Dodaj do ulubionych

Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogowa...

11.12.11, 19:41
Proponuje zmienic czasy lewoskretów na skrzyzowaniu kobylinskiego z lukasiewicza i wytyczyc dwa pasy (lewy dla lewoskrętow i prawy dla jadacych prosto) na lukasiewicza przy skrzyzowaniu, bowiem po wprowadzeniu zmian w ruchu ok 2 tyg temu, lukasiewicza w godzinach szczytu codziennie sie korkuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: mm Re: Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogo IP: *.class100.petrotel.pl 11.12.11, 19:56
      Panie tzw dziennikarzu H.W.: w tekście nie został użyty zwrot "rondo dzwon". Jestem zaniepokojony...
      • Gość: rowerowy Re: Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 20:03
        I ja

A czemu już zakończyli malowanie skrzyżowań i budowę nowoczesnych rond bez rond
        • Gość: zzz Re: Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogo IP: *.dynamic.mm.pl 11.12.11, 20:12
          Bardzo dziękuję za lewoskręty Wyszogrodzka/Armii Krajowej na wysokości Wisły. Nareszcie bez stresu zjeżdża się ze skrzyżowania. Szkoda, że tyle trzeba było na to czekać.
        • Gość: a Re: Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogo IP: 91.212.223.* 12.12.11, 08:35
          Takie ronda bez rond są w całej Europie, no ale trzeba gdzieś być żeby wiedzieć o tym.
    • ag64 Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogowa... 11.12.11, 20:42
      Jeszcze raz apeluję o zrobienie trzeciego pasa w ul.Jachowicza od Otolińskiej do Łukasiewicza, co udrożni przejazd dla KM.
    • Gość: podolanin Re: Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogo IP: *.play-internet.pl 11.12.11, 21:01
      Chcąc skręcić z AK (przy Mazovii) w lewo w Wyszogrodzką napotykamy na przechodniów, którzy w tym samym czasie mają zielone światło. Samochody stają, żeby ich przepuścić tarasując przejazd wyjeżdżającym z JPII. Prosiłbym o bezkolizyjne rozwiązanie.
      • Gość: pl Re: Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogo IP: *.216.c70.petrotel.pl 12.12.11, 11:33
        Zgadzam sie jest to pewien problem ale... trzeba myslec takze o innych uzytkownikach drogi- zielone w tym miejscu i tak maja krotkie (a przeciez ruch jest tam baardzo duzy) wlasciwie trzeba zastanowic sie czy bylaby mozliwosc(a nawet jesli tak to czy mialoby to sens) jeszcze bardziej ten czas uszczuplic.
        Tak naprawde wszystkiemu winni sa ploccy kierowcy- maja do wyboru 3-4pasy do tego sporo miejsca miedzy przejsciem dla pieszych a ulica JP2 ale skoro 70% z nich wykonuje taki manewr "gesiego" (sic!) ustawiajac sie jeden za drugim... Nic dziwnego ze tworzy sie zator ale powtarzam winni sa sami "kierowcy". Od razu dojezdzajac do przejscia wszyscy powinni "rozkladac sie" po wszystkich pasach od prawej do lewej a jesli miejsca- mimo prawidlowego wykorzystania calej szerokosci drogi- naprawde zaczyna brakowac to troszke ruszyc glowa i pokombinowac- zatrzymac sie na 4tym pasie wjazdowym do auchan, przy wyspie rozdzielajacej jezdnie czy pod katem 90% do osi drogi. Niestety nikt tam tak nie kombinuje bo kazdy zestresowany ze nie da rady wjechac na parking hipermarketu pcha sie do prawej strony :S. Prawda jest taka ze nawet z lewego pasa spokojnie przez ok 30sek zdazy sie ustapic wszystkim pierszenstwa, przeciac 2pasy i wjechac do auchan-trzeba tylko chciec i myslec o innych.
        • Gość: podolanin Re: Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogo IP: *.play-internet.pl 12.12.11, 13:53
          To, że płocczanie (i nie tylko) jeżdżą jak jeżdżą, to fakt powszechnie znany i tego już nic nie zmieni. Po to właśnie są te przebudowy skrzyżowań, liczniki itp., żeby wymusić pewne zachowania, które usprawnią ruch. Skoro już Miasto wydaje tyle pieniędzy na te zmiany, to niech mają one jakiś sens. Przy Stanisławówce można było zrobić skrzyżowanie bezkolizyjne to i chyba w tym miejscu się da... inaczej po co te zmiany???
    • venerabilis Jeszcze żeby tak kierowcy byli mniej ślamazarni... 11.12.11, 21:24
      Światło zielone dla skrętu w prawo w ul. Armii Krajowej przy Wiśle trwa 15 sekund. W ttym czasie skręci 3, 4 samochody w potrywach 5. Mogłoby 10 gdyby wszyscy ruszyli wraz ze zmianą świateł. Niestety, przyzwyczajenia. Ruszają powoli w odstępach 1 - 2 sekundowych i powoli przejeżdżają skrzyżowanie. Zatem korzystniej jest jechać na wprost, objechać wysepkę przez Volkswagenem, wrócić i skręcić w prawo. Wielu tak robi, bo flaki się przewracają jak te płockie śłamazary ruszają.
      Swoją drogą konoieczne jest udrożnienie skrzyzowania przy Auchan do jazdy na wprost. Tam w zasadzie nie ma pasa ruchu do wyłacznej jazdy na wprost. Lewy pas na wprost okupowany jest przez ślamazary skręcające w lewo. Pomimo, że lewoskręt wolny to i tak płocka ślamazara skręca ze środkowego. Konieczne jest zlikwidowanie możliwości skrętu z pasa środkowego. Jest to główna przyczyna dławienia ruchu. I niech mi nikt nie mówi, że autobus nie może skręcić z lewego pasa. Może skręcić na bardziej ciasnych skrzyżowaniach, da radę i na tym.
      • Gość: pl Re: Jeszcze żeby tak kierowcy byli mniej ślamazar IP: *.216.c70.petrotel.pl 12.12.11, 11:13
        Zmiana organizacji ruchu na skrzyzowaniu Lukasiewicza-Kobylinskiego to wielkie nieporozumienie. Bylo przeciez tak dobrze- jadacy od strony orlenu szybko i bezproblemowo skrecali w lewo z 2och pasow przez co ten do jazdy prosto praktycznie sie nie korkowal(wszystko dzieki malej ilosci pojazdow jadacej od przeciwnej strony w tych godzinach). Bylo dobrze ale przeciez trzeba bylo przebudowac krzyzowke zeby w rubryce "zaslugi" nie bylo zbyt pusto. Jesli plockie ulice beda udrazniane w ten sposob- "pod publiczke"- to lepiej juz ten milion wyrzucic do Wisly.
        Nie wiem jak eksperci z mzd mogli zdecydowac sie na taki sabotaz?!
        Dobrze ze dorzucono lewoskrety przy Wisle, w kierunku Pn-Pd byly wrecz niezbedne, a dzieki temu ze sa takze w ciagu ulicy Wyszogrodzkiej drogowe slamazary-jak napisal wyzej venerablis- nie doprowadza juz do groznego wypadku.
        Mimo wszystko wolalbym aby plockie skrzyzowania byly przebudowywane kompleksowo- dorzucamy oddzielne cykle dla skreacajacych w lewo, skracamy czasy pozostalych cykli ale w zamian dorzucamy pas do jazdy prosto z jednych podolszyc na drugie gdzie i przy starej organizacji ruchu tworzyly sie bardzo duze korki. Tak samo lewoskret w AK z Wyszogrodzkiej jak juz zauwazyl venerablis- bardzo malo samochodow zdarzy skrecic w lewo podczas jednego cyklu, najlepiej od razu dolozyc 2 pas do skretu w lewo i wtedy to wszystko komponuje sie w jakas logiczna calosc.
        Ja juz mam dosyc "udrazniania" skrzyzowan po kawalku, "cos tam zmienimy i czesc". Juz lepiej przebudujmy, zamiast 30, 3 skrzyzowania ale od poczatku do konca wykonujac to co jest niezbedne... Moze i hasla typu "przebudowa sygnalizacji na 14skrzyzowaniach" maja swoja wymowe ale od nich korki nie staja sie krotsze.
        • Gość: xyz Re: Jeszcze żeby tak kierowcy byli mniej ślamazar IP: 91.212.223.* 13.12.11, 11:58
          Popieram, "poprawa" organizacji ruchu na skrzyżowanie kobylińskiego łukasiewicza to porażka. Korek ciągnie się poza bramę nr 2 i nie wiem gdzie tu usprawnienie! Albo trzeba wrócić do porpzedniego rozwiązania albo dobrze popmyślec nad poprawą tego co jest. Z kazdym "usprawnieniem ruchu" na odcinku do Orlenu tracę litr paliwa, Światła na długiej litr, cudowne światła przy Orlen Arena litr, swiatła na Kobylińskiego nastepny litr spalonego zbednie paliwa. A ORLEN zarabia! A może to o to chodzi w tym wszystkim?
    • sahij Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogowa... 11.12.11, 21:33
      Skoro każdy dorzuca coś od siebie to nie będę gorszy :)
      Może dałoby się rozwiązać parking Al. kobylińskiego (od strony pawilonów handlowych, Rossmann, Apteka, Delikatesy itp.) w taki sposób jak przy starym dworcu PKP - zatoka, w którą się wjeżdża i można parkować nie zagrażając ruchowi na dwupasmowej ulicy?
      • Gość: Marcin Re: Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogo IP: 46.182.96.* 11.12.11, 22:11
        Bardzo dobry pomysł. Prawy pas Kobylińskiego często jest blokowany przez auta "szukające" wolnego miejsca na tych parkingach.
    • Gość: Gość Re: Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 22:01
      Nowe światła na ul. Gwardii Ludowej przy Biedronce, powodują tylko wydłużenie czasu dojazdu do pracy.
      Po godz. 14 to może i są potrzebne ale o 6 rano, blokują tylko ruch! Mam nadzieję, że rzeczywiście, na bieżąco długość świateł będzie dostosowywana do natężania ruchu.
      • Gość: 1kierownik Zielona fala Kwiatka-Kolegialna IP: *.centertel.pl 11.12.11, 22:54
        Proszę o rozważenie wprowadzenia zielonej fali na ciągu ulic Kwiatka-Kolegialna.
        Sygnalizacja na odcinku od Kwiatka/Bielska ("Złoty Róg") poprzez Kwiatka/Tumska do Kolegialna/1 Maja jest wogóle niezsynchronizowana, skutkiem czego zamiast te trzy krzyżówki przejechać z jednym razem (jak na od Jachowicza/11 Listopada do Jachowicza/Bielska), trzeba na każdych czekać.
        • Gość: Kochot Re: Zielona fala Kwiatka-Kolegialna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.11, 09:41
          Moim zdaniem pomysl nie trafiony, mieszkam tam i czasem drżę widząc wyścigi w ciągu Kwiatka-Kolegialna. To jest centrum i bardziej celowe moim zdaniem jest dążenie do spowolnienia ruchu lokalnego. Jak się udrożni Jachowicza to naturalnie będzie się przelatywało na Podolszyce właśnie tamtędy.
          Na tym obszarze jednak w godzinach szczytu sporo ludzi włącza się do ruchu, wyłącza, parkuje itp, do tego dużo pieszych. Uważam, że przyspieszanie tam ruchu nie ma większego sensu.
          • Gość: 1kierownik Re: Zielona fala Kwiatka-Kolegialna IP: *.c152.petrotel.pl 12.12.11, 12:39
            do @Kochot:
            Bardzo mi się podoba synchronizacja z ulicy Jachowicza dlatego jej przykład tu przytoczyłem.
            Tam, jak już wielu się zorientowało, wystarczy ruszyć spod świateł od 11 Listopada i jechać przepisowe 40-50 km/h aż do Bielskiej. Na pewno przeskoczymy 3 skrzyżowania bez zatrzymywania.
            Takie samo rozwiązanie myślę można wprowadzić na Kwiatka-Kolegialna. Prędkości przejazdu przepisowe 40-50 km/h oczywiście wystarczą.
            A wyścigi biorą się właśnie z tego skakania od świateł do świateł.
      • Gość: ubawiony Re: Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogo IP: *.200.c89.petrotel.pl 11.12.11, 22:57
        A nie ma tam czasem świateł "inteligentnych" - na przycisk?
        • Gość: ks Re: Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogo IP: *.116.c86.petrotel.pl 12.12.11, 07:18
          Gryszpan Narcyz niby w czym się zasłużył? że zbiera propozycje płocczan i ma wdrażać? Ale mi sukces.! To jego zasrany obowiązeK! A redaktorek się podnieca. za darmo tego nie robi tylko za niezły szmalec. Ale żeby sie odgrodzic od ludzi, to utworzył stołek dla swojego koleżki i uczynił z niego rzecznikiem prasowym, bo przecież zarząd dróg powiatowego miasta to jest przecież superważna instytucja. A i osoba rzecznika to trafny wybór - doświadczenie, wiedza, kompetencja (ostatnio rzecznikował płockiej Wiśle). Jak w komedii Barei "Poszukiwany Poszukiwana" - "Mój mąż jest z zawodu dyrektorem". Do tego zastępca swój i dwie osoby w nowoutworzonym "Biurze podawczym" czyli cztery osoby dodatkowo. Wcześniej to sekretarka przyjmowała papiery, teraz dwie osoby dodatkowo, bo sekretarka "pełni" inną, "ważną" rolę dla Dyrektora. Zcyli jakieś 20 tysięcy miesiecznie kosztuje nas dodatkowo dyrektor. Jeśłi pomnożymy to przez miesiace to mamy prawie 250 tysięcy rocznie i potrzymamy go cztery lata, to dyrektorka "usprawnienia" kadrowe będą kosztowac płocczan dużą bańkę czyli 1 milion złotych. Same tzw. usprawnienia to niewiele ponad milion złotych czyli pan redaktorek trochę się zagolopował bo za taką sume to można co najwyżej wykonać parę wymalowań i innych pierdołek , ale ni enalezy to nazywac szumnie usprawninieami
          • Gość: xsl Re: Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.11, 08:05
            Duża bańka to chyba 1 miliard.
            A poza tym wszystko się zgadza. Redaktor zafascynowany nazwa "dzwon" podnieca się tym, że urzędnik każe namalować pasy na jezdni i zmieni cykle pracy świateł. Bo przecież mógłby cztery lata przesiedzieć na fotelu z nogami na biurku.
            Komedia.
            Fachowcy, którzy pytają się amatorów co robić nie są fachowcami. Każdy kierowca będzie chciał usprawnić to co jemu jest najbardziej potrzebne na jego drodze do pracy, teściów, centrum handlowego. Nie interesuje go ruch w mieście jako całość. A tym powinien zarządzać fachowiec. A Płocku chyba ich nie ma, skoro o każdą sprawę, o każde podejmowane działanie trzeba się pytać (nikomu nie umniejszając) mieszkańców.
            Wystarczy wyobrazić sobie sytuację gdy pilot pyta podróżnych czy mają jakiś pomysł na lot, którędy? na jakiej wysokości? z jaką szybkością? Pilot się nie pyta a urzędnik może. I jeszcze kasuje za to pieniądze.
            I tyle na ten temat.
            • Gość: Kochot Re: Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.11, 09:44
              Krytykanci :) Nie pytają to źle, bo oderwani od ludu. Pytają - też źle bo znaczy idioci na stołkach.
              Patrząc z perspektywy kierowcy w ciągu roku na drogach zmieniło się więcej niż przez poprzednie 5-6 lat. Czy na dobre czas pokaże. Wolę to niż marazm i nie robienie niczego.
        • Gość: kat Re: Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogo IP: 195.187.14.* 12.12.11, 07:22
          nie. czasem nie ma.
    • Gość: ubaw Re: Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.11, 09:25
      Od dłuższego czasu zauważam, że Płock to miasto rewolycyjne. Wszystkie zmiany to rewolucje, a niektóre to nawet wielkie rewolucje.
      Po rewolucjach, wszystko bz.
    • Gość: płocczanin jakiś tych zachwytów nad regulacją sygnalizacji za dużo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.11, 10:07
      wolałbym bardziej czytać o robieniu nowych parkingów w mieście albo o budowie nowych obwodnic obojętnie z której strony miasta. A sygnalizacja świetlna to powinna być normalna praca odpowiedzialnych za to ludzi
      • Gość: 1234 a ja pochwalę IP: *.077.c76.petrotel.pl 12.12.11, 12:21
        Ostatnuio rzadko strasznie zdaża mi sie pochwalić urzędników um ale chcąc być obiektywnym musze to zrobić. Chodzi mi o rozwiązanie przy Galerii Mosty i Carefour , jest wreszcie tu porządek i bezpiecznie . nareszcie żadne szofery nie próbują skręcać z parkingu w lewo , wbrew nakazowi jazdy w prawo przez co blokowali wyjazd , który teraz dzieki nowemu pasowi jest bezproblemowy. Chociaż zawsze znajdzie się jakiś idiota jak ten WPL ( niestety) srebrny Ford Fiuson który mimo wszystko chciał skręcić tu w lewo , ale inni ( włącznie ze mną zresztą) "wytrąbili" gościa i zrezygnował . Tak więc , nie wiem czyja to zasługa ale za to rozwiązanie nalezy się pochwała.
        Co do innych głosów malkontentów , panowie i panie czy aby nie pzresadzacie z tym stękaniem ? jak nic nie robia to źle strasznie jak cos próbują to też źle ., kurna dakmy im szansę , zobaczymy co z tego wyjdzie i wtedy będziemy oceniać - trak sobie myślę :)
        • Gość: PL Re: a ja pochwalę IP: 195.187.14.* 12.12.11, 12:41
          Dzielnie go "wytrąbiliście" ale powinniście zapłacić mandat za używanie sygnału dźwiękowego niezgodnie z kodeksem (teren zabudowany np.).
          • Gość: vyv Re: a ja pochwalę IP: *.play-internet.pl 12.12.11, 14:05
            zobaczymy ile z tych pomysłów przejdzie... i ile bedzie faktycznie poprawi sytuacje bo juz widze ze popelina bedzie tak juz wyzej przytoczone skrzyzowanie Armii z Wyszogr. przy Mazowii. Niby jakies zmiany a tak naprawde dalej lipa no bo jak to nazwac inaczej
        • Gość: Lutek Re: a ja pochwalę IP: 213.76.179.* 12.12.11, 14:28
          Gość portalu: 1234 napisał(a):
          > (...)nareszcie żadne szofery nie próbują skręcać z parkingu w lewo(...)

ale za to z Mostów, z parkingu jak skecali w lewo tak skręcają.... idioci
          • Gość: 1234 do PL IP: *.class96.petrotel.pl 12.12.11, 15:12
            Z twojego wpisu i nicka mniemam , że ty też często tam skręcaleś wbrew przepsiom zachowując się jak przysłowiowy szofer , a poza tym to proponuję bardziej wnikliwa lekturę prawa o ruchu drogowym , w którym można wyczytać że : kierujący pojazdem może uzyć sygnału dźwiekowego gdy zachodzi konieczność ostrzeżenia o niebezpieczeństwie, a tkie zachowanie się czyli jazda niezgodnie z obopwiązującym kierunkiem jest takim napewno - dla innych uczestników ruchu . Więc nie strasz kolego szoferze mandatem a spójrz na sprawę powaznie a nie kpiąco , lekceważąco , chyba że masz w genach łamanie prawa.
            • arnika77 Do drogowców 12.12.11, 18:09
              Błagam, wywieście wielkie napisy : UWAGA LEWOSKRĘT - SKRĘCAJ BEZ OBAW. Już ktoś tu pisał- jak wół wisi sygnalizator z zieloną strzałką w lewo a ludzie uparcie stają na środku skrzyzowania, aby przepuścić z przeciwka. Przecież gdy się stoi na światłach do lewoskrętu, widać, że ruch jest fazowy.
              Dziś taka łamaga zablokowała skrzyzowanie A.K/Wyszogrodzka i na lewoskręcie zjechały 2(!!) samochody!!!
            • Gość: PL Re: do PL IP: 195.187.14.* 13.12.11, 07:05
              No, 1234, ale cię ruszyło :)
              Nie jeżdżę w tamtych rejonach więc nie "mniemaj" na wyrost, jakie to wykroczenia mógłbym tam popełnić (pewnie w innym miejscu zdarzało mi się coś przeskrobać ale akurat nie tam).
              A "trębaczy" nie cierpię i koniec.
              • Gość: eko Re: do PL IP: *.088.c70.petrotel.pl 13.12.11, 18:16
                hehe, jakieś złe wspomnienia, pewnie często na ciebie trąbią co...? :D
        • waldo11 Re: a ja pochwalę 12.12.11, 18:30
          I ja nie omieszkam pochwalić tych planów.

Po pierwsze: nareszcie zagadnienie ukształtowania ruchu w mieście nie sprowadza się li tylko do ględzenia, z obowiązkowym użyciem przez ględzącego magicznego słowa "obwodnica" (a przez ględzącego pozorującego znajomość rzeczy - jeszcze np. "rondo")

Po drugie - wymiana sygnalizatorów daje możliwość nie tylko sterowania wielofazowego (co nie wszędzie będzie niezbędne), ale przede wszystkim - poprzez wymianę czasami mocno starych sterowników - możliwość łatwej i szybkiej regulacji świateł do zmieniającego się ruchu, co podobno było problemem niemal śmiertelnym jeszcze niedawno. W tym kontekscie są to nieźle wydane pieniądze.
          Nb. Już widać że drobne poprawki faz tu i ówdzie będą nadal konieczne.

Fakt zakwalifikowania aż 30 skrzyżowań do przebudowy i poszerzenia pasów wjazdowych świadczy o tym jakie mamy w Płocku zaległości w organizacji ruchu, ale przede wszystkim świadczy (dobrze) że problem ten przestał być ignorowany.
          Wielokrotnie zwracałem uwagę (parę innych osób też) że podjęcie modernizacji kolejnych skrzyżowań w poszczególnych ciągach ulic - stworzy pewną całość umożliwiając istotne zwiększenie ich przepustowości - i wiele wskazuje że stanie się to faktem.

Jedyne pytania otwarte to
          - pytania o budżet (te 1,5mln rocznie to jednak bardzo mało),
          - pytania czy MZD poprawnie określi priorytety: które z tych modernizacji uznać za najważniejsze i wykonywać w pierwszej kolejności, a gdzie np. zastosować rozwiązania prowizoryczne, jeśli są możliwe (a przynajmniej w dwóch miejscach w Płocku są możliwe)
          - oraz najważniejsze: w jakim stopniu zastosowane będą priorytety dla autobusów KM (przed czym w mieście wielkości Płocka w perspektywie uciec się nie da, a więc trzeba robić to już dzisiaj)

Żeby nie cukrować zbytnio spytam nieco złośliwie:
          jakiż to hobbysta miał tak przemożny wpływ na ten projekt, że spowodował umieszczenie w planach trzech pasów na wjeździe Sienkiewicza-Bielska. To akurat jest bzdura na resorach: wydzielony wąski pas do skrętu w prawo nie pomieści autobusów i będą musiały korzystać z dwóch, aby skręcić w Bielską.
          Mały apel: przed wprowadzaniem takich zmian warto sprawdzić jakie pojazdy korzystają z planowanych pasów ruchu, zwłaszcza w miejscu gdzie skręt w prawo jest tak trudny.
          Akurat na tym skrzyżowaniu obecna organizacja ruchu jest poprawna, jeśli coś zmieniać to oznakować prawy pas tylko do skrętu w prawo (ułatwi to wszystkim pojazdom korzystanie z "zielonej strzałki"), a lewy: do jazdy w lewo i prosto. dedykowany pas do ruchu w lewo jest tu właściwie zbędny.
          • Gość: szok!! Re: a ja pochwalę IP: *.plock.mm.pl 12.12.11, 21:20
            Jestem w szoku bo tyle tu mądrych uwag ...za darmochę. A ci urzędnicy co brali przez tyle długich lat pieniądze symulowali swoja prace.
            To taka drobna uwag na marginesie tych ważnych problemów do rozwiązania.
          • Gość: bat Re: a ja pochwalę IP: 151.88.22.* 14.12.11, 07:51
            > Akurat na tym skrzyżowaniu obecna organizacja ruchu jest poprawna, jeśli coś zm
            > ieniać to oznakować prawy pas tylko do skrętu w prawo (ułatwi to [b]wszystkim[/
            > b] pojazdom korzystanie z "zielonej strzałki"), a lewy: do jazdy w lewo i prost
            > o. dedykowany pas do ruchu w lewo jest tu właściwie zbędny.

Bzdura! Kolejny "pomysłowicz" żeby zmniejszać ilość pasów... Juz takich było wielu za poprzedniej ekipy i teraz trzeba po nich naprawiać wszystkie błędy.

Wielokrotnie osobiście stojąc na tym skrzyżowaniu widziałem, jak kierowcy jadący na wprost i skręcający w lewo zajęli lewy pas (blisko lewego krawężnika), drugi rząd pojazdów jadących na wprost stał na środku (okraczając dwa pasy), a po prawej stronie autobus przegubowy bez najmniejszego problemu skręcał w prawo...
            Ruchu ciężarówek tam nie ma, jeżdżą osobowe i autobusy, które spokojnie się zmieszczą.
            A nawet gdyby jakiś dostawczak trafił się i na lewym i środkowym, a akurat zbiegiem okoliczności nadjechał na prawym autobus, to ten autobus po prostu poczeka.
            Ile będziesz miał takich zbiegów okoliczności?

Więc nie pisz bzdur, bo coś ci się wydaje...

Na szczęście osoby odpowiedzialne zrobią tam 3 pasy, nie dlatego że im się coś wydaje, tylko dlatego żeby wyjść na przeciw oczekiwaniom kierowców i zalegalizują to, co od dawna myślący kierowcy tam stosują...
            Rozwiązanie będzie głównie dla samochodów osobowych, ale stanowią przecież one absolutną większość tamtego ruchu...
            • Gość: waldo11 Re: a ja pochwalę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 17:48
              Ja uczciwie ostrzegałem, że to co napisałem o próbie wytyczenia trzech pasów na Sienkiewicza przed skrzyżowaniem z Bielską - napisałem z pewna złośliwością.

A teraz poważnie: dlaczego nie powinno być tam trzech pasów.

Chodzi o bardziej ogólne zagadnienie niż tylko sam ten wjazd.
              Skrzyżowanie to jest częścią zespołu dwóch skrzyżowań Bielska/Sienkiewicza/Kwiatka - ze wspólnym sterowaniem światłami.

W rejonie tym podstawowym problemem jest zbyt małe wchłanianie pojazdów z Bielskiej, natomiast wjazd od strony Sienkiewicza i od strony Nowowiejskiego nie jest zagadnieniem.
              Przyczyną jest to że Bielska wprowadza pojazdy jednym pasem, a Sienkiewicza i Nowowiejskiego - dwoma. Skutkiem jest częsty zator na Bielskiej.
              Rozwiązaniem problemu przepustowości tego odcinka Bielskiej jest wydłużenie fazy zielonego światła dla tej ulicy kosztem Nowowiejskiego i Sienkiewicza.
              Nie wpłynie to na wjazd od strony Nowowiejskiego (prowadzony dwoma pasami na wprost), ale wpłynie nieco negatywnie na opróżnianie Sienkiewicza. Aby temu zapobiec należy zadbać aby pojazdy z prawego pasa bez utrudnień mogły korzystać z zielonej strzałki w prawo.
              Pojazdy, które są dla nas interesujące na tym skrzyżowaniu to samochody osobowe, oraz autobusy komunikacji miejskiej. Te ostatnie w większości skręcają w prawo, a po wprowadzeniu przygotowywanych w KM zmianach - przybędzie ok 25% kursów.

No więc jeżeli wiemy jakich pojazdów spodziewamy się w tym miejscu - jesteśmy w domu.
              Sienkiewicza ma w tym miejscu 8,6m szerokości.
              Jeżeli podzielimy to na trzy pasy - będą miały po 2,85m. Ruch samochodów ciężarowych w tym miejscu możemy pominąć.
              Prawy pas o takiej szerokości będzie wystarczający dla osobówek, ale będzie za wąski, aby autobus mógł bezpiecznie wykonać skręt w prawo w fazie "zielonej strzałki" mijając pojazdy stojące na pasie środkowym.
              Skręt w prawo na tym skrzyżowaniu z powodu małego promienia łuku jest bardzo trudny dla autobusu 12-metrowego nawet teraz, po zmianie będzie bardzo ryzykowny i kierowcy autobusów będą z niego rezygnować blokując pas i pojazdy stojące za autobusem.
              W przypadku autobusu przegubowego manewr z góry będzie niemożliwy.

Dlatego napisałem że pozostawienie obecnej organizacji ruchu ( 2 pasy po 4,3m) z jednoznacznym oznakowaniem prawego pasa tylko do skrętu w prawo - jest korzystniejsze, mając na uwadze że dzisiejsze fazy świateł muszą być skorygowane tak, aby umożliwić wchłanianie większej ilości pojazdów z Bielskiej.
              Patrzmy na całość, nie tylko na wjazd od Sienkiewicza. Mam nadzieje że w tej chwili opis jest czytelny.

Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem byłoby pozostawienia prawego pasa (nadal tylko z dedykacją do ruchu w prawo) o szerokości 3,7m. Pas taki nadal umożliwia bezpieczny skręt w prawo zarówno samochodom osobowym, jak i autobusom, nawet przegubowym.
              Natomiast pas lewy miałby szerokość 4,9m i pomieściłby dwie kolumny samochodów osobowych (a inne na tych kierunkach prawie się nie zdarzają), zarówno jadących prosto, jak i skręcających w lewo (a tych jest stosunkowo mało).
              Przepisy nie pozwalają podzielić takiego pasa na dwa, ale kierowcy na takiej szerokości samorzutnie tworzą dwie kolumny pojazdów.

Tak więc w tym specyficznym przypadku dwa pasy, logicznie dobrane pod względem szerokości dają lepszy efekt niż trzy o równej szerokości, i co ciekawe umożliwiają utworzenie trzech kolumn pojazdów.
              Ale najważniejsze jest to, że prawy pas będzie wykorzystywany zarówno w fazie światła zielonego, jak i z wykorzystaniem zielonej strzałki, oraz że będzie dostępny również dla autobusów (a jest to bardzo istotne).

To skrzyżowanie jest doskonałym przykładem, że nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania.
              Dopiero dogłębna analiza pokazuje co i jak można zrobić.
              Tak więc nie zawsze trzy pasy są lepsze niż dwa, tak jak nie zawsze wielofazowe sterowanie świateł jest lepsze niż dwufazowe, nie zawsze też rondo jest lepsze od skrzyżowania. Wszystko zależy od specyfiku ruchu, a czasami od kształtu skrzyżowania ( w tym wypadku kluczowy jest skrajnie niski promień skrętu w prawo).

Nie zawsze wystarczy zauważenie że "kierowcy sami ustawiają się w trzech kolumnach".
              Jeśli są takie możliwości- trzeba im to ułatwić, ale tak by nie powodować nowych problemów ( w tym wypadku wzajemnego blokowania się pojazdów osobowych i autobusów) na prawym, zbyt wąskim pasie.

• dareckigr Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogowa... 12.12.11, 18:07
      To ja też dorzucę coś .Można dodać strzałkę jazdy na wprost na prawoskręcie z Jana Pawła w Wyszogrodzką.Wszyscy jadący na północna podole mieliby uproszczone zadanie.Przecież z tego prawoskrętu mało kto korzysta.
      • Gość: xyz Re: Korekty prawie 30 skrzyżowań. Nadchodzi drogo IP: 91.212.223.* 13.12.11, 12:01
        A gdzie rondo Zglenickiego Dobrzyńska? Miało byc usprawnianie ruchu
        • Gość: pet to są sprawy biężace, gdzie obwodnica, wiadukt itd IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.11, 06:57
          oszuści, kłamcy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka