Dodaj do ulubionych

W oczekiwaniu na Misję 21. Co na chwałę, co na ...

09.06.11, 07:38
Panie Nowakowski, nie jestem budowlańcem ale uważam że budynek dworca nie należy upiększać ale zburzyć i wybudować od początku. W najlepszym wypadku zdarcie wszystkiego do gołej cegły i przebudowa. Remont to tylko półśrodek, takiego potworka nie da się upiększyć. Poza budynkiem nie zapominajmy o całym terenie dookoła, to też jest jeden wielki obskur.
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Re: W oczekiwaniu na Misję 21. Co na chwałę, co n IP: 91.212.223.* 09.06.11, 08:48
      popieram. Dworzec to porażka. NAstępna to dawny dworzec PKS na Jachowicza. Nastepne obskurne miejsce.
      Co do szaletów to faktycznie nie sa one dla niepełnosprawnych, Są bardzo zniszczone w środku, ale miłym zaskoczeniem był normalny zapach (szczególnie w tym koło sądów). Dużo gorzej prezentowało się, nie pierwszy już raz zresztą, wc w Auchan. Zapach był duzo gorszy niż w szalecie!!!!!!
      • Gość: menel Re: W oczekiwaniu na Misję 21. Co na chwałę, co n IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.11, 09:13
        Gość portalu:monster truck napisał(a):

>Panie Nowakowski, nie jestem budowlańcem ale uważam że budynek dworca nie należy >upiększać ale zburzyć i wybudować od początku.

Akurat "budowlańcy" poininni mieć najmniej do powiedzenia, co zrobić z dworcem PKP.
        Ja zapytam tak: czyj jest dworzec, w jakim wymiarze ekonomicznym PKP prowadzą i będą prowadziły w najbliższych latach swoje przewozy pasażerskie w Płocku. Po rzetelnej odpowiedzi na to pytanie natychmiast bedzie jasne, co miasto ma do dworca i czy go remiontować, modernizowąć skoro wysraczy słupek przy torze a na tym słupku napis PŁOCK .
        Przewozy autobusowe: potrzebny operator dworca coś na kształt przedsiebiorstwa Porty Lotnicze, który pobiera opłaty dworcowe od korzystających z dworca przwoźników. Skala tego interesu wyznaczy wielkość dworca i stosowne miejsce.

Gość portalu: xyz napisał(a):

> Dworzec to porażka. NAstępna to dawny dworzec PKS na Jachowicza. Nastepne obskurne
        > miejsce.

pełna zgoda, a szkoda bo budynek dworca i sasiedni hotelu to NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWE OBIEKTY ARCHITEKTURY i ZABYTKI z okresu lat 30. XX wieku w Płocku.
    • Gość: kutia płocka Re: W oczekiwaniu na Misję 21. Co na chwałę, co n IP: 80.48.4.* 09.06.11, 09:06
      "Przy okazji chcę powiedzieć, że nie śpimy w tym temacie, działamy, by ten budynek wreszcie wypiękniał"
      Nowaczenko się nadyma choć i tak wiadomo, że nic nie zrobi. Budynek dworca nie należy do miasta i nie można w niego inwestować miejskich pieniędzy. PKP tez ma to gdzieś, bo w minimalnym stopniu wykorzystuje ten obiekt. Niezdarna próba przejęcia budynku przez miasto też nie ma sensu, bo nie wiem dlaczego podatnik miałby płacić za remont budynku, który służy komercyjnie działającej firmie?
      Podsumowując: zanim miasto ureguluje sprawy i się zabierze za roboty przy dworcu, minie kilka lat po których Nowaczenko będzie już wraz ze swoimi nadętymi zastępcami gryzł trawę. To samo czeka po najbliższych wyborach również pozostałych, zatrudnionych przez nepotyzm, niekompetentnych i niedouczonych klakierków.
    • uepl Re: PKP największa polska złomownia 09.06.11, 09:27
      Zamiast dokonywać przeróbek z syfu na kiłę i prywatyzując kolej na milion niezsynchronizowanych ze sobą tworów niech samorządy nacisjają lepiej na rząd budowę nowej infrastruktury bo pieniedze wkładane w śmietnisko o nazwie "kolej" będą wyrzucane w błoto.
    • Gość: bonobo Re: W oczekiwaniu na Misję 21. Co na chwałę, co n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.11, 09:48
      dworzec i odmalowanie??? zburzyć i zbudowac od nowa! inaczej szkoda naszych pieniędzy!

a co do samej akcji gazety: nie wstyd mi za miasto bo mieszkam tu od urodzenia i dobrze wiem jak jest, czym możemy się pochwalić, co pokazać...
      Tylko czemu gazeta rozpętuje naiwną akcję malowania trawy na zielono ? Czuję się urażony i dotknięty. Prasa po raz kolejny kultywuje nasze "narodowe zrywy kiedy nóż na gardle" tym razem w wydaniu malowania trawy na zielono. SMutne to trochę ale bardziej jestem zły na GW bo tak bardzo kultywują i przyzwyczająją ludzi do tego że takie działanie jest ok a nawet że możemy być z niego dumni że tak się zrywać umiemy...
      Dumni to my możemy być z Westerplatte a pracować na opinię trzeba codziennie a nie od święta.
      Przy wjeździe do Korei Północnej też dostaje się opiekuna który dba o to aby człowiek zbyt dużo nie zobaczył i przy okazji kilka historii propagandowych opowiedział.

Niech się naiwnie GW nie pyta co pokazać i jacy jesteśmy bo sama robi nam przysowieowe "tyły" takimi pseudo artykulikami. TACY właśnie jesteśmy: niezorganizowani, pseudo-patrioci którzy nie umieją na codzień zadbac o włąsne wspólne elementy podwórka, zazdrośni, niedopieszczeni i uwielbiający narzekać, zawistni, nieuśmiechnięci...
      Jest jak jest więc po co to upiększać na siłę ?

Nie żebyśmy nie mieli żadnych pozytywnych cech bo mamy ich równie dużo i w nich nadzieją na pozytywny odbiór przez wizytujących.

Myslicie że kogoś oszukacie a zwłaszcza jakąś sprytną młodą dziewczynę która zjeździłą pół świata ?

Czy my już się nie zmienimy ?

Nie pamiętam jak dawno to było temu ale swojego czasu brałem udział w wymianie młodzieży z niemieckiego Darmstadt. Nie mieliśmy im zbyt dużo do pokazania ale za to umieliśmy się bawić tak jak oni nie nauczą się jeszcze długo, umieliśmy sie uśmiechać i pomimo że może wyglądaliśmy gorzej niż oni to oni nam momentami zazdrościli. dziś jestem już dorosły i chcę pracować i szanować to co mnie otacza, starać sie siebie i okolicę rozwijać i pobudzać do działania a przede wszystkim innego myślenia m.in po to aby oprócz tych fajnych rzeczy które mamy w sobei jako Polacy nei brakowała nam równiez niczego z rzeczy któe nas otaczają.

Driga Gazeto Wyborcza!
      Czasem wydaje mi się że od komuny która prała ludziom mózgi nie różnicie się zupełnie niczym.
      • Gość: menel trudno być prorokiem w swoim sztetl IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.11, 07:59
        Mnie też drażni ten obserwowany w Płocku i w tekstach GW to poczucie niedowartościowania z jednej strony i megalomanii z drugiej oraz szukanie potwierdzenia naszej "wielkosci i wsapniałości" u każdego przyjezdnego obcokrajowca - to takie prowincjonalne. A te różne groteskowe akcje i zabiegi tylko śmieszą.
        Ale trudno być prorokiem w swoim sztetl.
    • ogrodnik1234 W oczekiwaniu na Misję 21. Co na chwałę, co na ... 09.06.11, 19:43
      chwalić możemy się bezsprzecznie najpiękniejszym położeniem miasta nad Wisłą z piękną katedrą i wieloma innymi zabytkami, wspaniałymi muzeami (diecezjalnym i mazowieckim).
      Niestety dumni nie możemy być z wszechobecnego bałaganu na ulicach, niewykoszonych trawnikach, uschniętych przez niepodlewanie drzewach, braku miejsc parkingowych.
      Wydaje się również że nie mamy być z czego dumni jeżeli chodzi o naszych radnych u których brak własnego zdania jest aż nadto widoczny.
    • Gość: lojalny Re: Na chwałę GW IP: *.wapgw.era.pl 09.06.11, 21:33
      ... i kolejnej jej pierdoły. Już za rok odwiedzi nas studentka z Koreańskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej! Sprawdzi naszą wierność do przywódcy, I kretyna PO.
      • Gość: ciekawy Re: Na chwałę GW IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.11, 22:06
        Gość portalu: lojalny napisał(a):

> Przy wjeździe do Korei Północnej też dostaje się opiekuna który dba o to aby człowiek zbyt > dużo nie zobaczył i przy okazji kilka historii propagandowych opowiedział.

mało kto był w Korei - napisz cos więcej, to może być bardzo ciekawe

• Gość: ciekawy Re: Na chwałę GW IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.11, 07:48
          oczywiście chodzi o wpis bonobo, z którego pochodzi zacytowany fragment - przepraszam za pomyłkę
    • citymen Re: Po co komu te bzdety?????? 10.06.11, 12:59
      Przyjedzie ktoś z kraju "x" i oceni i.....????? No właśnie co Wam ta ocena da???? Będziecie dostosowywać się do niej tam gdzie będzie negatywna a onanizować się tam gdzie będzie pozytywna????? Po to każdy ma z nas rozum żeby sam umiał wyciągać wnioski co dobre, co trzeba zmienić a co jest do d.... Ja i bez jakichś czyichś wskazówek wiem że infrastruktura w naszym kraju jest do d...... (właściwie nie ma jej w ogóle) i nie muszę o to pytać nikogo z zewnątrz. Efekty później są takie że ta wizytująca osoba z czystej kurtuazji "oceni" wszystko w samych superlatywach, a inni pomyślą że to prawda bo ktoś z "wielkiego świata" (zawsze myślałem że jest jeden świat) poklepie i pogłaszce po główce. Później ktoś dostrzeże że jednak nasz kraj to niezmodernizowany syf i jak będzie chciał ruszyć ten syf z posad by podnieść standard życia zacznie być posądzany o megalomanię bo przecież byli wizytatorzy z "wielkiego świata" no to chyba wiedzieli co mówią bo są mądrzejsi, bardziej zaawansowani w ewolucji i w ogóle nadludzie. Szkoda że IDIOTYZM nie boli!!!
      • Gość: bij dziada Re: Po co komu te bzdety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 15:08
        a gdzie jest "wielka kampania wizerunkowa " Płocka ?
        • Gość: bywalec Re: Po co komu te bzdety IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.11, 17:13
          Kampania ta wkroczyła w nowy etap - właśnie przekroczyła ramy języka polskiego i teraz obciach robi się również w innych językach.
          Na pocżątek poszedł lanauage albo cóś w podobie, potem coś alfanetem greckim a do tego jeszcze było coś ekstra w jakimś języku podobno wywodzącym się od łąciny.
          Obciach mamy zagwarantowany prawdziwie światowy !!!!!
          • Gość: bij dziada Re: Po co komu te bzdety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 20:53
            mysle ze temu miastu dobrze by zrobilo skurczenie sie do rozmiarów sprzed budowy petrochemii.
            moze wtedy nastapilby blogoslawiony "zrownowazony " rozwoj a raczej bloga stagnacja , cisza , sobotni brydżyk, róże i emeryci .
            zniknelyby falszywe aspiracje , i inne bzdury
            to miasto po prostu nie jest w stanie zapewnic takiej ilosci mieszkancow godnego i dostatniego zycia .
            nie czas na "rozwoj " czas na madre zwijanie sie
            moze przyjdzie czas na slow life i slow food , moze w tym plock by sie odnalazl lepiej niz w tym oblednym chocholim tancu.

nigdy ! nie stworzono zadnej drugiej nogi rozwoju , trzeba byc realista , koncern tego nie pociagnie , moze sam nie pociagnie ?

miasto bedzie musialo sie zwinac predzej czy pozniej , skonczy sie kasa , skoncza sie jaselka i inne pierdoły . plan B nie istnieje ! orkiestra gra , chociaz jakby ciszej ...

• Gość: ja Re: W oczekiwaniu na Misję 21. Co na chwałę, co n IP: *.class102.petrotel.pl 10.06.11, 21:38
      LIDZIA!!! Fajna du...pa jestes, spotkaj sie ze mna, a wizyty w Plocku nie zapomnisz do konca zycia, hehe:)
    • citymen Re: W oczekiwaniu na Misję 21. Co na chwałę, co n 11.06.11, 12:51
      mysle ze temu miastu dobrze by zrobilo skurczenie sie do rozmiarów sprzed budowy petrochemii.
      moze wtedy nastapilby blogoslawiony "zrownowazony " rozwoj a raczej bloga stagnacja , cisza , sobotni brydżyk, róże i emeryci .
      zniknelyby falszywe aspiracje , i inne bzdury
      to miasto po prostu nie jest w stanie zapewnic takiej ilosci mieszkancow godnego i dostatniego zycia .
      nie czas na "rozwoj " czas na madre zwijanie sie.... itd itp resztę monologu odpuszczam bo posnęliby wszyscy......

A gdzie Ty chłopie się zwiniesz?? do Dojcze Republik, Junajted Kingdom??? Z taką mentalnością Polaka PRL-aka to ja nie wiem czy mieliby pożytek z Ciebie choćby w Erytreii czy Burkina Faso?? Zresztą może nie będzie potrzeby bo Dojcze Republik już samo do nas przychodzi, telefonia przejęta banki także, ale że wybudują koleje, autostrady i całą infrastrukturę.... to nawet na Chińczyków nie ma co liczyć, ci z zachodu tym bardziej do jeleni nie należą. :-))

• Gość: bywalec Re: W oczekiwaniu na Misję 21. Co na chwałę, co n IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.11, 13:13
        citymen napisał:

> Z taką mentalnością Polaka PRL-aka to ja nie wiem czy mieliby pożytek z Ciebie choćby
        > w Erytreii czy Burkina Faso??

Pojedź na trochę do Erytreii i Burkina Faso - polecam , warto. Jak wrócisz pogadamy.
        Pobyt w takich miejscach dla człowieka dojrzałego, rozgarniętego i wrażliwego jest okazją do zobaczenia wszystkiego we właściwych wymiarach i proporcjach, zrozumienia mnóstwa róznych i pozornie odległych rzeczy i praw, daje dystans potrzebny do patrzenia spojrzenia na otaczający nas świat, pokorę wobec rzeczywistości, doświadczenie, mądrość - te wszystkie ważne cechy, których nie masz, niestety
        • citymen Re: W oczekiwaniu na Misję 21. Co na chwałę, co n 11.06.11, 17:23
          Gość portalu: bywalec napisał(a):

> citymen napisał:
          >
          > > Z taką mentalnością Polaka PRL-aka to ja nie wiem czy mieliby pożytek z C
          > iebie choćby
          > > w Erytreii czy Burkina Faso??
          >
          > Pojedź na trochę do Erytreii i Burkina Faso - polecam , warto. Jak wrócisz pog
          > adamy.
          > Pobyt w takich miejscach dla człowieka dojrzałego, rozgarniętego i wrażliwego
          > jest okazją do zobaczenia wszystkiego we właściwych wymiarach i proporcjach, zr
          > ozumienia mnóstwa róznych i pozornie odległych rzeczy i praw, daje dystans potr
          > zebny do patrzenia spojrzenia na otaczający nas świat, pokorę wobec rzeczywisto
          > ści, doświadczenie, mądrość - te wszystkie ważne cechy, których nie masz, niest
          > ety
          >

Pokora wobec rzeczywistości często staje się zaprzeczeniem praw ewolucji czyli samej natury i zwyczajnym brakiem odpowiedzialności za innych. Ja wybieram odpowiedzialność jaka wynika z w/w praw natury i w przeciwieństwie do górnolotnej pokory jest bardziej pożyteczna dla ludzkości i innych istot.

Oni (choć można ułożyć wiele razy dłuższą listę) też wybrali odpowiedzialność:

pl.wikipedia.org/wiki/Alexander_Fleming
          pl.wikipedia.org/wiki/Ludwik_Pasteur
          pl.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Weigl
          • Gość: bywalec Re: W oczekiwaniu na Misję 21. Co na chwałę, co n IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.11, 14:19
            chesz odpowiadać za innych? - za siebie i swoją głupotę nie jesteś w stanie!
            • citymen Re: W oczekiwaniu na Misję 21. Co na chwałę, co n 12.06.11, 14:47
              1. To nie odpowiedź za innych tylko prosty przykład.

2. Żadne dyrdymały rodem z retoryki PRL-owskiej typu "na pewno się nie uda" nigdy nie miały i nie będą mieć sensu bo nie zdały egzaminu i choć ubrane będą w najbardziej wyszukaną formę 'intelektualną" zawsze pozostaną jedynie formą bylejakości i pasywności. Amen!
              • Gość: bij dziada Re: W oczekiwaniu na Misję 21. Co na chwałę, co n IP: *.072.c80.petrotel.pl 13.06.11, 13:39
                dziwi mnie lista gw z miejscami ktore nalezy pokazac skoro spora czesc z nich kwalifikuje sie nie do pokazywania - skarpa + imprezy - pijani spiacy na glebie , rzygowiny i smieci zalegajace tygodniami - swietny pomysl,nr 2 . tumska grodzka stary rynek - martwa tumska - uwaga menele wrocili , stary rynek - pokazmy rowniez zaplecze, rudery widac i tak od frontu - przynajmniej 4 kamienice, grodzka szczegolnie piatek poznym wieczorem nasz gosc ma szanse dostac w ryja albo kose w brzuch nr 3 . zoo - niewatpliwy plus ale jakby na skale lokalna. nr 4 . katedra - niewatpliwy plus ale jakby nie dla takiego goscia , nr 5 klasztor mariawitow - sypiaca sie rudera , nr 6 orlen arena i znowu imprezy - arena jak arena , ani specjalnie ladna ani specjalnie funkcjonalna, przez wiekszosc czasu stoi pusta tak jak amfiteatr .

dobor tych "ogolnoswiatowych " atrakcji uswiadamia jedynie głębię problemu
                do miejsc ktorych nalezy unikac dodalbym podolszyce - ohydne osiedle , sypialnia bez ladu i skladu , skarpa - obszar zaniedbany totalnie, szpital na winiarach - papier toaletowy i mydlo moga nie byc dostatecznie atrakcyjne dla przybysza, kostrogaj - dzielnica przemyslowa pokazujaca dobitnie gdzie wladze maja przedsiebiorcow , pppt - to samo , osiedle wielka plyta - ohyda ,

co zostaje ? ano to jest wlasnie pytanie i to niekoniecznie do mieszkancow
                • Gość: menel Re: W oczekiwaniu na Misję 21. Co na chwałę, co n IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.11, 15:47
                  żeby wyliczanka pana docenta była kompletna należałoby dodać:
                  - dzielnica willowa i rezydencjonalna Wyszogrodzka, niepowtarzalny kilmat i cud archiektura
                  - dzielnica willowa i rezydencjonalna na Skarpie- wzorcowy ład przestrzenny i architektura j.w.
                  - Cholerka worcowe osiedle robotnicze z lat 30. XX wieku - dobrze zachowany zabytek
                  - campus akademicki SW im. P.Włodkowica
                  - campus akademicki przy Politechnice
                  - campus akademicki PWSZ

• uepl Re: Na czym ma ta zabawa polegać bom nie w temacie 13.06.11, 16:15
      Chodzi o to czy greczynki są lepsze od angielek??? Wydaje mi się że do tego nie potrzeba żadnej misji, wystarczy raz se na dwie okiem rzucić.....
      • yxyx Re: Na czym ma ta zabawa polegać bom nie w temaci 13.06.11, 16:17
        hahaha :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka