Dodaj do ulubionych

Uniwersytet w Płocku humorystycznie czy na powa...

28.09.11, 20:26
panie Kruszewski, na poważnie to weż się pan za swoją uczelnie bo wykłady na niej przypominają kabaret, nieprzygotowani wykładowcy, nie znający zagadnień jakie wykładają a nawet tacy u których stwierdzono choroby psychiczne i mieli 10 letni zakaz nauczania i kontaktów z młodzieżą.............. to dopiero jest na wesoło
Obserwuj wątek
    • fifrak85 Re: Uniwersytet w Płocku humorystycznie czy na po 28.09.11, 21:04
      Niestety uważam, że utworzenie uniwersytetu w Płocku jest niemożliwe. Z jakiego powodu ? Tak jak to pan Grzywacz powiedział nie będą tracić autonomii. Czyli powstanie czegoś co mogłoby odbierać kandydatów PWSZ nie jest mu na rękę. A wiadome jest, że jego koledzy teraz przy władzy dlatego nie spodziewałbym się ruchu w uczelniach wyższych naszego miasta. Uniwersytetu Warszawskiego nie zatrzymaliśmy a co dopiero tworzyć własny ośrodek naukowy
      • Gość: antyoszołom Re: Uniwersytet w Płocku humorystycznie czy na po IP: *.opera-mini.net 28.09.11, 21:08
        pani kandydatka na posła, zamiast kontaktować się z Ministerstwem, niech przeczyta stosowną ustawę a zapozna się z wymaganiami dla uniwersytetu
        wstyd...
      • Gość: kaziulek obiecuję IP: *.238.c66.petrotel.pl 28.09.11, 21:12
        Jestem kandydatem do żłoba , przez niektórych nazywanym parlamentem.
        W związku z tym obiecuję , że jak mnie wybierzecie to dla Płocka załatwię:
        1. Filię ( a może przeniesienie nawet) Camgrige
        2. Budowe 5 nowych szpitali ( klinik bezpłatnych)
        3. Obwodnice
        4. 4 nowe mosty
        5. 1000 bloków dla nie posiadających mieszkań, za kótre nie trzeba będzie płacić
        6. Najniższą pensję podniosę do 5 tys. zł.
        7. Tramwaj bezszynowy
        8. metro
        itd. itd.
        Tylko na mnie głosujcie Lista nr 13 poz. 13
      • Gość: jestem za Uniwerek tak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 23:37
        Idea jak najbardziej słuszna. Za 15-20 tys. miesięcznie można w płockiej uczelni zatrudnić dobrych wykładowców z tytułem profesora. Sciągając 2-3 "dobre nazwiska" za niespełna milion złotych rocznie można by stworzyć dobry Wydział np. Ekonomii. Mieszkania można im wynająć za 2-3 tysiące miesięcznie. Płock dopłaca 5 milionów rocznie na tzw. piłkarzy, milion do utrzymania mola. Dla mnie dofinansowywanie uczelni to lepsze rozwiąznie. Brawa dla rednych.
    • Gość: Gość Uniwersytet ale dla kogo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 21:10
      I kto będzie się uczył na tym iniwersytecie? - absolwenci Małachowianki? Przecież nie tak dawno wyrzucono z Płocka Uniwersytet Warszawski! I kosztem jakich inwestycji ma się wybudować, może wiaduktu?
      • Gość: plocman Re: Uniwersytet ale dla kogo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 21:36
        nie rozumiem po co komu w Płocku uniwersytet. W miescie, w ktorym nie ma pracy dla ludzi wyksztalconych. Po co komu wyksztalcenie humanistyczne jak bez znajomosci nie ma szans na prace w ratuszu. Startowalem kilkakrotnie w konkursach, a znajomy smial sie ze mnie i podawal mi nazwisko osoby, ktora bedzie przyjeta....i na stronie internetowej potem sie to potwierdzalo. Ostatnio szukalem pracy w Plocku , zajelo mi to na szczescie tylko 3 tygodnie, jednakze przeszedlem w tym czasie męke, na rozmowach w ktorych mi proponowano intratna posade Doradcy Finansowego (czyt. sprzedaj swojej rodzinie nasz produkt i sie zegnamy), oraz z roznymi plockimi byyznesmenami oferujacymi najnizsza krajowa. I ja sie pytam ...na co mi moj dyplom elitarnej uczelni. PANIE PREMIERZE ZA CO ! ZA CO ZYC ?? 1300 zl na reke....
    • Gość: kononowicz Lepiej niech nie będzie niczego IP: *.213.c74.petrotel.pl 28.09.11, 21:30
      Przewodnicząca rady miasta Elżbieta Gapińska (PO) i zarazem kandydatka do Sejmu tłumaczy: - To jest nasz, prezydium rady miasta, wspólny pomysł. Uważamy, że po pierwsze byłaby to szansa dla młodzieży z miasta i naszego rejonu na porządną edukację, w dodatku niedrogą, bo teraz wielu rodziców nie stać na wysyłanie swoich dzieci na studia do dużych ośrodków.
      Po drugie - młodzi ludzie z wyższym wykształceniem humanistycznym nie mogą znaleźć pracy. Mogliby zostawać na płockiej uczelni i tu kontynuować swoje kariery.

A więc bezrobotni będą kształcić maaaaaasę bezrobotnych i na tym będą robić swoją karierę.

A dalej w artykule docztamy się że: I po trzecie - utworzenie w Płocku ośrodka uniwersyteckiego ożywiłoby miasto gospodarczo.

Już wolę żeby nie było niczego.

• roman_j Uniwersytet w Płocku - jednak humorystycznie 28.09.11, 21:46
      Na początek jasno zadeklaruję, że jestem całym sercem za tym, żeby w Płocku powstał uniwersytet. Ale dalej wyjaśnię, dlaczego uważam, że ta akurat inicjatywa jest wyłącznie nieprzemyślanym (przedwyborczym?) ślepym wystrzałem na wiwat. Niektóre z wypowiedzi pani radnej Gapińskiej bardzo wyraźnie na to wskazują.

"(...) Po drugie - młodzi ludzie z wyższym wykształceniem humanistycznym nie mogą znaleźć pracy. Mogliby zostawać na płockiej uczelni i tu kontynuować swoje kariery."

Czyli uniwersytet jako źródło miejsc pracy dla młodzieży z wykształceniem humanistycznym? To dopiero groteskowy pomysł. Ilu absolwentów jest w stanie wchłonąć taka uczelnia rocznie? Może kilku, jak będzie miała dobry rok, a do tego kilka wydziałów z pełnymi prawami akademickimi. A to może się udać najwcześniej za 10 lat, jak to dość realnie ocenił rektor PWSZ. Słowem wpływ na rynek pracy znikomy.

"Elżbieta Gapińska chce jednak dopiąć swego. Zamierza np. skontaktować się z Ministerstwem Edukacji, żeby sprawdzić warunki, na jakich powołuje się uniwersytety."

To dziwne, że pani radna Gapińska chce uderzać do Ministerstwa Edukacji, bo szkoły wyższe temu ministerstwu nie podlegają. Ale nawet urzędników Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego nie ma sensu taką błahostką zajmować. Wystarczy sięgnąć po odpowiednie ustawy, gdzie jasno i przejrzyście wyszczególnione są warunki, jakie musi spełnić uczelnia, żeby być uniwersytetem. A Dzienniki Ustaw chyba można znaleźć w Ratuszu? Zresztą jest jeszcze niezawodny internet.

"(...) zdaniem radnej skompletowanie kadry, nawet z tytułami profesora, wcale nie będzie wielkim problemem."

To ja już w imieniu moich szefów, którzy chyba nie będą mi mieli tego za złe, poproszę o pomoc w uzupełnieniu kadry Politechniki w Płocku. Nie aż do poziomu uniwersytetu. Wystarczy tylko dosłownie kilka osób z tytułami profesorskimi lub chociaż habilitacją, żeby można było przywrócić studia II stopnia na ekonomii i na inżynierii środowiska. Skoro to nie jest wielki problem, to zakładam, że dzięki pomocy pani radnej za rok będziemy mogli prowadzić nabór na studia magisterskie na ww. kierunkach.

"(...) nie można liczyć, że uczelnia powstanie za rok, ale za trzy, cztery to już całkiem realne."

Powstanie w Płocku samodzielnego, bezprzymiotnikowego uniwersytetu w ciągu czterech lat jest tak realne, jak to, że ja za rok będę lekarzem z II. stopniem specjalizacji i otwartym przewodem doktorskim (z dziedziny nauk medycznych oczywiście). :-))

Nie chcąc dalej zajmować się recenzowaniem nieprzemyślanych (chyba) wypowiedzi pani radnej podzielę się za pośrednictwem forum moimi własnymi przemyśleniami. Kieruję swoje sugestie przede wszystkim pod adresem pana prezydenta Nowakowskiego, który, według mojej oceny, ze zdecydowanie większym realizmem podchodzi do pomysłu utworzenia uniwersytetu w Płocku niż jego partyjna koleżanka.
      Otóż moim zdaniem władze Płocka powinny nawiązać do pomysłu z okresu prezydentury pana Hetkowskiego i ściągnąć do miasta jakiś uniwersytet (niekoniecznie UW; może to być równie dobrze UŁ, czy UMK). Ale żeby nie było z tego większej szkody niż pożytku, pomysł ten powinien być realizowany jedynie przy założeniu, że w Płocku powstanie filia, która będzie kształcić studentów wyłącznie na studiach II stopnia (magisterskich) na tych kierunkach, na których dziś PWSZ kształci młodzież na studiach I stopnia. Niekoniecznie od razu na wszystkich. Warunkiem powinno być też uruchomienie zarówno studiów stacjonarnych, jak i niestacjonarnych.
      Dzięki temu młodzież kształcąca się obecnie w Płocku do stopnia licencjata miałaby szansę na uzupełnienie na miejscu swojego wykształcenia do poziomu magisterskiego na uznanej uczelni, a jednocześnie tak powstała filia nie konkurowałaby o maturzystów z istniejącymi już w Płocku uczelniami, co w warunkach niżu demograficznego mogłoby być dla tych uczelni zabójcze. Poza tym w takim układzie dużo szybciej pojawiłaby się szansa na utworzenie samodzielnego uniwersytetu na bazie PWSZ poprzez przyłączenie w przyszłości do tej uczelni ww. filii uniwersyteckiej.
      Moim zdaniem tylko na takich warunkach jest sens sprowadzania do Płocka uczelni z zewnątrz. Poza tym uważam, że taka droga do własnej, samodzielnej uczelni akademickiej jest krótsza, łatwiejsza i dająca większe szanse powodzenia niż próba wypączkowania jej wyłącznie własnymi siłami PWSZ.
      Liczę na to, że dyskusja nad możliwościami utworzenia w Płocku uniwersytetu nie umrze śmiercią naturalną po 9 października, a władze miasta przynajmniej rozważą przedstawioną przeze mnie powyżej ścieżkę realizacji tego zamysłu.
      • Gość: popieram Re: Uniwersytet w Płocku - jednak humorystycznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 22:12
        O romuś.j się reaktywował. Pewnie przestraszył się, że pan Grzywacz ma szansę stworzyć uniwerek. Gdy parę lat temu płockie uczelnie rozmawiały o idei połączenia i utworzenia uniwersytetu w płocku, najbardziej niechętni byli przedstawiciele naszej politechniki, niewiele mniej włodkowica. Strach przed konkurencją. Panie rektorze Grzywacz. Proszę się nie bać utraty autonomii i przekształcać stopniowo PWSZ najpierw w akademię, potem w uniwerek. Widzę, że ma pan sojuszników wśród radnych i to w prezydium. A szczekaniem ze strony politechniki i włodkowica proszę się nie przejmować.
      • Gość: popieram ZK i RJ Re: Uniwersytet w Płocku - jednak humorystycznie IP: *.173.c81.petrotel.pl 29.09.11, 07:32
        Niestety, ale prof. Z. Kruszewski i dr Roman J. mają rację, gdyż na wymogi uniwersyteckie , tj.12 kierunków uniwersyteckich i 60 samodzielnych pracowników nauki w Płocku (DR HAB. i wyżej) nas nie stać, a obecne 4 małe uczelnie są różnej prominencji: ministerialna SNTE PW, samorządowa PWSZ, kościelne WSD, prywatna SWPW, a dwa PZ UW w Chemiku już się wyniosły z Płocka, czyli jedna uczelnia od "Sasa , druga od Lasa" i nigdy się ich nie połączy w jedną całość, a tylko stać nas na dobrą Filię Uniwersytetu Warszawskiego, więc PRM i kandydatka na posła RP niech "nie rżnie głupa" przed wyborami, tylko przygotuje projekt uchwały nt. bazy materialnej w Plocku pod przyszła filię UW. Pozdrawiam serdecznie, ale nie dawajcie się ponownie nabierać przed wyborami, bo to już było w 2006 r. przed wyborami samorządowymi. I to by było na tyle, aż tyle!
      • Gość: młody z Płocka Re: Uniwersytet - dla wszystkich poza romanem IP: *.131.c80.petrotel.pl 29.09.11, 09:17
        Panie romanie , pan jest wiecznym malkontentem i w dodatku z takich , którzy wszystko wiedzą najlepiej, a ich prawda jest "najprawdziwsza"To żałosne jak pan rozdziela włos na czworo zamiast zająć się meritum sprawy.Takie mamy tzw ELITY INTELEKTUALNE w tym mieście i dlatego czas wykształcić nowe na UNIWERSYTECIE.Jak pan wszystko wie najlepiej , to niech pan zacznie coś robić , a nie tylko bezproduktywnie bije pianę. Z dobrą radą-pana "fan"(?!)
    • biust75d A co ma Kruchy powiedzieć? Włodek to dno, ale PWSZ 28.09.11, 21:47
      to dno i 5 metrów mułu. Jak powstanie uniwerek (to będzie dno i 10 metrów mułu), ale Kruchy pójdzie z torbami, albo będzie musiał zmienić obszar działalności. I w tym tkwi problem Kruchego.
      • Gość: plocman Re: A co ma Kruchy powiedzieć? Włodek to dno, ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 21:53
        Panowie radni, a moze zamiast UNIWERSYTETU to sciagnac do Plocka jakas fabryke, dac miejsca pracy. Na co komu uniwersytet - fabryka bezrobotnych
      • Gość: jan A gazeta jest za uniwerkiem czy przeciw? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 23:00
        Uniwersytet płocki jak najbardziej tak. Popierać tę ideę powinni wszyscy normalnie myślący i dobrze życzący miastu. Zwłaszcza elity. Dlaczego gazeta jest przeciwna?
      • Gość: uczniak Re: A co ma Kruchy powiedzieć? Włodek to dno, ale IP: *.plock.mm.pl 29.09.11, 16:05
        Może i dno,ale nie zmienia faktu,że wykładowcy są tam bardziej renomowani niż na Politechnice.Na Włodkowicu wykładają profesorowie z Uniwersytetu Warszawskiego,Łódzkiego,Jagielońskiego czy Warmińsko-Mazurskiego.
    • Gość: tek Re: Uniwersytet w Płocku humorystycznie czy na po IP: *.205.99.251.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.09.11, 21:51
      To Prezydium Rady Miasta niezłe wizje ma... a może to oznaki poważniejszej choroby.. oby uleczalnej. Uniwerek w Płocku ... już się zapisuje na kierunek święcenia wód geotermalnych.
    • Gość: plock Re: Uniwersytet w Płocku humorystycznie czy na po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 22:03
      Po lekturze artykułu przeczytałem w BIPie interpalację prezydium rady. Paru rzeczy nie wiedziałem np. tego, że uniwersytety od roku są w Siedlcach i Kielcach, a prawie uniwersytety (aktualnie Akademie) mają Słupsk i Pułtusk. W czym Płock jest gorszy od tych miast. Cieszę się, że jest to inicjatywa ponad podziałami. Ale droga przed Płockim uniwerkiem daleka.
      No i nie łudźmy się, pan Kruszewski będzie przeszkadzał. Przecież to będzie konkurencja dla jego Włodkowica.
      • Gość: xs Jak najbardziej TAK! IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.11, 22:10
        Wzrost zysków w handlu, gastronomi, nieruchomościach.. a po studiach absolwenci wcale nie muszą pracować u nas w mieście przykład Toruń - akademicko bardzo fajnie a z pracą już gorzej. Czemu Płock nie może być Toruniem, kogo do boli bo nie rozumiem ;)?
        • Gość: kaziu marcinkiewic Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 22:46
          i to jest sluszna koncepcja ! zamiast tych wszystkich kierunków uniwersyteckich powinnismy kształcić murarzy i brukarzy , zbrodniarzy- betoniarzy oraz pomoce medyczne i panny biurowe z obsługą pakietu podstawowego MS OFFICE i lody ( w sumie męzatki tez moga byc - maja wieksza motywacje ) .

na co komu historyk - jest wikipedia , lingwista - jest szkółka jezykowa zatrudniajaca wlocha rolnika jako nauczyciela , po co socjolog - skoro jest dziennikarz w tv, po co archeolog skoro sa filmy o indiana jonesie

jest jeden problem - co z prawnikami przecie to kierunek uniwersytecki - czyzby bezproduktywny ?

jakby sie zastanowic to oni skorzystaja najbardziej ogrywajac wyliczone towarzycho - chloporobotnik plus biurwa jak "chłopa w sądzie ".

• Gość: Tak. Re: Jak najbardziej TAK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 23:18
          Ja obawiam się jednak "Płockiego piekiełka". Pan Grzywacz usunął z PWSZ obecnego wiceprezydenta Siemiątkowskiego i kilku obecnych dyrektorów i kierowników z ratusza. Oni nie będą mu przychylni. Na Politechnikę i Włodkowica nie ma raczej co liczyć z wiadomych wzglądów. Idea uniwersytety w Płocku może się udać jedynie w oparciu o Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Płocku, co jako jeden z dwóch wariantów kreślą państwo radni z prezydium. Dobrze, że pan Grzywacz może liczyć na poparcie dla uniwersytetu ludzi z wszystkich opcji politycznych.
      • Gość: student Uniwersytet płocki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 23:54
        Z uzasadnienia interpelacji prezydium Rady Miasta (za Biuletynem Informacji Publicznej): "W okresie kilkunastu ostatnich lat utworzono w Polsce m.in. uniwersytety w Opolu, Olsztynie, Rzeszowie, Zielonej Górze i Bydgoszczy. W zeszłym roku powstały uniwersytety w Kielcach i Siedlcach. Niebawem statut miast uniwersyteckich osiągną Słupsk i Pułtusk (aktualnie na etapie Akademii). Wiele z tych ośrodków to miasta mniejsze i dużo biedniejsze od Płocka. Uniwersytet w Płocku to nasza wspólna sprawa, ponad wszelkimi politycznymi podziałami. " Brawa dla autorów.
        • Gość: Gość Re: Uniwersytet płocki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 06:44
          Jaki sens ma idea tworzenia nastepnej wylegarni niedouczonuch absolwentów którzy zasilą rzeszę bezrobotnych zarejestrowanych w tutejszych urzedach pracy.Pan Kruszewski powinien zadbać o rozbudowe bazy praktycznego nauczania dla studentów politechniki ,bo wiekszość z nich jest kompletnie nie przygotowana do pracy w swoim zawodzie ,po studiach zasilaja samorzady ,przykładów jest wiele ,jedni pracują w urzędach pracy ,drudzy w starostwie czy w krusie i w wielu innych nie zwiazanych z zawodem miejscach pracy.W zwiazku z tym pytanie po co politechnika po co uniwersytet .Proponuje jednak bu zapobiec frustracji i depresji zwiazanej z brakiem możliwości zatrudnienia utworzyc w Płocku INSTYTUT PSYCHIATRII.
      • Gość: Robert Teraz widzimy komu zależy a kto przeszkadza IP: 91.212.223.* 29.09.11, 08:31
        Panie Kruszewski, panie Jaskulski. A dlaczego w 70-cio tysiącznych Siedlcach mają już Uniwersytet, a wy tylko marudzicie? Jak nie chcecie pomóc, to przynajmniej nie przeszkadzajcie.
        • Gość: młody z Płocka Re: Teraz widzimy komu zależy a kto przeszkadza IP: *.131.c80.petrotel.pl 29.09.11, 08:59
          TYPOWO POLSKIE MALKONTENCTWO- SAMEMU NIC NIE ROBIĆ , TYLKO NARZEKAĆ I KRTYKOWAĆ INNYCH , KTÓRZY CHCĄ COŚ ZROBIĆ.A młodzi ludzie tacy jak ja chcą mieć szansę aby się kształcić i to jest kuriozalne,że Gazeta lokalna ich nie popiera.
          • Gość: Cyd Re: Teraz widzimy komu zależy a kto przeszkadza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.11, 09:31
            Popieram uruchomienie w Płocku filii Uniwersytetu Warszawskiego z ofertą dzienną na kierunkach magisterskich.
            Nie będzie to konkurencja dla PWSZ bo oni kształcą tylko do poziomu licencjata a studenci i ich pieniądze zostaną w naszym mieście.
            Rada Miasta powinna faktycznie podjąć uchwałę obligującą prezydenta do rozmów z władzami UW, nie produkujmy teraz sztucznych bytów w postaci Uniwerku Mazowieckiego bo to tak jakby mając do dyspozycji solidny samochód zadowalać sie rowerem. W czasie ostrej konkurencji i walki o studentów nic z tego nie wyjdzie. Umowa z UW powinna być tak skonstruowana aby zapewniała uczestnictwo płockich kadr w procesie dydaktycznym i we władzach, ponadto już na etapie wstępnym musi być zawarta klauzula, iż np. po 10 - 15 latach filia UW połączy się z PWSZ tworząc jednolitą strukturę i właśnie taki zapis byłby wypełnieniem woli prezydium Rady Miasta i tą drogą trzeba iść Pani Elu, to trochę jak partnerstwo publiczno-prywatne, albo koncesja na drogi :-)
            No Państwo Radni - do boju
            • Gość: żenia2 Re: Teraz widzimy komu zależy a kto przeszkadza IP: *.126.c65.petrotel.pl 29.09.11, 09:35
              z całym szacunkiem ale może zanim powstanie lotnisko i uniwersytet zajęlibyśmy się rozwiązaniem problemu toalet publicznych w mieście. wydaje mi się że taka kolejność będzie właściwa .
              najpierw należy nauczyć się jeść nożem i widelcem a dopiero potem do opery .
    • areyoushpongled Uniwersytet w Płocku humorystycznie czy na powa... 29.09.11, 10:57
      Poroniony przedwyborczy pomysł. Po co komu uniwersytet w Płocku?
      W mieście gdzie nie ma pracy dla absolwentów szkół wyższych. Chyba, że chodzi o wydojenie pieniędzy z budżetu na pensje dla profesorków i innych pracowników.
      • Gość: 1234 Re: Uniwersytet w Płocku humorystycznie czy na po IP: *.078.c64.petrotel.pl 29.09.11, 11:47
        Moim zdaniem utworzenie uniwerku w Płocku w aktualnej sytuacji na rynku pracy nie ma najmniejszego sensu , nie opłaca sie aby kształcic kolejne rzesze bezrobotnych z tytułem magistra . Ci magistrowie i tak po zakonczeniu nauki "ruszą w Polskę" aby znaleźć pracę. Może to jedynie przynieść odciążenie kieszeni rodziców , którzy będa mniej wydawac na swoich pociech kształcenie . Ale przedzej czy później staną przed murem bezsliności w poszukiwaniu pracy, ten moment będzie tylko przesunięty w czasie.
        Wydaję mi się więc , że zamiast wydawać kasę na tworzenie kolejnej "fabryki bezrobotnych" przeznaczyć ją na tworzenie nowych miejsc pracy, które spowodują że wykształcona w innych miastach nasza młodziez bedzie maiła chęć i miała po co wracać do miasta.
        A kasa to nie mała , może by więc tak rada miasta zajęła sie tym problemem , broblemem bezrobocia a nie mrzonkami o uniwerkach czy akademiach.
        • Gość: exstudent Warto to wesprzeć IP: 91.212.223.* 29.09.11, 12:07
          Ale przecież radni nie chcą mnożyć byt i tworzyć "kolejną" uczelnię. Proponują w dwóch wariantach albo połączenie już istniejących w Płocku uczelni (co będzie trudne wobec niechęci Kruszewskiego), albo stopniowe przekształcenie Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Uniwersytet (tak jak to miało miejsce w kilku PWSZ-ach w Polsce). Miasto może wspomóc materialnie uczelnię w ściągnięciu dobrej kadry. A im wyższa jakość kształcenia na przyszłym uniwersytecie, tym lepiej dla płockiej i okolicznej młodzieży.
    • citymen Re: Uniwersytet w Płocku humorystycznie czy na po 29.09.11, 12:08
      ile wlezie. To tak jakbym ja obiecał zagłosujcie na mnie a wybuduję wam CAN. Realnie rzecz oceniając od jednej rzuconej obiecanki nic nie powstanie. Do wszystkiego trzeba dojrzeć, przekonać, wiele środowisk, trochę czasu w Wiśle musi upłynąć. Ale co najistotniejsze - do tego nie wystarczy słomiany zapał i nabijanie ludzi w butelkę, ale to co najistotniejsze KONSEKWENCJA. To ostatnie (poza jednostkami) u naszych polityków to czysta abstrakcja. Nie dajcie się nabrać !ile wlezie. To tak jakbym ja obiecał zagłosujcie na mnie a wybuduję wam CAN. Realnie rzecz oceniając od jednej rzuconej obiecanki nic nie powstanie. Do wszystkiego trzeba dojrzeć, przekonać, wiele środowisk, trochę czasu w Wiśle musi upłynąć. Ale co najistotniejsze - do tego nie wystarczy słomiany zapał i nabijanie ludzi w butelkę, ale to co najistotniejsze KONSEKWENCJA. To ostatnie (poza jednostkami) u naszych polityków to czysta abstrakcja. Nie dajcie się nabrać !
      • Gość: ktoś Re: Uniwersytet w Płocku humorystycznie czy na po IP: *.146.249.169.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.09.11, 13:44
        Do panów antyoszołoma i romana - gdzie panowie przeczytaliście o Ministerstwie Edukacji ,bo ja takiego fragmentu w artykule nie widzę.Piszecie do swoich myśli?
        A uniwersytet popieram , nie ma to ja polskie piekiełko, samemu nic nie robić a innych zniechęcać. WSTYD!
        • citymen Re: Uniwersytet w Płocku humorystycznie czy na po 29.09.11, 14:00
          Ja za uniwersytetem jestem wszystkimi kończynami i jeszcze głową, ale nie o uniwersytet tu się rozchodzi, a o wybory, przez którymi politycy przypominają sobie o wszystkim tym o czym zaraz po wyborach jeszcze szybciej zapominają. Aż prawie się wzruszyłem :] I tylko jedno rodzi się pytanie czy to miłość do wyborców, czy ich wyd....e tada dam tam....
          • Gość: 1234 ktos tu "ściemnia" IP: *.244.c67.petrotel.pl 29.09.11, 14:28
            Nie rozumiem o co kaman, najpierw czytam , ze kandydatka do Sejmu

Dodaje, że prowadziła rozmowy "z niektórymi rektorami" i oni również przyjęli tę ideę z dużą aprobatą

a poźniej dwóch rektorów dość sceptycznie , a Kruszewski nawet sarkastycznie wypowiadają sie o tym pomysle.
            No to juz nie wiem ile to my mamy tych uczelni w Płocku, chyba że pod pojeciem niektórzy pani kandydatka w swoich obietnicach przedwyborczych rozumie Rektora SNT PW , tylko łon to chyba jeden jezd :)
            Tak więc , kampania nabiera coraz śmiesniejszego zabarwienia, a niektórzy to w jej ramach w obiecankach to juz marsa sięgac zaczynają.
            • Gość: dr.czarnejmagii Re: ktos tu "ściemnia" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 15:12
              proponuje zalozyc w plocku szkołę cyrkową - filie slynnego julinka - sadze ze doskonale sie wpisze w zycie "akademickie "plocka tak w kwestii poziomu ksztalcenia jak i kadry naukawej .
              • Gość: nn Re: ktos tu "ściemnia" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 16:01
                Dyskusja nie ma sensu, gdyż nie została poprzedzona analizą rynku pracy w regionie. Może się okazać, że nie ma zapotrzebowania nawet na proponowaną wyżej szkołę cyrkową. Według mnie błaznów mamy nadmiar, linoskoczków także, a i sztukmistrzów wielu. Jeśli produkty uczelni ma pochłaniać wyłącznie uczelnia, to mam wątpliwości czy wykształcenie wzmacnia rozum.
      • Gość: marek Czy Siedlce są lepsze od Płocka? IP: 91.212.223.* 29.09.11, 16:16
        A ja powrócę do zadawanych wcześniej pytań: dlaczego Siedlce mogą mieć uniwersytet, a Płock nie?
        • yxyx Re: Czy Siedlce są lepsze od Płocka? 29.09.11, 18:15
          "Dodaje, że prowadziła
          rozmowy "z niektórymi
          rektorami" i oni również
          przyjęli tę ideę z dużą
          aprobatą"

nie no jak gadała z nimi na gg to na bank będzie uniwersytet, a ten jeden to podobno dał jej słowo i powiedział że będzie jak bum tarara !
        • Gość: lilka Re: Czy Siedlce są lepsze od Płocka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.11, 20:38
          Bo Siedlce dochodziły do obecnego statusu akademickiego od WSN(1969),poprzez WSP - 1974,WSRP-1977 by powołać od 1999 r Akademią Podlaską.Bo zawsze był tam klimat, niezależnie od przemian politycznych dla tych akademickich aspiracji,bo przez te kilkadziesiąt lat wykształciła się własna kadra naukowa,bo umiejętnie dobierano kierunki studiów do zmian na lokalnych rynku pracy.
          Trudno nie zgodzić się z Romanem kiedy proponuje filię kształcącą na studiach II stopnia.To rozsądna propozycja.Ma też rację p.Kruszewski - uniwersytetu nie zakłada się od tak.Na przykładzie Siedlec,Białegostoku,czy paru innych miast widać jak długa jest to droga,wymagająca konsekwencji, ale też życzliwości ze strony władz,czasami przysłowiowego szczęścia.Zacznijmy od filii co też nie będzie łatwe i zobaczymy gdzie dojdziemy.
          • Gość: Rob Re: Czy Siedlce są lepsze od Płocka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 21:55
            No to uczmy się na przykładzie Siedlec czy Słupska. Właśnie o to chodzi, żeby władze miasta wspólnie z zainteresowanymi uczelniami nakreśliły "mapę drogową" tworzenia docelowo uniwersytetu w płocku. Jak widać radni są "za" od prawa do lewa. Prezydent też mówi podobnie. Ponieważ z uczelni zainteresowanie wykazuje tylko PWSZ - trzeba obrać ścieżkę stopniowego przekształcania tej uczelni (początkowo uprawnienia magisterskie, potem Akademia, na końcu Uniwersytet). Będzie to długi proces, potrwa około 10 lat. Ale jeżeli uczenia i miasto będą konsekwentni, około 2020 roku zamiast PWSZ w Płocku będzie Uniwersytet w Płocku. A malkontenci z Włodkowica i Politechniki niech żyją w swoim świecie.
            • Gość: nn Re: Czy Siedlce są lepsze od Płocka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 23:01
              Uniwersytet czy politechnika to nie szkółka, która może funkcjonować w byle Bździnie tylko dlatego, że lokalny samorząd ma przesadne wysokie wyobrażenie o swoim pomyślunku i wartości środowiska, w którym działa. W Polsce nie wzrosła nagle liczba ludzi inteligentnych, którzy nadają się na studia wyższe. To co jest - wystarczy. ELYT mamy dość.
              • citymen Re: Czy Siedlce są lepsze od Płocka? 30.09.11, 10:42
                Polska właśnie przypomina taką bździnę z ELYTAMI które swoim dyplomami na zachodzie mogą się podetrzeć. Założenie uniwersytetu tak jak wszystko nie jesw wyższą filozofią gięcia blachy, ale jak wszystko inne nie może powstawać wyłącznie na bazie pustych objetnic przedwyborczych.
                • citymen Re: Czy Siedlce są lepsze od Płocka? 30.09.11, 10:47
                  Kadrę trzeba kusić bazą lokalową i środkami pozyskiwanymi z UE, nowymi projektami, bliskością kadry nadry naukowej w jednym miejscu wymieniającą się własnymi doświadczeniami etc.
                  • citymen Re: Czy Siedlce są lepsze od Płocka? 30.09.11, 10:50
                    Organizowanie sympozjów konferencji naukowych np w Orlen Arenie itd itp
                    • citymen Re: Czy Siedlce są lepsze od Płocka? 30.09.11, 10:55
                      Powstani instytutu współpracującego np z PKN Orlen, wspólne wyjazdy np w sprawach eksploracji i poszukiwania nowych złóź ropy naftowej (zakup pól naftowych przez Orlen) Tereny do lokalizacji w tej branży - PPPT
                      • citymen Re: Czy Siedlce są lepsze od Płocka? 30.09.11, 11:11
                        Żeby być liczącym się ośrodkiem naukowym trzeba mieć to co przyciąga (tak jak wszystko inne) pożądną infrastrukurę, a CAN takie warunki stwarza. Na dzień dzisiejszy polskie instytuty biorąc udział w projektach międzynarodowych mogą liczyć co najwyżej na badania nad płodozmianem i życiem seksualnym pszczół.Żeby być liczącym się ośrodkiem naukowym trzeba mieć to co przyciąga (tak jak wszystko inne) pożądną infrastrukurę, a CAN takie warunki stwarza. Na dzień dzisiejszy polskie instytuty biorąc udział w projektach międzynarodowych mogą liczyć co najwyżej na badania nad płodozmianem i życiem seksualnym pszczół.
    • Gość: z podola Re: Uniwersytet w Płocku humorystycznie czy na po IP: *.class147.petrotel.pl 14.10.11, 12:41
      czy wykładowcą we Włodkowicu powinna być pani która pogryzła swoją sąsiadkę na plecach i szyj i podziurawiła jej ręce nożyczkami ?

a co będzie jak rzuci się na studentów, a to stara panna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka