Dodaj do ulubionych

Plan wielkiego Płocka

25.07.11, 23:39
Wkrótce przedstawie plan dla Płocka, który będzie wymagał współpracy międzynarodowej, a program dla Płocka będzie się opierał na wielkim komunikacyjnym węźle drogowo-kolejowo-lotniczo-wodnym Polski centralnej z Płockiem jako epicentrum urbanizacyjno-infrastrukturalnego układu jako CAN - Centralna Aglomeracja Nadwiślańska.
Obserwuj wątek
    • Gość: tdk Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.181.59.47.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.07.11, 23:48
      srali muchy - bedzie wiosna heh
      • Gość: do tdk Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.142.c90.petrotel.pl 25.07.11, 23:50
        merytoryczna wypowiedz.Bardzo merytoryczna.Ręce opadają.
        • Gość: do do tdk Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.11, 20:58
          dokładnie taka, na jaką zasługuje wpis citymena
          • Gość: tdk Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.204.71.90.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.07.11, 21:26
            Czy sądzisz, że te wizje które popisałeś należy taktować poważnie by mieć do Twojego wpisu merytoryczne podejście. Gdy to przeczytałem, nie tylko ręce ale i szczęka mi opadła. Pewnie że było by piękne to co napisałeś, ..... ale obudź się chłopie bo to wizja z pogranicza baśni tysiąca jednej nocy. Wiesz, wiele razy czytałem o tym jaki to powinien być Płock prężny i wspaniały, czytałem też wiele artykułów wiejących patriotyzmem lokalnym jakie to piękne miasto. Aż tu upss... ukazał się ranking 10 najpiękniejszych miast Polski... i ani słowa o Płocku. Do najpiękniejszych miast w Polsce zaliczono:Kraków, Zakopane, Kielce, Wrocław, Poznań, Warszawę, Kazimierz Dolny, Sandomierz, Gdańsk, Gdynię. No to jak to się ma do tych zachwytów???
            • citymen Re: Plan wielkiego Płocka 26.07.11, 22:44
              Sądząc po zestawieniu domyślam się że ranking został sporządzony przez Tygodnik Głos Wąchocka. :-))
              • yxyx Re: Plan wielkiego Płocka 26.07.11, 22:53
                Obok kielecko-warszawskiego syfu wyraźnie zabrakło mi w zestawieniu Łodzi i Katowic do kompletu, prehirtoryczne stare miasta ze słynnymi katedrami i innymi budowlami, wiecznie niedowartościowane i niedoceniane. :-]
            • citymen Re: Plan wielkiego Płocka 26.07.11, 23:28
              tdk Ty też lepiej nie idź tą drogą, tzn drogą malkontentó bo to jest droga ptaków przelotnych - czyli droga w klimaty Mozambiku, Zimbabwe, Republiki Konga, Burundi, Botswany itp. :-))
            • Gość: zononer Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.11, 22:35
              Myślę,że Zakopane czy Kazimierz Dolny, powinny też mieć jakiegoś gościa z wizjonerskim planem rozwoju wzdłuż i w poprzek. To taki żart oczywiście.
              Gdybym chciał zamieszkać w większym mieście to bym zamieszkał. Sprawa jest taka, że takie miasto jak stary Płock, mi wystarcza.
              Może trzeba by przebudować Dworzec na mniej nowoczesny ale za to ładniejszy. Może jeszcze ileś kamieniczek odnowić i zwrócić Tumskiej ławki by ludzie mogli posiedzieć ale rozbudowywać nie ma większego sensu bo to miasto powiatowe i takim ma zostać. Solidnym miastem powiatowym z tradycją i dobrymi szkołami na średnim poziomie.
    • citymen Re: Central Vistula Agglomeration - CVA 26.07.11, 00:39
      Z ang. Central Vistula Agglomeration - CVA
      • Gość: mowa idź do specjalisty młody człowieku trollu IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.11, 09:13
        życie przed tobą, chcesz je spedzić na trollowaniu, kultury sie naucz, potrzebna
        • citymen Re: idź do specjalisty młody człowieku trollu 26.07.11, 09:27
          Podrzuć kilka przykładów, tej kultury przez "K". A jak chcesz dorzuć też trochę sztuki przez eSZ. :-))
          • Gość: rt Re: idź do specjalisty młody człowieku trollu IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.11, 09:30
            poczytaj swoje wpisy biedaku
            • Gość: petrochemik Re: idź do specjalisty młody człowieku trollu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.11, 09:50
              Też mówiłem, że ze wzgledu na stocznie i zbiornik włocławski niezbedny jest w Płocku port pełnomorski na Radziwiu i International Airport Kostrogaj. To istotny lewar naszego rozwoju. Czekamy niecierpliwie.
              • Gość: menel Re: idź do specjalisty młody człowieku trollu IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.11, 09:56
                kiedyś wyczytałem tutaj, może nawet u Citymena, że w Radziwiu już w XI-XII wieku był port pełnomorski - dla jednodrewk- dłubanek jakimi Vikingowie eksplorowali dorzecze Odry, Wisły, Dniepru, Wołgi ale i Renu, Sekwany, Guadalkiwiru - wystarczyłoby zrobić wykopaliska.
            • Gość: życzliwa osoba Re: idź do specjalisty młody człowieku trollu IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.11, 09:50
              Gość portalu: citymen napisał(a):

> Z ang. Central Vistula Agglomeration - CVA

a jak to będzie w pozostałych językach kongersowych?
              czy na pewno to ma być aglomeracja - na Śląsku w podobnej sytaucji nazywa się to inaczej?
              komu ta aglomeracja potrzebna do sżczęścia, jakie korzyści ona może przynieść i komu?

weź się za przebieranie gnijących kartofli - zajęcie w sam na twoje możliwości.

• Gość: petrochemik Re: idź do specjalisty młody człowieku trollu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.11, 10:23
                Ponts, routes, ports et aéroports, les zones métropolitaines, développement majeur encore .... donnent examen médical et sera parfaitement
                • Gość: ale Re: idź do specjalisty młody człowieku trollu IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.11, 10:35
                  paranoja czy gorzej ?
                  • citymen Re: słaby trolling 26.07.11, 17:00
                    Cóż za anemia, nawet jako trolle nie zdajecie egzaminu. :-))
    • citymen Re: Plan wielkiego Płocka 26.07.11, 17:26
      CAN jest swego rodzaju odpowiednikie dużych aglomeracj europejskich w środkowo-wschodniej części kontynentu, która jako duźy zorganizowany organizm jest większym i silniejszym bytem gospodarczym zdolnym do przyciągania wielu inwestorów i wielkich korporacji, koncernów itp. w odróżnieniu do dzisiejszej prowizorycznej sytuacji co ma znaczący wpływ i przełożenie krajowej gospodarki.
      • citymen Re: Plan wielkiego Płocka 26.07.11, 17:32
        Niby czemu miałby mieć w Polsce swoje siedziby duże koncerny zagraniczne, jaką obecnie stanowimy alternatywą chociażby dla poblskiego Berlina? Żadną! Niewspominając o większych ośrodkach z lepszą infrastrukturą drogową, kolejową, lotniczą etc (mowa o samych aglomeracjach).
        • Gość: korneliusz Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.plock.mm.pl 26.07.11, 17:42
          citymen ! Twoje marzenia o potędze Płocka i pogoń za cywilizacja zdumiewają co czyni to wszystko zupełnie niezrozumiałe dla trolli a te czkają!

Marz, kombinuj by jakoś pojaśniało na tym bagiennym forum.
          • Gość: ogórek Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.11, 18:13
            Taaaa jes ! Zatem miłej i niczym niekrępowanej zabawy citymenie. Szkoda tylko, że to forum jest jedynym miejscem gdzie mozesz sie wykazać i gdzie jeszcze jak widać po ostatnim poscie istnieje zapotrzebowanie na twoje pomysły:
            www.youtube.com/watch?v=yDDLQnRqRI8
            Zapraszamy Korneliuszu do wspólnej zabawy!
          • yxyx Re: Polisz metropolisz 26.07.11, 18:16
            City ma rację że trzeba gonić świat bo inaczej wszyscy wyjadą do UK a tymczasem w Central Poland mamy: Płock - wielka rafineria i kolej do niej co J. Piłsudskiego pamięta, Warszawa - syf, korki, wschodnia patologia i za free można dostać w ryj od ruskiego pijaczka na dworcu (np Zachodnim, szczególnie polecam), Łódź - ziemia obiecana, Mojżesz obiecał że coś tam będzie, ale na razie stare kominy i zagłębie bezrobocia, Włocławek - fajnie że mają fajansa, ale szkoda że stare miasto też jakby z fajansa (niekoniecznie tego samego) Toruń - łoj dyr Bydgoszcz - baba co strzela z łuku, choć nie wiadomo po co i do czego. Tylko ostro naje...ny inwestor może być powyższymi "cudami" Republic of Poland zainteresowany.
            • Gość: ppp Re: Polisz metropolisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.11, 18:31
              Pojedż do UK. Popracujesz na zmywaku to w drodze przez Reich kupisz sobie na szrocie jakąś gablotę żebys fajansie nie musial sie po dworcach tułać i brać po ryju od ruskich. Nie czekaj na szansę w tej tak pogardzanej przez Republic of Poland.
              Uważaj, tylko żeby na Soho jakis Hindus ci ogóra w zamieszaniu od tyłu nie zaplikował.
              • yxyx Re: Polisz metropolisz 26.07.11, 18:41
                Urażony jakisz polisz metropolisz?
                • yxyx Re: do ppp-teka :) 26.07.11, 19:08
                  ppp-tek, trafiłem w czuły punkt, czyżby jakiś ruski dobierał się do ciebie na tym dworcu i stąd ta trauma? :>
              • citymen Re: Polisz metropolisz 26.07.11, 18:56
                Nurtuje mnie jedna rzecz i to bardzo. Czemu ppp poczuł się urażony? Jest to dość typowe zjawisko socjologiczne polegające na oburzeniu się przez kogoś kto usłyszy gorzką prawdę o "sobie" bo ten ktoś zdaje sobie sprawę ze swojego zaniedbania i prowincjalizmu tym bardziej im bardziej ma świadomość tego że na taką ocenę m in swoją mentalnością i dyletanckim podejściem do wszystkiego sam na nią mocno "zapracował".
    • citymen Re: Plan wielkiego Płocka 26.07.11, 19:03
      To nie są marzenia tylko praca jaką musimy dokonać goniąc UE i świat. A pracy bać nie należy.
      • Gość: polisz metropolisz Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 08:44
        To szukaj tej pracy. Ze swoimi kwalifikacjami i mocno rozbudowanym ego bez trudu powinienes sobie poradzic, chociaz wygladsz na takiego co to najmadrzejszy i wszystkich szefów zagina przed rozpoczeciem rozmowy kwalifikacyjnej. Moga być trudności
      • Gość: tutejszy Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.11, 16:05
        Nie daj się zwieść malkontentom. Masz pomysł to go pokaż.
    • Gość: wzruszony Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.dynamic.mm.pl 29.07.11, 17:35
      Wzruszenie, wzruszenie, wzruszenie...
      w moim mieście, w moim Płocku doczekałem się człowieka godnego planów najwybitniejszych Polaków...
      Jestem już stary i to młodzi niech przejmują pałeczkę...
      Citymen, wielkie brawa!
      • jw.jw Re: Plan wielkiego Płocka 29.07.11, 18:19
        Na facebooku ktoś zaczął promować bardzo ciekawą propozycję powstania Województwa Mazowiecko - Kujawskiego z siedzibą w Płocku:

www.facebook.com/profile.php?id=100002666094738&ref=nf_fr#!/profile.php?id=100002762970630&sk=photos
        Popieram, chociaż nie znam autora /może citymen ?/.

Podpiołem do tego pomysłu swoje propozycje rozwiązań dla Płocka, gdyż pomysł ten dobrze pasuje to złożonej Ministerstwu Rozwoju Regionalnego w dniu 02.03.2011 roku, przy konsultacji projektu Koncepcji Przestrzennego Zagospodarowania Kraju 2030, idei planowego tworzonia Płocko-Włocławskiego Obszaru Metropolitarnego /na wzór Bydgosko - Toruńskiego Obszaru Metropolitarnego/.
        Widać, że może tu coś ciekawego powstać:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637722,2,7,Koncepcja-docelowego-uksztaltowania-Plocka-i-zewnetrznych-polaczen.html

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637711,2,8,Via-Baltica-przez-Plock--Warszawa--Bydgoszcz.html

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2781605,2,3,Propozycja-zintegrowania-drogowej-infrastruktury-Kraju-przez-wybudowanie-dopdatkowych.html
        Tylko trzeba działać !
        • Gość: emem Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.plock.mm.pl 19.08.11, 10:34
          Dziwne to i straszne jaka chamska jest reakcja na propozycje citymena czy jw.jw .
          Ludzie, a gdyby nawet nic z tych marzeń nie wyszło to marzyć już nie wolno?
          Dajecie przykład takiego małomiasteczkowego, prowincjonalnego, ciasnego myślenia i walicie wszystko w czambuł. Wiem jaka będzie reakcja i na moją wypowiedź. Odezwą się drapieżne, wulgarne i chamskie trolle. Czy nie jesteście przykładem, że trudno zmienić takie myślenie?

Admini są bardzo niezręczni i nie reagują na chamstwo. Jestem przekonany, że robią to celowo gdyż chcą się taplać w tym płockim gnoju, lubują się w takich klimatach. A może nawet popierają takie zachowanie gdyż są podobnego pokroju? Tak czy siak na tym forum jest fatalnie. Proponuje zapoznać się ze stylem dyskusji na innych forach. Tam chamstwa nie uświadczysz. A tu każde ciekawsze wystąpienie jest " z urzędu" negowane i obszczekane. Są też osobiste "wycieczki"...
          Dlaczego tak jest? Po co tak?
          Proponuję uszanować każdą wypowiedź.

A z resztą róbcie co chcecie bo już nic chyba tu się nie zmieni! Ręce opadają!
          • Gość: gość Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.11, 15:12
            Dobrze, że niektórym nie brakuje wyobraźni i coś się chce. Optymizm jest też zaraźliwy.
            Może zadziała na malkontentów, troli i innych nieudaczników.
            Jest tylko tu jeden dylemat. Jak zmusić do działania tych co powinni działać.
            Płock marnieje!
          • Gość: sanitariuszka Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.11, 16:49
            Gość portalu: emem napisał(a):

> Proponuję uszanować każdą wypowiedź.

Czyli co zrobić, albo czego nie robić, żeby wypowiedź uszanować?
            Nawet jeśli wypowiedź zawiera coś mądrego, wartościowego to też podlega ocenie krytycznej.
            A co zrobić, gdy wypowiedź jest ewidentnie głupia - też uszanować? Szanować każdy bełkot i i wszystkie brednie, chore mrzonki, zwidy i inne projkecje niewydarzone?
            Chyba źle to wyraziłeś i niewłaściwie adresujesz - tu nie poradnia.

• Gość: emem Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.plock.mm.pl 19.08.11, 17:09
              Do sanitariuszki.
              Jasne, że tu nie poradnia.
              Nie chodzi o to by nie krytykować czy komentować jakiejś wypowiedzi ale chodzi o styl i zachowanie. Chodzi o to by nie chamieć. Przecież to takie proste i normalne by pojąć, że wypowiedzieć się bez agresji czy kpin.
              Z kolei twoja wypowiedz (uwaga?) świadczy jak trudno dyskutować bo czy należy kwalifikować czyjeś słowa jako głupie, bełkot, brednie, chore mrzonki czy inne projekcje niewydarzone. Dlaczego tak?
              Ja nikomu nie radzę - nie śmiem. Ja tylko zauważam jak tu jest. A jest fatalnie.
              Wnioski każdy jest sobie w stanie wyciągnąć czytając różne tu wypowiedzi.
              Czy życzliwość musi być tak trudno dostępna? Sama zapewne określasz się jako miła, pełna empatii (bo sanitariuszka choćby), sympatyczna dziewczyna. I taka zostań. Warto!
              • Gość: sanitariuszka Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.11, 19:35
                Gość portalu: emem napisał(a):

> Wnioski każdy jest sobie w stanie wyciągnąć czytając różne tu wypowiedzi. Czy życzliwość >musi być tak trudno dostępna?

Nie każdy potrafi wyciągnąć właściwe wnioski po przeczytaniu niektórych tu wypowiedzi - wiele z nich właściwie może ocenic tylko psychiatra. Tu nie poradnia, żeby żyliwie odnosić do wypowiedzi autorów, którzy wymagają leczenia.

Sama zapewne określasz się jako miła, pełna empatii (bo sanitariuszka choćby), sympatyczna dziewczyna.

Nic takiego o sobie nie napisałam - staram tylko się na chłodno, rzeczowo, obiektywnie i spokojnie odnosić do ewidentnych głupot, mrzonek i niewydarzonych projekcji nawiedzonych i maniaków.
                Jedyna empatia z mojej to próba uzmysłowienia niektórym autorom wartości ich pomysłów i zaoszczędzenia szoku gdy otrzymają skierowane do poradni dla czubków.
    • Gość: tubylec Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.033.c88.petrotel.pl 19.08.11, 06:02
      Citimen czekamy na Twój "Plan wielkiego Płocka"
      • Gość: bis Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.11, 17:28
        zostawcie nieboraka w spokoju , jak zrzuci z krzyża to mu przejdzie albowiem omne animali post coitum triste
        • Gość: Do: ha ha ha Re: Do ibisów IP: *.opera-mini.net 19.08.11, 17:44
          City jak mało kto potrafi wykpić kpiarzy, którzy tylko w tym są dobrzy. Czyli pokazuje ich prawdziwą "wartość" Dlatego tak wściekają się nieboraki :))
          • citymen Re: Do ibisów 19.08.11, 18:49
            No cóż, takie nastały czasy, że frustraci przedstawiają pomysły na życie, policja bije się z kibicami, lekkoduchy udają cnotki, a impotenci jurnych władających łaciną. Nawet nie zdziwiłbym się jakby jeszcze w takich okolicznościach malkontenci napisali coś konstruktywnego z sensem. :-))
            • Gość: ha ha Re: Ha ha ha ha IP: *.opera-mini.net 19.08.11, 19:01
              City wymiata! :DDD
              • Gość: babcia Re: Ha ha ha ha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.11, 16:17
                faktycznie , wymiata , może by tak się wziął za miotłę - może troche porządku by zrobił
                • Gość: miotłowy Re: Ha ha ha ha IP: *.opera-mini.net 21.08.11, 20:00
                  I powymiata takie śmieci jak ty :))
    • citymen Re: Plan wielkiego Płocka 20.09.11, 10:08
      Projekt Centralnej Aglomeracji Nadwiślańskiej (CAN); ang. Central Vistula Agglomeration (CVA) mojego autorstwa (citymen) już wkrótce.
      • Gość: tutejszy Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.11, 11:57
        Dawaj. Chcemy to szybko zobaczyć!
        Rozpaliłeś nasze umysły i nasze serca tym zawiadomieniem.
      • Gość: pilot Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.plock.mm.pl 20.09.11, 12:04
        > Projekt Centralnej Aglomeracji Nadwiślańskiej (CAN); ang. Central Vistula Agglo
        > meration (CVA) mojego autorstwa (citymen) już wkrótce.

Czy planowane sa jakies masowe przymusowe przesiedlenia do tej aglomeracji? Tak tylko zeby zapewnic chetnych do budowy kosmodromu itp
        • Gość: babcia Hela Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.117.c89.petrotel.pl 20.09.11, 14:14
          zawrocmy bieg Wisły ! trzeba tylko troche rozkopac i powiekszmy zalew 50 krotnie !
          naplynie słona woda z bałtyku i zbudujemy oceanarium oraz port pełnomorski

poniewaz lotnisko miedzynarodowe na bielskiej jest juz przesadzone płock będzie niedługo liczył 5 millionów mieszkańców i sięgał od włocławka po wyszogród .

stacja na trasie szybkiego pociagu relacji szanghaj -londyn jak wiadomo powstanie obok lotniska miedzynarodowego na kostrogaju

citymen do roboty !
          • Gość: menel Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.11, 15:41
            kiedy publiczna prezentacja tego wiekopmnego dzieła - wprost nie mogę się doczekać i przyznam nieskoromnie, że licżę na zaproszenie
            • Gość: zulus Re: Plan jeszcze większego Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 16:42
              transatlantyki i piecsettysieczniki na wisle , rakiety kosmiczne na radziwiu , superekspres i lotnisko miedzynarodowe na kostrogaju , las wiezowcow od wloclawka po wyszogród i dwie transeuropejskie autostrady kazda po 9 pasów ruchu .

setki firm high tech w pppt , elektrownie , stocznie zaklady lotnicze i kosmiczne, dwadziescia wyzszych uczelni , teatry , filharmonie , parki rozrywki
              centrale wielkich firm , giełdy , centra finansowe ,
              a po srodku molo i sracz typu toi toi szt 1
              wielka aglomeracja by citymen &co
              • Gość: marzenazkredytowej Re: Plan jeszcze większego Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 17:00
                Świetnie, że pamiętasz citymenie o swojej obietnicy. Juz się obawiałam, że albo zapomiałeś albo masz kłopoty z uzgodnieniami miedzynarodowymi niezbednymi przy tym projekcie. Rozważałam też że może zajęty przebijaniem piłek co niekiedy przez przypadek wrzucą w trakcie zabawy dzieci do twojego ogrodka nie masz po prostu czasu na poważniejsze i godne twojego intelektu sprawy.
                BTW kiedy nam to zaprezentujesz i czy potrzebujesz jakichś kosultacji. Moge słuzyc tutaj swoja wiedzą kobiety praktycznej.
                • yxyx Re: Plan nie dla zmutowanych genem prl-u :] 20.09.11, 18:47
                  Taka prezentacja powinna być skierowana do pokolenia nowej generacji nie zmutowanej tzw genem prl-u którego wyobraźnię i umysły była w stanie rozpalić 0,5l ś p czystej lub tym podobne wynalazki - najlepiej używanego specyfiku w dni powszednie w gody tzw pracy której owocem jest m im relikt tamtej epoki i wiekopomne dzieło w postaci np morki :]
                  • yxyx Re: Plan nie dla zmutowanych genem prl-u :] 20.09.11, 18:51
                    Niestety nie ma nic za nic bowiem skutkiem ubocznym tych intelektualnie płodnych czasów są rozliczne pamiątki w postaci deliriów jak np dziurawe piłeczki itp. :]
                    • Gość: babcia Hela Re: Plan nie dla zmutowanych genem prl-u :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 19:22
                      jest jeszcze inny "relikt tamtej epoki" , teraz nazywa sie orlen , dzieki niemu to miasto jeszcze nie skurczyło sie do 40 tys ., teraz taka inwestycja nie mialaby szans na powstanie .

glownie dzieki podatkom z orlenu budzet byl jaki byl i mozna bylo wypieprzac w bloto , imprezki , "mola" etc .
                      • yxyx Re: Plan nie dla zmutowanych genem prl-u :] 20.09.11, 20:03
                        Gdyby nie modernizacja MZRiP w latach 90. to kombinat w ówczesnej formie wyglądałby jak morka :(
                        • Gość: marzena Re: Plan nie dla zmutowanych genem prl-u :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 20:07
                          Nie piłeczki tylko piłki. Jeżeli w swoim opracowaniu będziesz tak rzetelny jak w dyskusji o piłkach to czarno widze perspektywy aglomeracji.
                          Czy te doświadczenia z PRL-u to własne przeżycia czy wspomienie tatula?
                          • yxyx Re: Plan nie dla zmutowanych genem prl-u :] 20.09.11, 20:11
                            > Czy te doświadczenia z PRL-u to własne przeżycia czy wspomienie tatula?

z wizualnych oględzin morki
                            • yxyx Re: Plan nie dla zmutowanych genem prl-u :] 20.09.11, 20:13
                              > Czy te doświadczenia z PRL-u to własne przeżycia czy wspomienie tatula?

z wizualnych oględzin morki + urojenia poalkoholowe dotyczących piłek, piłeczek i mylenia ludzi na forum itp itd.....
                        • yxyx Re: Plan nie dla zmutowanych genem prl-u :] 20.09.11, 20:09
                          Oczywiście dzięki Konradowi Jaskóle i jego ekipie bo później to już był tylko wyścig trzody do koryta, a Polska jako zacofana wioska z jedną de facto rafinerią płaciłaby jak cygan za matkę za sprowadzane paliwo do tego stopnia że w budżecie starczyłoby tylko pieniędzy na papier do dupy i środki opatrunkowe w polskich szpitalach!
                          • citymen Re: Plan nie dla zmutowanych genem prl-u :] 20.09.11, 22:50
                            "lasy wieżowców" to porzucony (słusznie) trend architektoniczny państw zachodnich w 70. latach 20 wieku "uprawiany" dziś głównie przez kraje III świata. Już nawet nietyle chodzi o kiczowatość co o niefunkcjonalność tak zabudowanej tkanki miejskiej i jej zakorkowywanie. Trend ten wymuszany był przez niższe koszty opłat gruntowych. Ale ekonomia to nie wszystko bo perspektywa świata postrzegana wyłącznie przez pryzmat ekonomi ma krótkie nogi i odbija się bolesną czkawką.
                            • Gość: podkomisja Re: Plan nie dla zmutowanych genem prl-u :] IP: *.117.c89.petrotel.pl 21.09.11, 09:41
                              modernizacja to oczywista sprawa tyle ze dzisiaj taki zaklad nie moglby w ogole powstac a juz na pewno nie w plocku . to tak a propos "reliktów prl" z ktorych kolejnym jest nitka polnocna rurociagu plock - gdansk . sadze ze dzisiaj tez bylyby problemy z taka inwestycja .

tak wiec dzieki takim m.in. reliktom prl-u to miasto jeszcze jakos sie trzyma w kupie niestety ostatnio z duza przewaga kupy .
                              ulubiencom trollujacego na tym forum citymena starczylo wyobrazni jedynie na "molo" wzdluz rzeki i inne sposoby na wyrzucenia kasy w bloto .

to wydaje sie jest rowniez efekt dziedzictwa prl ale tego ktory zostal w mózgach , chamom ten system umozliwił tzw awans spoleczny ale byli trzymani za morde przez system , wraz z upadkiem systemu nikt juz za morde nie trzyma wiec mozna budowac albo nie i co sie chce i bez sensu .
                              • yxyx Re: Plan nie dla zmutowanych genem prl-u :] 21.09.11, 09:54
                                Najgorsze jest to że dziś można chlać co się chce i efekty tego są widoczne jak ten wpis "podkomisji" powyżej co równo daje w swoją rurę i bynajmniej nie ropę :/
                                • Gość: mniammija Re: Plan nie dla zmutowanych genem prl-u :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 10:51
                                  Lubię patrzeć jak dwóch nikomu niepotrzebnych oszołomów z ego rozdętym jak zeppellin nakręca sie nawzajem:).
                                  Świetnie sie panowie zabawiacie szkoda tylko, że audytorium niewielkie i głównie w loży szyderców, ale taka publika jacy aktorzy, a na klakierów was nie stać:(
                                  • yxyx Re: Plan nie dla zmutowanych genem prl-u :] 21.09.11, 11:03
                                    Te neoplus z ciebie taki postronny obserwator jak z koziej....
                                    • Gość: babcia Murawska Re: Plan dla psychiatry IP: *.117.c89.petrotel.pl 21.09.11, 12:28
                                      widze ze citymen , yxyx zbliza sie do stanu umysłowego w jakim sie znajduje plocczanin0.

po wizjach ogólnoswiatowej promocji i pępka świata przyszły wizje "rewolucji ustrojowej".

zle to rokuje i przykro będzie czytać dalsze dowody degradacji umysłowej .
                                      • Gość: koncepcja Re: yxyx, citymen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 13:53
                                        Zapłać oszołomie za piłki !
                                        • yxyx Re: składka na lekarzy dla menela i bij dziadka :] 21.09.11, 17:53
                                          Chętnie zrobię zrzutę na leczenie was obu a raczej skuteczną izolację od reszty społeczeństwa. A piłek do waszej izolatki to bym wam wsypał ile dusza zapragnie, wykonanych najlepiej z takiego samego materiału co ściany żebyście sobie krzywdy nie zrobili :]
                                      • yxyx Re: Plan dla psychiatry 21.09.11, 17:45
                                        Żeby mieć namcalny dowód degradacji cywilizacji i stanu ludziego umysły wystarczy poczytać kilka wpisów bij dziada spod adresu petrotel i menela z neoplusa, a następnie spojrzeć na morkę - ale uwaga! Wówczas nawet najlepszy psychiatra nie pomoże wyjść z fatalnego, psychodelicznego stanu! :]
                                        • citymen Re: Plan dla psychiatry 21.09.11, 19:04
                                          Ach, jaka ta cywilizacja niedobra jest, ale jak już jest to od kompa i granatem nie oderwiesz! :-))
                                          • citymen Re: Plan wielkiego Płocka 21.09.11, 19:10
                                            A nawet jak będzie jakie molo od belzebuba samego i plwać nań będziesz jak na smoka jakiego to reklamum ku niemu i tak urychtujesz. :d
                                            • Gość: jean Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 20:28
                                              Jaroslaw pourquoi vous écrivez sous deux entailles? Il ne fait aucun sens. Je sais que vous êtes frustrés. Assis à comp ordinateur, cependant, ne pas améliorer son humeur.
                                              Définitivement abandonné déjà de chercher du travail ou déjà nous savons tous que votre personnage et de renoncer à votre connaissancede chercher du travail ou déjà nous savons tous que votre personnage et de renoncer à votre connaissance?
                                              • Gość: jean Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 20:57
                                                Désolé Copain. Parfois, mon comp comme la vôtre sans tes répéter des mots et des phrases
                                                • Gość: on też mam tłumacza w goglach dzieciuchu IP: *.ip.netia.com.pl 21.09.11, 21:03
                                                  pobij piany dalej
                                                  • Gość: jean Re: też mam tłumacza w goglach dzieciuchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 21:07
                                                    Grand respect. Il serait mieux, mais si seulement tu savais ce langage -:)
                                              • Gość: jule-paul Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.11, 21:10
                                                Voila', la belle surpirise pour notre citymen parisien !
                                                I imagine his surprised face and confusion - wat's a pitty I could't see it, it was undoubtly marveles , I belive.
                                                • Gość: xyxy Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 21:27
                                                  jule-paul toi powiem krótko sp...laj z akcentem wyraźnym na ostatnią sylabę i ze spółgłoską R wymawianą gardłowo, z wibracją języczka, na sposób paryski
                                                  • citymen Re: Plan wielkiego Płocka 22.09.11, 13:15
                                                    Don neoplus cieszę że Ci przeszło w kwestii piłeczek, z dwojga złego lepiej jak poznasz trochę języka obcego nawet na zasadzie "kopiuj wklej" :-))
                                                  • Gość: marzena Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 14:21
                                                    Sąsiedzie wiesz, że nie chodzi o piłeczki tylko o piłki. Piłki do grania w piłkę nożną.
                                                  • Gość: jean Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 14:38
                                                    Jaroslaw vous dire luxueusement. Embrasser mes cul avec gou't
                                                  • Gość: o rety! Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.plock.mm.pl 22.09.11, 17:24
                                                    Jean, ja pierdzielę co za bełkot. A jaki ty jesteś uczonyyy! Uuuuu!
                                                    Dawaj dalej, popisuj się jeszcze. Nooo...
                                                  • citymen Re: Plan wielkiego Płocka 22.09.11, 17:41
                                                    neoplus, a sprawdzałeś pnd molo czy są tam piłki, kiedyś pisałeś że tam Ci one ginęły, zmieniły lokalizację? :d
                                                  • Gość: neoplus Re: piłki nie pod molo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 19:32
                                                    citymen napisał:

> neoplus, a sprawdzałeś pnd molo czy są tam piłki, kiedyś pisałeś że tam Ci one
                                                    > ginęły, zmieniły lokalizację? :d
                                                    Ogarnij się człowieku. Nigdy nie pisałam, że piłki giną pod molo.
                                                    Zawsze pisałam nie że giną tylko, że są przebijane przez pewnego zamieszkałego w pobliżu mojego bloku szaleńca, który nie rozumie, że piłka którą bawią się małe dzieci niekiedy wpada niechcący do ogródka. Niezrównoważony właściciel nie wykazuje nawet odrobiny pobłażliwosci tylko natychmiast je przebija ku rozpaczy niewinnych dzieci. Fakt na ogół je oddaje ale dlaczego je przebija. Inni właściciele segmentów tego nie robią tzn. nie przebijaja piłek
                                                    Ma to miejsce nie nad Wisłą przy molo tylko w prostokącie ulic Dobrzyńska, Moscickiego, Kredytowa.
                                                    Jeżeli ciebie to nie dotyczy to po co bajdurzysz jak jakis kretyn nie na temat.
    • jw.jw Re: Plan wielkiego Płocka 22.09.11, 17:50
      Citymen. Czekam na Twoje propozycje.
      • jw.jw Re: Plan wielkiego Płocka 22.09.11, 17:54
        Zacznijmy budować takie miasto jakie ja proponuję w stopce, a będzie to wielki sukces naszego pokolenia.
        • Gość: do jw.jw i citymen Re: zamiast gadać budujcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 19:02
          Jeden ma coś w stopce. Drugi przedstawi coś wkrótce. I tak sobie panowie gadają, gadają, gadają....a jak to mówią broda rośnie.
        • jw.jw Re: Plan wielkiego Płocka 22.09.11, 21:29
          Widzisz, że to nie takie proste. żeby nasz Płock planowo zacząć budować. Niektórzy wolą zabawę w chaosie, tworzyć miasto bez wizji funkcjonowania, "budować" obwodnice miasta przechodzące przez miasto, tworzyć wewnętrzną obwodnicę miasta /obwodnica miasta wewnątrz miasta ;-))/ i wymyślać różne inne cuda niewidy.
          Chcemy zostawić po sobie chaos, który nikt nie będzie w stanie już opanować.
          Czekam na wymyślenie suchej wody, białych sadzy, czarnej bieli, żłobków dla emerytów, itp
          Ale nie jestem aż takim sceptykiem, że tu nic nie uda się.
          Kropla drąży skałę.
          Coraz wiecej osób już to widzi, że układając w dowolny sposób puzzle wyjmowane z różnych pudełek, nic sensownego nie uda się złożyć.
          • Gość: drogowy Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.11, 08:15
            A ja już myślałem, że w Płocku nikt nie wie jak wygląda obwodnica miasta.
            Myślę, że to co przedstawił jw.jw jest to takie rozwiązanie jakie powinno być tu wdrożone fotoforum.gazeta.pl/photo/0/vc/xi/tads/2A6jtSJktIjuxDtAVX.jpg
            • Gość: tubylec Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.060.c82.petrotel.pl 24.09.11, 07:48
              Ale to nie byle jaka obwodnica miasta, to RING wokół miasta - najlepsze rozwiązanie jakie można sobie wymarzyć.
              A też jest tu pokazane jak zbudować obwodnicę kolejową miasta dla uniknięcia transportu przez miasto niebezpiecznych orlenowskich produktów.
          • Gość: z miasta Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.plock.mm.pl 24.09.11, 11:11
            Wtrącę się nieśmiało do dyskusji obu fachmanów. Bo skoro mamy marzyc to zróbmy to w wielu.
            Panowie trzeba pamiętać w co Płock wrósł. Jakie mógł spełniać funkcje. Że rolnictwo na prawym brzegu to fakt, że port rzeczny kiedyś znaczący. I to wystarczyło by żyć sobie poza siecią dróg bitych i żelaznych. Nie zostawał włączony do do tych sieci bardzo długo - nie było gorącej potrzeby.
            Wraz z rozwojem przemysłu w tym kombinatu funkcje miasta się zmieniły. Bo to żaden port, a rolnictwo oddaliło sie od miasta nawet za sprawa braku "antypodkowy" co spowodowało zanik wiejskiego miejsca zbytu. Dzisiaj to wszystko funkcjonuje na innych zasadach. Istnieje wiec zupełnie inna rzeczywistość i do niej należy przystosować jak nie przebudować infrastrukturę.
            Wracając do planu na mapie.
            Moim zdaniem poprowadzenie trasy przez Dobrzyków jest błędem. Jeżeli już to wybrał bym te przez Troszyn i dalej w kierunku Gostynina.
            Kolej ma zabezpieczyć transport dla ORLENU przede wszystkim wiec niech zostanie tam na prawym brzegu i przez Lipno idzie do via Włocławek do Torunia. Dziwne, ża taki mocarny (czyt. bogaty) kombinat jeszcze nie wybudował sobie swojej kolei Płock ORLEN - Włocławek Azoty. Pomyślcie ile dobrego by te szyny dały oczywiście po włączeniu szlaku do sieci kolei krajowych. Obecnie to pewnie niemożliwe z racji rozbieżnych interesów różnych spółek.

W ten sposób zbędne będą dwa dodatkowe mosty.
            Jestem przekonany, że trasa obwodowa przy ORLEN-ie znajduje się za blisko kombinatu i powinna być odsunięta na wysokość Dziarnowa.
            Skro mówimy o trasie transbałtyckiej to znany jest brak sprawnej trasy " po skosie" na Litwę, Białoruś i dalej do Bałtów. Mniej nas może interesować oś Pn.-Pd. a wiec DK-60 nabiera tu większego znaczenia niżeli DK-62, która faktycznie łączy Płock z Warszawą. Zauważcie jak zmieniły się ciągu transportowe po wybudowaniu mostu w Wyszogrodzie. Myślę tu o trasie Płońsk-Sochaczew.
            Oczywiscie sa moje lużne uwagi i nie muszą niczemu slużyz ( jak mniemam - nie posłużą) ale co sobie pogadałem to moje. :-) Na bank nie wejdę w żadne spory w tym temacie bo nie jestem aż tak kompetentny.
            • Gość: po-wiślak Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.11, 12:19
              No właśnie brakuję ci wiedzy spawacza i przypadkowego samouka-marketingowca z filozoficznym zacieciem, ale super że jesteś człowiekiem samokrytycznym i skromnym.
              • Gość: hejo Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.opera-mini.net 24.09.11, 12:33
                czy profesjonalista to ten co buduje w Polsce autostrady i stadiony? jeśli tak to zdecydowanie wolę samouka z predyspozycjami !
            • Gość: drogowy Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.11, 13:37

Mamy ciekawy materiał do dyskusji i pokazane jak zbudować miasto nad Wisłą, jak można wyprowadzić ruch tranzytowy z miasta i jak można wyprowadzić transport kolejowy z miasta.
              Pieniądze z budżetu to sprawa dla działaczy, lobbystów i polityków. Nie powinny nas omijać.
            • jw.jw Re: Plan wielkiego Płocka 24.09.11, 21:11
              "z miasta" napisał ustosunkowując się do moich propozycji:
              Moim zdaniem poprowadzenie trasy przez Dobrzyków jest błędem.

Odpowiadam:
              Podstawowym kryterium wyznaczającym kształtowanie urbanistyczne Płocka powinno być to, aby stworzyć tu maksimum bezpieczeństwa dla mieszkańców, a jednocześnie stworzyć warunki aby zgromadzony tu potencjał ratowniczy /oddziały straży pożarnej i oddziały ratownictwa chemicznego/ mógł być szybko użyty w miejscach nagłych potrzeb na terytorium całego kraju.
              W zaproponowanych rozwiązaniach integracji dróg Płocka i kraju zaproponowałem takie rozwiązania, które optymalnie zapewniają możliwośc wzajemnego współdziałania jednostek, które są w Orlenie i na Plebance, jak i możliwości ich szybkiej akcji ratowniczej na terytorium całego kraju :

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637722,2,7,Koncepcja-docelowego-uksztaltowania-Plocka-i-zewnetrznych-polaczen.html

fotoforum.gazeta.pl/photo/0/vc/xi/tads/b5bOb95esXr3wdOh6X.jpg

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2781605,2,3,Propozycja-zintegrowania-drogowej-infrastruktury-Kraju-przez-wybudowanie-dodatkowych.html

Płock szczególnie wymaga działań dla planowanego kształtowania płockiej mini aglomeracji, aby zapewnić jej maksimum bezpieczeństwa i uniknąć problemów o których tu pisze Jerzy J. Parysek: www.rr.amu.edu.pl/files/RR_05__04.pdf
              • jw.jw Re: Plan wielkiego Płocka 24.09.11, 21:35
                Warto poczytać opracowania Jerzego Jana Paryska:
                www.igsegp.amu.edu.pl/parysek.html
                • Gość: dojana Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.11, 10:20
                  Ty też musisz zacząć używać drugiego imienia. Dodaje to powagi oraz podwyższa prestiż opracowania.
                • Gość: *** Re: Plan wielkiego Płocka IP: *.plock.mm.pl 25.09.11, 13:19
                  Oglądnąłem te plany na mapie. Porażka. Omijane są tam węzły drogowe a wpinanie się do szlaków jest poza nimi tworząc nowe utrudnienia drogowe. Wycięto część DK10-(S-10) W-a - Szczecin co jest niezrozumiałe.
                  Opracowanie, a ściślej analiza aglomeracji tego profesora NIE uwzględnia Płocka wiec jest tu bezwartościowa. Występuje w projektach taka masa błędów, ze brak czasu i miejsca na ich wyliczenie i dyskusje. To wszystko nadaje się do szuflady. Nie jest to racjonalne zupełnie,a swobodne bujanie w obłokach.
                  Przykro mi panie JW. Nie jesteś wcale złośliwy.
    • citymen Re: CAN - nowy wątek 25.09.11, 13:22
      Centralna Aglomeracja Nadwislanska (CAN) - nowy wątek
      • citymen Re: CAN - nowy wątek 25.09.11, 13:51
        Czyli jak możemy przeczytać we wcześniej przytoczonym opracowaniu prof. Paryska, uwarunkowania geograficzno-lokalizacyjne należą do kluczowych - co notabene nie jest jakimś wielkim odkryciem, ale potwierdza moje wcześniejsze opisy regionu płockiego.
        • citymen Re: CAN - nowy wątek 25.09.11, 13:54
          Trzeba wziąć pod uwagę 3 kluczowe sprawy ze względów gospodarczych tj. rzeka Wisła i przecięcie się głównych szlaków komunikacyjnych w niedalekim sąsiedztwie rejonu Płocka
          • citymen Re: CAN - nowy wątek 25.09.11, 13:56
            plus (co jest bardzo istotne) jeden z największych obszrów o najmniejszej lesistości w Polsce - północna część powiatu płockiego, a z tym związana duża swoboda przestrzenna dla rozwoju takiej aglomeracji.
            • citymen Re: CAN - nowy wątek 25.09.11, 14:04
              Bardzo istotną kwestią jest także to że takie usytuowanie aglomeracji łączy i spaja ze sobą regionu Polski, nie powodując jakichś asymetrii tak jak mamy to dziś gdzie szlaki z pn-wsch części kraju wiodą przez zakorkowaną Warszawę, która korkuje się jeszcze bardziej i wydłuża to drogę jaką muszą pokonać mieszkańcy tamtego regionu kierując się na południe lub za zachód kraju. Oprócz tego via Balticę możnaby poprowadzić wschodnią obwodnicą CAN prze Wyszogród do A2 i dalej A1 co wydaje się również optymalnym rozwiązaniem.
            • citymen Re: CAN - nowy wątek 25.09.11, 15:58
              Wybór tej lokalizacji jest ze wszech miar obiektywny i zoptymalizowany. proszę zauważyć też że Wisła przecina obie części aglomeracji na dwie tak samo dostępne części do dużych zasobów wód śródlądowych i cały zespół miejski może swobodnie poszerzać się w kierunku północnym jak i południowym.. Od strony południowej dodatkowo otoczony jest trasą kolejową wsch-zach a także dawną "2" co może spełniać dodatkową rolę wielkiej obwodnicy. Od północy taką rolę może pełnić S-10 a od zachodu A1. Jest to wybór wręcz stworzony na taką aglomerację jeśli chodzi o miejsce jej zlokalizowania.
        • Gość: chichotka Re: CAN - nowy wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.11, 13:55
          Zgoda! Ten Parysek to przy tobie i twoich odkryciach po prostu neptek jakich mało.
          • citymen Re: CAN - nowy wątek 25.09.11, 14:07
            Jakbyś się dobrze wczytał to co napisałem to byś zrozumiiał że wiele rzeczy się pokrywa w tym opracowaniu z tym o czym ja cały czas wcześniej pisałem.
            • Gość: chichotka Re: CAN - nowy wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.11, 14:30
              Widzę, że ten Parysek to nie tylko neptek ale i plagiator:):):) chyba, że jest może odwrotnie.
              • citymen Re: CAN - nowy wątek 25.09.11, 15:31
                sio trollu
                • citymen Re: CAN - nowy wątek 25.09.11, 15:36
                  Wiadomo że takiego przedsięwzięcia nie mógłby udźwignąć budżet centralny. To jest przedsięwzięcie o skali UE i międzynarodowej. Taka aglomeracja stwarza ogromne możliwości rozwoju gospodarczegi i cywilizacyjnego nietylko kraju ale całego regionu Europy środkowo-wschodniej. Jest także tożsama z trendami unijnymi promującymi zgodność z ekologią, stawianiem na transport wodny i nowoczesną infrastrukturę kolejową.
                  • citymen Re: CAN - nowy wątek 25.09.11, 15:40
                    Dlatego w swojej luźniej koncepcji zaproponowałem coś w rodzaju terminalu przeładunkowego w miejscowości Myśliborzyce który łączy ze sobą transport wodny z transportem drogowo-kolejowym. Usytuowanie 4 lotnisk na tak duży organizm miejski jest niezbędny, ale stanowi również punkt przesiadkowy podobny jaki spełnia Frankfurt/Menem w tej części kontynentu.
                    • citymen Re: CAN a metro + szybka kolej miejska 25.09.11, 16:10
                      oczywiście niewszystkie tory kolejowe zaznaczone na mapie to magistrale, lecz m. in. szybka kolej miejska i teraz rzecz bardzo istotna - ile trzeba czasu i pieniędzy na rozbudowę metra w jakiejkolwiek polskij obecnej aglomeracji ??? Tu mamy teren, który można sukcesywnie rozwijać niebędący terenem uzbrojonym a kodzty budowy takiej sieci metra spadają wręcz niewiarygodnie (!)
                      • Gość: violka Re: CAN a metro + szybka kolej miejska+port morski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.11, 18:11
                        Jestem pewna, że Myśliborzyce dzięki dużym pieniadzom z międzynarodowej ponadeuropejskiej finansjery mogłyby stać się najwazniejszym centrum logistyki na świecie.
                        Do morza nie jest w końcu tak daleko i po odpowiednim ukształtowaniu dorzecza Wisły mógłby tam uzupełniająco powstać ogromny port pełnomorski obowiazkowo z dużym terminalem gazowym. Dodatkowym atutem tej lokalizacji jest centralne położenie w skali Polski i Europy oraz sasiedztwo PKN Orlen i bazy surowcowej PERN Przyjaźń.
                        Boję się tylko czy nie zmarginalizowałoby to znaczenia Płocka.
                        Może zatem przesunąć z powrotem na Kostrogaj port lotniczy jako sugerowaną przez ciebie alternatywę dla Frankfurtu. Za tym przemawiałby fakt, że z Płocka jednak bliżej do Franffurtu niż z Myśliborzyc. Mogłoby to też obniżyć koszty budowy i w przyszłości dać duży efekt synergii.
                        Podoba mi się też pomysł metra dla Płocka. Jest to napewno lepsze rozwiazanie dla zatłoczonych ulic Płocka niż sugerowany wcześniej tramwaj.
                        ogólnie uważam twój pomysł za świetny, kompleksowy i głęboko przemyslany.
                        Tylko czy matołki z Ratusza sobie z tym poradzą?
                        • citymen Re: CAN a metro + szybka kolej miejska+port morsk 25.09.11, 21:26
                          Nie słyszałeś o porcie śródlądowym???? najbliższy masz w Radziwiu.......
                          • Gość: violka Re: CAN a metro + szybka kolej miejska+port morsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.11, 22:11
                            Śródlądowy dyskwalifikował by twój CAN. Świadczyłby o wąskich horyzontach. Tylko port pełnomorski to wyzwanie i szansa. Hamburg leży dosyć daleko od morza a jest portem ogromnym. Co chciałbyś żeby Mysliborzyce były peryferiami nowoczesności? A wykopy pod metro rozpoczęłabym juz teraz nim okoliczni chłopi nowych kartofli i buraków nie zdążą nasadzić bo to podwyzszyłoby koszt budowy.
                            • Gość: pap Re: CAN a metro + szybka kolej miejska+port morsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.11, 23:13
                              Idea CAN dociera już poza Płock. Na ogół spotyka się ze spontaniczną radoscią :
                              www.youtube.com/watch?v=OQKVqEGXcb0&feature=related
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka