maciek.zwany.jajem 01.10.09, 20:19 To jeszcze niech pani Pietrzak powie uczniom, że zgodnie z twierdzeniem niektórych polskich 'artystów', osoba popierająca ekstradycję pewnego reżysera jest antysemitą :/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mk Re: W Małachowiance uczą się obalać stereotypy IP: *.202.c86.petrotel.pl 01.10.09, 21:06 a może zamiast robić specjalne wykłady na temat antysemityzmu to nauczyciele zaczęliby uczyć po prostu historii, tej wojennej i powojennej. zawsze nauka kończy się gdzieś na 39 roku, później są wakacje... Odpowiedz Link Zgłoś
maciek.zwany.jajem Re: W Małachowiance uczą się obalać stereotypy 01.10.09, 21:14 Gość portalu: mk napisał(a): > zawsze nauka kończy się gdzieś na 39 roku, później są > wakacje... To ile razy powtarzałeś/aś klasę że to wiesz? Jeżeli nauka jest zbyt ciężka to nie męcz się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: W Małachowiance uczą się obalać stereotypy IP: *.plock.mm.pl 01.10.09, 22:17 Przerażenie ogarnia na ekspansję starszych. To w Małachowiance już uczą, ze Żydów zabili Polacy? Co się dzieje, czy jesteśmy już kolonią? cytat artykułu........opowiada Beata Pietrzak. - Jedna z dyskusji dotyczyła postaw Polaków wobec Żydów podczas II wojny światowej. Wielu uczniów stało na stanowisku, że tych ostatnich mordowali Niemcy ................. i co ? pomylili się? Biedne dzieci w szkole. szmalcownicy zabili 3 miliony Żydów? A o drugich 3 milionach zabitych Polaków, Małachowianka uczy? Czyli już 2 szkoły kolonizują płocczan? A w tv polskojęzycznej , pewien znany były ambasador w rozmowie z red. Pochanke... powiedział, że Niemcy wyzwolili Żydów w 39r. a dopiero potem....... Oczywiście dzieci z Małachowianki wiedzą, co zrobiono w Płocku z powstańcami styczniowymi i gen.Z.Padlewskim? Zapewne w ramach dodatkowych zajęć z historii chodzą na sprzedane Mogiły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: W Małachowiance uczą się obalać stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 22:42 Człowieku, jeśli nie umiesz czytać ze zrozumieniem, to nie zabieraj głosu. Małachowianka to za wysokie progi na twój rozwój umysłowy i duchowy. Zajmij się lepiej górą piasku. O Generale Padlewskim lepiej też nie wspominaj, a jeżeli już cię to kręci to powiedz dlaczego nie postawiłeś pomnika. Pozdrawiam. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: W Małachowiance uczą się obalać stereotypy IP: *.plock.mm.pl 01.10.09, 22:52 Niestety widać wyraźnie, że Żydzi w Polsce mają fory a o progi się nie martw. Ja piszę o wynaradawianiu społeczeństwa polskiego. A góry piasku ? Dawno skradzione Palestyńczykom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: W Małachowiance uczą się obalać stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 23:01 o progi się > nie martw. Ja się nie muszę martwić, ty powinieneś i to jak najszybciej. Ja piszę o wynaradawianiu społeczeństwa polskiego Według twojej bzdurnej teorii, kto wynaradawia społeczeństwo polskie? A góry > piasku ? Dawno skradzione Palestyńczykom. Palestyńczykom? A cały czas twierdziłeś, że tobie skradło jusa. Pozdrawiam. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriot Obalać to można kielicha... IP: 91.212.223.* 02.10.09, 10:03 "Wielu uczniów stało na stanowisku, że tych ostatnich mordowali Niemcy" - Panie Andrzeju, atakujesz Pan świetny i mądry komentarz pisząc, że dla tego pana progi Małąchowianki są za wysokie na jego sposób myślenia. A Pan umiesz czytać i wyciągać wnioski?? Zacytowane zdanie mówi samo za siebie. Zatem byli tez uczniowie (wg autora artykułu), którzy uważali, że Żydów wymordowali prawdopodobnie Ufoludki i inni Kosmici, a nie panowie w eleganckich mundurach Wermachtu i SS. Jednym słowem żenada intelektualna, Drogi Panie Andrzeju. Proponuję trochę poczytać o historii Polski od 1944 do 1989. I jeszcze jedno na koniec. Jak niedawno powiedziała jedna mądra i kochająca Polskę Żydówka mieszkająca w Izraelu: "Pamiętajcie, że pakt Ribentrop- Mołotow (czytaj: Hitler-Stalin) NADAL OBOWIĄZUJE...." Nic dodać, nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Obalać to można kielicha... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 11:13 Nie będę się powtarzał, ale dobry komentarz, również pod Pana postem, jest od forumowicza M. Historię Polski radzę również poczytać i to nie tylko te pozycje, które Pan uważa dla Pana "przyjazne", ale również inne. I nie patrzeć ślepo w jedną opcję polityczną. Co do tego pana o nicku płocczanin, to radzę zapoznać się z różnymi wątkami tego forum, gdzie On pisze. Pozdrawiam. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demonick7 Re: W Małachowiance uczą się obalać stereotypy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 10:44 Co to za poziom jak w dobie Internetu dzieci, które chodzą do liceum o najwyższym poziomie w Płocku nie wiedziały że Słonimski i Tuwim byli pochodzenia żydowskiego? To nie poziom. To o prostu PR. Odpowiedz Link Zgłoś
daftpunker żaden autorytet 02.10.09, 01:26 Pamiętam tą panią z czasów mojego łaskawego uczęszczania do Małachowianki. Wprawdzie mnie nie uczyła, ale na przerwie na moich oczach zrzuciła kolegę ze schodów, bo pechowo stanął na jej drodze. Sceptycznie podchodziłbym do prezentowanych przez tą panią informacji historycznych, zwłaszcza, że w równoległych klasach humanistycznych nie cieszyła się zbyt dużą popularnością... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nj Re: żaden autorytet IP: *.dyn.optonline.net 02.10.09, 03:48 Jesli masz jakies poczucie krzywdy i juz nie jestes uczniem, to dlaczego nie podpiszesz sie imieniem i nazwiskiem? Ladnie to tak obgadywac kogos zza wegla? Pani Pietrzak jest bardzo fajna osoba i dobra nauczycielka. A propos popularnosci - to nie byla ona kiedys belfrem roku? Odpowiedz Link Zgłoś
panmietek Re: żaden autorytet 02.10.09, 08:26 Owszem była belfrem roku w pub-ie Grodzkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: żaden autorytet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 09:11 > Owszem była belfrem roku w pub-ie Grodzkim Zazdrościsz, że ty nim nie zostałeś. Staraj się lepiej, może zostaniesz "wykidajłem" roku we wszystkich pubach. Po pracy każdemu wolno robić, co mu się podoba i Tobie nic do tego. Pozdrawiam. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bytolu Niestety nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 13:19 Nie każdy może po pracy robić co chce! Nie może tego nauczyciel,i wielu innych też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: żaden autorytet IP: *.095.c66.petrotel.pl 03.10.09, 20:05 Gościu, nie wiem kiedy uczęszczałeś do małachowianki, ale muszę stwierdzić,że wprowadzasz innych w błąd, mówiąc, iż Pani Pietrzak jest nielubiana przez uczniów. Jeżeli szarżowałeś hasłami Marksa i Engelsa oraz jesteś cofniętym lewakiem to nie dziwię sie, że podchodzisz sceptycznie do osoby Pani Profesor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin pomówmy w szkole także o innych narodowościach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 08:46 cóż to przywieleje tylko dla żydów Odpowiedz Link Zgłoś
nicram_wszechwiedzacy W Małachowiance uczą się obalać stereotypy 02.10.09, 09:04 Heh... Niektóre wypowiedzi na tym forum zdecydowanie zaniżają poziom. Ale wracając do artykułu.... BRAWO BEATA! Świetny projekt. Zwłaszcza, że nie odbywa się kosztem materiału obowiązkowego. Niestety większość "nowych" mieszkańców Płocka (tych przybyłych od rozpoczęcia budowy Petrochemii) nie ma zielonego pojęcia, że Żydzi stanowili integralną (a jednak odrębną) część społeczności naszego miasta. Ba! Nie wiedzą nawet gdzie była dzielnica żydowska w Płocku. Takie rzeczy wypada wiedzieć. Takie projekty nie nakazują uczniom "kochać" Żydów, ale uświadamiają, że Żyd to nie zawsze lichwiarz w mycce dybiący na własność polską. Warto by było rozszerzyć takie lekcje o inne mniejszości zamieszkujące niegdyś i teraz nasze podwórko (np. Tatarów). Co do metod nauczania Pani Pietrzak, to mogą się o nich wypowiadać ci, którzy choć raz mieli z Panią Beatą zajęcia. Ja miałem. Wymagająca i solidna. System oceniania jasny i klarowny. Bardzo często lekcje zaczynały się od pytań: "Jaka dziś rocznica? Czy było to ważne wydarzenie? Dlaczego tak, dlaczego nie?" Zmuszała nas w ten sposób do interesowania się historią jako czymś żywym i ciągle aktualnym, bo mającym konsekwencje w obecnych czasach oraz uczyła jak kojarzyć fakty i wykształcać własne poglądy. Do dziś nie zapomnę kartkówki ze znajomości słów Mazurka Dąbrowskiego oraz Roty i wstyd, kiedy okazało się, że większość klasy nie zna więcej niż po jednej zwrotce. Więcej takich nauczycieli! pozdrawiam Marcin Frątczak P.S. Uczyliśmy się o Zygmuncie Padlewskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: W Małachowiance uczą się nowej historii IP: *.plock.mm.pl 02.10.09, 09:21 I co się nauczyliście o Padlewskim? Wiecie ze szkoły?, co z nim w Płocku zrobiono? A o Gustawie Ćwirko z Płocka...też wiesz? I co ? Przychodzicie na sprzedane groby? Wszyscy w Płocku wiedzą, że mieszkali tu Żydzi. Widać i nazwiska na Tablicach Odwachu. Pamiętać bezwzględnie się należy, żadna łaska. Tak było. I temu nikt nie przeczy. Z pewnością szkoła wam powiedziała, dlaczego po wojnie Polacy rozebrali płockim Żydom pomnik na kirkucie? Dlaczego rozebrano Synagogę i doprowadzono do ruiny Boźnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: W Małachowiance uczą się nowej historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 09:52 > I co się nauczyliście o Padlewskim? Wiecie ze szkoły?, co z nim w Płocku > zrobiono? A o Gustawie Ćwirko z Płocka...też wiesz? I co ? Przychodzicie na > sprzedane groby? Najlepiej ciebie zaprosić na lekcje historii, aby słuchać Twoich bredni - wystarczy poczytać Twoją pseudoksiążeczkę. Co Ty zrobiłeś dla niego? Pomnik mu postawiłeś? Badania przeprowadziłeś, które potwierdziły, że to jego mogiła? Wszyscy, którzy mają inne zdanie niż Ty mieszasz z błotem, łącznie z ministrem Przewoźnikiem, który śmiał nie uznać Twoich odkryć. Pozdrawiam. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myzio do Andrzeja IP: 213.76.179.* 02.10.09, 13:36 Człowieku Andrzeju, skąd u diabła w Tobie tyle agresji? I dlaczego ciągle pozdrawiasz tych, których mieszasz z błotem w swoich wypowiedziach? Czy już ze złosci rozwaliłeś komputer? I jeszcze jedno: nawet jeśli się kogos nie lubi to w wypowiedzi zaimki odnoszące się do tej osoby pisze się wielką literą. Kultura tego wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: do Andrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.09, 16:43 Człowieku Andrzeju, skąd u diabła w Tobie tyle agresji? I dlaczego > ciągle pozdrawiasz tych, których mieszasz z błotem w swoich > wypowiedziach? Czy już ze złosci rozwaliłeś komputer? I jeszcze > jedno: nawet jeśli się kogos nie lubi to w wypowiedzi zaimki > odnoszące się do tej osoby pisze się wielką literą. Kultura tego > wymaga. Kultura wymaga również, aby przed skrytykowaniem mnie, zapoznać się z wpisami człowieka o nicku plocczanin. Nie wymaga to wielkiego trudu, aby poczytać to, co napisał w różnych wpisach tego Forum - zresztą widać to już w tym temacie. Nie tylko moje wpisy są krytyczne w stosunku do wpisów płocczanina. Agresja ujawniła się w Twoim wpisie i to Ty mało nie rozwaliłeś swojego komputera, atakując mnie - wynika to raczej z Twojej niewiedzy o wpisach tego Pana. Mieszanie z błotem odnosi się również nie do mojej osoby - szkoda tylko, że część wpisów, tego człowieka, została usunięta przez administratora, ze względu na naruszanie nie tylko zasad forum ale również obowiązującego prawa. Może wtedy miałby Pan pełen obraz "działalności" tego człowieka. Doskonale wiem, że tego typu zaimki pisze się dużą literą - zdarza mi się, że trafi mi się tego typu "błąd" - nie wynika on z braku wiedzy lecz z szybkiego pisania i z braku sprawdzenia. Wniosek końcowy na przyszłość- jeśli się chce się kogoś skrytykować to w pierwszej kolejności należy sprawdzić, czy są do tego podstawy. Zgodnie z moją tradycją nawet osoby krytyczne do mojej osoby również pozdrawiam. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
sssalsa W Małachowiance uczą się obalać stereotypy 02.10.09, 09:07 Pani Pietrzak to jedna z najlepszych nauczycieli Małachowianki. Jeśli chodzi o historię - bezkonkurencyjna. Kto miał z nią historię ten wie. Brawo za podejście do nauczania. I wielki szacun. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriot Obala(ją) stereotypy??? Chyba kielicha? IP: 91.212.223.* 02.10.09, 09:52 "Po prostu Żydzi musieli ogromnie się starać, by przetrwać w nieprzyjaznym dla nich środowisku" - oto mamy przykład "naukowego" podejścia do tematu.... Ręce i inne członki opadają. Jakie to straszne nieprzyjazne polskie środowisko było, że najwięcej Żydów w Europie akurat mieszkało w Polsce, a nie np. bogatej Anglii czy Francji. Brawo Pani Pietrzak. I jeszcze proponuję pouczyć, jakiej narodowości było szefostwo Urzędu Bezpieczeństwa czy sądów i prokuratur, które to zacne instytucje zamęczyły i skazywały na śmierć Zaplute Karły Reakcji z Armii Krajowej, m.n. gen. Fieldorfa- Nila czy rotmistrza Witolda Pileckiego - W SUMIE OD 1945 DO 1956 ROKU ZAMORDOWALI "SĄDOWO" PRAWIE 5 TYSIĘCY PATRIOTÓW, ZAMĘCZYLI I ZATORTUROWALI W LOCHACH PRAWIE 10 TYSIĘCY POLSKICH PATRIOTÓW, A NASTĘPNE 10 TYSIĘCY ZGINĘŁO W WALCE Z UB I LUDOWYM WOJSKIEM POLSKIM. Droga Pani Pietrzak - wie Pani czy udaje, że nie wie, jakiej narodowości byli płk Różański, Fejgin czy Światło? Polscy patrioci? I jak im się udało ujść z holoukastu (to już pytanie z innej kategorii). Oczywiście nie twierdzę, że wszyscy polscy Żydzi byli 'be', ale niestety swoje przywiązanie do Polski pokazywali szczególnie wobec Sowietów atakujących nas od tyłu. Zatem życzę Pani dalszego "obalania stereotypów", życzę pogłębiania wiedzy o polskich Żydach, a szczególnie o ich "chlubnej" działalności po roku 1944. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Obala(ją) stereotypy??? Chyba kielicha? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 10:37 Rzucasz datami i statystykami, jak z rękawa, a dziwisz się sformułowaniu 'nieprzyjazne środowisko'? Wiesz co to były ustawy norymberskie? Pod koniec 39' poszerzono je na tereny GG. Uważasz, że środowisko, w którym jesteś tępiony za wiarę lub za pochodzenie, sprowadzany do rangi podludzi, nie jest nieprzyjazne? To w takim razie szczerze współczuje poziomu, na jakim stoi twoja 'wiedza'. Po drugie na tych lekcjach nie chodziło o to, by zacząć ubóstwiać Żydów, tylko żeby przybliżyć uczniom ich historię. Hisotrię, która była rozpatrywana z dwóch stron. Pani B. Pietrzak uczy, że nic nie jest do konca ani białe ani czarne (i to się tyczy również tematyki żydowskiej) i właśnie to jest obalaniem steretotypów. A o generale Nilu i W.Pileckim wiemy więcej niż ty i twój mózg razem wzięci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Obala(ją) stereotypy??? Chyba kielicha? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 19:21 "Pani B. Pietrzak uczy, że nic nie jest do konca ani białe ani czarne" Ehhh... Cytując poetę, "Do ludzi którzy mają tak za tak, nie za nie/Tęskno mi Panie..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Obala(ją) stereotypy??? Chyba kielicha? IP: *.plock.mm.pl 02.10.09, 19:52 Czy omawiana Pietrzak, 3 lata temu też dzieliła się swoją wiedzą o Żydach? Kilka osób pilnujących tu spraw Żydów, napisało pond 3 000 obelg za pisanie o Polsce , tradycji polskiej a teraz jakoś zamilkli? Jaki przełom nastąpił w działaniu szkoły? Czy już odnaleziono zagubioną tablice z nazwiskami swoich poległych uczni? Pamiętam , kiedy wiele lat temu, był gotowy artykuł na temat Kapliczki Mogiły na Królewieckiej 22, pewna naczelna nie wydrukowała relacji z ww , ponieważ odkryła swoje żydostwo w wieku , wtedy czterdziestu paru lat.. Jak mówiła mi osobiście, nie będzie pisała o Żydach zdrajcach, którzy kilkunastoletnich chłopców, ukrywających się w chaszczach, wydali kozakom a ci ich zastrzelili.... Przeżywający to wydarzenie , pochował zabitych w ogrodzie i postawił Kapliczkę. Teraz wdzięczni płocczanie w tym Miejscu stawiają swoje cenne auta. Czy tego ww nauczycielka też nauczyła swoich miłośników historii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toldiak Re: Obala(ją) stereotypy??? Chyba kielicha? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 00:18 > tablice z nazwiskami swoich poległych uczni? chyba uczniów:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re:Marek Edelman nie żyje IP: *.plock.mm.pl 03.10.09, 00:59 Wieczorem zmarł Marek Edelman..Nie będę pisał kim był. To wiedzą wszyscy. Ale żal mi , że wycinano tu na Forum Jego słowa, którymi określał jednoznacznie i właściwie dywagacje na temat winy i wyrzekań Niemców. Żeby ponownie nie wycięto, napisze oględniej...trzeba było siedzieć na .... i na nikogo nie napadać ani mordować.... Długo siedziałem i zwlekałem, czy napisać o Zmarłym słowo. Ale moje wewnętrzne ja, mówiło, że milczeć nie mogę. Marek Edelman był tak wybitna osobowością, że długo , nie dojdą do niego inni. Był człowiekiem starego chowu i znał Życie i prawidła. Nie wnikam w religię i naturę Jego żydostwa. Nie mam prawa. Ale różnił się od nowych pokoleń jedną z cech, które dawały Jemu wielkość człowieczą. Kochał i cenił ludzi z miłością do Ojczyzny i był Jej wierny. Nie upokarzał a często rzucał Prawdę w oczy nawet swoim... RP doceniła tę Osobowość i był odznaczony Orderem Orła Białego. A ja zwykły goj z Płocka, ceniłem Jego zawsze, tak po swojemu. Jakże inne jest pokolenie piszące tu obelgi na nas. Wole już zostać z Cieniami Zmarłego i płocczanami zamordowanymi przez Niemców. Żeby być Człowiekiem , trzeba mieć tę Iskrę Bożą w sobie. Mam w domu pieśń żydowską, żałobną, posłucham jej w słuchawkach . Za Marka Edelmana, Za pamięć o nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaden rabe Re: Obala(ją) stereotypy??? Chyba kielicha? IP: *.plock.mm.pl 02.10.09, 11:20 Myslę i jestem przekonany, ze p. Pietrzakowa mówiła i mówi o obywatelach polskich zamieszkałych w Plocku wyznania mojzeszowego. Sa i inni obywatele innych wyznań. O nich tez warto wspomniec. Ploc jak i cała Polska od pradziejów ma kogo wspominac dobzre i zle. także rdzennych Polaków. Nawet i dzisiaj się dzieja dziwne rzeczy... Dyskusja na tym forum przypomina mu ujadanie. Dlaczego? Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Obala(ją) stereotypy??? Chyba kielicha? IP: *.095.c66.petrotel.pl 03.10.09, 20:28 Człowieku!Czy wiesz co to jest "czytanie ze zrouzmieniem"? Jako uczestnik lekcji na temat Holocaustu muszę zabrać w tej sprawie głos. NIe uczyliśmy się o tym jacy Żydzi są "wspaniali" jak i o tym że tylko oni ponieśli największe klęski. Wielokrotnie Pani Profesor podkreślała, iż Polacy maja największy wkład w ocalenie narodu wybranego (wtedy mogłem poczuć się dumnym z bycia Polakiem). Nie zapominaliśmy o tym, że w każdym narodzie znajdują się wsze (przykład działaczy w UB i szmalcowników). Lekcje nie miały charakteru filosemickiego! Głównie poznawaliśmy narodziny ideologii (antysemityzm, syjonizm) i przebieg holocaustu. Pani Pietrzak pokazywała nam przykłady Żydów walczących za Polskę (Rabini z Białegostoku i Warszawy wzywają Żydów do zaciągnięcia sie do Armii Polskiej) jak i zdrajców (Chaim Rumkowski). Nie można zarzucić braku obiektywności zajęć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Fory w historii IP: *.plock.mm.pl 03.10.09, 20:46 Szabas się wraz z zachodem słońca i wstają polakożercy a zacznie się kakofonia obelg. Gdyby ludobójstwo Żydów nie miałoby miejsca , to byś nie odczuwał dumy z bycia Polakiem? Dopiero jak ratowali Żydów? A gdyby ich w ogóle nie było? Dziwaczne rozumowanie. Czy Pani , mówiła wam, że w jusa nie przyjęto Żydów w czasie wojny? Czy opowiadała o Herling- Grudzińskim , który wykupił z obozów określona liczbę Żydów od gestapo a ci dali kilkadziesiąt więźniów w aporcie do operatu? Za ten nadmiar ocalonych , były pretensje...kto ich wyżywi i po co ?...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pre Re: Fory w historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 21:25 Wiem. Ty się starasz,ale... Ale to Stempowski wykupił tych Żydów i miało być ich siedmiu a było dziesięciu bo jak piszesz "niemcy dali w aporcie". Nie kilkudziesięciu tylko dokładnie trzech. Herling Grudziński opisał tylko tę relację Stempowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
demonick7 A co takie ważnego jest w holocauście? 02.10.09, 11:23 Myślę że pomysł prowadzenia zajęć dobry, ale poirytowały mnie słowa że holocaust jest nadal ważny. To mało było takich wydarzeń na świecie? Komunizm wymordował znacznie więcej ludzi, ale Żydów się uważa za jakiegoś Mesjasza narodów. Nawet w tej chwili ludzie się mordują nawzajem w dużcych ilościch, tyle że priorytety sie zmieniły.Teraz nie jest najwżniejsza Ważna Sprawa, a pieniądze.Ogromne pieniądze na jakich się wojnę robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y6 i Znow o Zydach, zydzi to tamto IP: *.220.c79.petrotel.pl 02.10.09, 12:05 juz mi sie zygac chce co czytam artykul to wzmianka o żYDACH, mam dosc juz czytania zydowskich opowiesci, zyd zawsz ebedzie zydem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: i Znow o Zydach, zydzi to tamto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 19:09 Symcha Guterman. W jego opowieści Małachowianka odgrywa niepoślednią rolę. Nawet nie wiem czy to jest dla uczniów,którzy w tych samych murach mają lekcję jak gdyby nigdy nic. Z drugiej strony, powinniśmy wszyscy wiedzieć o tym co tam się działo w czasie okupacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: towwieslaw Re: i Znow o Zydach, zydzi to tamto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 19:36 jako malachowiakowi wypadaloby mi sie wlaczyc bo dyskusja schodzi gdzies na manowce , z artykulu nie sposob sie dowiedziec na czym owo nwoum w nauczaniu ma polegac , niech mnie ktos uswiadomi , slonimski i tuwim to ma byc to nowum ? przeciez oni wspaniale potrafili drwic ze swojej spolecznosci , wydawalo mi sie ze to nie jest jakies tabu , to jest jak odkrycie na lekcji jez polskiego ze iwaszkiewicz byl homoseksualista ( przepraszam za porownanie ale chodzi o odkrywczosc) moja znajoma tlumaczyla te odnalezione pamietniki gutermana na polski z niemieckiego mialem wiec okazje poczytac , wiedza o relacjach polsko zydowskich wydaje mi sie najbardziej zaklamana karta historii , kazda prawda w tej kwestii jest nieoceniona .Nie moge jednak tego wyczytac z artykulu w gw ze wzgledu na jego niski poziom warsztatowy , artykul zdjae sie mowic iz nauczycielka z malachowianki odkryla na nowo istnienie zydow ku zdumieniu uczniow! mysle ze tak nie jest tylko dziennikarz nie potrafil napisac. Udalo mi sie wyrwac z kontekstu iz uswiadomila ona mlodziezy istnienie prawicy zydowskiej w II RP co wydaje mi sie niemala zasluga i odwaga pedagoga, jadlem niedawno kolacje z pewnym amerykanskim historykiem , pracownikiem Bundesbeauftrage fur die Unterlagen des Staatssicherheitsdienst der ehemaligen DDR, zeby bylo ciekawiej na terenach bylego getta w Warszawie , rozmawialismy duzo o prawicy zydowskiej w IIRP i okazalo sie ze w zasadzie wszyscy ortodoskyjni zydzi nie lewicowali , ubolewam nad poziomem pewnych wpisow powyzej prosze mlodsze pokolenie malachowiakow o oswiecenie mnie w kwestii tego czego dziennikarz nie potrafil napisac Odpowiedz Link Zgłoś
zbud-21 Re: i Znow o Zydach, zydzi to tamto 02.10.09, 23:05 towwiesław - nie pisz po pijanemu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: i Znow o Zydach, zydzi to tamto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 23:09 On nie napisał do ciebie. Ty tego nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: io Re: W Małachowiance uczą się obalać stereotypy IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.09, 12:17 raczej ucza ich na siłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bęcki Re: W Małachowiance uczą się obalać stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 13:03 plocczanin krytykuje pania profesor z małaszki za nowatorstwo w nauczaniu historii.Jedzie z nia po całości.Zapomiał jednak bidak ile zła zrobił historii Powstania Styczniowego i jego Bohaterom swoją brudną i żałosna opowieścią o Gen.Padlewskim.Zrobił z Polakow zdrajców,tchórzy i warchołów,a z samego Padlewskiego uczynił niezrównoważonego watażkę,ktory zakonczył swój powstanczy szlak oddając się bez walki w ręce moskali.O działaniach związanych z Jego pomnikiem nie wspomnę bo to żenua do kwadratu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fer Re: W Małachowiance uczą się obalać stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 13:22 Nie chcę być złośliwy, ale innego Bohatera nie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: W Małachowiance uczą się mącić IP: *.plock.mm.pl 03.10.09, 13:59 sympatyczny forumowiczu. Kłamiesz. Wszystkie informacje o Powstaniu i uczestnikach , są opisane od dnia wybuchu powstania po dzień dzisiejszy. Ty po prostu niszczy osobowo mnie za pisanie o Polsce. Nauczycielka wymyśliła przysłowiowy proch, zapominając o historii naszego Narodu. Podaje Źródła historyczne , użyte do kompilacji mojego Opracowania. Tak również napisałem na 1 stronie karty tytułowej. Tu jest wszystko; BIBLIOGRAFIA Władysław Karbowski - Zygmunt Padlewski - MON – wyd. I 1969. Stefan Kieniewicz - Powstanie Styczniowe – PWN – 1983r. wyd. II Dzieje Płocka – praca zbiorowa. – TNP – wyd. I. Nakł.3500 egz. Materiały przesłane autorowi, przez p. S. Mieszkowskiego z Kanady; Odbitki książki wydanej w Londynie „Ojciec i Syn”, W. Günthnera, prawnuka Władysława Padlewskiego. Monografia Historyczna – Arcb. A. J.Nowowiejski – wyd.II.1930r. Reprint. Własne autora. ZAPOMNIANE POKOLENIE – EPILOG 98. Materiały przekazane przez J.Pawłowicza, zwane dalej ZBIOREM PAWŁOWICZA. Materiały z archiwum Muzeum Mazowieckiego TNP. Pamiętnik Kijowski – Londyn 1966r. Pamiętnik Konstantego Podhorskiego- od roku 1859 po 1900r. – kopie rękopisu, przekazał p. Jerzy Morgulec. Jan Łazowski „Trwające Blaski”- Wrocław M.M.II nakładem autora, przekaz książki , informacji i zdjęcia, ofiarowane, przez Pana Jerzego Morgulca z Warszawy dla propagacji powszechnej. Materiały rodziny Reyów. Jak wyżej. ***W 2001r., dokonano ekshumacji szczątków. Zostały pochowane na cmentarzu wojskowym. Zapis kamerą wideo. Bitwy i potyczki 1863-1864 - St. Zieliński. -1913r. Powstanie Styczniowe – Stefan Popkowski -1939r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bęcki Re: W Małachowiance uczą się mącić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 14:23 Tak wybrałeś z tych opracowań wszystko co najgorsze .To co stanowiło margines w cytowanych pracach,zdarzający sie wszedzie,w twoim paszkwilu zostalo wyeksponowane i rozbudowane do granic wszelkiej przyzwoitości.Starannie wykompilowales wszystkie przywary i błędy.To jest po prostu obrzydliwe.Spadaj!Nie chce miec z toba nic do czynienia.Brzydze sie padalcami.Finito. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małachowiak Re: W Małachowiance uczą się mącić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 14:34 Zgadza sie.plocczanin wybrał z prac przypadki marginalne.Spisał je wyrywając z kontekstu.i zrobil wielki dominujący nad innymi treściami zbiór polskich grzechów,Wyszedł antypolski paszkwil rodem z KGB.zrobil to albo nieswiadomie co wynikac może z jego totalnej niekompetencji albo swiadomie,żeby poniżyc nasza dume narodowa i etos heroicznej walki naszego narodu.I tak żle i tak niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hola Re: W Małachowiance uczą się mącić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 17:23 Hola,hola! Pan Prokurator przeciwko Polańskiemu też wybrał co gorsze fragmenty z życia nie biorąc pod uwagę jego wyjątkowych dokonań czy osiągnięć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alina Re: W Małachowiance uczą się mącić IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.09, 17:33 to nie był sąd Bozy lecz za konkretne przestepstwo Honorowego Obywatela Miasta Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddr Re: W Małachowiance uczą się obalać stereotypy IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.09, 17:55 ku pamieci www.youtube.com/watch?v=dvWxoYULWrw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doplocczanina Re: W Małachowiance uczą się obalać stereotypy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.09, 13:15 Tak to jest panie plocczaninie jak szewc weżmie sie za wypiek ciasta.W najlepszym wypadku wyjdzie zakalec,Przez całę życie zakrecałes zasuwy i zawory i niech tak pozostanie.Szewc niech naprawia buty a historyk para sie historia.Tak bedzie dla niej po prostu lepiej,a dedykowanie swojej tfórczosici mlodzieży szkolnej to juz po prostu albo kpina albo złośliwość albo po prostu debilizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: W Małachowiance wymyślają historię Polski IP: *.plock.mm.pl 04.10.09, 14:02 To juz lansowal was Nauczyciel komunizmu Koźniewski. Szabas minął i w niedziele katujesz nas po modlitwach z soboty? I taki jest z was pożytek.Ładowałeś przez sobotę, Zło żeby wylać na nas nienawiść w nasze święto? Jesteś uprawniony do oceny mojej działalności? Zgodnie z tradycją polska , i Ustawą , zajmuję się pracami nad Opieką i utrwalaniem Pamięci Narodu o tych, którzy zginęli za Polskę. Dzięki znakomitej działalności Historyków płockich , zlikwidowano wiele miejsc historycznych w Płocku. Nawet nie jęknęli , kiedy wyrzucano z grobów kości powstańców 1863r. Kłamali w książkach i publikacjach . Nawet na Płock... bolszewicy nie napadli w 20r. Przez 19 lat nie potrafili nic wyjaśnić w sprawie Eugenii Dąbrowskiej, siostry gen.W.Sikorskiego. Ty pisałeś chwile. Pracy nie wykonałeś żadnej dla upamiętnienia kogokolwiek i czegokolwiek. Od 3 lat piszesz na Forum,żeby poniżać tych , którzy piszą o Polsce. Natomiast opisywana nauczycielka chwyciła pożądany obecnie temat Żydów i Uczy polską młodzież o Żydach. Oczywiście pamięta o Polakach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korty Re: W Małachowiance wymyślają historię Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.09, 14:18 Jesli już ruszyłeś Temat siostry Sikorskiego to może odnieś się do samego Generała i jego dziwnej śmierci. Chyba masz tyle odwagi i wiedzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strup Re: W Małachowiance wymyślają historię Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.09, 15:44 [i]Do plocczanina ktos napisal: >[/a dedykowanie swojej tfórczosici mlodzieży szkolnej to juz po prostu albo kpina albo złośliwość albo po prostu debilizm. i] po wypowiedzi plocczanina o szabasie twierdze stanowczo,że to ani złośliwość ani ani kpina tylko nastojaszczyj DEBILIZM. miłej niedzieli dobry człowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o. Re: W Małachowiance wymyślają historię Polski IP: *.acn.waw.pl 11.10.09, 02:42 Gratuluje pomysłu. Mialam historie z Prof. Pietrzak. To byla jedna z najbardziej zaangazowanych w swoja prace osob w Malachowiance. Super osoba i nauczycielka. Odpowiedz Link Zgłoś