Dodaj do ulubionych

Dobry ekogroszek

18.08.11, 17:09
Witam,

zbliża się niestety sezon grzewczy i mam pytanie:

gdzie w Płocku lub okolicach można kupić dobry ekogroszek w przystępnej cenie?
Chodzi mi o groszek dobrej jakości (opisane oryginalne worki, nie po kartoflach ;), sprawdzony np. EKORET lub PIEKLORZ.

Do tej pory grzałem EKORETEM, ale słyszałem, że PIEKLORZ ma wyższą kaloryczność i cieszy się dobrą opinią. Praktykowałem również groszek czeski - nie polecam :)

Będę wdzięczny za Wasze opinie w tym temacie.

pzdr,
grodman
Obserwuj wątek
    • grodman Piec DEFRO 25.08.11, 10:22
      Witam ponownie i ponawiam pytanie.

Może ktoś z Was ma piec DEFRO DUO?
      Mam ostatnio problem z ucinającymi się klinami, żródło opału te same, groszek ten sam (ekoret). Pan z serwisu doradził mi, żebym... zmienił opał.

PYTANIE: NA JAKI???
      • Gość: bat Re: Piec DEFRO IP: 151.88.22.* 25.08.11, 15:10
        Stoję przed tym samym dylematem co Ty.
        W minionym sezonie grzewczym testowałem chyba z 10 różnych źródeł... Czechy, Ukraina - dziadostwo nie warte żadnych pieniędzy.
        Najlepszy okazał się rzeczywiście Pieklorz, kupiony w workach w hurtowni na końcu Maszewa Dużego, po prawej na zakręcie. Wziąłem na próbę kilka worków i był super. Potem kupiłem tonę luzem (miał być z tej samej kopalni), niestety okazał się totalnym syfem.
        Ten workowany był wtedy po 830zł/tonę - drogo,
        Najtańszy jaki kupowałem był luzem po 690zł/tonę, ale dziadostwo i więcej nie kupię.

Ciekawe po ile teraz tam mają na Maszewie..?

Co do samego Pieklorza, to poszukaj informacji w necie, bo podobno (tak gdzieś kiedyś czytałem) w tej kopalni eksploatowane są dwie ściany i różnica w jakości węgla między nimi jest ogromna, więc Pieklorz Pieklorzowi nierówny...

Szkoda, że więcej osób nie jest zainteresowanych, bo możnaby zmontować ekipę i zamówić bezpośrednio z kopalni (podobno min ilość to 24T) 5-6 osób i taki transport jednego tira możnaby zamówić - po co dawać zarabiać pośrednikom.

Co do pieca, to mam Defro, ale nie pamiętam modelu. Zerwała się zawleczka na ślimaku 2 razy w minionym sezonie, pierwszy raz gdy trafił się w węglu kawał jakiegoś kątownika, drugi raz od kamienia. Kupiłem po prostu kilka zawleczek i będę wymieniał.
        • grodman Re: Piec DEFRO 25.08.11, 15:52
          Dzięki za wpis.

U mnie problem z klinem pojawił sie w zeszłym tygodniu: zerwało się aż 5 klinów, w międzyczasie rozebrałem i wyczyściłem retortę. Wyeliminowałem wszystkie przyczyny jakie mogły powodować zapchanie ślimaka.

Slimak był i jest wypoziomowany. Zmieniłem groszek na inny (nie pamiętam nazwy, palmon czy jakoś tak) i... klin (odpukać) się nie urywa.
          Groszek co prawda żużli się, ale nie powoduje zapchania ślimaka.

Zastanawiam się poważnie czy nadal kupować rekoret jeżeli w ostatnim czasie spowodował właśnie urywanie klinów :/

Z drugiej strony nie mam sprawdzonego opału, który dawałby dobrą kaloryczność.

I bądź tu człowieku mądry... :)

• grodman Re: Piec DEFRO 25.08.11, 15:53
          a i zapomniałem dodać, że żadnego czeskiego ani ukraińskiego węgla już nigdy nie kupię.

Potwierdzam - DZIADOSTWO!
          Szkoda pieniędzy.
        • Gość: zadowolony z grosz Re: Piec DEFRO IP: *.plock.mm.pl 20.10.11, 08:49
          palę od lat dobrym groszkiem ale nie powiem ci gdzie jest jego skład bo jak czytam twoje wypowiedzi to myślę że jesteś strasznie wymagający i upierdliwy
    • Gość: Krzysztof82 Re: Dobry ekogroszek IP: 79.162.242.* 18.10.11, 18:50
      Witam, ja próbowałem na składzie "Imielnica" mają w workach producenta ( Jacowice po 25kg) i ten sam w workach "po kartoflach" grzeję nim już od tygodnia wcześniej tylko na wodę , dobrze łapie temperaturę i w miarę się wypala. Czeskiego też nie polecam zbyt duże dozowanie mała kaloryczność.
      Pozdrawiam
      • Gość: wyjaśnienie Re: Dobry ekogroszek IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 20:39
        dla niewtajemiczonych
        kaloryczność to fachowo po polsku WATROŚĆ OPAŁOWA czyli ilośc energii uzyskiwana z jednostki masy paliwa, w obowiazującym systemie miar SI wyraża się w kJ/kg
    • Gość: bat Re: Dobry ekogroszek IP: 151.88.22.* 19.10.11, 10:40
      Wracam do tematu.
      Kupiłem na próbę luzem 1 t na składzie na Radziwiu (spora sieć ogólnopolska), nie pamiętam dokładnie z której kopalni jest, ale z Polski. (na stronie www też nie ma informacji skąd jest węgiel).
      Nie paliłem jeszcze nim, więc nie wypowiadam się co do wartości opałowych, żużlenia, itd.

Mogę za to określić jego wygląd:
      Na moje oko jest pół na pół mieszany z miałem. Poszczególne "ziarenka" nieregularne, każde innej wielkości, dużo pyłu, itd.
      Myślę, że albo kupują niskiej jakości od kopalni albo kombinują z mieszaniem z miałem węglowym.

Zaczekam aż zacznę tym palić i napiszę coś więcej.
      Póki co jestem niezadowolony.

A cena: 749zł / 1t i transport gratis.
      • absoolvent Re: Dobry ekogroszek 26.01.12, 07:38
        Też tam kupiłem tonę na próbę pod koniec grudnia. Ten eko-groszek pakowany w worki na ziemniaki to porażka. Potwierdzam nierównomierność uziarnienia i bardzo dużą ilość pyłu i miału. Przy wypalaniu pozostaje ogromna ilość spieków więc popielnik należy codziennie opróżniać przy spaleniu 30/40kg opału. cena była 815 zł/t.
        Ogólnie nie polecam, teraz wziąłem z Dobrzykowa EKORET i zobaczymy - narazie się nie wypowiadam bo nie zasypałem
    • Gość: Roman Re: Dobry ekogroszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 10:07
      Dobry ekogroszek jest w ciągłej sprzedaży na stacji paliw STU Płock ul Przemysłowa 21 „EKORET” workowany Katowicki Węgiel. Długo używam i polecam. Nie jest najtańszy ale dobry bezproblemowy. i
      • Gość: Zbyszek Re: Dobry ekogroszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.14, 16:30
        Dobry ekogroszek maja też w Gulczewie Nowym zaraz przy Wyszkogrodzkiej. Jakiś nowy skład powstał i tylko ekogroszkiem handlują. Próbowałem Ekoret. Bardzo mało popiołu, duża kaloryczność, nie ma miału i zawleczek przynajmniej jak do tej pory nie wywala. Opakowania z opisem, nie jakies jutowe czy szmaciane bez nazw.
        • maniak78 Re: Dobry ekogroszek 29.05.14, 10:08
          Ze swojej strony polecam dobry ekogroszek Prestige w Bytomiu. Szybka sprawna dostawa, wysoka kaloryczność, mało miału i popiołu.
          • Gość: wiktor70 Re: Dobry ekogroszek IP: *.static.ip.netia.com.pl 28.08.14, 16:36
            Dobry jakościowo eko-groszek kupuję w Krakowie od firmy Skład Opału Kraków www.skladopalukrakow.pl Oni mają węgiel w przystępnych cenach i oferują załadunek oraz transport węgla na posesje.
            • wikrorio Re: Dobry ekogroszek 24.11.14, 19:56
              Dobry ekogroszek mają w STU Płock na Przemysłowej 21 po najlepszych cenach !!
              • iroman51 Re: Dobry ekogroszek 25.11.14, 21:48
                Przemysłowa 21 to jest to na Radziwiu sprowadzają 3 gatunek a liczą za drugi lub pierwszy sami kombinatorzy a jest ich chyba sześć składów
          • Gość: mario Re: Dobry ekogroszek IP: *.polnet.tv 18.03.15, 13:02
            chyba cie dupło kupiłem odnich tone gasło mi w piecu przy duzym nadmuchu musiałem ustawic minimalny to znaczy ze słabo kaloryczny a na workach pisało 29 kj i ty mówisz ze prestge to dobry mają eko groszek niech ich h..j strzeli dziadostwo odradzam byłem tam to dziura zakamuflowana mozna mieszac co sie chce odradzam tam zakup eko groszku
    • Gość: Marek Re: Dobry ekogroszek IP: *.052.c77.petrotel.pl 28.06.15, 15:18
      Czarny Jan polecam ok 20 zł w
    • loren83 Re: Dobry ekogroszek 29.02.16, 18:04
      Ja polecam prodcenta worków foliowych , worków na ekogroszek , worków LPDE ,śmiało Wam mogę polecić, gdyż moja firma produkcyjna potrzebowała dużej ilości worków foliowych to firma www.folmi.pl/2-o-nas Nam dostarczyła , oczywiście otrzymaliśmy odpowiedni produkt , taki jaki prosiliśmy bez żadnych problemów , może też być duża ilość wysokiej jakości worków worków foliowych, polecam jak najbardziej , wejdzcie na strone i przekonajcie , ja jestem zadowolona :)
    • Gość: jacek Re: Dobry ekogroszek IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.16, 21:34
      Zdaje się ,że ekogroszek to żródło wcale niemiłych zanieczyszczeń...
    • kartios Re: Dobry ekogroszek 18.10.16, 11:09
      Właśnie warto myśleć o zakupie ekogroszku na wiosnke zresztą polecę ci artykuł blog.sambudrol.pl/2016/10/17/kiedy-kupowac-ekogroszek/ dowiesz się kiedy najlepiej kupić ekogroszek żeby nie stracić na tym dużo funduszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka