Dodaj do ulubionych

Morduje koty i daje je wężom?

28.11.09, 13:39
znam gościa jest w porządku a każdy coś lubi robić
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.201.c67.petrotel.pl 28.11.09, 14:29
      Niech nieroby z TOZ-u zajmą się zwierzętami wolno żyjącymi w mieście przed nadchodząca zimą.
      Czepianie się hodowców, pasjonatów to typowe markowanie działalności tej organizacji w Płocku.
      • Gość: do Anki Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: 91.212.223.* 28.11.09, 14:42
        może nie do końca są nierobami ale masz rację z tym zajęciem się
        bezdomnymi zwierzętami w Płocku.Ci co pomagają zwierzętom
        postrzegani są jako dziwolągi.Taka jest nasza rzeczywistośc.Niestety
        smutna.
    • Gość: akwarysta Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.09, 14:40
      Pozdrowienia dla pana Waldka.To prawdziwy pasjonat.Tak trzymać!
      • Gość: gruby Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.09, 15:25
        badania lekarskie aktualne posiada ?
      • Gość: uppppsssss Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.09, 15:47
        Bardzo miłe hobby szczególnie ta chodowla szczurów.
        • Gość: 4pikus Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.147.33.16.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.11.09, 15:35
          Węże nie jedzą kanapek ani owsianki.
      • Gość: Urlik von Yunginge [...] IP: 188.33.201.* 29.11.09, 17:10
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: ala Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.09, 16:11
      to jakis potwór
      • Gość: płocczanin Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.plock.mm.pl 28.11.09, 17:23
        Równe przyciąga równe, powiększając wielkość tego Równego.
        Nic nie dzieje się bez Przyczyny.

Hodowanie gadów w bloku i hodowla szczurów to zła Energia.

Drugie ; w jaki sposób akurat w tej piwnicy jest ciepło? Czy jest
        dodatkowy grzejnik?

Jeżeli mieszkańcy całego bloku od lat żyją w strefie działania gadów i
        padliny, to nic złego się nie dzieje.
        Równe , przyciąga równe. Standart.

• Gość: autor [...] IP: *.plock.mm.pl 28.11.09, 17:54
        • Gość: boa [...] IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.09, 17:56
        • Gość: Terrarysta Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.09, 20:37
          Jeśli się nie znasz to się nie wypowiadaj. W piwnicy było ciepło, bo
          węże można ogrzewać całym arsenałem grzejnym: promiennikami,
          lampami, kablami grzewczymi, matami grzewczymi, można też ogrzewać
          całe pomieszczenie grzejnikiem, jeśli ma się wiele gadów. Zajrzyjcie
          wszyscy na www.terrarium.com.pl tam sie czegoś wszyscy ,,mądrzy"
          dowiedzą. Jaka zła energia, węze są cool, ja mam lampropeltisy i boa
          dusiciela i co, jestem nienormalny, hęęę?!
          • Gość: płocczanin Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.plock.mm.pl 28.11.09, 20:52
            Alloszczur :: Zobacz temat - Sens kupowania szczurów na karmę ...
            Liczba postów: 15 - Liczba autorów: 12 - Ostatni post: 7 Wrz
            Dopóki zwierzaki mają u kogoś posiadającego zwierzęta jedzące inne .... przecież
            niejeden hodowca węży prowadzi równoległą hodowlę "karmówek" (np. ...
            najbardziej agresywny wypaczając w ten sposób jego osobowość, może mówić, ...
            się i postać jaką przeważnie przyjmowały, bądź też przyjmują nadal. ...
            forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=3932&start=15&sid... - Kopia -
      • Gość: Ewa Mewa Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.11.09, 11:32
        A jesz mieso? Szczurow hodowanych Ci szkoda, a krowki i swinki hodowanych w
        strasznych warunkach nie??? HIPOKRYT(K)A!!!!
    • Gość: rokitka00 Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.154.c83.petrotel.pl 28.11.09, 19:20
      Fajnych ma sąsiadów. Ja bym się nigdy nie zgodziła na hodowle węży w piwnicy
      mojego bloku.
    • mich64 Kotów nie lubi lubi węże. Oj gdy słyszę..... 28.11.09, 20:36
      .....takie opinie zaraz sobie myślę tak: "Mam bullteriera bo powiększa mi moją
      męskość, a najbardziej lubie jak codziennie rozszarpie kilka kotków". Coś mi
      się wydaje, że facet zwierząt tak naprawdę nie lubi, tylko leczy przy ich
      pomocy swoje kompleksy.
      • Gość: Dracuch Re: Kotów nie lubi lubi węże. Oj gdy słyszę..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.09, 22:09
        a ja mysle ze to TY wypisujac takie brednie leczysz swoje kompleksy... i co?
        Facet ma po prostu hobby, kazdy ma do tego prawo, ale zaraz jakis "znaFca" twierdzi, że leczy tym swoje kompleksy (pewnie sam nie ma zadnych zainteresowan, przez co nie moze wyleczyc swoich kompleksow)
        • Gość: płocczanin Re: Kotów nie lubi lubi węże. Oj gdy słyszę..... IP: *.plock.mm.pl 28.11.09, 22:18
          Na początku naszych dziejów był wąż i namówił Ewę na jabłuszko. To był
          poziom 0.
          Po latach ... ktoś nadal zajmuje się hodowlą umiłowanych gadów z tego
          poziomu 0, wołając wąż jest piękny , ba nawet mądry, jak tu orzeczono.

Wycięto śmietanę z płockiego sklepiku... , dozwalając okpić mieszkańców
          Płocka. Równe , przyciąga równe. Ale to pozory mądrości.
          • Gość: płocczanin [...] IP: *.plock.mm.pl 28.11.09, 22:30
            • Gość: mordapsa [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 11:18
            • Gość: Ewik [...] IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.11.09, 11:43
          • Gość: izabela Re: Kotów nie lubi lubi węże. Oj gdy słyszę..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.09, 22:37
            Ha,ha ty od tego powiedzonka równe przyciąga równe...hmmm...po takich
            wypowiedziach spodziewam się że piszesz tego posta z takiego pensjonatu gdzie
            nie ma klamek w drzwiach ha,ha dobry jesteś :P
            Mam nadzieje że cię wyleczą,życzę szybkiego powrotu do zdrowia :P
            A wąż jest piękny,jest inteligentny,jeśli mam być równie piękna jak wąż to ja
            się na to piszę;)
            Moje zwierzęta,w tym moje węże to moi przyjaciele,moje hobby i oddałabym życie w
            ich obronie.Szczury hoduje i również traktuję z należytym szacunkiem,mimo że są
            karmą dla węży,tak jak świnia którą hoduje rolnik będzie karmą dla
            ludzi.Hodowanie czegoś na karmę jest zjawiskiem dość częstym,gdyby nie było to
            byśmy nie jedli mięsa i tyle.
            I precz z ograniczonymi umysłowo moherami !!!
          • Gość: Ewik Re: Kotów nie lubi lubi węże. Oj gdy słyszę..... IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.11.09, 11:36
            "Re: Kotów nie lubi lubi węże. Oj gdy słyszę.....IP: *.plock.mm.pl
            Gość: płocczanin 28.11.09, 22:18 Odpowiedz
            Na początku naszych dziejów był wąż i namówił Ewę na jabłuszko. To był
            poziom 0.
            Po latach ... ktoś nadal zajmuje się hodowlą umiłowanych gadów z tego
            poziomu 0, wołając wąż jest piękny , ba nawet mądry, jak tu orzeczono.

Wycięto śmietanę z płockiego sklepiku... , dozwalając okpić mieszkańców
            Płocka. Równe , przyciąga równe. Ale to pozory mądrości."

"Nigdy nie dyskutuj z glupcem. Ktos stojacy obok moze nie zauwazyc roznicy..."
    • sysia83 Morduje koty i daje je wężom? 28.11.09, 20:53
      sąsiadka (najlepiej się nie odzywaj) a po 2 jak się niektórzy tu nie znają
      niech się nie odzywają na temat terrarystyki bo zauważyłem tylko głupie
      komentarze ludzików co chomiki i kotki trzymają. Popieram w 100% pana i jestem
      za zrobieniem giełdy terrarystycznej w płocku w razie czego oferuje swoją
      pomoc i reklamę przez sklep.
    • sysia83 Morduje koty i daje je wężom? 28.11.09, 20:56
      Znowu TOZ niech się zajmą za giełdą w niedziele i tam zwierzętami a nie
      normalnymi ludzmni (a widze ,że toz wychodzi z załozenia ,że jeśli ktoś nie
      trzyma psa lub kota to jest inny (zły). Czy ten toz tworzą emerytki co mają
      spotkania po kościółku w niedziele
      • Gość: Izabela Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.09, 21:51
        Wąż to zwierzę jak każde inne,przywiązuje się do właściciela itd...a żywi się
        szczurami i co w tym dziwnego? Schabowy który większość tu wypowiadających się
        zjada na obiad to też zabite w ubojni zwierzę i jakoś nikogo to nie dziwi?
        Popieracie wegetarian? To popierajcie dalej,niech wejdą ze swoimi zakazami to
        będziecie wszyscy listek sałaty na obiad wpierniczać.
        Psy są niestety 100 razy bardziej niebezpieczne od węży...a że się komuś waż nie
        podoba? A kto was zmusza do oglądania,żyj i daj żyć innym.
        Zapraszam wszystkich.Ps.ja mam 2 rasowe koty,psa ze schroniska i hodowlę węży i
        co,jestem potworem? Bo mi się podobają te piękne i mądre zwierzęta? Po ch...się
        wypowiadają osoby co nie mają bladego pojęcia o terrarystyce???,bo ma
        węże,powiedział coś dla żartu i zaraz z niego potwora robią.To właśnie
        przeciwnicy tego pana są potworami,bo potrafią tylko kochać puszyste
        zwierzątka,a nie widzą piękna w wężach,pająkach itp..Węże są cenne,karmi się je
        tylko i wyłącznie gryzoniami z hodowli w sterylnych warunkach,waż nie może się
        zarobaczyć...

Zapraszam na mój blog: izabela-mojehobby.blogspot.com/
        • Gość: p Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.plock.mm.pl 28.11.09, 22:04
          Równe przyciąga równe. Jeżeli piękno widzisz wężach i szczurach... to
          wszystko przed tobą.Ale uwierz ..są i inne kanony piękna. Każda stwora ma
          swego amatora.A człowiek to nie tylko postać dwunożna. Istnieje jeszcze
          Kanon Duchowy.
          • Gość: Ewik Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.11.09, 11:53
            "Re: Morduje koty i daje je wężom?IP: *.plock.mm.pl
            Gość: p 28.11.09, 22:04 Odpowiedz
            Równe przyciąga równe. Jeżeli piękno widzisz wężach i szczurach... to
            wszystko przed tobą.Ale uwierz ..są i inne kanony piękna. Każda stwora ma
            swego amatora.A człowiek to nie tylko postać dwunożna. Istnieje jeszcze
            Kanon Duchowy."

NIEKTORZY W ODROZNIENIU OD CIEBIE DOSTRZEGAJA PIEKNO WEWNETRZNE. Kolega powyzej
            juz zwrocil uwage: latwiej kochac puszyste i mile w dotyku. Nie znasz sie, jak
            widac, w ogole na zwierzetach, zwyczajach, rozwoju, poziomie inteligencji i tak
            dalej, i tak dalej... Zmieniam zdanie, to nie swiadek Jehowy, sekta zajezdza.
            Zadna ze znanych mi religii (etnologia i religioznastwo sie klaniaja) nie
            upatruje zrodla zla w zwierzetach (nawet jezeli czesc z nich uznaje sie za
            nieczyste). A poza tym to odniesienie do biblii, ktore podales...
            Zastanawiajace... (pan Freud sie we mnie odzywa). Nie zdziwilabym sie, gdybys
            okazal sie jednym z tych maniakow czujacych misje i eliminujacych wszystkich,
            ktorych uznaja za niebiezpiecznych (zawsze wedlug swojego KANONU zla). Wcale bym
            sie nie zdziwila, gdybys wszystkich tu probowal odnalezc, wysledzic i "wytepic".

• macondowo no cóż... 28.11.09, 21:41
      Fakty są takie, że karmienie żywymi kręgowcami nie jest legalne: to dręczenie.
      Te szczury powinny być uśmiercone przed podaniem. I nie pierdzielcie mi o
      naturze i instynkcie, bo wąż zamknięty w piwnicy, w zardzewiałym syfie przez
      liniejącego grubasa nie ma nic wspólnego z naturą.
      • Gość: izabela Re: no cóż... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.09, 22:02
        Ha,ha a pomyślałeś pajacu że żeby były te szczury martwe,to trzeba je najpierw
        zabić,one się nie rodzą martwe.
        Znalazł się następny obrońca szczurków...spoko,niedługo obrońcy świń się odezwą
        i wtedy ludzie zapomnijcie o schabowym.
        I nie pisz mi tu o zasyfiałych terrariach bo g..wiesz o wężach,1 dzień byś przy
        życiu węża nie utrzymał...
        A martwymi karmi się ze względu na bezpieczństwo samych węży,tylko nie każdy
        martwe jada...A od kiedy w niewoli nie można trzymać zwierząt,pytam się? W takim
        razie wszyscy którzy mają papugi,kanarki,rybki w akwarium są potworami,bo
        przecież to też dzikie zwierzęta...ryby z odłowu mozna bez problemów kupić w
        każdym zoologu,wiem bo się zajmowałam akwarystyką..węży nie,nie są dzikie,są
        urodzone w niewoli i na to facet ma dokumenty,ja tez mam na swoje więc nie
        pie...@$#%
        • Gość: izabela Re: no cóż... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.09, 22:09
          Nagle się znaleźli obrońcy szczurów,a jak się dezynsekcje robi to jakoś nikt
          szczurków nie broni? Nikomu nie przeszkadza jak im trutka wyżera
          wnętrzności...ale węża nakarmić...toż to samo zło,tak nie wolno,ale jak kotek
          szczurkiem czy myszą bawi się parę godzin i myszka podziurkowana od ząbków nadal
          żyje to jaki zachwyt ludzi,jaki kotek pożyteczny,milutki bo tępi gryzonie...ale
          węża hodowca nie ma prawa nakarmić...hipokryzja p..@#$ Wąż zabija gryzonia w
          kilka sekund...
          • Gość: aska [...] IP: *.plock.mm.pl 29.11.09, 12:37
          • Gość: mariachi77 Re: no cóż... IP: 91.109.207.* 29.11.09, 14:30
            Izabela, nie żołądkuj się, bo nie warto. Niektórych nie przekonasz,że śnieg jest
            biały. Oni wiedzą swoje. A nadto ten "obrzydliwy" wąż skusił Ewę i stąd te
            wszystkie nieszczęścia na Ziemi. A kto stworzył węza?
            Nie zreformujesz niereformowalnego. Wyluzuj i nie karm trolli.
      • waldemar591 Re: no cóż... 29.11.09, 17:56
        macondowo napisał:

> "...Fakty są takie, że karmienie żywymi kręgowcami nie jest legalne..."

Wiesz że dzwonią ale nie bardzo wiesz gdzie:
        Owszem, nie jest legalne (tylko w niektórych krajach, np w UK) karmienie żywymi
        kręgowcami BEZKRĘGOWCÓW.

> "...wąż zamknięty w piwnicy, w zardzewiałym syfie przez liniejącego grubasa
        nie ma nic wspólnego z naturą..."

Oczywiście gdyby te węże trzymał szczupły, wysportowany gość z piękną fryzurą,
        wtedy już natura nie zgłaszałaby obiekcji. :)
    • fotodiagnoza Morduje koty i daje je wężom? 28.11.09, 23:05
      tak jak i ów pan ma prawo nie widzieć świata poza swoimi wężami takie samo ma
      prawo pani, która opiekuje się kotami czy pan, który ma chomika.. klapki na
      oczach nie są normalnym objawem ale..
      wierzę, że będzie szanował życie innych zwierząt tak jak wielbi swoje węże bez
      względu na sympatię czy antypatię do kotów..

fotoforum.gazeta.pl/3,0,2064624,3,1,84517.html
      • Gość: izabela Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 00:10
        Czytaj ze zrozumieniem !!! Nikt tu nigdzie nie karmi węży kotami,ani nikt nikomu
        nie mówi że to głupie hodować gryzonie.
        Piszę wyraźnie,że też mam 2 koty rasowe,jednego miałam z ulicy,ale niestety
        odszedł ze starości [*]Bardzo je lubię,a nawet więcej niż lubię ;) I mam
        węże...skąd ci do głowy człowieku przyszło,że jak ktoś ma węże to nie lubi
        innych zwierząt???!!! Jest dokładnie przeciwnie,może po prostu ten pan z jakiś
        nie związanych z terrarystyką powodów nie przepada za swoją sąsiadką i żeby
        zrobić jej na złość powiedział że da koty na pożarcie,czy tak trudno zrozumieć
        co tam pisze?
        Ja tylko piszę,że trzeba zrozumieć i uszanować że wąż tak jak my jest
        mięsożerny,my jadamy świnie,krowy,kury,wąż szczury i bywają węże które nie
        przyjmują martwego...ale jak przyjmują to karmi się martwymi szczurami,bo żywy
        może okaleczyć węża...
    • e-ftalo A nawet gdyby bezdomne koty zjadały węże to co? 29.11.09, 02:31
      To co z tego?Czy kot lepszy od szczura?Albo na odwrót?
      Ale skoro stwierdził że nie i sąsiedzi to potwierdzają,znaczy że jednak nie
      daje kotów na pożarcie.
      No i I TAK BY ICH NIE MORDOWAŁ,bo to węże je zjadają a nie ten Pan

Osobiście wolałbym aby wyłapywał bezdomne zwierzęta i czynił z nich pożytek
      jako pożywienie dla węży,jako że jest to w 100% zgodne z naturą,bo silniejsze
      gatunki żywią się słabszymi i to obowiązuje w całej przyrodzie.Poza tym jest
      okres zimowy i bezdomne zwierzęta lepiej spełniłyby swoją rolę w brzuchu węża
      aniżeli marzły żywcem z głodu na ulicach i w śmietnikach
      • Gość: opsss [...] IP: *.opera-mini.net 29.11.09, 04:04
    • solarv [...] 29.11.09, 11:37
      • Gość: zbig Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 11:54
        plocczanin napisał:

rozumiem, Że nie możesz zrozumieć spraw z innego poziomu rozwoju,
        jaki
        ci został dozwolony. Jesteś w fazie równania z gadami. Ale to się
        kiedyś zmieni i inni Ludzie nabiorą i u ciebie cech CZŁOWIECZYCH a
        TO
        JEST Najwyższą formą rozwoju.

Czy na tego pacjenta naprawdę na tym forum nie ma siły?
        • Gość: rozwojowy Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 12:05
          Dokładnie!Czy "płocczanin" to jest swieta krowa tego forum???
          Temat o zwierzetach w terrarium,i o ich wlascicielu a tu takie
          teksty lecą ze strony plocczanina..ktore obrazaja forumowiczow.
          Czy forumowicze zrobili cos w tym temacie,co spowodowalo
          ze "plocczanin" tak a nie inaczej odpisał??
          Facet sieje tu zamęt,mąci i skłóca a przy tym obraza kreujac sie na
          jedynego sprawiedliwego i wszechwiedzacego na innym wyzszym poziomie
          niz wspolforumowicze.
          Czy administracja forum tudziez jego moderatorzy nie moga w koncu
          zablokowac tego pana,aby wiecej nie wypisywal na forum takich
          rzeczy??
          Tym razem argument "plocczanina:,ze jest atakowany nie ma
          pokrycia,bo nikt go w tym temacie nie atakowal i nie ublizal mu od
          istot z nizszego poziomu rozwoju.

ADMINISTRACJO FORUM-ZROB COS W KONCU I ZABLOKUJ DOSTEP DO FORUM
          TEMU "płocczaninowi"!!!!!!!!!!!!
      • Gość: marcin Fajny artykuł IP: 92.251.148.* 29.11.09, 11:57
        Na reszcie jakis fajny artykuł w gw, normalnie jej nie czytam ale to
        akurat napisane z jajem chociaz dziwie sie ze przez cenzure
        przeszedl ostatni akapit.
        pozdr dla autorki
        • Gość: do plocczanina [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 12:10
        • Gość: solo Re: Fajny artykuł,powycinane jednostronnie IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.09, 13:11
          oni nie maja kogo robic opiekunami tylko biora jak leci a potem takie fekty
          • Gość: bezradek Re: Fajny artykuł,powycinane jednostronnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 13:16
            Nie ma takiego mądrego,żeby sobie z Zenkiem poradzić.Jedyne wyjście
            zabanować go na stałe.On nawet sądu nie posłuchał co mu kazał od
            forum trzymać się z daleka.
            • Gość: płocczanin Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? IP: *.plock.mm.pl 29.11.09, 13:29
              Kłamiesz. Masz wyrok sądu? Byłeś na rozprawie? Jeżeli nie to robisz
              potwarz a wiec to jest karalne.
              jakie macki masz z Sądem?
              Ja napisałem , że ludzie zachowują się w zależności od poziomu rozwoju
              duchowego. Przecież wszyscy ludzie nie są jednakowi.

Hodowanie niebezpiecznych zwierząt z pewnością wymaga X przepisów prawnych ,
              porządkowych , BHP, Sanepid , Straż Pożarna, itp. Zgoda mieszkańców....
              • Gość: dy-duch Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 13:38
                Weż qużwa dokładnie przesilabizuj artykuł jak przeczytac go ze
                zrozumieniem nie możesz to zobaczysz,że gostek spełnia wszystkie
                wymogi i daj mu spokój.Chowa sobie węże.Nikomu to nie przeszkadza a
                ty jak rzep psiego ogona.Daj se siana.
                • Gość: płocczanin Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? IP: *.plock.mm.pl 29.11.09, 13:51
                  Uprzejmie proszę o przeczytanie nw.
                  Wynika, że to jest problem społeczny w skali kraju a nie tylko bloku w
                  Płocku.

Cytat
                  ........www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090501/REPORTAZ/343367801

Nastała niebezpieczna moda na egzotyczne zwierzęta
                  Krzysztof Strauchmann
                  Pumę już mamy. Czeka nas jeszcze krokodyl w stawie, grzechotnik na deptaku,
                  anakonda w parku. Kiedy wejdą w życie nowe, surowe przepisy, część hodowców
                  niebezpiecznych zwierząt wypuści je na wolność, żeby uniknąć problemów.
                  Opolska puma jeszcze nikomu nie zrobiła krzywdy. O egzotycznych gadach już tego
                  powiedzieć się nie da. Według nieoficjalnych danych w Polsce z powodu ukąszeń
                  przez jadowite egzotyczne węże zmarły 3-4 osoby.
                  Rocznie do kliniki toksykologii w Krakowie trafiają 3-4 osoby pokąsane przez
                  jadowite węże - przyznaje dr Leszek Satora z ośrodka informacji
                  toksykologicznej. - Przypadków niezgłaszanych jest 10 razy więcej, bo hodowcy
                  nawet po ugryzieniu leczą się sami, stosując środki przeciwbólowe i wapno. Boją
                  się, że od lekarza policja dowie się o ich hodowlach, a przecież my zachowujemy
                  dyskrecję. Zdarzało się, że nawet po przywiezieniu przez pogotowie hodowca nie
                  podawał swoich danych i uciekał ze szpitala zaraz, jak poczuł się lepiej. To
                  jednak poważny błąd, bo skutki ukąszenia mogą odezwać się po długim czasie jako
                  problemy z sercem, z niedowładem kończyn.
                  jako państwo jesteśmy średnio przygotowani na egzotyczne zagrożenia. Lekarzom
                  podstawowej opieki zdrowotnej brakuje wiedzy o działaniu jadów. Nie mamy
                  centralnego rejestru surowic, których zresztą kompletnie nie ma w aptekach i
                  hurtowniach farmaceutycznych. Środowisko toksykologów oficjalnie wie tylko o…
                  trzech surowicach, przetrzymywanych w krakowskim Muzeum Przyrodniczym. Portal
                  społecznościowy jadowite.org zaproponował ostatnio, żeby sami hodowcy zrzucili
                  się na zakup surowic, które kosztują co najmniej kilka tys. zł za sztukę. I
                  trzeba je wymieniać co 3-5 lat, bo tracą ważność.
                  Żegnaj, grzechotniku
                  Jakub z Opola hodowlą węży pasjonuje się od 7 lat. Miał m.in. pytona tygrysiego.
                  W amerykańskich hodowlach zdarzało się, że dorosłe pytony śmiertelnie dusiły
                  dzieci.
                  - Kiedy doszedł do 3 metrów długości, wymieniłem go na anakondę i boa
                  kubańskiego, bo w domu nie mam warunków do trzymania tak dużych okazów -
                  opowiada hodowca. - Pyton ani razu nie próbował mnie atakować, ale anakonda
                  atakuje za każdym razem, gdy coś robię z terrarium. Z wężem, który ma 80 cm,
                  mogę sobie poradzić. Kiedy dorośnie do 3 metrów i kilkudziesięciu kilogramów
                  wagi, człowiek nie ma szans.
                  W polskim prawie do 1998 roku nie było żadnych ograniczeń dotyczących hodowli
                  niebezpiecznych gatunków. Pierwsze hodowle ruszały jeszcze w tamtym okresie.
                  Potem przez 6 lat obowiązywała ustawa grożąca rocznym więzieniem za trzymanie
                  zwierząt jadowitych i drapieżnych poza ogrodami zoologicznymi. Wchodząc do Unii
                  Europejskiej, politycy zafundowali nam standardy unijne, ale tylko na papierze.
                  Ustawa o ochronie przyrody z 2004 roku, zmieniana jesienią 2008 roku,
                  wprowadziła całkowity zakaz hodowli tych zwierząt niebezpiecznych, które mogą
                  sprowadzić śmierć lub kalectwo człowieka, poza ogrodami zoologicznymi, cyrkami
                  czy ośrodkami naukowymi. Mniej niebezpieczne, zaliczone do tzw. II kategorii,
                  mogą być dopuszczone do indywidualnej hodowli przez regionalnego dyrektora
                  ochrony środowiska, do którego trzeba wystąpić o indywidualne pozwolenie.
                  Istnieje niebezpieczeństwo, że kiedy wejdzie w życie lista gatunków zakazanych w
                  hodowli, część nieodpowiedzialnych hodowców wypuści je po prostu na wolność -
                  uważa dr Lidia Winnik, lekarz z krakowskiej Kliniki Toksykologii Uniwersytetu
                  Jagiellońskiego.

• Gość: terrarium Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 14:06
                    Pogięło cie zupełnie?Problem społeczny,że jeden człowiek w mieście
                    po spełnieniu wszystkich wymogów chowa zwierzęta?Czy kumasz co to
                    problem społeczny i jakiej populacji musi dotyczyc zeby za takowy go
                    uznać?Ludziom w bloku gdzie jest chodowla nie przeszkadza a jakemus
                    jełopowi nie wiadomo skąd przeszkadza.Nie łaż po czyichs piwnicach
                    to nic cie nie zaatakuje.
                  • Gość: nornik Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 14:15
                    Przeczytaj człowieku uważnie i nie bij piany.jak sam nie zrozumiesz
                    co tam napisane to poroś kogoś starszego i mądrzejszego to ci
                    wyjaśni.Sam zacznij cos chodować to moze staniesz sie lepszym
                    człowiekiem a nie zezgredziałym malkontentem i lamusem po
                    przejściach:

"Tylicki już w swoim mieszkaniu pokazuje nam plik dokumentów, w
                    których czytamy o rejestracji każdego z gadów w ratuszu. Jest też
                    protokół z kontroli przeprowadzonej przez urzędników i lista z
                    podpisami mieszkańców bloku, którzy wyrazili zgodę na hodowlę węży w
                    piwnicy. Wygląda na to, że wszystko jest zgodnie z prawem. Do nóg
                    łasi nam się ogromny doberman Bolek, który jest pupilem żony pana
                    Waldemara.

Na drugi dzień ponownie idziemy na Słodową, tym razem zabieramy
                    aparat fotograficzny.

- W Płocku jest 49 hodowców - mówi Tylicki. - Niedługo będziemy
                    organizować wystawę terrarystyczną. Często się spotykamy, wymieniamy
                    doświadczeniami i okazami. Dlatego już z rzadka jeżdżę na giełdę do
                    Łodzi, gdzie można właściwie kupić każde zwierzę, nawet małpę. Moim
                    marzeniem jest teraz aligator, ale zrealizuję je, gdy przeprowadzę
                    się do domku jednorodzinnego.

Postanowiliśmy jednak zapytać o węże innych mieszkańców bloku.
                    Pukamy do pierwszych drzwi na parterze.

- A dlaczego miałoby mi to przeszkadzać? Nie widzę nic złego w tym,
                    że pan Tylicki hoduje gady. Zresztą po ulicach chodzą gorsze węże
                    niż te w naszej piwnicy... - komentuje Mariusz Tokarski. Podobnego
                    zdania jest dwoje innych sąsiadów. Łapiemy jeszcze kobietę biegnącą
                    po schodach. - A co mnie obchodzą węże w piwnicy? - odpowiada Maria
                    Tkaczyńska. - Jakby sąsiad puszczał je luzem, to może miałabym
                    zastrzeżenia. Zresztą sama mam traszkę, więc rozumiem zamiłowanie do
                    różnych zwierząt. Inna kobieta wykrzyczała zaś, że najbardziej
                    wkur... ją nasz rząd, a nie blokowe węże."

Koniec cytatu omawianego artykułu.Panu Tylickiemu wielki szacun i
                    siema!
                  • Gość: mariachi77 Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? IP: 91.109.207.* 29.11.09, 14:39
                    Przeczytałem. I wyciągam wniosek, że problemem nie są zwierzęta tylko ludzka
                    głupota. Jak zawsze.
              • waldemar591 Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? 29.11.09, 18:16
                Gość portalu: płocczanin napisał(a):

> "...Hodowanie niebezpiecznych zwierząt z pewnością wymaga X przepisów
                prawnych, porządkowych , BHP, Sanepid , Straż Pożarna, itp. Zgoda
                mieszkańców...."
                _____________________________________________________________________

Z pewnością masz częściową rację.
                Jeśli ktoś ma ochotę na hodowlę węży typu kobra, czarna mamba, skorpionów z
                gatunku Buthidae, powinien spełniać szereg wymagań dotyczących bezpieczeństwa -
                przede wszystkim nie może to być początkujący hodowca.
                Niestety, w rzeczywistości wygląda to tak, że gó...ażeria dla szpanu kupuje
                zwierzęta o wysokim stopniu ryzyka, żeby zaimponować "ziomalom" ...
                Poza tym, niektóre gatunki egzotycznych zwierząt objęte są konwencją CITES i na
                ich posiadanie wymagane jest zezwolenie.

Jeśli chodzi o przepisy bezpieczeństwa, ciekaw jestem ilu dumnych posiadaczy
                amstaffów lub pitbulli posiada jakieś oficjalne zezwolenie na trzymanie tych
                bądź co bądź groźnych ciapków?
                • Gość: płocczanin Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? IP: *.plock.mm.pl 29.11.09, 21:00
                  Wycieto taki Temat..........specyficzna ingerencja Moderacji gubi Zycie.

Gratujuje mieszkańcom naszego Miasta tak wspaniałych rozważań jak ;

Szczury, węże, kto, kogo pożarł na żywca ,czy po zabiciu przez hodowcę.

Zaiste, społeczne , ważne Tematy. Doprawdy płockie.
                  • Gość: rentier Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 21:20
                    Powinieneś sie wyprowadzic do jakiegos innego godnego twoich
                    standardów miasta.Tam z ludzmi kulturalnymi i na poziomie rozwoju
                    duchowego znacznie powyżej gadów bedziesz toczyl uczone dysputy na
                    interesujące cie tematy.Tylko czy jest takie miasto?Płocczanom
                    pozwól,żeby żyli w swoim mieście zgodnie z ich oczekiwaniami
                    interesujac sie bezkarnie tym co dla nich jest ważne i
                    interesujace.Prosze także rozważyć celowość powołania wlasnego forum
                    gdzie żli ludzie i admini z Agory nie będą mogli interweniować
                    zaniżając poziom wpisow i forumowej dyskusji.Jedynym cenzorem i
                    animatorem bedzie pan.Gorąco namawiam,a utyskiwanie na płocczan i
                    obrażanie ich nic nie da.
                    • Gość: płocczanin Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? IP: *.plock.mm.pl 29.11.09, 21:56
                      Odpowiem ci Prześladowco tak; Istniejesz na Forum wyłącznie dzięki konotacjom
                      z Moderacją.

Do tej pory wyganiałeś mnie z Polski , teraz z Płocka. A jestem
                      rodowitym płocczaninem . OMPN od 30 lat... Jestem Polakiem.

Powiem ci tak dalej tak .

Otrzymałem Pismo z dnia 16 listopada br. z MS, do Prokuratury
                      Apelacyjnej, w którym piszą o wznowieniu śledztwa w waszej Sprawie.

A więc tym bardziej zważam na słowa jakie piszę.

Ale wszystko w swoim czasie. Kiedy moderacja daje upust swojego
                      władztwa na poziomie prowincji, rodzi się smutek, że Polska tak daleko
                      zeszła z drogi cywilizacji zachodniej... Wszystko w ręku Boga.
                      • Gość: rentier Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 22:25
                        Musze cię głęboko rozczarowac.Istnieje na tym forum bo chcę i
                        pozwala mi na to regulamin.Nawet nie wiem kto to ta Moderacja.Czy to
                        jakaś fajna laska,twoja znajoma?Jeśli tak to chetnie bedę miał z nią
                        konotacje bez względu na to co to jest.Polakiem rodowitym raczej nie
                        jesteś bo miałes dziadka Amerykanina.Więc jesteś takim trochę
                        mieszancem ras i kultur.Nigdzie cię nie wyganiałem i nie wyganiam
                        tylko dla twojego komfortu proponuję żebyś się nie męczył w mieście
                        gdzie ludzie bedący na poziomie rozwoju duchowego węża sprawiwja ci
                        tyle przykrości.Czy byłbyś taki dobry i zeskanował to p;ismo z MS i
                        zapoznał nas z jego treścią.Byłoby to ciekawe z jakich paragrafów
                        twoi prześladowcy bedą ścigani.A mnie do tego nie mieszaj bo w
                        niczym nie uchybiłem przepisom kodeksowym wymagającym scigania z
                        urzedu,a twoim casusem zajmuje sie dopiero pierwszy dzien.
                        • Gość: for.obs Re:international hero of forum plock drama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 23:02
                          Gość: płocczanin 20.11.09, 22:17
                          Mój dziadek też był Amerykaninem ale był wierzący w Boga , Pana
                          Jezusa
                          Chrystusa.
                          Amerykanin to pojemne wyrażenie. Wystarczyło czytać książkę a nie
                          nastawiać się na horrory na Temat Bożego Narodzenia
                      • Gość: hihi Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.09, 10:19
                        No to teraz już masz na widelcu tych ośmiu prześladowców pamięci
                        narodowej - żydów i z niższych poziomów.
                  • Gość: Andrzej Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 21:51
                    > Zaiste, społeczne , ważne Tematy. Doprawdy płockie.
                    Witam miły i prawdomówny człowieku. Czy "zaiste, społeczne, ważne tematy,
                    doprawdy płockie" tylko i wyłącznie Ty wprowadzasz na forum? Inni nie mają do
                    tego prawa?
                    Na koniec pytania? Jak tam wygląda sprawa z autentycznością rzekomych listów od
                    rodziny Padlewskiego? Czy wysłane zostały do badań do instytutów badawczych, czy
                    Ty sam autorytatywnie stwierdziłeś, że są prawdziwe? Czy wybrałeś już sobie
                    miejsce, gdzie będziesz "pomieszkiwał" - Alaska, Syberia, Strefa Gazy?
                    • Gość: geograf Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 22:31
                      Peru też nie wykluczaj. Tam w Macchu Pikcu znana jest twórczość
                      plocczanina w ogladalności na you tube bijaca nawet Isaure.
                      • Gość: płocczanin Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? IP: *.plock.mm.pl 29.11.09, 23:06
                        Moderacja wycięła wpis lokatora, który pisał, ze nikt sie jego zdanie
                        nie pytał.

Najłatwiej jest komuś zamknąć usta.

Niestety Gazeta wydrukował nastepny artykuła a z niego wynika, ze
                        lokatorzy moga być narażeni na choroby.

Cytat.............Aleksander Niweliński, dyrektor płockiego zoo: - Legalność
                        pochodzenia takich zwierząt powinna być rejestrowana, bo po prostytucji i
                        narkotykach handel dzikimi zwierzętami jest największym światowym biznesem. A
                        prywatni hodowcy na ogół tylko wtedy myślą o prawie, gdy grozi im interwencja
                        policji. Poza tym, gady z prywatnych hodowli są często chore, o czym terraryści
                        nie mają pojęcia, bo na ogół są laikami. A jeśli u zwierzęcia widać objawy
                        chorobowe, to jest już za późno na jego uratowanie.

Warto pamiętać, że żółwie czy węże z prywatnych hodowli są nosicielami
                        przeróżnych bakterii, często bardzo niebezpiecznych. Bezpośredni kontakt z
                        gadami w najlepszym przypadku grozi salmonellą. Dlatego konieczne są regularne
                        badania weterynaryjne i stała opieka nad zwierzętami.
                        .........koniec cytatu.

A więc po co to było moderacji manipulować Zagrożeniem?
                        • Gość: Andrzej Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 23:15
                          Miły i prawdomówny człowieku, a co powiesz o tym fragmencie wypowiedzi dyrektora
                          płockiego ZOO:
                          "Pana Tylickiego znam i wiem, że akurat swoją hodowlę prowadzi odpowiednio.

Kilka razy był u naszych terrarystów i pytał ich o kwestie związane z gadami.
                          Chciał też, podobnie jak inni prywatni hodowcy, byśmy przyjęli do ogrodu
                          niektóre jego okazy. Ale nie praktykujemy tego z prostego powodu: nasze
                          zwierzęta posiadają międzynarodowy certyfikat weterynaryjny wydawany tylko dla
                          ogrodów zoologicznych."
                          Jeżeli masz trudności z czytaniem i logicznym myśleniem, to lepiej przestań
                          pisać. Miłej nocy i kolorowych snów.
                          • Gość: płocczanin Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? IP: *.plock.mm.pl 29.11.09, 23:23
                            Przecież tu chodzi o System w całej Polsce a zagrożenie istnieje jak
                            napisano. Zreszta nic nowego.
                        • Gość: najada Re:Hodowanie gadów zgodne z Prawem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 23:36
                          Powinien pan drogi płocczaninie wkroczyć tam i wbrew opiniom
                          wszystkich mieszkanców bloku zrobic z tymi gadami porządek.Coś się
                          człowieku uczepił jak rzep psiego ogona tego człowieka.Realizuje
                          swoja pasje.Robi to jak wynika z wypowiedzi dyrektora ZOO
                          profesjonalnie.Ma sukcesy i zadowolenie.Ludziom to nie
                          przeszkadza.Papiery ma w porzadku a ten mędzi i mędzi.Chory
                          jesteś,bullshit,czy temu chlopu po prostu zazdroscisz.
                        • Gość: hihi [...] IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.09, 10:22
    • muckal Morduje koty i daje je wężom? 29.11.09, 15:27
      Nie lubię piwnicznych kotów, mnożą się szybko, śmierdzi w całym
      bloku niestety, częst na pozostawianych dla nich odpadach żerują
      robaki, ludzi atakują pchły, nie wchodzę do piwnicy od kiedy mnie
      pogryzły i naniosłem do mieszkania. Właściciele psów nie sprzątają
      kup, których codziennie tony zawalają miasto i ni czorta nie mogą
      być nawozem, bo psy niestety nie są roślinożercami. Jakoś hodowla
      olbrzymich psów i piwnicznych kotow w blokowiskach nie jest dobrym
      pomysłem. Te gady nic złego nie robią, a Hodowca dba o nie i jest ok
    • Gość: ona Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.09, 15:40
      chodzi tylko czy od lekarza ma zgodę !
    • Gość: kkk [...] IP: *.plock.mm.pl 29.11.09, 23:39
    • Gość: taka sobie Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.acn.waw.pl 30.11.09, 09:50
      Dokładnie, ja również znam pana Tylickiego, to dobry, serdeczny człowiek, on
      naprawdę kocha zwierzęta, do ludzi też ma dużo serca. Do tego człowiek z pasją.
      A że taka jest specyfika węży, że należy je karmić innymi zwierzętami... No cóż,
      mam świadomość, że większość z czytających jednak sama zwierzęta je :)
      • Gość: Andrzej Węże IP: *.244.153.41.debica153.tnp.pl 30.11.09, 20:13
        Waldka znam około czterdziestu lat i zawsze był pasjonatem takich
        zwierzątek.
        Chłop zna się na tym jak mało kto w Płocku.
        Waldek tak trzymaj !
        Pozdrawiam .
        Andrzej, dawny kolega ze słodkiej
    • Gość: jarek Re: Morduje koty i daje je wężom? IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.09, 17:29
      badania tylko potwierdzą ze ma poważne zaburzenia umysłowe, 11 węży a psy i koty
      zdychaja z głodu na ulicach wyrzucone przez inteligencje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka