Dodaj do ulubionych

wrażenia z molo

27.06.11, 11:17
Jak sięgam pamięcią nie było tak kontrowersyjnej inwestycji jak płockie molo. Zwiększające się koszty budowy wraz z wieloma opiniami o tym, że Wisła zwyczajnie zniszczy je po najbliższej zimie, przewijały się w rozmowach o tym obiekcie.
Ale stało się, sobota dniem oficjalnego otwarcia. Tak więc pełen wewnętrznej ciekawości, wykorzystując wolną niedziele wybrałem się na zwiedzanie.
Spokojny spacer przerywany przekleństwami mojej lubej, której obcas co parę kroków dostawał się między deski, utwierdził mnie w przekonaniu - to bez sensu. Sam spacer przypomina procesję Bożego Ciała. Po obejściu budynku na końcu nie wiadomo co zrobić.
Brak atrakcyjnego bulwaru wiślanego nic nie zrekompensuje
Obserwuj wątek
    • pijzemna Re: wrażenia z molo 27.06.11, 23:09
      bez sensu to jest wybieranie sie na jakiekolwiek molo w szpilkach.
      dziwi mnie to ciagle narzekanie. w plocku nie ma miejsca na uniwerek, bo za male miasto, bo zle, bo niedobrze... nie dla molo, bo mi obcas wpadnie, bo jest waskie... tyle ze nikt nie popatrzy, ze uniwerki powstaja w zielonej gorze, a mola w takiej miejscowosci jak ustronie morskie jest o wiele mniejsze, a w miedzyzdrojach jest niewiele wieksze (szersze).
      • fifrak85 Re: wrażenia z molo 28.06.11, 10:34
        pijzemna napisał:

> bez sensu to jest wybieranie sie na jakiekolwiek molo w szpilkach.

Tak ? Proszę o wyjaśnienei czemu ? Na najsłynniejszym molo czyli w Sopocie wiele Pań spaceruje w butach na obcasie. No i tutaj jest ta różnica - tam deski są wzdłuż a u nas w poprzek. Proste działanie ułatwiające niektórym życie. Ale to trzeba trochę pomyśleć.
        Jako ciekawostkę napiszę, że we Wrocławiu zalano przerwy w kostkach brukowych żeby właśnie panie w obcasach miały lżejsze życie.
        Ale jeśli Ty jesteś przeciwnikiem obcasów i sądzisz że kobiety powinny co jedynie zakładac je na wesela, to przekonywać Cię nie będę

> dziwi mnie to ciagle narzekanie. w plocku nie ma miejsca na uniwerek, bo za mal
        > e miasto, bo zle, bo niedobrze...

Z uniwerkiem to chodzi o inne rzeczy niż wielkość miasta ale to musiałbyś zasięgnąć języka o wymogach jakie trzeba spełnić by utworzyć uniwersytet. Nie wspominam także o braku prestiżu jaki miałaby taka młoda uczelnia wyższa.
        Dlatego ja jestem zwolennikiem utworzenia filii Uniwersytetu Warszawskiego ale do tego wystarczy trochę dobrej woli władz miasta więc liczę że kiedyś się uda

nie dla molo, bo mi obcas wpadnie, bo jest wa
        > skie...

Pisałem wyżej jak można było rozwiązać problem a o tym że wąskie nie wspominałe jednak nie spodziewam się tam tłumów więc dla mnie równie dobrze mogłobyć węższe

tyle ze nikt nie popatrzy, ze uniwerki powstaja w zielonej gorze, a mol
        > a w takiej miejscowosci jak ustronie morskie jest o wiele mniejsze, a w miedzyz
        > drojach jest niewiele wieksze (szersze).

Wymieniłeś miejscowości
        A. turystyczne
        B. nadmorskie
        Nie wiem czemu chcesz się upierać aby Płock robić na ich kształt ?
        Ja widziałbym inne zagospodarowanie nabrzeża. Wrocław, Bydgoszcz, Toruń (Warszawa orzedstawiła ostatnio koncepcje zagospodarowania) to miasta, z których warto moim zdaniem brać przykład i w podobny sposób zwracać miasto ku rzece
        • konrad_wp Re: wrażenia z molo 28.06.11, 18:32
          A ja powiem tak- molo potrzebne było (i jest) temu miastu jak zadra w łokciu, ale jeśli już powstało (i sporo przy tym wydano pieniędzy mieszkańców) to wypadałoby zadbać o jego jak najlepsze wykorzystanie i utrzymanie.
          • stuntman Re: wrażenia z molo 28.06.11, 18:47
            Niezależnie od mola remont nabrzeża prosił się od dawna. Kontrast powstały poprzez budowę tego pierwszego może się tylko przyczynić do przyspieszenia tej modernizacji. Summa summarum powinno wyjść nam to na dobre, jednak mimo wszystko szkoda tych 18 milionów.
        • pijzemna Re: wrażenia z molo 29.06.11, 00:39
          fifrak - o tym, że deski na plockim molo sa polozone inaczej niz w Sopocie bylo wiadomo od dawna i jesli chcieliscie na wlasnej skorze sprawdzic, czy rzeczywiscie na szpilkach bedzie tam niewygodnie chodzic to chyba Wasz problem. oczywiscie takie "uksztaltowanie" mola jak w Plocku nie jest najlepsze, ale porownujac je z innymi miastami to jak Twoim zdaniem wypadamy? i tu jest odpowiedz na Twoje pytanie dlaczego zestawiam je z innymi miastami - dla porownania jak wygladaja mola w innych miastach. mowisz o miastach turystycznych - Plock tez do takich miast aspiruje, a przynajmniej taka zdaje sie byc polityka prezydenta Plocka, ktory chce uczynic z naszego miasta celem turystyki weekendowej. Nie moglem porownac naszego miasta do innych niz te nadmorskie, bo jakbys nie zauwazyl jestesmy pierwszym miastem, w ktorym powstalo molo nad rzeka. co do uniwerkow - myslisz ze proba zrobienia ze mnie idioty cos Ci da? przeciez oczywistym jest, ze nie chodzi o wielkosc miasta tylko o checi - skoro w mniejszych miastach mozna, to czemu nie u nas? Brak prestizu powiadasz - a od czego zaczynal uniwerek w ZG, Rzeszowie, Opolu, Politechnika w Koszalinie? Moge zaryzykowac twierdzenie, ze dalej takiego uznania w kraju te uczelnie nie maja, jednakze daja mlodym ludziom zdobycie wyksztalcenia bez koniecznosci wyjazdu na dluzszy czas z domu. Filia UW? moze i to jest tez dobry pomysl, ale juz raz to przerabialismy. Przy takim potencjale jaki daje Orlen i inne tego typu firmy wydaje mi sie ze cos "wlasnego" ma racje bytu. O wymogach stawianych przez naszego ustawodawce tez swoje wiem bo jest to zwiazane poniekad z moim zawodem, wiec prosze - nie medrkuj tak.
          Sorki za odejscie od tematu. Zeby nie bylo - molo uwazam za bardzo fajna inwestycja. Tylko ze ktos (zgadnijcie kto) zabral sie do tego od dupy strony.
          • fifrak85 Re: wrażenia z molo 30.06.11, 15:25
            Porównanie typu "molo w Płocku vs molo nadmorskie" jest jak porównanie bramkarza do obróńcy. Jak gdzieś będzie jakieś rzeczne molo z pewnością się wybiorę.
            Dodatkowo myślę, że gdy się coś robi (projektuje a później wykonuje) to myśli się o funkcjonalności. W innym przypadku będziemy się również zachwycać np. drogami bez ścieżek rowerowych i chodników ... a że później będziemy wymijać rowerzystów i pieszych, trzeba będzie się dopasować.
            Źle wyczułeś że chce zrobić z Ciebie idiotę to źle to przeczytałeś jednak skądś taka myśl Ci przyszła ale nie będę tego drążył.
            Własny uniwersytet w mieście gdzie mamy 100 km do Warszawy, Łodzi i Torunia to raczej słaba zachęta dla młodych ludzi aby wybrali nowy twór. Teraz liczy się konkurencyjność na każdej płaszczyźnie czyli nie spodziewałbym się aby powstanie nowego uniwersytetu zachęciło ludzi do wyboru tej uczelni.
            Jeśli chodzi o filię UW to wina w dużej części leży po stronie miasta. W tej kadencji nie spodziewam się ruchów gdyż byli pracownicy PWSZ mogą oszczędzić swoim kolegom konkurencje tak poważnej szkoły wyższej. Mam jednak że to tylko takie moję insynuację i dojdą do porozumienia żebyśmy jednak zaistnieli na studenckiej mapie Polski.

Zastanawia mnie też jaki to potencjał daje Orlen i "tego typu firmy" ?

• joops1982 Re: wrażenia z molo 18.08.11, 09:32
              Sam krytykowałem molo, a teraz widzę że jednak to był właściwy projekt.
              W ciągu weekendu są na nim setki osób, widok z molo jest super, i bryza od Wisły daje ukojenie w gorące dni.

Oczywiście ten projekt ma bardzo wiele wad i z nimi się zgadzam.

Teraz powinno się pomyśleć o zagospodarowaniu nadbrzeża, chociażbby nowe chodniki i oświetlenie. Aby nad Wisłą było jeszcze przyjemniej. :)

Bo o porcie dla żaglówek to chyba możemy zapomnieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka