adamekk45 10.07.11, 20:58 nie było mnie 5 dni, i już nie wiem o co chodzi. Chodzi o analizę połączeń. www.kmplock.eu/www/nowy-system/analiza-polaczen/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
plockibus1 Re: Zmiany w KM Płock 11.07.11, 11:35 adamekk45 napisał: > nie było mnie 5 dni, i już nie wiem o co chodzi. </a> Czego w tym nie rozumiesz? Na stronie wyjaśniono cel formularza. Odpowiedz Link Zgłoś
be-ret Re: Zmiany w KM Płock 10.04.12, 12:59 plock.gazeta.pl/plock/1,35710,11505912,Przystanek_plocki__Jakie_beda_wiaty_autobusowe_.html no w końcu coś się zmieni! Odpowiedz Link Zgłoś
pijzemna Re: Zmiany w KM Płock 11.04.12, 00:30 Szkoda, ze zmienia sie jedynie przystanki. By ludzie zaczeli jezdzic komunikacja miejska trzeba czegos wiecej. Rozklad jazdy, stan autobusow i temu podobne odstraszaja ludzi. Wystarczy czerpac pomysly przykladowo z systemu komunikacji w Londynie i Warszawie (oczywiscie nie ta skala, ale wzorce odpowiednie). No ale chyba nigdy sie tego nie doczekam... Odpowiedz Link Zgłoś
plockibus1 Re: Zmiany w KM Płock 14.04.12, 16:54 Rozkłady nowe będą niebawem :) zrobione w systemie opisanym tutaj: Odpowiedz Link Zgłoś
adamekk45 Re: Zmiany w KM Płock 12.05.12, 19:35 www.kmplock.eu/www/2012/05/3270/ ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
adamekk45 Re: Zmiany w KM Płock 01.06.12, 15:44 prawdopodobnie szykują się kolejne podwyżki biletów. plock.gazeta.pl/plock/1,35710,11833087,Nie_2_5_a_2_8_zl__Szykuje_sie_podwyzka_biletow.html Odpowiedz Link Zgłoś
pijzemna Re: Zmiany w KM Płock 03.06.12, 21:53 nie wiem jak oni chcą zachęcić ludzi do jazdy komunikacją miejską... dla porównania w Nysie: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11637640,Nysa__kierowcy_beda_jezdzic_za_darmo_komunikacja_miejska_.html Odpowiedz Link Zgłoś
adamekk45 Re: Zmiany w KM Płock 13.06.12, 19:27 www.kmplock.eu/www/2012/06/nowy-uklad-komunikacyjny-od-30-wrzesnia/ to już trzecia i mam nadzieję właściwa data, kiedy ma wejść w życie 'rewolucja' w komunikacji miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
adamekk45 Re: Zmiany w KM Płock 28.08.12, 10:47 www.portalplock.pl/pl/334_informacje/2359_petla_autobusowa_czyli_zmora_mieszkancow.html ja myślę, że dobre miejsce na pętlę jest właśnie obok stacji 'Bliska' Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Zmiany w KM Płock 28.08.12, 18:04 To nie jest dobra lokalizacja. Szkoda atrakcyjnej działki na skrzyżowaniu dwóch głównych ulic. Poza tym pętla powinna być chyba na końcu zasięgu autobusów, a nie w centrum osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
plockibus1 Re: Zmiany w KM Płock 01.09.12, 23:58 Chciałbym tylko dodać, że pętla ta funkcjonuje w tym miejscu od 1998r. i nikt nigdzie nie obiecywał że zostanie zlikwidowana. Mieszkańcy tego bloku mogą mieć tylko i wyłącznie pretensję do spółdzielni, że ich oszukała wmawiając że zostanie zlikwidowana. Ktoś, kto decydował się na kupno tam mieszkania wiedział przecież jakie jest sąsiedztwo. Niestety mieszkanie w mieście wiąże się z niedogodnościami. Autobusy miejskie też muszą gdzieś zawracać. Gdy byłem w Berlinie, gdzie moi znajomi mają za oknami kolejkę S-bahn przejeżdżającą średnio co 5 minut i ulicę z drugiej strony kamienicy. Głośno tam jak nie wiem. Na moje pytanie czemu tam mieszkają, a nie w jakimś cichszym miejscu, usłyszałem...ale gdzie w Berlinie nie ma kolejki albo ulic? Pętli na Podolszycach w ciągu lat dziewięćdziesiątych było jak dobrze pamiętam...5 szt, z czego ta jest ostatnia, największa, wybudowana od podstaw właśnie w 98r. w polach i docelowa. Odpowiedz Link Zgłoś
adamekk45 Re: Zmiany w KM Płock 10.12.12, 21:02 plock.gazeta.pl/plock/1,35710,13026725,Czerwoniaki_przyjazne_niewidomym_z_pilotem_w_dloni.html Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Zmiany w KM Płock 11.12.12, 12:46 Obserwując zmiany zachodzące od blisko pół roku w płockiej KM ciężko nie zauważyć, iż standard świadczonych usług w zauważalnym stopniu wzrósł. Autobusy kursują regularniej, w zdecydowanej większości są to już pojazdy nowoczesne. Również głosowe zapowiedzi przystanków stają się udogodnieniem powszechnym, chociaż nie da się ukryć, że brak synchronizacji komunikatu ze stanem faktycznym wciąż nie jest rzadkim przypadkiem. Zdecydowanie negatywnie oceniam za to pomysł zmiany nazewnictwa przystanków - obecnie funkcjonujący schemat często nie umożliwia jednoznacznego zlokalizowania o które miejsce chodzi, a czasami wręcz wprowadza w błąd. Poprzednie nazewnictwo było moim zdaniem optymalne. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Zmiany w KM Płock 11.12.12, 19:32 A ja jako że jestem przyzwyczajony do krótkich nazw przystanków uznaję tą zmianę jako korzystną. Poprzednie były czasami zdecydowanie za długie - Kobylińskiego/Spacerowa itp. Poza tym przystanków o nazwie Piłsudskiego / coś_tam było chyba z 5. Krótkie nazwy też mogą być przyjazne , nawet nie tyle dla turystów bo to oczywiste ale także dla mieszkańców Płocka. Wystarczy nazewnictwo zastosować np. do najbliższego charakterystycznego punktu. Przystanek "Stanisławówka" skojarzy w sekundę każdy mieszkaniec Płocka. Przykłady można mnożyć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Zmiany w KM Płock 11.12.12, 22:09 Gdyby to było takie proste to nie byłoby problemu, ale jak mam jednoznacznie zlokalizować przystanek (z którego jeżdżę bardzo rzadko) a jego nazwa oznacza ulicę, która krzyżuje się z kilkoma innymi ulicami po których jeżdżą autobusy. Dlaczego np. przystankowi o nazwie "Tumska" bliżej jest do ul. 1-go Maja? Dlaczego równoległy postój raz nazywa się "Gradowskiego" a raz "Misjonarska"? Jak mam się domyślić, że "Graniczna" to przystanek przy Piłsudskiego, a "Graniczna 07" jest przy Wyszogrodzkiej? Wygląda na to, że ktoś ponaciągał logikę tego nazewnictwa, tak aby nazwy się nie dublowały. To być może jest wygodne jak już zna się nazwy wszystkich przystanków, jednak ja wolę dłuższą nazwę ale dającą stuprocentową możliwość lokalizacji przystanku w terenie. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Zmiany w KM Płock 12.12.12, 11:24 Dlatego wszystko musi być zorganizowane z głową i sensownie. Nazewnictwo musi być spójne i logiczne , a przykłady które podałeś do ewidentnej poprawki. Odpowiedz Link Zgłoś
plockibus1 Re: Zmiany w KM Płock 16.12.12, 16:00 Nazewnictwo tak jak pisze Konrad_wp powinno być krótkie i łatwe do zapamiętania. Dotychczasowe nazewnictwo zostało wprowadzone w 1992r. wraz ze stawianiem oznaczników przystankowych tzw. „bramek”. Wówczas wymyślono, że nazwa będzie pochodzić od nazwy ulicy plus pierwsza poprzeczna. Wyjątkami były takie przystanki jak np. Kwiatka, gdzie ulicy poprzecznej nie było, ale i aktualnie też tak zostało. Przez lata wiele się zmieniło, a największym problemem było nadal zapamiętywanie, gdzie wiele osób nawet pracujących w komunikacji miało z tym problemy. W autobusach też lektor zapowiadał Wyszogrodzka Armii Krajowej, następny przystanek Armii Krajowej Wyszogrodzka. Z resztą ten właśnie przykład jest najlepszym na to, że poprzednie nazewnictwo było słabo rozpoznawalne. Na jesieni 2011r. pewien przypadek pokazał jak w praktyce nazewnictwo to jest niepraktyczne i sami pracownicy pogubili się w tym o który tak na prawdę przystanek chodzi. Przy okazji zmian postanowiono dokonać też tej zmiany. W większości miast aktualnie funkcjonują krótkie jednoczłonowe nazwy od ulicy poprzecznej lub nazwy najbliższego znanego obiektu. Chciałbym przy tym wyjaśnić, że poprzeczna ulica prawie we wszystkich przypadkach rozumiana jest jako ta znajdująca się przed, a nie za przystankiem patrząc w kierunku jazdy autobusu. Dlatego przystanek Gradowskiego, bo przed przystankiem znajduje się ta ulica podobnie jak w przypadku przystanku Misjonarska. Z resztą wcześniej było dokładnie tak samo, tylko mało kto na to zwracał uwagę, wszyscy widzieli głównie nazwę ulicy przy której jest przystanek. Wyjątkami są przystanki na Targowej, Długiej gdzie brakuje zarówno obiektów jak i ulic poprzecznych. Przystanek Tumska jest niestety tak nieszczęśliwie zlokalizowany, że właśnie bliżej mu do 1 Maja, niż do Tumskiej. Kiedyś znajdował się on pod obecnym Hotelem Herman. Więc jego nazwa została dostosowana do tego schematu, czyli poprzeczna ulica przed przystankiem...Tumska. Ogólnie lokalizacja przystanków w ciągu ulic Kwiatka Kolegialna i Sienkiewicza jest mało szczęśliwa, podobnie jak na skrzyżowaniu Bielska Jachowicza. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Transportu z kwietnia tego roku każdy przystanek został ponumerowany by łatwiej dało się je odróżnić. Dotychczas wyróżnik był literowy, ale nie był on ujawniany. Wzorem innych miast np. Warszawy zaprogramowano węzły Jachowicza, Stanisławówka, Graniczna, Dworzec Kolejowy oraz zgrupowania przystanków o tej samej nazwie Cmentarz Komunalny, „Winiary, Szpital”, Orlen Arena. We wszystkich tych przypadkach obejmujących od 3 do 4 przystanków nazwa jest ta sama, a jedynie wyróżnikiem jest numer. Miało to na celu pokazanie pasażerom, iż jadąc różnymi liniami zjeżdża się we wspólne miejsce zgrupowania wielu linii umożliwiających dogodne przesiadanie się (węzły). Należy pamiętać, że ostatnie tak poważne zmiany w przebiegu linii w Płocku miały miejsce 1 listopada 1977r! a wiele innych zmian nie następowało od wielu wielu lat. Zmiany wprowadzone są próba gonienia innych w tym zakresie. Są one może nie do końca zrozumiałe, a czasami budzą sprzeciw z racji silnych przyzwyczajeń do tego co było. A było dużo za długo. Posłuchajcie jak teraz w autobusie fajnie krótko głos zapowiada nazwę przystanku. Swoją drogą teraz nie lektor, a syntezator mowy. Nowe nazwy trzeba dobrze poznać, zapamięta i przyzwyczaić się. Za rok, dwa nikt innej nie będzie pamiętał. W przypadku zapowiadania przystanków, to są z tym teraz większe i mniejsze problemy. Aktualnie we wszystkich autobusach twa wymiana wszystkich sterowników wraz z okablowaniem w starszych autobusach lub tych sprowadzonych z zagranicy. Kupowane dotychczas autobusy posiadały różne typy autokomputerów i różnych producentów. Efekt był taki, że nie zawsze ono działało poprawnie a czasami było to wszystko nie kompatybilne z danymi które należało wgrać. Mało sterowniki w autobusach z zagranicy były często w języku niemieckim. Po wymianie wszystkiego każdy autobus będzie miał ten sam system, z tym samym oprogramowaniem, z uruchomionymi zapowiedziami. Dane do wszystkich autobusów będą przekazywane systemem WI Fi a nie wgrywane ręcznie co bardzo wydłużało proces aktualizowania informacji do wyświetlania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś