pluszowy.mis.uszatek 04.02.11, 21:49 wygra ten, co ma wygrać i tyle. bo POsada Jest Najwazniejsza!!! ot i tyle Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwisniewski Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu 04.02.11, 22:05 edukacyjny czyli wykształcony niekulturalny czyli cham Czy można sobie wyobrazić człowieka wykształconego chama? - Na pewno tak wyedukowany, wykształcony a zarazem kulturalny człowiek. - Połączenie tych wydziałów uważam za słuszne posunięcie prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sfora Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.plock.mm.pl 04.02.11, 22:17 kwisniewski nie smaruj wazeliną... To bzdura i żart zarazem jakich mało. Te dwa wydziały nigdy nie powinny funkcjonować RAZEM. Argumentów "za" można dostrzec tylko kilka, natomiast "przeciw" temu pomysłowi całe mnóstwo. Szkoda czasu mojego drogiego na ich wymienianie. Kolejny przykład świadczący o zaściankowości tego miasta. Niech się tylko jeszcze podeprą oszczędnościami.....W tym wypadku jest to rzecz śmieszna. Znając życie to nowy Dyrektor, zakładajmy że fachowiec od edukacji dobierze sobie rzeszę ludzi "znających się" na kulturze. Dwa zupełnie inne wydziały, dwa zupełnie inne problemy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowakowski Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: 80.48.4.* 04.02.11, 22:34 Przecież wszyscy wiedzą, że przyczyną tych zmian była chęć pozbawienia pracy dotychczasowych dyrektorów a zabezpieczenia ciepłej posadki jakiemuś przydupasowi Nieudolnego. Platformo i jej prezydencie, bawicie się tym samym stolcem, którym bawili się wszyscy wasi poprzednicy. W niczym hipokryci nie jesteście od nich lepsi. Zostało 3,5 roku do końca tej POpapranej, obłudnej farsy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.125.c86.petrotel.pl 05.02.11, 00:17 co by na takie dziennikarstwo powiedział mistrz Wańkowicz?.Powiedział by,że takie dziennikarstwo "u..upi" prawdziwe rzetelne dziennikarstwo.Pani redaktor dlaczego tak w tej GW uparliście się by Płock był stolicą wrzasku i kiepskiej deprawującej kultury.Dlaczego?.Jaki macie w tym cel.Chcecie być nowocześni?.Myślicie,że tacy jesteście?.Mylicie się.Problem jest tylko w tym,że wy macie media a my biedacy tyko fora internetowe.Kij ma dwa końce.Ludziska przejrzą na oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.117.c77.petrotel.pl 04.02.11, 23:23 Rzeczywiście daleko szukać takiego połączenia, bo w ... Warszawie, Wołominie, Kielcach, Zakopanem, Bytowie, Częstochowie, Białogardzie, Kołobrzegu, Stalowej Woli, Nysie, Szamotułach, Wieluniu, Dębicy, Szydłowcu, Skarżysku, Policach i ponad 100 innych miejscowościach, to prawdziwy ewenement, eksperyment i co tam jeszcze. Szkoda tylko, że Gazeta w imię taniej sensacji zapomniała o rzetelności! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.206.c92.petrotel.pl 04.02.11, 23:29 No prosze tym razem Pani MO z GW chyba skończyły się tematy i HW w pomysłach próbuje przebić. Poszukajcie naprawdę poważnych tematów a władzę i jej ruchy oceńcie chociaż po roku pracy. ja poczekam i też wyrobię sobie zdanie. Dużo dobrych pomysłów i tematów FW życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.class100.petrotel.pl 05.02.11, 00:04 każda władza powinna zacząć od wypieprzenia wszystkich dookoła. źle zrobią to wybieramy nowych. przecież na tym polega demokracja. gazeta chciałaby wrócić do komuny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.169.c86.petrotel.pl 05.02.11, 09:47 Popieram Sebastian Twoje słowa,trzeba zobaczyć jak to będzie funkcjonować i wtedy oceniać.Dodam tylko,że skoro nie było zwolnień w "Sygnałach Płockich"to może zdałoby się otworzyć jakąś stronę informacyjną gdzie wiadomości będzie można czytać bez minutowego opóżnienia,po zniknięciu natrętnych reklam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cel Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: 80.48.4.* 05.02.11, 10:31 Trzeba być bardzo naiwnym, żeby uważać, że może być lepiej. Przerabialiśmy to już tyle razy, że chyba wiadomo, że był bałagan i będzie również i tym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
engloutis Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu 05.02.11, 00:05 ja uważam, że teoretycznie ten pomysł nie jest zły, jeśli się przyjmie kontekst, tzw. edukacji kulturalnej, która w naszym mieście leży odłogiem (poza nielicznymi przypadkami). Edukacji rozumianej jako przysposobienie młodego człowieka do krytycznego, czyli świadomego odbioru kultury czy sztuki współczesnej. Rozumianej oczywiście nie w sposób konsumencki (bywalcy koncertów, wystaw, iventów, jarmarków) ale jako aktywne uczestnictwo. Ja jestem na tak. Pytanie czy w taki sposób pojmują to obecni włodarze miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do gościa Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.125.c86.petrotel.pl 05.02.11, 00:08 a ja myślałem,że Pani redaktor to specjalistka od kryminalistyki ,sądownictwa i Policji.Zmiana specjalizacji?.Czyżby braki kadrowe w GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do kwiśniewskiego Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.125.c86.petrotel.pl 05.02.11, 00:04 ma Pan rację Panie Krzysztofie.To świetne posunięcie Pana Nowakowskiego.Ze szkół wychodzą wykształcone niekulturalne chamy.Tego nie rozumiała poprzednia ekipa.Dobrze,że prezydentem jest nauczyciel rozumiejący ten problem.Kultura festiwalowego Płocka nie miała nic wspólnego z kulturą.To parodia kultury.Kultura z oświatą powinna iść w parze.Czego uczyła się płocka młodzież na tzw kulturalnych imprezkach jak nie anty kultury i chamstwa oraz opilstwa.Zaczarowany przez speców od kulturki poprzedni władca Płocka kompletnie tego nie pojmował.Dla niego i jego dworu kultura kojarzyła się z hałasem.Czym głośniej to bardziej kulturalniej?.Stąd do wzrostu postaw anty kulturalnych tylko krok.Inaczej widzi się ten problem gdy relacjonują go ludzie dla których te imprezy to być lub nie być a inaczej gdy samemu się to ogląda.Poprzedni gospodarz wierzył specom a nie inaczej mówiącym stąd nie jest gospodarzem stołeczno książęcego miasta.Doradcy.Oj ci doradcy. Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu 05.02.11, 07:51 Jak się doda jeden do jednego nie zawsze wychodzi dwa . Czasem wychodzi misz-masz czyli mieszanina . Przez przypadek znam jedno miejsce gdzie mieszają się składniki . Nazywa się żołądek ! Coś dobrego się z tego przyswaja ( choć niewiele ) , pewne paskudztwa się odkładają na jakiś czas lub na dłużej , a cała reszta wychodzi tyłem i jest tego najwięcej . A wiecie jak się to nazywa ? Ja wiem ! Gooowno ! Z reguły takie pomieszanie generuje więcej goowna niż pozytywnie spożytkowanej energii ! Pomysł chyba nie najlepszy , ale po owocach go poznamy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 11:26 w starostwie powiatowym w płocku wydział w takiej formie funkcjonuje juz od ponad 4 lat i jakoś nik sie nie pogryzł... Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu 06.02.11, 07:43 Jeśli jedynym efektem pracy tego wydziału jest zadowolenie z faktu, że nikt się nie pogryzł , to winszuję samopoczucia . A może jakieś osiągnięcia tego wydziału ?? Jakoś nie słyszałem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.124.c94.petrotel.pl 06.02.11, 07:48 Dożynki? HAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 11:40 no tak, chyba raczej nic więcej sensowenego ten WYDZIAŁ pochwalić się nie może????he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.11, 14:33 Gość portalu: do kwiśniewskiego napisał(a): > Ze szkół wychodzą wykształcone niekulturalne chamy. Byłoby to zbyt piękne, nawet gdyby było prwdziwe. Jest gorzej niż się Szanownej Pani/Panu wydaje - ze wszystkich płockich szkół (poczynając od podstawówek, przez gimnazja, średnie i tzw. wyższe) wychodzą ciemne, NIEDOUCZONE, nieuczone, niewykształcone TŁUMOKI, do tego niekulturalne. Wystarczy poczytać to forum, płoickie gazety, posłuchać co i jak mówią ludzie na ulicy, w szkole ale na sesji RM w latach ubiegłych oraz obecnej kadencji. Wystarczyło posłuchać co i jak mówili publocznie płoccy prezydenci i co bardziej prominętni radni. W razie potrzeby służę REPREZENTATYWNYMI przykładami ich UBOGACONEJ w płockich szkołach polsczyzny, myśli obywatelskiej i ekonomicznej. >Tego nie rozumiała poprzednia ekipa nie tylko poprzednia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podkrecha Kultura nie powinna być pod edukacją IP: *.plock.mm.pl 05.02.11, 23:12 Ble, ble... tak moze mówić tylko nauczyciel... choc głosowałem na tego N. to widze, ze nie wyrósł z nauczycielskiego stereotypu. Cofa to nas do epoki przed 89 r. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.019.c95.petrotel.pl 05.02.11, 11:36 No mamy inne zdanie p. Krzysztofie. Kultura i edukacja w urzędach to są dwie inne wydziały i co będzie robił p. Wielki prezydent to i tak nie połączy wydziału i oświaty bo to po prostu inne światy. Oświata formalnie zajmuje się szkołami a kultura czymś zupełnie innym czyli szeroko rozumianą kulturą czyli : muzyka, sztuka, różnego typu festiwalami. Uważam, że znowu brak wiedzy nowych włodarzy miasta Płocka czyli prezydenta i wiceprezydenta doprowadzą do chaosu i oświatowego i kulturalnego Płocka. Brawo panowie od nauki tak znają się może nauce ale nie na samorządzie. Uważam, ze dobrze wybrałem nie głosując na nieudaczników czego się do tchną to to popsują. Ktoś dobrze napisał, że za 3,5 roku wybory i ludzie pokażą gdzie jest miejsce PO w Płocku i rządzących teraz tym miastem. Po to była reorganizacja ratusza aby wyrzucić starą ekipę anie prawdziwa reforma. Dla swoich stołeczki. Ale ich trzeba mieć. A AN ich nie ma więc dział po omacku. Co by tu sp...ć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echhh Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.11, 15:37 Ja proponuję aby prezydencik Nowakowski wrócił na stanowisko nauczyciela i to najlepiej w jakimś Bulkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 20:22 Może gdyby Miluszenko zabrał wszystkich swoich dyrektorów to nie trzeba by aż tak zmieniać regulaminu działania urzędu aby pomagierów Miluszenki wymienić na urzędników, którym obecny prezydent ufa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonobo Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: 80.48.4.* 05.02.11, 15:53 z góry uprzedzam: nie czytałem nawet komentarzy pod artykułem. Nawet mnie to nie interesuje i szczerze mówiąc boję się je czytać. Ten artykuł to szczyt beznadziejności, idiotyzmu, braku profesjonalizmu i jednocześnie wyobraźni. O ile gazeta zdobywała u mnie punkty czasem za ciekawe artykuły i wspieranie fajnych i ciekawych inicjatyw w naszym mieście tak ten artykuł sprawił że straciliście tych punktów sporo. Nie mogę zrozumieć jak artykuł na takim poziomie i z taką argumentacją mógł przedostać się do druku i publikacji... To niestety chyba dowód na to że w lokalnym oddziale nie dzieje się zbyt dobrze albo (w co jestem bardziej skłonny uwierzyć i... ...wybaczyć) ktoś kto decyduje o tym co publikować po prostu miał kaca i artykułu nie przeczytał... Gazeta zastanawia się nad opisanym pomysłem i przywołuje teksty piosenek ??????? Czy to jest jakaś kpina ???? Czy może macie nas wszystkich za idiotów ???? Dla mnie jest to czysta zagrywka która ma jakiś cel tylko nawet nie wiem jaki bo jeżeli na celu macie zrobienie z czytelników idiotów to na pewno w jakiejś części wam się to uda (aż się zacząłem zastanawiać kto w takim razie waszą gazetę kupuje...) ale na pewno nie ze wszystkimi. Ideowo, połączenie kultury i oświaty (abstrahując od formalnych przepisów itp) uważam za świetny pomysł zwłaszcza teraz kiedy w ciągu ostatnich lat szkoła ze swoją wychowawczą misją niestety straciła na znaczeniu, nauczyciele nie mają aż takiego szacunku wśród uczniów jak kiedyś a sama edukacja przestała być jakimkolwiek priorytetem w porównaniu z wartością pieniądza. Oświatę i kulturę uważam za nierozłączne i ideowo to wręcz cudowny mariaż. Brak mi słów na powoływanie się na obrazy w teledyskach i treści tekstów. Czy w przypadku malarstwa oświata też ma dzieciom zasłaniać oczy bo na obrazie jest goły cycek ? Każdy widzi to na co go stać aby zobaczył, widzi to na ile jest wrażliwy. Szkoła ma między innymi ukulturalniać, uwrażliwiać, pokazywać piękno i uczyć o wartościach ponadczasowych. Rzeczywiście dzieciaki w podstawówce mogą nie rozróżniać pewnych rzeczy ale zapewniam was że jeżeli którekolwiek dziecko powie wam w twarz że pali jointy tylko dlatego bo w ratuszu jest pan który zarządza działem kultury i oświaty i to on podpisał się pod rekomendacją na sfinansowanie koncertu artysty który śpiewał o tym tydzień wcześniej to gwarantuję wam że dziecko jest ponadprzeciętnie inteligentne, warto w nie inwestować a to właśnie z was próbuje zrobić idiotę. Śmierdzi cenzurą i idiotyzmem. Skoro piszecie takie idiotyzmy to przed pisaniem kolejnej recenzji o fantastycznej książce czy płycie najpierw upewnijcie się czy aby autor nie jest jakimś alkoholikiem albo czy nie bierze narkotyków i czy prowadzi się należycie. Większość naszych wieszczów i twórców nie stroniła od używek wszelkiego rodzaju i nie jest to żadną tajemnicą. O roli kultury można by pisać prace doktoranckie ale rolą oświaty jest takie kształtowanie człowieka aby mógł on odróżnić prawdziwą wartość a co najmniej umiał zrozumieć przekaz "z przymrużeniem oka". Dzięki temu że chodziłem do fajnej szkoły zdobyłem podstawową wiedzę o sztuce, poznałem fajnych ludzi - późniejszych artystów. Szkoła pokazała mi metody i drogi a sztuka uwrażliwiła na piękno. Nie wyobrażam sobie innego podejścia i każdego kto spróbuje inaczej zdobędzie mistrzostwo w naiwności. PR-owo podchodząc do sprawy to wywołanie (a raczej pokazanie palcem) bezpośredniego skojarzenia (które przecież i tak istnieje) między oświatą i kulturą uważam za genialne. Ten artykuł to tylko i wyłącznie żale jakiegoś znajomka który pewnie przy tej okazji stracił posadę i przy wódce poskarżył się znajomemu dziennikarzowi z lokalnej gazety. I tylko żal że gazeta co do której poziomu jakoś byłem przekonany bawi się w takie gierki. Mógłbym tutaj pisać bez końca ale po prostu szkoda mi na to czasu. DNO!!! DNO!!! DNO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasny Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 21:22 Nareszcze jakaś sensowna wypowiedź na forum. To powinno byc treścią artykułu!!! "Dziennikarze" GWP powinni to przeczytac i w ramach oswiaty się pouczyc. Gratulacje dla autora Odpowiedz Link Zgłoś
salamandryt Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu 05.02.11, 22:26 Gość portalu: bonobo napisał(a): Ideowo, połączenie kultury i oświaty (abstrahując od formalnych przepisów itp) > uważam za świetny pomysł zwłaszcza teraz kiedy w ciągu ostatnich lat szkoła ze > swoją wychowawczą misją niestety straciła na znaczeniu, nauczyciele nie mają aż > takiego szacunku wśród uczniów jak kiedyś a sama edukacja przestała być jakimk > olwiek priorytetem w porównaniu z wartością pieniądza. I naprawdę uważasz, że po połączeniu oddziału edukacji z oddziałem kultury w jeden wydział edukacji i kultury stanie się w naszym mieście cud? Nagle nauczyciele poczują w sobie misję, nagle sami odkryją w sobie uśpioną dotąd wiedzę z zakresu kultury, będą nadążać z ministerialnymi programami i rzetelnie nauczać tę młodocianą przyszłość Najjaśniejszej Rzeczypospolitej, znajdą też czas na zajęcia pozalekcyjne, w których będą edukować kulturalnie swoich podopiecznych? A może dzieci i młodzież zaczną nagle gromadzić się w czytelniach i bibliotekach, by tam, z wypiekami na twarzy opracować sprawiedliwą kolejność wypożyczania wszystkich zasobów księgozbioru, wędrując zaś między jedną biblioteką a drugą oraz innymi przybytkami kultury będą skandować hasło: "My chcemy kultury! My chcemy kultury!"? Zaczną też chodzić na koncerty symfoniczne, ambitne filmy, wystawy, utworzą kluby dyskusyjne, zaczną mówić poprawną polszczyzną, nie będą pluć na chodnik i wydzierać się pod oknami sąsiadów, a po godzinie 22 będą dyskutować ze swoimi rodzicami o regule stringów umysłowych jako współczesnej fazy postmodernizmu albo o epistemolgicznej interpretacji Heisenberga zasady nieoznaczoności w kontekście filmów nominowanych do nagrody Oskara? I to wszystko za sprawą połączenia urzędowego oddziału kultury i oddziału edukacji w Płocku? Ten cud? Choć każda z tych komórek organizacyjnych z racji swych uprawnień nie może mieć najmniejszego wpływu na szkolne programy, tak jak nie może zaciągnąć dzieciaków na koncerty Bacha czy Wagnera? Czyli że dnia 31 stycznia roku pańskiego 2011, dzięki połączeniu dwóch wydziałów w jeden - edukacji i kultury, płockie dzieci nagle zostały oświecone i odchamione? Mój Boże, że też dane mi było tego dożyć... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu 06.02.11, 07:25 Taka moja dygresja : Gość portalu: bonobo napisał(a): z IP 80.48.4 !!!!! Coś wam to przypomina ? Mnie przypomina szczekaczkę UMP pod wodzą Mirosława Mariana . Kolega/Koleżanka z UMP @bonobo odziedziczył/a komputer od poprzedniczki i kontynuuje obronę UMP przed userami forum PŁOCK . Jak uczy historia najnowsza , pewne rzeczy są nie do obrony (tak jak obecna- przyszłość pokaże kto miał rację a kto się mylił ), myślę więc że adres IP 80.48.4 nie będzie nadużywany . Na razie wpis na 4 z plusem - malutka wycieczka pod adresem komentarzy . Myślę że uzytkownik bonobo nie zniży się do poziomu poprzedniczki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do bonobo Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.125.c86.petrotel.pl 06.02.11, 21:18 świetny tekst.Nic dodać nic ująć.Tylko czy dziennikarzyki z GW będą chcieli zastosować się do tego świetnego pouczającego tekstu.Oświata ma iść razem z kulturą .Kulturka serwowana przez słynny tercet z poprzedniej ekipy już dawno powinna być zlikwidowana.Brawo Panie Prezydencie Nowakowski.Świetny pomysł by połączyć oba wydziały. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu 05.02.11, 18:16 Na końcowe pytanie zadane w artykule ja odpowiem tak: po owocach ich poznamy. Uważam, że podnoszenie alarmu teraz jest nieuzasadnione. Podobnie jak snucie scenariuszy, co będzie, jeśli konkurs na dyrektora wygra ktoś o dość specyficznie nakreślonym światopoglądzie. Chyba, że redakcja Gazety wie, kto wygra konkurs na to stanowisko i wie, jak ta osoba zamierza kierować takim połączonym wydziałem. Jeśli nie, to ja bym zalecał wstrzemięźliwość, która komu jak komu, ale dziennikarzowi jest wskazana. Rozumiem nerwowość pracowników obu łączonych wydziałów, ale tą nerwowością pani redaktor nie powinna dać się zarazić. Jeśli coś złego będzie się działo z płocką kulturą w ciągu najbliższych kilku miesięcy i jeśli przyczyną tego będzie jej mariaż z edukacją, wtedy należy podnieść alarm. Na razie nie ma do tego, w mojej ocenie, żadnych przesłanek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.11, 19:09 Gazeta wie, kto wygra konkurs i ogarnia Ją dekadentyzm. Wie, że będzie to Aleksandra J. Pozdrawiam ludzi kultury Naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd mocno do koryta prący misz masz w ratuszu IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.11, 19:19 żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.186.c68.petrotel.pl 06.02.11, 20:17 Po co taka tajemniczość. Konkurs na dyrektora Wydziału Edukacji wygra jedna z Pań z likwidowanego kuratorium - Aleksandra Jadczak lub Joanna Banasiak. Trzeba dać pracę bo PO likwiduje kuratorium oświaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.152.c70.petrotel.pl 06.02.11, 20:48 Jedna z PiS, druga z PSL Ciekawe konfiguracje Odpowiedz Link Zgłoś
josok Behemoth upupiony 05.02.11, 21:59 Wielki tytuł na pierwszej stronie- Behemoth został upupiony rękami płockiej "GW". Niby tylko literówka, ale słyszę śmiech Bladaczki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alii Re: Behemoth upupiony IP: *.plock.mm.pl 05.02.11, 23:05 G..zeta to szmatławiec jakich mało, ... to wie każdy już od dłuższego czasu. Nie jest obiektywna. Jako "człowiek kulturalny" wiem to jak najlepiej. Kto da najwięcej to ma u nas naj .....!!!. Co do artykułu... Ludzie uwierzcie mi....... to nie jest obiektywizm. Kultura u nas oczywiście na nasze potrzeby istniała za czasów Wożni...a, Śliwińs..j, Gra..i,, i wielu innych. Ci "NOWI" nie widzą potrzeb społeczeństwa tylko własne : nowy wpis w CV, nową plazmę w salonie, nowy laptop dla dziecka itp itd... Ludzie kultury ZAWSZE BYLI SPECYFICZNI. Poświęcali życie prywatne, wolny czas dla dobra społeczności. Czy znajdą teraz takich....... Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pik Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.class103.petrotel.pl 06.02.11, 01:00 A Kultura i sport to wam sie tak idealnie uzupełniały, bo takie były bliskie ideowo? O Dżizas... widzisz i nie grzmisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pretekst Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu IP: *.220.c93.petrotel.pl 06.02.11, 07:19 Jak by to było piękne, gdyby władza dokonując zmian kierowała się jakąś ideologią... Przyczyna np: połączenia edukacji z kulturą się prosta: jest potrzeba wyrzucenia obecnych dyrektorów i wstawienia nowych. To zwykły pretekst. Dyskusja o ideach i sensie.. czego ? Takie mamy prawo , że aby zwolnić człowieka trzeba podać przyczynę. Łatwiej jest zwolnić z przyczyn organizacyjnych niż powiedzieć : sorry, dobrze pracujesz, ale ja mam na to miejsce swoich. Trudno mieć pretensje do nowej władzy , że zmienia ludzi - skoro wygrał Nowakowski, to rządzić będzie za pomocą swoich ludzi, nie za pomocą ludzi Milewskiego. Ten ostatni też wymieniał ludzi , 8 lat temu połączył wydział edukacji z kulturą, by po 4 latach ponownie je rozdzielić. Nowakowski powtarza dokładnie ten sam manewr. Zmieniają się nazwy, ale cel jest jeden: usunąć ludzi poprzednika i zastąpić swoimi. Czystki - bo tak to się po prostu nazywa - będą wszędzie -może z małymi wyjątkami, gdzie z różnych powodów zmiana się nie opłaca. Kto ma jeszcze jakieś złudzenia powinien szybko się ich wyzbyć. Tak było jest i będzie. Jedno co jest naganne w tym wszystkim, to fakt, że Nowakowski w kampanii wyborczej stał z ulotkami pod ratuszem i deklarował pracującym tam ludziom, że żadnych zmian nie będzie.... I za to powinien być odpowiednio rozliczony, przez media - i wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś
salamandryt Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu 06.02.11, 15:03 Gość portalu: gość napisał(a): > Rzeczywiście daleko szukać takiego połączenia, bo w ... Warszawie, Wołominie, > Kielcach, Zakopanem, Bytowie, Częstochowie, Białogardzie, Kołobrzegu, Stalowej > Woli, Nysie, Szamotułach, Wieluniu, Dębicy, Szydłowcu, Skarżysku, Policach i po > nad 100 innych miejscowościach, to prawdziwy ewenement, eksperyment i co tam je > szcze. > Szkoda tylko, że Gazeta w imię taniej sensacji zapomniała o rzetelności! Rzetelność, tak. Po trzykroć! Tylko... Czy Gość sprawdził np. te informacje, które podał na forum? Bo na stronie BIP urzędu miasta i gminy w Szamotułach nie ma wydziału edukacji (oświaty) i kultury. Jest natomiast wydział kultury, sportu i funduszy pomocowych. Powiem więcej: edukację wyprowadzono ze struktury urzędu, powołując jednostkę organizacyjną pod nazwą „Zespół ekonomiczno-administracyjny szkół”, bo tylko tym może zajmować się samorząd gminny. W Płocku powołano niegdyś do tego celu jednostkę budżetową pod nazwą Zarząd Jednostek Oświatowych oraz oddział edukacji. Czy Gość pofatygował się może, by sprawdzić, czy w którymkolwiek z zacytowanych miast, gmin i powiatów wydział kultury i edukacji (czasem jeszcze sportu, turystyki lub promocji) wykonuje chociażby jedno zadanie wspólnie w zakresie kultury i edukacji? Czy Gość nie zauważył, że choć istnieją wspólnie, mają oddzielny zakres działania w oparciu o RÓŻNE ustawy? I, paradoksalnie, bliżej jest kulturze do sportu w zakresie choćby organizacji imprez czy bezpieczeństwa imprez masowych, niż do oświaty? Tak jak kompetencyjnie oświacie do sportu – prowadzenie boisk szkolnych i utrzymanie całego zaplecza sportowego? Zgadzam się z każdym, kto uważa, że odchodzi się w szkole od edukacji kulturalnej, że dzieci i młodzież nie są przygotowywane do świadomego uczestniczenia w kulturze, że wiedza o kulturze (?!) przekazywana jest przez wysterylizowaną intelektualnie telewizję i prasę, o niedouczonych, przypadkowych dziennikarzach już nie wspominając, bo po co. Ale ludzie, nie oczekujcie, że jeśli połączy się jakiś ratuszowy oddział kultury z jakimś ratuszowym oddziałem edukacji, to coś to zmieni. Obydwie te komórki muszą funkcjonować w oparciu o przypisane według ich kompetencji ustawy. I jeśli nie dokona się zmian systemowych, to na poziomie gmin niewiele da się zrobić. Gmina co najwyżej może finansować działania mające na celu edukację kulturalną dzieci i młodzieży prowadzoną przez wyspecjalizowane instytucje i placówki kultury, ale nie musi w tym celu łączyć oddziału edukacji z oddziałem kultury. :) A jeśli ktoś rzeczywiście interesuje się tym tematem, to powinien wiedzieć, że wydział kultury od lat miał za zadanie wspierać finansowo działania podejmowane przez organizacje pozarządowe czy instytucje kultury na rzecz edukacji kulturalnej dzieci i młodzieży, bez konieczności przynależenia do wydziału edukacji/oświaty. To wynikało z zakresu działania tej komórki i zadań jej powierzonych. Dofinansowano dzięki temu wiele projektów nastawionych na młodego odbiorcę. Czy teraz, po połączeniu, oddział edukacji narzuci nauczycielom dodatkowe zajęcia z dziećmi mające na celu ich aktywne uczestniczenie w kulturze? Kto za to zapłaci nauczycielom? Bo nie sądzę, że wezmą na siebie prywatnie i za darmo odpowiedzialność za kilkunastoosobową grupę dzieciaków i pójdą np. na wystawę do galerii, by w ramach swojego czasu wolnego tłumaczyć im istotę realizmu fantastycznego na przykładzie sięgających korzeniami do surrealizmu prac Siudmaka, czy omawiać obecną w PGS, świetną wystawę Katarzyny Bąkowskiej-Roszkowskiej „Malarstwo i instalację” z jej metafizykę przedmiotów codziennych. Poza tym... czy to w końcu nie rodzice powinni też wziąć na siebie odpowiedzialność za to, jak przygotowane do uczestnictwa w kulturze będzie ich dziecko? To ratuszowy wydział edukacji i kultury ma zmusić wasze dzieci do słuchania dobrej muzyki, oglądania dobrych filmów i czytania dobrych książek? Nadprzyrodzonych zatem zdolności życzę ratuszowym urzędnikom od edukacji i kultury. Bo póki co, mogą tyle, ile zezwala im na to ustawodawca. Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu 09.02.11, 09:09 No dobra ! Zatem co w temacie brakujących miejsc w przedszkolach ma do powiedzenia ów ratuszowy MISZ MASZ ? Czekam na konkrety ! Skoro macie w swojej gestii i kulturę i edukację to pytam kto ucierpi bardziej ? Edukacja najmłodszych , czy szarpidruty na plaży ? No chyba , że wasz misz masz oznacza " no problem " . Obiecamy , potem pod dywan i przed wyborami znów obiecamy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tr Korytowo - stołkowy misz masz w ratuszu IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.11, 09:10 żenada Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: Kulturalno-edukacyjny misz masz w ratuszu 09.02.11, 09:12 Ps. Nawet nie tylko w przedszolach , bo za rok taki problem dopadnie najmłodsze klasy w szkołach podstawowych ! Wzięliście to pod uwagę edu-kulturalni ? Odpowiedz Link Zgłoś