscowo popękana jak
przesuszona ziemia,ranek żadnych nie ma.W poniedziałek byłam u pediatry,ale
niestety na zastęptwie,bo naszej lek. nie było.Ta powiedziałą,że to typowa
skazowa wysypka!Nie wiem jak sie do tego ustosunkować?!Lek.oglądała tylko
nóżki i wypatrzyła na buźce krostki i na tej podstawie postawiła diagnozę!No
i jeszcze córeczka ma strasznie suchą skórkę na główce, z tyłu jak na
razie,coś w rodzaju łupieżu,ale dużo większe płaty (smaruję olwiką)oraz za
uszkami. Lek. przpisałą jakąś maść robioną,ale czekam ażź apteka ja zrobi,nie
jestem w stanie podać teraz składu,pytałam aptekarkę-powiedziałą,że bedzie
mieć działąnie wysuszające!!Nie wiem czy to w porządku,skoro ma suchą skórkę!
Nadmieniam,że kąpię ją w Balneum Hermal co 2 dzień,a w międzyczasie płynem
kremowym z Nivei,szampon z Nivei, oliwka z Nivei.Używam praktycznie od samego
początku,nie zmieniam kosmetyków!Do prania używam tylko proszku Lovela,nie
zmieniam na inny.W 3 tyg życia dostała na buźce i głoce wysypki w postaci
czerwonych plam i krostek z białymi czubkami,co ustąpiło po 3
tygodniach.Prosze o odpowiedź na mój problem.
Obserwuj wątek
    • magdalenanaw Re: Pani dr co to może oznaczać-proszę o odpowied 11.05.06, 10:46
      Pani Dr oto skład maści przepisanej przez pediatrę na
      zastępstwie!!Hydrocortisous, Neomycin 0,6; Ac. borici 2% Eucerini 15,0 (o ile
      dobrze odczytałam) Z tego co zdążyłam przeczytać na forum to pierwszy skład
      jest najprawdopodobniej sterydem, 2 to antybiotyk,kwas borny nie wiem jakie ma
      działanie,ale ponoc można go stosować jak dziecko skończy 2 lata,a ten ostatni
      to nie mam pojęcia co to.Kto mi pomoże zinterpretować skład???Boję się stosować
      ją.Moja córeczka ma dopiero 4 miesiące,skończy 14,a ta maść z tego co
      wyczytałam to jest raczej stosowana u dzieci z bardzo zaawansowanym AZS,a ja
      nawet nie mam pewności czy to aby na pewno jest AZS a wnaszym przypadku,bo
      alergolog nie widział mojej córeczki.Prosze o interpretację
      • nikka11 Re: Pani dr co to może oznaczać-proszę o odpowied 11.05.06, 23:00
        Hydrokortizon- steryd, neomycyna- antybiotyk, ostatni składnik euceryna -
        Euceryna - mieszanina białej wazeliny, cholesterolu i alkoholu etylowego
        (niektórych może uczulać). Trzeciego nie jestem pewna więc się nie wypowiadam.
        Ostrożnie z tą maścią. I uwaga na słońce! Mogą wystąpić odbarwienia skóry.
        • magdalenanaw Re: Pani dr co to może oznaczać-proszę o odpowied 13.05.06, 09:11
          nikka 11 dziękuję za pomoc.Nie uzywam tej maści,w poniedziałek wybieram się do
          swojego pediatry.Kupiłam za to Cutibaza i smaruję od wczorajszego wieczora
          nóżki.Co o tym myślisz?Plamki suchej skórypojawiają się też na rączkach.A
          główka w miejscach gdzie są włoski tzn z tyłu główki to jeden wielki
          łupież,czym to smarować???
    • magdalenanaw Re: Pani dr co to może oznaczać-proszę o odpowied 13.05.06, 10:12
      Dodałabym jeszcze że kupki mojej córeczki zazwyczaj tez nieciekawie "pachną",a
      od jakichś 2 tygodni są w nich takie czarne drobinki-nie wiem co to czy to
      jakiś pokarm strawiony w ten sposób,wczoraj znalazłam też coś zielonego(1
      sztuka) te drobinki sa wielkości różnej ale ok 1 mm na oko,wydłużone
      owalne,różnych kształtów.......
      • aska76 Re: Pani dr co to może oznaczać-proszę o odpowied 13.05.06, 11:55
        u nas w kupce były nitki ciemne brązowate....była to krew ...organizm nie
        tolerował jakiegos produktu którego zjadłam i został on przekazany z mlekiem
        synkowi....wylądowaliśmy w szpitalu ....podaj lacidofil ...powinno dzidzi go
        tolerować lakcidu nie!...apropo poszlismy do szpitala leczyc sie ...a podowali
        nam właśnie lakcid którego alergicy nie moga lae byłam w tedy w temacie alergii
        zielona ...teraz juz wiem .....
    • aska76 Re: Pani dr co to może oznaczać-proszę o odpowied 13.05.06, 11:59
      u nas proszek uczulał pierzemy w płatkach....smaruj bezpiecznym kremem alantan
      plus, spróbuj kapać tylko w balneum i może w krochmalu nam pomaga...nie kapiemy
      sie w żadnych niwejakch bo skóra wtedy jest brzydka,natłuszczam równiez maścią
      cholesterolową z wit a na recepte ...jest bezpieczna nie zawiera
      sterydów....podobno w niektórych aptekach jest bez recepty na recepte 5 zł...i
      jakie mleczko w końcu pije????? u nas jest bebilon pepti..
      • magdalenanaw Re: Pani dr co to może oznaczać-proszę o odpowied 13.05.06, 15:01
        Córeczkę karmię piersią i jestem na diecie bezmleczxnej.Bebiko podawałam razem
        z piersią tylko w pierwszych 3 tygodniach życia,potem zaprzestałam.Więc obecnie
        tylko pierś.
        • aska76 Re: Pani dr co to może oznaczać-proszę o odpowied 13.05.06, 17:14
          a Ty co jesz????
        • aska76 Re: Pani dr co to może oznaczać-proszę o odpowied 13.05.06, 17:15
          pisz na priva ...ja tez byłam na diecie przez 6 m...
          • magdalenanaw Re: Pani dr co to może oznaczać-proszę o odpowied 13.05.06, 17:31
            Wysłałam maila Asiu,nie wiem czy dotrze,daj znać jakby się zagubił.
    • magdalenanaw Re: Pani dr co to może oznaczać-proszę o odpowied 15.05.06, 12:07
      Hmmm czekam w dalszym ciągu na poradę Pani dr.Dodam tylko,ze po Cutibazie nóżki
      wyraźnie mniej suche,ale za to zaczerwienione tak jak na początku tej całej
      historii-czyli przed wystąpieniem popękań.Na łówce chyba większy łupież,który
      jest również za uszkami.Pojedyncze suchości na rączkach,plecki dzis rano były
      zaczerwienione,na razie na brzuszku żadnych powazniejszych zmian.
    • magdalenanaw Re: Pani dr co to może oznaczać-proszę o odpowied 17.05.06, 22:06
      Hmmm a co jest najlepsze na ciemieniuchę??
    • magdalenanaw Re: Pani dr co to może oznaczać-proszę o odpowied 21.05.06, 20:44
      Pani doktor,proszę o radę.Dodam tylko,że po stosowaniu Oiltaum do kąpieli,
      Cutibazy a teraz Diprobase skórka nie jest już tak przesuszona,zostały
      pojedyncze przesuszone chropowate placki na skorce.Gdzieniegdzie czerwone
      krostki.Na Buzię stosuję Oilatum krem.A czy z alergią może miec coś wspołnego
      powiększenie węzłów chłonnych???córeczka ma powiększony za prawym uszkiem,byłam
      u laryngologa,ale powiedziała,że jest ok.Jutro odbieram wyniki morfologii i
      moczu.
    • malgorzata.jazdzyk Re: Pani dr co to może oznaczać-proszę o odpowied 23.05.06, 18:02
      Moim zdaniem na opisane zmiany skórne powinna Pani stosować krem Lichtena, który
      wspomaga terapię dermatoz zpalnych. Pozdrawiam.
      • katis1 Re: Pani dr co to może oznaczać-proszę o odpowied 24.05.06, 11:57
        Witam. Chciałbym sie podpiąć pod ten temat bo mojego dziecka też on dotyczy i zapytać , dlaczego alergicy nie mogą lakcidu-proszę o szybką odpowiedż bo moje dziecko ma własnie AZS a ja jej daje lakcid, skoro go nie wolno, to może ja dobijam moje dziecko.Moja córeczka ma podobne problemy, zaczęło sie od drobnej wysypki na buzi i szyi jak miała 3 miesięce. Jeden lekarz powiedział ze to skaza białkowa kazał odstawić nabiał. Tak tez uczyniłam . zrobiło sie lepiej ale zostały zółte placki, które widać było pod słońce.Poszłam do alergologa, ale ten zbagatelizował problem- powiedział, ze skóra piękna, żadnej skazy nie ma i mam jeść nabiał, bo dziecko słabo przybiera na wadze więc pewnie mam marny pokarm. Zaczełam jesć nabiał ale z umiarem, zółte placki były do tego doszła chropowate zmiany na nodze, wyleczyłam je linomagiem. Buzie smarowałam cutibazą i dzięki temu jest teraz najładniejsza-( Oby nie zapeszyć).Gdy mała miała około 5 miesięcy - wdało sie zaplenie cewki moczowej, po tygodniu furarginu minęło, między czasie było szczepienie. I chyba moja niunia bardzo sie osłabiła i wtedy AZS zaatakował z taka siłą , że myslałam ze sie popłacze. Cała szyja czerwona jak ogień na piersiach czerwone grudkowe suche placki na pleckach u góry na zgięciach nóżek. Oprócz tego, takie suche nie widoczne placki na udach i rączkach. Alergolog wtedy stwierdziła, że to AZS kazała dokarmiać małą Bebilonem Pepti ale diety żadnej nie stosować( karmię ją piersią). Dostałam identyczną maść Co Pani.I powiem tak na suche chropowate placi nie widoczne nie pomogła, zaleczyłam je sama bepanhenem i płynem do kąpieli Hascosan. Czerwoną szyje i te ine czerwone placki smarowałm tą maścią. Szyja sie wyczyściła zgięcia kolan też, chrostki u dołu policzków- nie zeszły, suche placki na piersiach troszkę sie zmniejszyły. Ale co z tego jak po odstawieniu tej maści , wróciła czerowna szyja i placki na piersi sie powiekszyły.Sama na własną ręke przeszłam na dietę i smarowałam bepanthenem, nie pomaga na te piersi i czerwona szyję- wysypka do tego doszła pod szyją.Pocieszjące jest to ze jednak nie ma tyle samo zmian co na początku. NIe jestem jenak zwoleniczką sterydów, naczytałam sie o nich i teraz nie chcę ich stosować.Dziś kupiłam Lichtenę- mam nadzieję, że pomoże. Moja niunia budzi sie w nocy i próbuje drapać. A mi łzy z oczu lecą, że nie mogę jej pomóc.Najgorsze jest to, że nawet niemogę zdać sie na lekarza. Myślę , że powinna Pani najpierw stosować maści natłuszczające Alantan Plus, Bepanthen , Linomag, mozna tez kupić masc cholesterolową w aptece bez recepty, ona bardzo dobrze natłuszcza chyba najlepiej ze wszystkich preparatówm ale wysypki i zaczerwień nie zlikwiduje i dieta- moim zdaniem to podstawa.Nie można sie załamywać- głowa do góry będzie dobrze.Niech Pani próbuje powstrzymać rozprzestrzenianie sie choroby. Ja tak sobie myśle, ze gdybym wtedy kiedy mojej niuni wyszły pierwsze oznaki ASZ zastosowała dietę to teraz być może uniknęłabym takich zmian chorobowych jakie teraz ma moja córka.Pozdrawiam.
        A zapomniałam dodać, na początku gdy trafiłam do arelgologa, jak jeszcze były tylko drobne zmiany, moja córka też robiłą zielone kupi i było troszkę w nich śluzu a pewnego razu własnie taki czarny piasek do dziś dnia nie wiem co to było, Pani doktor uznała, że to biegunka wynikająca z wcześniejszego brania przez córkę antybiotyku.( Była chora jak miała 2,5 miesiąca)Kupki sie polepszyły jak wprowadziłam zupki marchewkowe.Pozdrawiam
        • magdalenanaw Re: Pani dr co to może oznaczać-proszę o odpowied 24.05.06, 21:37
          Witam!Z góry dziękuję za opisanie swojego problemu.An alergię wyczuliłam się
          już od czasu gdy zaczeły sie problemy z kupką.Wówczas zleciła mi pediatra
          Lakcid (zawiera białko mleka krowiego i dlatego alergicy nie powinni go jesć!!!
          Też o tym wtedy nie wiedziałam niestety sad ) W trakcie brania LAkcidu kupka sie
          poprawiła,ale po odstawieniu problem powrócił.Wówczas zaczęłam zastanawiać się
          na odstawieniem nabiału,którego w sumie i tak niewiele jadłam.Stopniowo jadłam
          coraz mnie,aż w ogóle przestałam.Kupki sie poprawiły smile Ale za to wpadłam na
          pomysł,żeby jesć świeżego ogórka,bo juz wpadałam w depresję mając w jadłospisie
          chyba ze 4 głowne składniki.Po tygodniu jedzenia kupki sie niestety pogorszyły :
          ( Teraz podaję LAcidofil (mam z tym problem,bo karmię piersią-odciągam pokarm i
          rozpuszczam,ale Mała nie bardzo chce jeść ) który nie zawiera nic krowiego.
          U alergologa nie byłam jeszcze,bo niestety w mojej mioejscowości chyba zaden
          nie przyjmuje,bynajmniej jeszcze nie zdołałam go znaleźć....Myślę cały czas co
          mogło uczulić,ale bezposredniego związku z pojawieniem sie wysypki nie mogę
          stwierdzić.Może woda,bo byliśmy na wsi 2 tygodnie i tam sie pojawił
          problem....no i mama czasami zrobiła zupę ze śmietaną...skosztowałam trochę
          Nutelli-czekolady zawsze unikałam....mogło być wiele przyczyn.Ale teraz musze
          stwierdzić,że skórka jest o niebo lepsza.Kapałam kilka razy Małą w Oilatum Plus-
          działą antybakteryjnie,a teraz juz w samym Oilatum.Zuzyłam do ciałka i głowki
          30g Cutibazy,a teraz smaruję Diprobase-jest o wiele tłustsza i u nas dziaą,do
          buzi Oilatum Soft obecnie,wcześniej kilka razy Nivea na każdą pogodę,Cutibazą i
          razczej jest ok.Nie ma juz popękanych plam suchych prawie w ogóle,czasami
          pojawią się zaczerwieninia na ciałku,ale raczej nieszkodliwe chyba smile
          Bepanthen to moim zdaniem zapobiega jakimkolwiek zmianom na skóze,ale jak już
          się coś pojawi to raczej nie da rady sprostać-stosuję maść do pupy.Miałam
          zwykły Alantan,ale nie dał rady,a Linomagu jeszcze nie miałam.
          Ja tej maści sterydowej w ogóle nie stosowałam.Naczytałam się o skutkach
          stosowania...i zaniechałam.Jeśli byłby już stan faktycznie zaaawansowanego AZS
          to może wtedy,ale udało mi sie bez tego.Sterydy przy długim stosowaniu
          powodują,że skóra jest cieńsza i jeszcze bardziej podatna na infekcje i
          AZS...Szybko leczą,ale zaraz po odstawieniu choroba szybko wraca.
          Tych drobinek w kupce obecnie nie ma,ale mimo stosowania LAcidofilu od tygodnia
          nadal są zielone.Szyjka jest troszkę zaczerwieniona,ale smaruję grubo Diprobase
          i nie jest gorzej,a to zaczerwieninei pewnie z tego powodu,że króciutka
          szyjka smile fałdek dużo i powietrze nie zawsze dochodzi smile
          Moja pediatra też aczej sie nie przejęła problemem sad
    • magdalenanaw Bebilon Pepti 24.05.06, 22:13
      Co do mleka do ekspertem nie jestem,ale słyszałamże Bebilon też uczula,a
      najlepszy jest Nutramigen lub Bebilon Amino(tego nie widziałam i nie mam zdania
      o nim)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka