pingwin55 11.09.10, 06:40 To bardzo dobre,nie podajecie czasu i miejsca,to winno być na stałe w Wyborczej-Płock. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dwabe Autozacofanie. 11.09.10, 18:08 Pierwszy raz chyba w życiu czytam o ludziach, którzy wolą nie rozumieć, co się do nich mówi :) Słów brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan bozi [...] IP: *.gdynia.mm.pl 11.09.10, 18:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Autozacofanie. IP: *.chello.pl 11.09.10, 18:58 Dla szwaba nie ważna jest tradycja! Ważne by Polak nie używał polskiego! Msza której się nie rozumie to znaczy że równie dobrze gdy będzie po niemiecku! Bojkotujmy reformy Benka XVI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Autozacofanie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.10, 19:02 Wpadłem pod biurko! Genialne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Autozacofanie. IP: *.chello.pl 11.09.10, 19:12 BenekXVI też tak uważa i się cieszy! My powinniśmy się zapytać z czego się cieszy i o co mu chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Whatever time's up IP: 77.236.0.* 11.09.10, 19:23 Najwyższy czas spi*rdalać z tego ciemnogrodu. Machając z okien samolotu na pożegnanie otwieramy luk bagażowy i wypuszczamy kilka sztuk Little Boy albo jeszcze lepiej coś w rodzaju Tsar Bomb Inaczej tego nie widzę, tu już nawet Palikot nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrx Re: Autozacofanie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.10, 20:31 rytuał jest najważniejszych dla nieznajdujących treści w tym z czym mają kontak. Rytuał i ceremonialny ostentacyjny obrządek zewnątrzny. Procesje, baldachimy, dym, pawie pióra. Gdy nie wiedzą i jest to ich nabożnością, naturalnie wtedy gloryfikują kolejną niewiedzę, brak wiedzy, wiarę tak jak w konto w ruskim banku. Ale cóż by wymagać - każdy ma swych idoli. Jednych fascynuje wiedza i rozwój oparty na niej, innych brak wiedzy i patrzenie wstecz, jedni wiedzą skad się co bierze, inni są oburzeni brakiem szacynku dla ich braku wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ble-dur Re: Autozacofanie. 11.09.10, 21:09 Skąd wiesz czego nie wiesz? 500 lat temu nie śniło się ówczesnym to co dzisiaj jest normalnością. Nie masz pewności co będzie normą za następne 500 lat. Na każdym etapie rozwoju cywilizacji ludziom się wydawało że wiedzą już niemal wszystko i teraz też tak im się wydaje więc nie warto się wyśmiewać z czegoś tylko dlatego, że tego nie rozumiemy. A jeżeli twoje przekonania są inne to OK, nikt tobie tego nie zabrania ale też nikt z ciebie z tego powodu nie szydzi więc ty też tego nie rób. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Autozacofanie. 11.09.10, 19:51 Gość portalu: fan bozi napisał(a): > Wierzący w bozie czy inne stwory i tak jest głupi przepraszam bardzo, czym się różni głupota ludzi wierzacych w to ze Bóg jest od glupoty ludzi wierzacych w to ze Boga nie ma? > Dla całej katolskiej proponuję nową bozię: hybrydę dżejpitasatanosubita i prezy > denata smoleńskiego na zimno. ot, wyobrażenie MWzWM o tym czym jest wiara. I to nie wiadomo czy w istnenie, czy nieistnienie Boga. Typowy wykwit chowu wybiórczego :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Autozacofanie. 11.09.10, 20:04 losiu4 napisał: > Gość portalu: fan bozi napisał(a): > > > Wierzący w bozie czy inne stwory i tak jest głupi > > przepraszam bardzo, czym się różni głupota ludzi wierzacych w to ze Bóg jest od > glupoty ludzi wierzacych w to ze Boga nie ma? Choćby tym, że Ci pierwsi muszą sobie najpierw wymyślić to, w co wierzą. Niewiara natomiast nie wymaga stworzenia bytów, których istnienia czy nieistnienia nie da się dowieść. Wiara w boga czy bogów jest równie racjonalna jak wiara w UFO. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vlad tepes Re: Autozacofanie. IP: *.cust.tele2.se 11.09.10, 20:19 Tak sie sklada, ze chodzilo o glupote, a nie o wiare...no ale wierzacy nie musieli sobie nic wymyslac sami, Jezus byl postacia historyczna, to co mowil zostalo spisane i stanowi podstawe wiary. Wiara i glupota to dwie niezalezne od siebie sfery, czy to takie trudne? No moze tylko dla nawiedzonych...niech wiec sprobuja wytlumaczyc, dlaczego wielu naukowcow i innych wybitnych ludzi bylo i jest wierzacymi Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Autozacofanie. 11.09.10, 20:53 Gość portalu: vlad tepes napisał(a): > Tak sie sklada, ze chodzilo o glupote, a nie o wiare... Kryterium rozróżniającym te dwie głupoty była wiara, więc głupota wierzących jest o tę jedną rzecz bogatsza. > no ale wierzacy nie musieli sobie nic wymyslac sami, Jezus byl postacia historyczna, Bóg też jest postacią historyczną? Poza tym Jezus chyba jest postacią historyczną, a nie był, co? > to co mowil zostalo spisane i stanowi podstawe wiary. A ja myślałem, że podstawą wiary katolickiej jest Biblia, czyli mitologia judaistyczna, która powstała sporo czasu przez Jezusem. No ale Ty na pewno wiesz lepiej... > Wiara i glupota to dwie niezalezne od siebie sfery, czy to takie trudne? Niekoniecznie. Gdybym deklarował wiarę we wróżki, to sporo osób uznałoby to za głupie. > No moze tylko dla nawiedzonych...niech wiec sprobuja wytlumaczyc, dlaczego wielu > naukowcow i innych wybitnych ludzi bylo i jest wierzacymi Na to jest bardzo proste wytłumaczenie. Nikt nie zabrania wierzącym parać się nauką. A wybitni ludzie, jak wszyscy, mają prawo mieć swoje słabości. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Autozacofanie. 12.09.10, 08:42 roman_j napisał: > losiu4 napisał: > > > Gość portalu: fan bozi napisał(a): > > > > > Wierzący w bozie czy inne stwory i tak jest głupi > > > > przepraszam bardzo, czym się różni głupota ludzi wierzacych w to ze Bóg j > est od > > glupoty ludzi wierzacych w to ze Boga nie ma? > > Choćby tym, że Ci pierwsi muszą sobie najpierw wymyślić to, w co wierzą. Niewia > ra natomiast nie wymaga stworzenia bytów, których istnienia czy nieistnienia ni > e da się dowieść. czyli sa myślacy. Lepiej lub gorzej. A ci niewierzacy - nie. Dzieki :) Nb to czego ci wojujący ateisci własciwie chcą? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Autozacofanie. 12.09.10, 08:59 losiu4 napisał: > czyli sa myślacy. Lepiej lub gorzej. A ci niewierzacy - nie. Dzieki :) Nie dziękuj, bo jeśli to ja podsunąłem Ci ten absurdalny wniosek, to wyrządziłem Ci niechcący krzywdę. Człowiek myślący takiego wniosku by nie sformułował na podstawie takich przesłanek... > Nb to czego ci wojujący ateisci własciwie chcą? Może tego, żeby wojujący wierzący przestali narzucać swój punkt widzenia innym jako jedyny dopuszczalny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Nieetyczne wpisy na Wiarę IP: *.plock.mm.pl 12.09.10, 09:27 RJ napisał .............. cytat ; Może tego, żeby wojujący wierzący przestali narzucać swój punkt widzenia innym > jako jedyny dopuszczalny?........koniec cytatu. RJ, mylisz się. Przecież wierzący nie utworzyli ustaw zmuszających do wiary, Kościoła. Do narzucania " punktu widzenia", nikt nikogo nie przymusza. wierzący czynią to z własnego przekonania i woli. Natomiast Temat wiodący wyzwolił duża energię Zła. Opluto, ośmieszono przecież z przekonania swego złego jestestwa. Ponieważ Temat nie dotyczy bluzgających tu z uwagi na inne przekonania. Natomiast smutne jest to , że to uczynili, tzn są zdolni do plugawienia z własnej osobowości nie uznając nawet etyki i kanonów kulturowych naszej cywilizacji. Przecież niewierzący to nie znaczy cham. A jednak puścili zło na całego . Wynika z tego, że tzw etyka świecka nie potrafi zastąpić Człowieczeństwa opartego na zasadach wiary w Boga , niezależnie od rodzaju wyznawanej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Nieetyczne wpisy na Wiarę 12.09.10, 10:50 Gość portalu: płocczanin napisał(a): > RJ, mylisz się. Przecież wierzący nie utworzyli ustaw zmuszających do wiary, Kościoła. Wierzący stworzyli ustawy, które zawierają ich punkt widzenia na problemy etyczne. Pierwszy przykład z brzegu to aborcja. > Do narzucania " punktu widzenia", nikt nikogo nie przymusza. Siłą na szczęście się już wiary w Polsce nie szerzy. Ale w świetle tego, co napisałem powyżej, nadal narzuca się swój punkt widzenia. I zmusza się do akceptowania symboli religijnych w miejscach publicznych, w urzędach, szkołach, itp. > wierzący czynią to z własnego przekonania i woli. To truizm. > Wynika z tego, że tzw etyka świecka nie potrafi zastąpić Człowieczeństwa opartego > na zasadach wiary w Boga , niezależnie od rodzaju wyznawanej religii. Myli Pan etykę z psychologią. Negatywne emocje, którymi kipi także ten wątek, są uwalniane niezależnie od poziomu religijności wypowiadających się i etyki, jakiej oni hołdują. W mojej prywatnej opinii skłaniam się do wniosku, że poziom religijności jest, niestety, w wielu przypadkach skorelowany z poziomem agresji wobec odmiennie myślących. Czy to nie znamienne, że fundamentalistami religijnymi są zawsze ludzie deklarujący bardzo silnie przywiązanie do religii? W celu rzekomej "obrony" tej religii gotowi są oni zawiesić zawartą w niej nią etykę na kołku lub uznać, że ma ona zastosowanie tylko do współwyznawców. W tym drugim przypadku uniwersalność etyki religijnej staje się mocno dyskusyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Nieetyczne wpisy na Wiarę IP: *.plock.mm.pl 12.09.10, 13:03 RJ. napisałeś.........W celu rzekomej "obrony" tej religii gotowi są oni zawiesić zawartą w niej nią etykę na kołku ....... A jakie zasady mają opluwacze ujawnieni w tym Temacie ? W rzekomej obronie Niczego, porzucili zasady etyki i stali się nieżyczliwi ludziom. Myślę, ze ich wnętrze było niewysokie i podatne na zło. RJ, bardziej niebezpieczne jest twój wywód, który zmierza do usunięcia z wymyślonego dla potrzeb walki z chrześcijanami , modnego określenia, "przestrzeń publiczna". Zmierzasz do usunięcia Krzyży, kapliczek, Krzyży z kościołów? Wpisanymi w Ojczyznę, POLSKOŚĆ , 1000 lat. Dla tej nielicznej warstwy niewierzących i Żydów dla których Krzyż jest znakiem wrogim ? Czyli do krzyczących , protestujących ale znikomej warstwie obywateli i nie uznającej zasad kultury i współżycia społecznego? Krzyż budzi u ciebie i reszty twoich współbraci duchowych , tu na Forum się wyprodukowanych niepokój i rani twoje sumienie? Kiedy Wszystko , co chcecie już by zniknęło , będziecie ludźmi czystymi, spolegliwymi i kulturalnymi? I tylko Krzyż wam przeszkadza, żeby okazać się człowiekiem ? To utopia. Dopiero co widziałem w polskojęzycznych stacjach telewizyjnych taki obraz.... Na jednej stacji pokazywano uroczystości na Wawelu, po przełączeniu na czerwoną, w tym samym momencie pokazywano ..... Tablice ..w fekaliach...... , żeby tylko pohańbić nasze uczucia narodowe. To nie był przypadek lecz celowe działanie tych grup mniejszościowych , które lansują Neo Historię i Dzieje Polski, tłumacząc nam Polakom , że nie istniejemy. Jesteśmy tylko mieszkańcami zbiorowości różnych nacji na tym samym terytorium, tworzącym Polskę. Kto czuje się Polakiem , to NACJONALISTA, SZOWINISTA ... WSZELKIEGO RODZAJU ..ISTA. ..... albo wręcz jest anty w szerokim zakresie nazewnictwa braci starszych i późnych wnuków prozelitów. A mnie po prostu nie ma. Jestem Utopią dla samego siebie, zwłaszcza, że jak pisaliście , Polaków nie ma , bo zostali pokryci przez 800 lat specyficznymi chromosomami a więc odmówiliście mi nawet bycia POLAKIEM. To wszystko istnieje w Archiwach Forum Gazeta Płock. A więc tu nie chodzi o KRZYŻ , lecz o ŻNIWA kilkusetletniego prania mózgu. Przeciwnicy Polski i Narodu Polskiego , chcą zebrać zyski swojej działalności , mając ku temu sposobne warunki. Wszak Prawa Unijne są nadrzędne nad naszymi. Doprowadzono nawet do tego, że Polska podpisała zgodę na ..... aresztowanie i oddanie innemu krajowi Człowieka, który przeżegnał się np przed meczem, wobec kibiców. Takiego w łańcuchy i NAKAZEM EUROPEJSKIM, oddaje się wrogom CHRZEŚCIJAN. I to by było na tyle. Ja mogę ci tylko powiedzieć RJ, że nad Wszystkim czuwa Bóg. A Polska nie zginie, póki My Żyjemy. A więc wracając do Tematu przewodniego... jest to wewnętrzna sprawa nas katolików. Taka jest nasza wola. Dla przypomnienia tylko powiem... nie znam przypadku zakazywania wykonywania obrządków religijnych różnych wyznań, legalnie istniejących w Polsce, polskim Obywatelom i mniejszościom przebywającym czasowo lub starających się o azyl w naszym kraju. Tak więc zupełnie dobrowolnie , każdy, może nie słuchać łaciny w kościele. Może przełączyć kanał tv itd. Atakowanie w wulgarny sposób nas wierzących jest nieuprawnioną ingerencją w prawa obywatelskie RP. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Nieetyczne wpisy na Wiarę 12.09.10, 15:42 Gość portalu: płocczanin napisał(a): > A jakie zasady mają opluwacze ujawnieni w tym Temacie ? Zapewne wpajano im zasady etyczne religii katolickiej. Najwyraźniej się nie przyjęły. > W rzekomej obronie Niczego, Ludzie zawsze bronią czegoś lub kogoś. > porzucili zasady etyki i stali się nieżyczliwi ludziom. Myślę, ze ich wnętrze było > niewysokie i podatne na zło. Mógłbym Panu przytoczyć Pana własne wypowiedzi, do których doskonale pasuje pierwsze zdanie z powyższego fragmentu. Czy to oznacza, że Pana wnętrze jest również niewysokie i podatne na zło. > RJ, bardziej niebezpieczne jest twój wywód, który zmierza do usunięcia z > wymyślonego dla potrzeb walki z chrześcijanami , modnego określenia, "przestrzeń > publiczna". Określenie "przestrzeń publiczna" nie zostało zdefiniowane na potrzeby walki z chrześcijaństwem. > Zmierzasz do usunięcia Krzyży, kapliczek, Krzyży z kościołów? Wpisanymi w Ojczyznę, > POLSKOŚĆ , 1000 lat. Myślę, że dałoby się tę kwestię rozwiązać kompromisowo. Gdyby była taka wola z drugiej strony. O szczegółach nie napiszę, bo nie jest Pan dla mnie partnerem dla takich dyskusji. > Dla tej nielicznej warstwy niewierzących i Żydów dla których Krzyż jest znakiem > wrogim ? Czyli do krzyczących , protestujących ale znikomej warstwie obywateli i nie > uznającej zasad kultury i współżycia społecznego ? Zasady współżycia społecznego w moim pojęciu zakładają także tolerancję dla innych, ich wartości, przekonań, itp. nawet jeśli stanowią oni mniejszość. Ale to stoi w sprzeczności z zasadami większości religii, które uznają się za depozytariuszki jedynie słusznej prawdy. Sęk w tym, że taka prawda może być tylko jedna i dlatego każda z religii chce zwalczać inne, konkurencyjne. Już samo istnienie takiej "konkurencji" podważa pretensje każdej religii do posiadania jedynej prawdy. > Krzyż budzi u ciebie i reszty twoich współbraci duchowych , tu na Forum się > wyprodukowanych niepokój i rani twoje sumienie? Krzyż ustawiony w przestrzeni, z której mam prawo korzystać na równych prawach z innymi współobywatelami, rodzi we mnie poczucie niesprawiedliwości. Poczucie, że niektórym wolno więcej niż innym. A podobno żyjemy w kraju równości wobec prawa. > Kiedy Wszystko , co chcecie już by zniknęło , będziecie ludźmi czystymi > , spolegliwymi i kulturalnymi? O innych nie mogę się wypowiadać, a jedynie o sobie. Jeśli symbole religijne, wszelkie, nie tylko krzyż, znajdą się poza przestrzenią publiczną, to na pewno nie będzie to powodem zadrażnień i sporów, które czasem tak rozpalają obie strony, że zapominają o kulturze. Podkreślam, obie strony. Tę, którą Pan reprezentuje, także. > I tylko Krzyż wam przeszkadza, żeby okazać się człowiekiem ? To utopia. To nie utopia. To bzdura. Bzdura, którą Pan sformułował, i z którą ja się w żadnym stopniu nie utożsamiam. > pokazywano ..... Tablice ..w fekaliach......, żeby tylko pohańbić nasze uczucia > narodowe. Myślę, że Pana uczucia pohańbił ten człowiek, który te fekalia cisnął na tablicę. I zdaje się, że on mentalnie jest Panu bliski, choć może z Pana nie jest taki radykał, żeby fekaliami walczyć ze tym, co się Panu dookoła nie podoba. Nikt Panu też nie kazał zmieniać kanału. Może Pan oglądać przecież wyłącznie te, które nie "hańbią" Pana uczuć. > To nie był przypadek lecz celowe działanie tych grup mniejszościowych , Oczywiście. A samolot TU-154 jest przerobioną z bombowca kosiarką drzew... :-)) > Kto czuje się Polakiem , to NACJONALISTA, SZOWINISTA ... WSZELKIEGO RODZAJU > ..ISTA. ..... albo wręcz jest anty w szerokim zakresie nazewnictwa braci starszych i > późnych wnuków prozelitów. Ja jestem i czuję się Polakiem i nikt mnie żadnym z powyższych dotąd nie nazywał. To, że Panu przypięto łatkę nacjonalisty czy szowinisty, nie oznacza, że każdy Polak jest tak określany. Każdy sam sobie na takie określenia zapracowuje. > Ja mogę ci tylko powiedzieć RJ, że nad Wszystkim czuwa Bóg. W Pana świecie może czuwa. W moim nie. A jest mój świat tak samo realny jak pański. > A więc wracając do Tematu przewodniego... jest to wewnętrzna sprawa nas katolików. > Taka jest nasza wola. Przestawcie sobie krzyż do swojej katolickiej świątyni i wtedy możecie się spierać o to, czy ma stać w kruchcie, w kaplicy, przy prezbiterium czy może należy podwiesić go nad ołtarzem. Takie zagadnienia rzeczywiście będą wewnętrzną sprawą katolików. Także te, czy krzyż ma być w tej czy innej świątyni. > Dla przypomnienia tylko powiem... nie znam przypadku zakazywania wykonywania > obrządków religijnych różnych wyznań, legalnie istniejących w Polsce, polskim > Obywatelom i mniejszościom przebywającym czasowo lub starających się o azyl w > naszym kraju. Ale ja znam przypadek protestu przeciwko budowie meczetu w Warszawie. Meczetu mającego służyć mieszkającym w Polsce muzułmanom. I założę się, że nie protestowali przeciwko niemu niewierzący. > Atakowanie w wulgarny sposób nas wierzących jest nieuprawnioną ingerencją > w prawa obywatelskie RP. A czy są taką samą "nieuprawnioną ingerencją w prawa obywatelskie RP" Pana wulgarne ataki na osoby ośmielające się głosić odmienne od pańskich poglądy? Takie ataki miały miejsce tutaj na forum, dlatego interesuje mnie Pana zdanie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Nieetyczne wpisy na Wiarę IP: *.plock.mm.pl 12.09.10, 17:44 RJ. nie jest prawdziwe twoje szkalujące pisanie, że jestem przeciwnikiem ludzi. Zawsze i wszędzie byłem z nimi i wiele uczyniliśmy dla Dobra powszechnego. Wielu ludziom pomogłem. Jedyną przyczyną dla której tu pisze , jest propagacja Pamięci Polaków w Polsce. To doprowadza do białej gorączki ciebie i Grupę 8. Bardzo często wycinasz tematy narodowe jakby były zadżumione a przecież w Płocku jak i w całej Polsce MIESZKAJĄ LUDZIE. Nikt nie jest oderwany od dziejów naszej Ojczyzny, ponieważ historia jest tworzona na bieżąco przez nas samych. A więc i relacja dziennikarza z podroży parostatkiem do Płocka w 1901r, była jak najbardziej związana z nami w Płocku. A jednak wycinałeś . Jak i Gradowskiego. W waszym interesie było i jest przedstawiać mnie w złym świetle, co jest zgodne z dyspozycją opisana w Spontanie. Ta czerwona stacja tv kpiła i szydziła z POLSKICH NARODOWYCH UROCZYSTOŚCI. PODŚMIEWALI SIĘ NA BIEŻĄCO NAWET W CZASIE POGRZEBU PREZYDENTA LECHA KACZYŃSKIEGO. Pisanie o zgromadzeniu naszej Przeszłości i Przyszłości w mury kościołów, to twoja pogarda do nas. Kościół i Wiara jest związana z Narodem polskim 1000 lat. Oczywiście z narodem nie polskim jest związana poprzez normalne życie i współpracę. Ci inni mieli wszelką swobodę wyznawania swoich religii. Nawet jeżeli podrzynają gardła.... ofiarne. W chrześcijaństwie, dzięki Panu Jezusowi Chrystusowi, tego nie ma. Niestety musisz pogodzić się z tym,że Polska i Polacy są jednością nierozłączną. To jest Nasza Ojczyzna. Stanowimy rdzeń Polski i jest Ona naszą własnością. W piątek, w obcym mieście pokazywałem prokuratorowi twoje pisanie, że jestem zero, dzisiaj dołożyłeś do pieca. Zamiast łagodzić spory, rozsiewasz je. Dlatego chcieli cię usunąć. Pożyjemy, zobaczymy. Ja wierzę, że kiedyś Polacy się obudzą i upomną o Rzeczpospolitą , nie dadzą jej podeptać , jak to się dzieje teraz. Budowa meczetu... niestety nie da się okryć, że ich wiara ukształtowała wyznawców, że należy zabijać niewiernych . Przykładem jest 11 września w NJ. Jest jeszcze inna religia , która nakazuje zabijać pierwszemu i oko za oko. Chrześcijaństwo tego nie czyni. Jaki masz stosunek do naszej Wiary opisałeś w tzw Antyewangelii Romanowej , patrz blog Gazeta.... Z Panem Bogiem RJ. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Nieetyczne wpisy na Wiarę 12.09.10, 19:03 Gość portalu: płocczanin napisał(a): > RJ. nie jest prawdziwe twoje szkalujące pisanie, że jestem przeciwnikiem ludzi. Byłoby nieprawdziwe, gdybym coś takiego napisał. A ponieważ nie napisałem, więc Pana pisanie o moim "szkalującym" pisaniu szkaluje mnie. > Jedyną przyczyną dla której tu pisze , jest propagacja Pamięci Polaków w Polsce. > To doprowadza do białej gorączki ciebie i Grupę 8. Bardzo Pan przecenia siebie i swój wpływ na moje emocje. Generalnie to mnie Pan zwykle nudzi, czasem bawi, niekiedy wzbudza politowanie, ale nigdy nie doprowadza do białej gorączki ani nawet do jakiegoś podobnego, łagodniejszego stanu. :-)) > Bardzo często wycinasz tematy narodowe jakby były zadżumione a przecież w Płocku > jak i w całej Polsce MIESZKAJĄ LUDZIE. Nie zastanawiam się, czy tematy, które usuwam, są narodowe czy nie. Interesuje mnie tylko, czy spełniają wymagania stawiane przez Regulamin, czy nie. > W waszym interesie było i jest przedstawiać mnie w złym świetle, Czy to ja Panu dyktuję obraźliwe słowa, jakie kieruje Pan do swoich oponentów? A może to ja je w Pana imieniu piszę z Pana komputera? > Pisanie o zgromadzeniu naszej Przeszłości i Przyszłości w mury kościołów, to twoja > pogarda do nas. Skoro Pan to tak interpretuje, to Pana problem. Ja na to nic nie poradzę. > Kościół i Wiara jest związana z Narodem polskim 1000 lat. Ja myślę, że dużo krócej. Od 1000 lat Kościół Katolicki jest związany z państwem polskim, bo to polski władca ochrzcił się w 966 roku z przyczyn polityczno-koniunkturalnych. Jego poddani nową wiarę przyjmowali z oporem i myślę, że jeszcze dobre 200 lat, jeśli nie więcej, potrzebowało chrześcijaństwo, żeby się zakorzenić. Najlepszy dowód, że nawet na szczytach społeczeństwa nie przyjęło się ono jeszcze po 100 latach to Władysław Herman, który wziął ślub ze swoją pierwszą żoną w obrządku pogańskim. Warto też zapytać, jaki Kościół ma Pan na myśli, bo biorąc pod uwagę zarówno Reformację, jak i Unię Brzeską, to pewnie niekoniecznie tylko Kościół Katolicki. > Budowa meczetu... niestety nie da się okryć, że ich wiara ukształtowała wyznawców, > że należy zabijać niewiernych . Przykładem jest 11 września w NJ. A wyprawy krzyżowe są przykładem, że i chrześcijaństwo nie ma w tej kwestii czystego sumienia. Podobnie jak różne pogromy Żydów. Zresztą chrześcijanie w imię religii wyrzynali nawet siebie nawzajem tylko dlatego, że jedni byli katolikami, a drudzy nie. > Jest jeszcze inna religia , która nakazuje zabijać pierwszemu i oko za oko. > Chrześcijaństwo tego nie czyni. Ale to jest zapisane w tej samej Biblii, która jest święta księgą chrześcijaństwa. Czyżby ten jej fragment unieważniono? Chyba nie, bo wielu chrześcijan z lubością postępuje wedle tej maksymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Nieetyczne wpisy na Wiarę IP: *.plock.mm.pl 12.09.10, 20:24 Rj próżna mowa , musi być jak ty chcesz. Nie zastanawiasz się , czy tematy są narodowe...... to ważkie słowa... bo widać dla ciebie Naród nie ma znaczenia. Nie myślisz? ale szukasz zgodności z Regulaminem. Dzięki twoim znakomitym zdolnościom, ponad 3 000 niezgodnych z Regulaminem, wpisów, trafiło do Prokuratury. A szczególnie Regulaminowe były wpisy Abszyfikanta, Anipoajoma, Kawki, Andrzeja, menela . O Stacji Telefonicznej z Wańkowicza... nie wspomnę. W piątek wystąpiłem o ujawnienie danych tych miłych ludzi. No i to przykładowa relikwia gówna papieża...też Regulaminowa.? Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Nieetyczne wpisy na Wiarę 12.09.10, 20:42 Gość portalu: płocczanin napisał(a): > Rj próżna mowa , musi być jak ty chcesz. Pan zapewne wolałby, żeby było tak, jak Pan chce. > Nie zastanawiasz się , czy tematy są narodowe...... to ważkie słowa... Nie zastanawiam się nad tym, bo to nie jest kryterium zgodności z regulaminem forum. Gdyby takie kryterium było, wtedy musiałbym wyrabiać sobie na ten temat zdanie. > bo widać dla ciebie Naród nie ma znaczenia. Wyciąga Pan daleko idące wniosku nie mając do tego podstaw. Ale przyzwyczaił Pan forumowiczów do tego. > Nie myślisz? ale szukasz zgodności z Regulaminem. Dzięki twoim znakomitym > zdolnościom, ponad 3 000 niezgodnych z Regulaminem, wpisów, trafiło do > Prokuratury. Jeśli w Pana ocenie te 3000 wpisów jest niezgodnych z Regulaminem, to wie Pan, gdzie to należy zgłosić w celu ich usunięcia ich z forum. Jeśli Pan zapomniał, to podaje jeszcze raz adres: forum(at)agora.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierząca Nie bluźnij zły człowieku IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.10, 11:33 Święte jest wszystko co od świętego pochodzi, czy kawałek ucha, napletek, zasuszone oko, palec czy inny kawałek Świętego. Relikwią może być wszystko co od Świętego jest, gó... także, gdy zostało wyłowione przed zmieszaniem z innym plebejskim gównem i nie zostało tymi nieczystościami skażone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plocczaninie, larum !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.10, 19:26 > Na jednej stacji pokazywano uroczystości na Wawelu, po przełączeniu na cz > erwoną, w tym samym momencie pokazywano ..... Tablice ..w fekaliach...... > , żeby tylko pohańbić nasze uczucia narodowe. dzis gdy radio ma pysk odklepywalo modlitwe po przelaczeniu na inna stacje uslyszalem "satanistyczna myzyke", na innej byla emitowana przesmiewcza reklama plocczaninie nie moze tak byc by w trakcie rozmodlenia lecialy takie rzeczy, oni te modly powinni retransmitowac a sluchacze lezec krzyzem do dziela, pisz, dzwon, dzialaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. Re: Autozacofanie. IP: 95.155.125.* 11.09.10, 20:19 losiu4, w odpowiedzi najpierw zacytuję Twoje słowa: "przepraszam bardzo, czym się różni głupota ludzi wierzacych w to ze Bóg jest od glupoty ludzi wierzacych w to ze Boga nie ma?" otóż szanowny Łosiu (pewnie o to chodziło, jednak ludzie wiary mają problem z wiedzą na temat pozyskania polskich znaków) ludzie wierzący w Boga, od tych niewierzących, różnią się chociażby umiejętnością stosowania znaków interpunkcyjnych. W przeciwnym razie trudno dostrzec sens wypowiedzi, choć jak wiadomo "wiara góry przenosi". Z innej strony, zapytałem ostatnio kilkadziesiąt osób, deklarujących się jako osoby wierzące, czy wiedzą na czym polegała zmiana doktryny św. Augustyna na doktrynę Tomasza z Akwinu. Nikt nie wiedział. Z ciekawości zapytałem też znajomego ateistę o to samo, nie miał problemów z odpowiedzią, bo jako człowiek łaknący wiedzy miast wiary, oczywiście Summa Theologiae przeczytał. To tutaj widać różnicę pomiędzy wiedzą a wiarą. Jeszcze z innej strony, dyskutujący tutaj nie mają pojęcia na temat rytu trydenckiego, ot choćby nikt nie wspomniał o wymogu oddzielenia sacrum od profanum, białym płótnem. Może być to półprzejrzysty muślin, jednak być musi. Ale trudno o d ludzi wierzących, takich szczegółów wymagać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: one_rak Re: Autozacofanie. IP: *.oswiecim.vectranet.pl 11.09.10, 18:21 Bo na tym polega katolicyzm. Nie musisz rozumieć, ty masz wierzć w to co mówią nieomylni, czyli Krk. W tym wszystkim to nie wiara, postępowanie zgodnie z przykazaniami jest najważniejsze. Najważniejsze jest to aby taca była pełna, a Urzędnicy przekazywali czarnym jak najwięcej majątku Narodowego i kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azyt Re: Autozacofanie. IP: *.fbx.proxad.net 11.09.10, 18:26 a co ty robisz w zyciu? bo gleboka madrosc czuc od ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
khair.el.budar Re: Autozacofanie. 11.09.10, 18:34 Przecież przeważnie ludzie nie chodzą na msze aby słuchać rytuałów czy kazań księdza, ale po to aby porównać swoje ubrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuriTuri Re: Autozacofanie. IP: *.aster.pl 11.09.10, 19:08 A może własnie o to chodzi. Przecież księża w kazaniach (o, przepraszam! w homiliach!) takie bzdury wygadują, że zmęczeni wierni wolą nic nie rozumieć. Jak się nie rozumie, to potem się nie ma koszmarów, no i myśleć nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Autozacofanie. 11.09.10, 19:42 Po łacinie są tylko "regularne" części mszy. Kazania, intencje czy chałtury są zawsze w języku lokalnym. Nie każdy wie, że wielkim zwolennikiem przedsoborowego rytu był słynny francuski aktor Louis de Funes. Nawet udzielał wsparcia finansowego. Nie występował osobiście na kościelnych uroczystościach, bo efekt byłby odwrotny od zamierzonego. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Autozacofanie. 11.09.10, 22:04 > Nie występował osobiście na kościelnych uroczystościach, bo efekt byłby odwrotny > od zamierzonego. :-))) To w sumie musiała być dla niego osobista tragedia... Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Autozacofanie. 11.09.10, 19:38 dwabe napisał: > Pierwszy raz chyba w życiu czytam o ludziach, którzy wolą nie rozumieć, co się > do nich mówi :) Ja bym w tej sytuacji wprowadził jeszcze msze po japońsku. Byłoby jeszcze bardziej klimatycznie... ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Autozacofanie. 11.09.10, 19:47 dwabe napisał: > Pierwszy raz chyba w życiu czytam o ludziach, którzy wolą nie rozumieć, co się > do nich mówi :) Słów brak. mów o wykształciuszkach. Oni nawet w rodzimym jezyku polskim NIC nie rozumieją, o czym nawet wybiórcza trabi. O ludziach o których nic nie wiesz - sie nie wypowiadaj. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Autozacofanie. 11.09.10, 19:55 No to powiedz o sobie. Znasz łacinę? Ale tą w wersji kościelnej nie podwórkowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Autozacofanie. IP: *.ip.netia.com.pl 11.09.10, 21:51 Ja znam sporo kościelnej - uczyłem się m.in. z utworów Mozarta, bo on pisał jeszcze dla mszy trydenckiej (wyboru zresztą nie miał :-)). Łacina mszalna to wbrew pozorom nie jest jakiś ogromny materiał. Czytania często się powtarzają - co rok wałkowane są te same, więc łatwo skojarzyć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Autozacofanie. 11.09.10, 22:01 dwabe napisał: > Pierwszy raz chyba w życiu czytam o ludziach, którzy wolą nie rozumieć, co się > do nich mówi :) Słów brak. Oo, wbrew pozorom takich ludzi jest mnóstwo. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Autozacofanie. IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.10, 23:18 > "wolą nie rozumieć, co się do nich mówi" 1. DO WIERNYCH kapłan nie mówi po łacinie, tylko po polsku. Nie wiem, skąd myśl piszącego, że kazanie w mszy trydenckiej jest po łacinie. 2. Modlitwy kieruje kapłan do Boga Ojca, nie mówi ich "do wiernych". Wystarczy, że wierni łączą się z nim duchowo - do tego nie muszą rozumieć modlitw słowo po słowie. 3. Tak w mszy trydenckiej, jak i w posoborowej, występują ciche modlitwy kapłana. W tej pierwszej - znacznie więcej niż w drugiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Paweł Re: Rośnie popularność mszy trydenckich IP: 77.236.28.* 11.09.10, 18:10 Nie ważne co tam mówią - przecież ważna jest atmosfera. Nie ważne jest co w Biblii napisane i jakie są doktryny kościoła - ciemny lud wszystko kupi, nie wiedząc nawet w co wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek651 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 18:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Czy Wy naprawdę nie macie innych zmartwień ?! IP: *.chello.pl 11.09.10, 18:21 A może byście coś pożytecznego dla swoich bliźnich wreszcie zrobili ?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Czy Wy naprawdę nie macie innych zmartwień ?! 11.09.10, 19:25 Robią. Caritas na przykład. A, że procent od tego pobieraja... inna sprawa. :-> Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Czy Wy naprawdę nie macie innych zmartwień ?! 11.09.10, 19:55 Gość portalu: Normalny napisał(a): > [b]A może byście coś pożytecznego dla swoich bliźnich wreszcie zrobili ?!!![ > /b] kto? Wybiórcza? Przeciez to lewusy są i ostatbie co ich obchodzi to robienie dobrze bliźnim. Jak to lewusom nagminnie się zdarza. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski Fantastyczne zjawisko- oby sie w Polsce okrzepło ! 11.09.10, 18:21 A po co mi znać te głupoty z mszy Polsku. Wolę po łacinie. Przynajmniej dostojeństwo i wzniosłośc jest zachowana. A śpiew gregoriański ? Doświadczenie to nie ma sobie równych ! Odpowiedz Link Zgłoś
rosolina Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 18:27 Śmiechu warte, bo ci katoliccy księża nie znają na ogół łaciny. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 19:45 Nawet Jan Paweł II niekiedy czytał teksty łacińskie z włoską wymową. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 22:11 zigzaur napisał: > Nawet Jan Paweł II niekiedy czytał teksty łacińskie z włoską wymową. Nie ma w tym nic dziwnego ani błędnego. en.wikipedia.org/wiki/Ecclesiastical_Latin#Comparison_with_classical_Latin In most countries, those who speak Latin for liturgical or other ecclesiastical purposes use the pronunciation that has become traditional in Rome, giving the letters the value they have in modern Italian, but without distinguishing between open and closed E and O. AE and OE coalesce with E, and before these and I the letters "C" and "G" take the sounds of English CH and J respectively. "TI" followed by a vowel is generally pronounced /tsi/ (unless preceded by "S", "T" or "X"). Such speakers pronounce consonantal "V" (not written as "U") as in English, and double consonants are pronounced as such. No distinction is made between long and short vowels. However, ecclesiastics in some countries follow slightly different traditions. For instance, in Slavic countries and in German-speaking ones the letter "C" before the front vowels /e/ and /i/ commonly receives the value of /ts/ and speakers pronounce "G" in all positions hard, never as English J. (See also Latin regional pronunciation and Latin spelling and pronunciation.) Odpowiedz Link Zgłoś
fan-po Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 18:31 Żydom i Komuchom - każda msza w kościele katolickim jest solą w oku. Odpowiedz Link Zgłoś
piss-kup Re: Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 19:14 Racja dlatego piss-on-PiS i tych co toto popieraja (men in black dresses included). Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 18:37 Z tekstu wynika, że msze tzw. trydenckie odprawiane są od 2007 r. Hm... Uczestniczę w nich od 1996 r. Łacinę poznałam w liceum, później na studiach. Zauważyłam jednak, że ludzie doskonale wiedzą, co się dzieje i jakie są modlitwy, nawet jeśli łaciny nie znają. A to dzięki m.in. mszom w j. polskim. Dlatego uważam, że nie można dopuszczać do rywalizacji mszy. Muzułmanie na całym świecie modlą się po arbsku, choć przecież dla wielu z nich to język obcy (np. dla Indonezyjczyków). Takie skojerzenie językowe, a nie kulturowe... Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 20:05 alinaw1 napisała: > Z tekstu wynika, że msze tzw. trydenckie odprawiane są od 2007 r. Hm... Uczestn > iczę w nich od 1996 r. Łacinę poznałam w liceum, później na studiach. zauwaz ze wybiórczej i podpuszczonych za nią wykształciuszkom wcale nie o to chodzi. Weź jeszcze raz przeczytaj artykuł. Nie o jezyk, nie o to że zadina częsć księdza jest skierowana do wiernych. Chodzi o to by zniszczyc jakiekolwiek inne myślenie niż lewusowo-politpoprawne. Wszczepić ludziom gumowy kregosłup. Moralny, żeby znowu jakiś nie daj Boże wykształciuszek wzorem procesów wyiórczej znow chciał za słówka łapać. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 22:13 > ludzie doskonale wiedzą, co się dzieje i jakie są modlitwy, nawet > jeśli łaciny nie znają. A to dzięki m.in. mszom w j. polskim. Nie wiem, czy zauważyłaś, ale jest to argument właśnie za mszami w językach narodowych. Gdyby ich zabrakło, to ludzie nie wiedzieliby, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: modernista Czy mają wrócic zawody w klepaniu rozańców? IP: *.toya.net.pl 12.09.10, 10:53 Dawniej przed soborem babcie w kosciołach jak były modlitwy po łacinie, to odmawiały różaniec, lub litanie z książeczki, bo nie wiedziały o co chodzi. Nawet było swego rodzaju współzawodnictwo: - Ja pani to trzy różańce w zeszła niedziele odmówiłam itp... Czy o ten model religijności chodzi propagatorom mszy trydenckich? Wbrew pozoro smiem twierdzić, że poziom znajomosci laciny obecnie spadł w stosunku do lat przedsoborowych. Na razie to jest to kuriozum spotykane w większych miastach, gdzie znajdują się grupki fanów tego typu liturgii i lepiej bedzie by tak zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: Rośnie popularność mszy trydenckich 12.09.10, 01:07 alinaw1 napisała: > Z tekstu wynika, że msze tzw. trydenckie odprawiane są od 2007 r. Hm... Uczestn > iczę w nich od 1996 r Msza po łacinie a msza trydencka to nie to samo (choć trydencka jest po łacinie). Odpowiedz Link Zgłoś
gelbigel no jak jest moda 11.09.10, 18:43 popyt rośnie, ekzorcyzmy już nie w modzie teraz czas na retro i chillout w domu Pana. Przepych idzie w niepamięć. Czas na rozmodlonego papę razingera w czerwonych laczkach Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 18:46 może wrócimy do czasów gdy w kościele nie było ławek żadnych kazań a wszyscy panowie musieli występować w kapeluszach (z przykrytą głową) (kiedyś katedra to był taki "dom kultury") Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 18:50 Czy to nie dziwne, że gamoni zawsze przyciąga coś czego nie rozumieją? Teraz msza będzie dla nich obca, jak i dlaczego ksiądz żyje, choć nie zarabia (nie pracuje) :D Śmieszni ci wierni he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XxX Re: Rośnie popularność mszy trydenckich IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.10, 20:18 Powiedz w co ty wierzysz - pośmiejemy się razem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kjanka Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 18:51 Hierarchia kościelna upowszechnia odpustowe rytuały, szczytem było nakładanie kolejnej sukienki na Matkę Najświętszą na Jasnej Górze i to z elementem TU-154!!! Bawią się jak dzieci w ubieranie lalek (kasę robią na tym pseudo artyści), jednocześnie pomiatanie krzyżem pod pałacem prezydenckim hierarchów nie interesuje, za to mieszanie się do polityki, do awantur i owszem. Zaszczyty, obchody, jubileusze to dla hierarchów chleb powszedni, a katolicy są zagubieni i szukają ratunku dla siebie, episkopat zgubi kościół w Polsce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Zajmijcie się czymś pożytecznym... 11.09.10, 18:56 Ludzie - co się z wami dzieje?! Czemu wierzycie w mity powstałe tysiące lat temu, w czasach kiedy dopiero cywilizacja ludzka się tworzyła, w czasach kiedy ludzie nie potrafili najprostszych zjawisk wytłumaczyć jak tylko wpisywać to w wolę boską? Cywilizacja poszła do przodu - zrobiła skok ogromny a wy jeszcze czas tracicie na wierzenia, znaki, stawianie krzyżyków, chodzenie do kościoła i zawodzenie jakiś modłów chorych... zajmijcie się rzeczywistością... Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Re: Zajmijcie się czymś pożytecznym... 11.09.10, 19:02 Szkoda tylko miroo, że ta twoja wspaniała cywilizacja, która zrobiła taaaki krok do przodu- nie jest idealna, nie znajduje odpowiedzi na nurtujące ludzi pytania, nie dała ludziom szczęścia, pokoju ani nawet zdrowia. Nawet najbardziej rozwinięta cywilizacja nie wyklucza istnienia Boga. Ba! Ropzwijająca się ludzkość o nim świadczy. Tylko zależy, co rozumiemy przez pojęcia "rozwijająca się" i "cywilizacja"...Ale to kwestia dysput teologicznych, nie na to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Zajmijcie się czymś pożytecznym... 11.09.10, 19:08 alinaw, to co złem, to najczęściej przez religię i chciwość, choć wszystkie religie tego zabraniają. Więc jak wytłumaczysz występowanie chciwości????? tylko nie pisz mi kurde, że ludzkim błądzeniu! Bo ksiądz błądzi, jak gwałci dziecko, a mógłby kochać się z kobietą! Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz20 Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 18:58 Dziwi mnie,że w XXI wieku niby taka inteligentna gazeta zamieszcza artykuły opisujące ciągłe zacofanie Polaków.Wierzą Polacy nie tylko w zmartwychwstanie ale w duchy,czary,cudowne talizmany,wróżbitów,uzdrawiającą wodę i księdza którą ma swoją magiczną moc i może dawać nam takie zacofane rytuały.Dziwne jest to,że nikt inny nie może ich poprowadzić bo przecież wielu by chciało tak zarabiać na głupocie ludzkiej.Może to i ładne ale trzeba odróżnić swoje pragnienienia i marzenia od prawdy.Bo to prawda jest atorytetem a nie atorytet prawdą.Wszystko co powie ksiądz czy papież choć będzie najgłupszą bzdurą od razu przyjmowane jest jako świętość.Np.Niebo jest niebieskie bo drzewo jest zielone i wtedy wszyscy otwierają buźki ze ździwienia oooo...jaki mądry ksiądz tak powiedział a tak naprawdę to zwykły kretyn. Bóg kocha nas wszystkich i karze wybaczać ale sam nam nie wybaczy i straszy nas piekłem... Wszędzie w telewizji w radiu,gazecie ciągle jest tyle informacji z życia tej sekty która w końcu najwyższy czas rozwiązać a oszustów ukarać. Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Re: Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 19:05 Wszystko Ci się miesza, o czym oglądałeś w serialu albo w przeczytałeś w Super Expresie, bo bo twoich wywodach - nie podejrzewam Cię o głębsze przemyślenia, wiedzę i lekturę inną niż wymieniony przeze mnie brukowiec. Najbardziej rozśmieszyła mnie mieszanka wróżbitów, talizmanów i słów papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
fackir Jezus nie znał łaciny 11.09.10, 18:59 dlaczego nie hebrajski lub aramejski ?!? łacina to język oprawców. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski Ale głupie te czary-mary. Dziewicę jeszcze spalcie 11.09.10, 19:04 Na stosie ma się rozumieć, bo to taki katolicki rytuał. Cóż to za ciemnota chodzi do tych kościołów gdzie co dzień dymają ministrantów i dziewczynki ? Szambo !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sarton ludzie potrzebują magii w życiu 11.09.10, 19:10 a tu dostają takiego Harry Pottera w wersji dla ludu, coś tam pomacha łapkami coś pogada w obcym języku, chór mistycznie zanuci i mają radochę ;) i jeszcze będą bronić, że to prawdziwa wiara że innych to na stos .... ech.... Odpowiedz Link Zgłoś
queserasera Zrozumiałe gęganie księdza rozprasza, nie można 11.09.10, 19:10 się skupić na własnych myślach by jakoś przetrwać do końca mszy. Stąd "nieznajomość łaciny wcale nie przeszkadza". Ba, pomaga :) Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 19:12 "ksiądz odprawił nad synem rytuał egzorcyzmów, by już na tym etapie symbolicznie wypędzić z niego zło" Rozwalił mnie, normalnie! Z maleńkiego dziecka "wypędzić zło"?! Jakież to "zło" może drzemać w niemowlęciu??? Człowieku, opamiętaj się! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 19:48 Nad czyim synem? Autora relacji czy własnym? Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski [...] 11.09.10, 19:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
krakower Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 19:16 Brawo! Pisz tak koleś dalej, to sprzedaż Gazety spadnie o kolejne kilka procent, a Ty zarejestrujesz się pośredniaku, bo z Agory do "Głosu Kruchty" raczej nie przyjmują. Odpowiedz Link Zgłoś
frog1 Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 19:20 Kwestia m.in. mody na określoną estetykę. Dawniej podobał się styl "oazowy", będący adaptacją klimatów hippisowskich - kojarzył się z młodzieżowością, nowoczesnością. Pamiętam z dzieciństwa, jak się ludzie zachwycali, że w kościele tak radośnie, na gitarach grają... Dzisiaj młodzi już się tak bardzo z tym nie identyfikują. Za to msza trydencka ma swój nieco mroczny, "gotycki" urok... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 19:50 Msza trydencka jest nie gotycka a barokowa. Przypomnij sobie szkolne lekcje historii. Dyskusję na temat "łacina czy język ludu" prowadzono już 500 lat temu. To się nazywało Reformacja. Odpowiedz Link Zgłoś
frog1 Re: Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 21:22 To dobrze, że byłeś pilnym uczniem, ale nie musisz traktować mnie aż tak protekcjonalnie :) Jak pewnie zwróciłeś uwagę, użyłam cudzysłowu, a poza tym miałam na myśli nie tyle gotyk, co gotycyzm (przypomnij sobie lekcje o Romantyzmie) - dość popularny trend w obecnej kulturze masowej. Liturgia trydencka ma korzenie późnorenesansowe (Kiedy to był ten Sobór Trydencki, hę? Historia się kłania). zigzaur napisał: > Msza trydencka jest nie gotycka a barokowa. Przypomnij sobie szkolne lekcje his > torii. > > Dyskusję na temat "łacina czy język ludu" prowadzono już 500 lat temu. To się n > azywało Reformacja. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki język niekomunikacji 11.09.10, 19:25 jak napisał Scascia, wytrwały krytyk włoskiego mafii rozumianej szerzej, dokładnie tak, jak to powinno być u nas... We Włoszech po usunięciu łaciny z kościołów ówczesna chadecja (faszyści) zaczęła gadać tak, aby nic nie powiedzieć. Bo tzw ciemny lud nie chce rozumieć. Chce, żeby się działo. Tu jest identycznie: kaczyści też zachowują się irracjonalnie a tzw przesłąnie kościoła to stek górnolotnych dyrdymałów bez przełożenia na realne działąnia. I o to chodzi! O OBRZĘD, rytuał, kórego powierzchowną chwałę nadyma głupota wiernych. Tak jak kopuły kościołów: złoto na wierzchu, rdza pod spodem. Groby pobielane. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 19:43 typowe wybiórcze pitolenie i wiazanie jednego (rytu trydenckiego) z niewiadomo czym (czyli wybiórczymi fantasmagoriami). Jak to w "wykładach" wybiórczej dla wykształciuszków. A tak na poważniej - sam bym chętnie w parafii zobaczyl choć jedna mszę w rycie trydenckim. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Rośnie popularność mszy trydenckich 11.09.10, 19:57 Typowy post łosia. Sporo plucia na GW i zero merytorycznych argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś