Dodaj do ulubionych

Wielka awantura o kasę z pomocy społecznej

16.12.11, 20:55
rozdawanie naszych pieniędzy darmozjadom................ do roboty a nie wyciągać łapę.........
Obserwuj wątek
    • Gość: wen Re: Wielka awantura o kasę z pomocy społecznej IP: *.ip.netia.com.pl 16.12.11, 21:50
      dokładnie
      • Gość: kali Re: Wielka awantura o kasę z pomocy społecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.11, 22:06
        popieram przedmówców - darmozjady !!
      • Gość: mopsowy Re: Dajcie pieniądze ludziom na leki i chorym! IP: *.opera-mini.net 16.12.11, 22:09
        A nie reproduktorom i pijaczkom co się nie leczą tylko chlają.
        • Gość: aaa Re: Dajcie pieniądze ludziom na leki i chorym! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.11, 23:09
          otóż to. jedna z pań 4 dzieci druga 5 w tym dwoje niepełnosprawnych - jak twierdzi, obie korzystają z funduszu alimentacyjnego - tu ukłon w stronę naszych władz, że pijaków i nierobów nie dających pieniądze na swoje dzieci wsadza się do kryminału ( kolejny wydatek z naszych kieszeni) a matce wypłaca się z owego funduszu; dla ludzi zarabiających powiedzmy że ok. średniej krajowej utrzymanie dwójki dzieci na godnym poziomie ( nie mówie o tym, żeby nie chodziły głodne ale mogły wyjechać na wakacje czy pójsć co jakiś czas do kina) jest rzeczą ciężką a patologia narobi do czasu az wspaniałego tatusia nie zamkną albo nie spie..li nie wiadomo gdzie i weź jej daj;

najsmutniejesze jest to że cierpią na tym tylko i wyłącznie niczemu niewinne dzieci
          • Gość: z podola Re: Dajcie pieniądze ludziom na leki i chorym! IP: *.centertel.pl 16.12.11, 23:47
            jeżeli pani X "pieprzyła" się jak kotka i narobiła sobie piątkę dzieci, to powinna ponosić tego konsekwencje sama a nie wyciągać łapę do społeczeństwa,

jeżeli społeczeństwo mimo wszystko takiej "kotce" da na dzieci, to kwoty te powinny dzieci w wieku dorosłym oddać - podobnie jak w kredycie studenckim

dosyć utrzymywania darmozjadów
            • Gość: savi Re: Dajcie pieniądze ludziom na leki i chorym! IP: *.205.55.85.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.12.11, 02:00
              Ja... pierd..e... 1900 zlotych za nic nie robienie????? znaczy za pier...enie sie? i jeszcze placze ze malo. Normalnie masakra :( To kobitki do robienia dzieci, po co pracowac za najnizsza krajowa. Patologie powinno sie zywic ubierac i ewentualnie dawac dach nad glowa. zadnej kasy do reki bo wiekszac tych zatroskanych mam pusci to na wóde z mety, a jak syn pojdzie glodny do szkoly to znow przyleci z wrzaskiem do gazety ze szkola syna jej glodzi.
              • Gość: ob Re: Dajcie pieniądze ludziom na leki i chorym! IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.11, 09:20
                patologia to ty jesteś
                • Gość: mops Re: Dajcie pieniądze ludziom na leki i chorym! IP: *.opera-mini.net 17.12.11, 09:56
                  A jak to inaczej nazwać? Ludzie z różnych powodów niezdolni do pracy mają niecałe 500 zł i z tego muszą wykupić leki, czasem opłacić wizyty lekarskie i jeszcze innym pomagają niepłacząc dlatego że są zachartowani, a tu kobita z pijakiem narobi piętkę albo i więcej i mają tyle kasy że nie jeden pracujący tego nie uświadczy, ba jeszcze jest w wielkiej pretensji o pernamentnej postawie roszczeniowej, no przecie jak se nie łyknie to go szlag zaraz trafi, a oczywiście takie abstrakty jak kryzys ma w głębokim poważaniu - patologia w czystej formie!
                  • Gość: ores w MOPS patologia narastała przez lata IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.11, 09:57
                    ma rację przedmówca
    • Gość: xxxx Re: Wielka awantura o kasę z pomocy społecznej IP: *.142.196.60.metrointernet.pl 17.12.11, 10:38
      "Już my się za nich zabierzemy, dość tego - krzyżują się okrzyki."

hahahahahahahahahaha
      już to widzę ,taką łachmianiarę bez zebów i zionącą berbeluchą jak rusza z szabelką na urząd:)
      DO ROBOTY LENIE!!!!
      • Gość: savi Re: Wielka awantura o kasę z pomocy społecznej IP: *.205.24.156.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.12.11, 12:42
        Napisalem wiekszosc, co nie znaczy wszyscy, tylko ze nie raz nie dwa ze wzgledu na charakter pracy mam wątpliwa przyjemnosc z takimi ludzmi sie spotykac. Sa to w wiekszosci ludzie nieprzystosowani do zycia z wypalonymi przez alkohol mozgami, zyjacymi w przeswiadczeniu ze im sie nalezy. Takie relikty komunizmu zyja jeszcze w naszym pieknym kraju i zyc beda dopóki panstwo zamiast isc na latwizne na zasadzie dac i zapomniec nie zacznie tych ludzi wyciagac z bagna. Tak, tak wiem utopia, no ale coz za marzenia jeszcze nie karza:)
        • Gość: pony Re: Wielka awantura o kasę z pomocy społecznej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.11, 13:36
          Czy któraś z nich umyje mi okna na wiosnę? Porządnie i bez wcześniejszej zaliczki? Kiedyś jedna pani prosiła mnie o 10 zł. Ja akurat myłam schody. Zapytałam, czy mnie wyręczy. Odeszła ZBULWERSOWANA. Nie dziwię się, pójdzie po pomoc społeczną - tam łaski nie robią.
    • Gość: GOŚĆ Re: Wielka awantura o kasę z pomocy społecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.11, 13:46
      Proszę pamietac że to stały elektorat wójta pijaczki, i żebraki i nieroby
    • Gość: gość Re: Wielka awantura o kasę z pomocy społecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.11, 18:19
      przekroczyli o 10 mln? jestem ciekaw ile litrów paliwa trzeba zatankować czy ilu pracujących musi przez ile dni pracować, żeby zapłacić od tego podatek dochodowy, żeby uzbierała się taka sumka... Już nie mówiąc o reszcie roku. A przybywa chętnych... Więc może zrobić to samo ze stypendiami - jedna pula niezależnie od liczby, a nie jak leci... baby się powinny cieszyć, że cokolwiek dostają, bo niemało ludzi ma 2-3 dzieci, pełen etat, kredyty i nie narzekają, a tutaj jeszcze oburzenie, że kasy tylko 80%... niech na znak protestu jak są źle traktowane zaorganizują akcję zrzekania się zasiłku. w końcu już prawie hasło mają: "Już my się OD nich zabierzemy" :)
    • oldbay Re: Wielka awantura o kasę z pomocy społecznej 17.12.11, 18:42
      A ja na swoje dziecko nie dostałam z żadnego urzędu NIC. I też muszę kupić buty, ubrania i wyprawić Święta.
      • Gość: wer nie pracujesz że łapę wyciągasz po moje ? IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.11, 18:50
        i innych
        • oldbay Re: nie pracujesz że łapę wyciągasz po moje ? 18.12.11, 18:22
          Nie zrozumiałeś chyba.
    • berberys2011 Wielka awantura o kasę z pomocy społecznej 17.12.11, 18:51
      ILE W WAS LUDZIE NIENAWIŚCI. NIE PRZYJDZIE WAM DO GŁOWY,ŻE SAMI KIEDYŚ BĘDZIECIE W SYTUACJI BEZ WYJŚCIA I ZWRÓCICIE SIĘ O POMOC SPOŁECZNĄ. CZYTAŁAM POPRZEDNIE POSTY, - PATOLOGIA I PATOLOGIA, PIJACY ITP.. ZNAM OSOBIŚCIE LUDZI KTÓRZY, NIE SĄ PATOLOGIĄ I KORZYSTAJĄ Z TAKIEJ POMOCY. POZA TYM POMOC SPOŁECZNA JEST DLA RODZIN, KTÓRE NIE MAJĄ PRACY BO JĄ STRACIŁY I DLATEGO ZABRAKŁO PIENIĘDZY W BUDŻECIE A GRUPA LUDZI POTRZEBUJĄCYCH POMOCY STALE WZRASTA. NAJLEPIEJ KRZYCZEĆ DO ROBOTY -ŁATWO KRZYCZEĆ JAK SIĘ PRACE MA I ZARABIA . DZIECI NIEPEŁNOSPRAWNE RODZĄ SIĘ RÓWNIEŻ W RODZINACH NIEPATOLOGICZNYCH ALE TE RODZINY STAĆ JEST NA WYCHOWANIE . nIKT NIE WIE CO GO CZEKA W ZYCIU WIĘC NIE UJADAJCIE TAK.
    • wiktorynka12-1 Wielka awantura o kasę z pomocy społecznej 17.12.11, 19:07
      Mam niepełnosprawnego synka korzystam z opieki spolecznej bo nie jestem w stanie sama go utrzymac do pracy isc nie moge bo maly ma codziennie rechabilitacje,zastanawiam sie jak te kobiety maja prensje ze za malo dostaja swiadczen?? jedna 1900 druga 1200?? jestem w szoku ja na chorego synka dostaje 152zl miesiecznie i nie wybrzydzam w zyciu nie przypuszczalam ze takie kwoty wchodza w gre,no ale jak tylke dostaja to proste ze zadna do pracy nie pojdzie,a ja musze wyzyc za 152 zl dzieki bogu ze mieszkam u mamy. (achca i nie jestem ani z rodziny patologicznej,ani nie jestem alkoholiczka). Fakt jest taki ze powinni lepiej sprawdzac w opiece komu naprawde potrzeba pieniedzy a komu do pracy sie nie chce isc .
      • Gość: MOPSIK A dziecko to wiatropylnie? IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.11, 23:18
        A gdzie tatuś? Ma obowiązek utrzymywać czyli alimentować swoje dziecko. Niepokalane poczęcie?

Coś chrzanisz kobieto albo jesteś tak bezmyślna, że... Należy Ci się jeszcze duzo więcej tylko trzeba tyłek ruszyć i się dowiedzieć. Wyręczasz nasze kochane państwo i tatusia w opiece nad niepełnosprawnym dzieckiem - a ci się śmieją w kułak - ot, idiotka daje się dymać i za darmochę robi.

Sorry za może nieprzyjemny ton, ale jesteś wykorzystywana maksymalnie. Idź i upomnij się o swoje! I tak to będzie wielekroć mniej niż pensje opiekunów w domu dziecka, pielęgniarek, urzędasów itd. Tylko musisz się upomnieć, bo to nie GB, to Poland i nikt Ci z własnej woli nie pomoże.

Trzymam za Ciebie kciuki - jeżeli zaczniesz się upominać o swoje.
    • berberys2011 do wiadomości ujadaczy 17.12.11, 19:29
      POMOC SPOŁECZNA NALEŻY SIĘ OSOBOM W TRUDNEJ SYTUACJI ŻYCIOWEJ I FINANSOWEJ. ZARÓWNO POLAKOM, JAK I PRZEBYWAJĄCYM W NASZYM KRAJU CUDZOZIEMCOM (TYM, KTÓRZY MAJĄ ZEZWOLENIE NA OSIEDLENIE SIĘ, ZGODĘ NA TZW. POBYT TOLEROWANY LUB STATUS UCHODŹCY NADANY W RP) ORAZ OBYWATELOM PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UE I EUROPEJSKIEGO OBSZARU GOSPODARCZEGO (POD WARUNKIEM ŻE MAJĄ ZEZWOLENIE NA POBYT). ZGODNIE Z USTAWĄ POMOCY UDZIELA SIĘ W SZCZEGÓLNOŚCI Z POWODU M.IN.: UBÓSTWA, SIEROCTWA, BEZDOMNOŚCI, BEZROBOCIA, NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI, DŁUGOTRWAŁEJ LUB CIĘŻKIEJ CHOROBY, PRZEMOCY W RODZINIE, WIELODZIETNOŚCI, BRAKU UMIEJĘTNOŚCI W PRZYSTOSOWANIU DO ŻYCIA MŁODZIEŻY OPUSZCZAJĄCEJ PLACÓWKI OPIEKUŃCZO-WYCHOWAWCZE, TRUDNOŚCI W INTEGRACJI OSÓB, KTÓRE OTRZYMAŁY STATUS UCHODŹCY, TRUDNOŚCI W PRZYSTOSOWANIU DO ŻYCIA PO ZWOLNIENIU Z ZAKŁADU KARNEGO, ALKOHOLIZMU LUB NARKOMANII, ZDARZENIA LOSOWEGO I SYTUACJI KRYZYSOWEJ ORAZ KLĘSKI ŻYWIOŁOWEJ.
      • Gość: momma-sed nolog Re: do wiadomości ujadaczy IP: *.230.c64.petrotel.pl 17.12.11, 19:51
        Ale tu nie ma sensu tego tłumaczyć, bo ci co tak odważnie pieją - do roboty nieroby itp. to od małego na bogato, na 18-tkę samochodzik, a po studiach ciepła posadka poznajomości. Przecierz to są wielcy kapitaliści, oni nigdy nie brali, więc się dziwią, że ktoś ma czelność prosić i brać.
        • Gość: pwa na gorzałę ida miliony a nie na leczenie IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.11, 19:54
          patologia w samym mopsie jest ogromna
          • Gość: momma-sed nolog Re: na gorzałę ida miliony a nie na leczenie IP: *.230.c64.petrotel.pl 17.12.11, 20:02
            A to już zupełnie inna historia. Takich patalogii jest sporo zarówno w sposobie działania jak i w wyglądzie struktury takiego urzędu tudzież organizacji. Przykłady to wymiar sprawiedliwości, po zmianie ustrojowej taka sama struktura, a nawet i ludzie w tej strukturze, podobnie związki sportowe PZPN, PZN, i wiele innych.
        • Gość: polmosik Re: POLMOS-y są biedne ? IP: *.opera-mini.net 17.12.11, 19:57
          hmmm nie widziałem...
          • Gość: taki jeden Re: POLMOS-y są biedne ? IP: *.173.c91.petrotel.pl 17.12.11, 20:27
            Sugeruję zaiteresować się osobami otrzymującymi środki z funduszu alimentacyjnego, które to równocześnie mieszkają ........ ze "sprawcami" tych alimentow. To częsta w tym mieście sytuacja
            • Gość: mariusch Re: POLMOS-y są biedne ? IP: *.190.c77.petrotel.pl 17.12.11, 22:33
              Sedno!!!
              • Gość: slaw Może model skandynawskiej Lewicy jest rozwiązaniem IP: *.243.c68.petrotel.pl 17.12.11, 23:21
                W Skandynawii rodzice dostają duże zasiłki na dzieci.Ale wystarczy,że dziecko przyjdzie do szkoły nienakarmione,brudne,dzieci są zabierane do rodzin zastępczych a rodzice tracą zasiłek .Nie występuje więc sytuacja dziedziczenia biedy,dzieci muszą mieć równe szanse rozwoju.
            • Gość: MOPSIK I tak milczysz? IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.11, 23:22
              Skoro wiesz coś na ten temat, to zgłoś to do prokuratury np. Czy tylko po prostu powtarzasz ploty z magla, bo jedna pani drugiej pani...
      • Gość: savi Re: do wiadomości ujadaczy IP: *.205.83.137.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.12.11, 04:27
        Drogi berbeluchu czy jak Ci tam. ladnie przytaczasz formulki przezniete z wikipedi, tylko drogi przyjacielu czytaj ze zrozumieniem... pomoc spoleczna nie rowna sie pieniadze. Ale to widac juz nie dociera. kasiura co. no i nikt nie twierdzi ze tak ustawa jest idealna i nie powinna byc zmieniona bo do tego w sumie sprowadza sie ta hmmm "wymiana pogladow". Wracajac do Twoich wczesniejszych wypowiedzi. Tak nie wiem co mi sie w zyciu przydarzy, za rok za dzien czy za godzine. moze padne na zawal czytajac Twoje pelne wspolczucia pseudointeligenckie teksty, tylko ze nigdy nie pojde zebrac, jezeli sie tylko chce to zawsze mozna zrobic cos zeby nie wyciagac lapy po panstwowe. Aler tak jest prosciej latwiej i przyjemniej... I za przeproszeniem nie epatuj tu wspolczuciem dla bandy żulic i cwaniakow. Jak taki altruista jestes to im doloz te brakujace 20% a nie pier..isz kocopoły az uszy puchna. I nienawisc czy lubienie czy cokolwiek nie ma z tym nic wspolnego, tu chodzi o sprawiedliwosc.

p.s Wylacz Capsa bo na nikim nie robisz wrazenia porykujac jak Troll

"...państwo policyjne, państwo wyznaniowe; masz tu wolnosc słowa, lecz uważaj na swą mowe..."
        • berberys2011 Re: do wiadomości ujadaczy 18.12.11, 10:41
          WITAJ SAVI. NIE ŻAŁUJE ŻULI I CWANIAKÓW, -ŻAŁUJE ZWYKŁYCH LUDZI, KTÓRZY POTRACILI PRACĘ I ZOSTALI BEZ ŚRODKÓW DO ŻYCIA. OWSZEM POMAGAM JAK MOGĘ KOBIECIE Z DWÓJKĄ MALUCHÓW OD KTÓRYCH ODSZEDŁ OJCIEC I SPORADYCZNIE PODEŚLE 50 ZŁ. ZNAJDŹ PRACĘ DLA NIEJ ABY MOGŁA OPŁACIĆ PRZEDSZKOLE, ŻŁOBEK, CZYNSZ, WODĘ, GAZ, ŚWIATŁO,ŻEBY WYSTARCZYŁO NA JEDZENIE, NA UBRANIA ITP. A SPRAWA O ALIMENTY ODROCZONA NA KILKA MIESIĘCY . iI WCALE NIE P....LĘ JAK TO MÓWISZ. JEST USTAWA O POMOCY SPOŁECZNEJ WIĘC NALEŻY Z NIEJ KORZYSTAĆ. POZA TYM NIE PORYKUJĘ JAK TROLL NIE MAM NIC Z TROLLA BO JESTEM NIEBRZYDKĄ WESOŁĄ KOBIETĄ A LUBIE PISAĆ DUŻYMI LITERKAMI I NIE MAM ZAMIARU TEGO ZMIENIAĆ. KOŃCZĄC MIMO TWOJEGO WROGIEGO NASTAWIENIA DO POMOCY SPOŁECZNEJ LUDZIOM ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO DOBREGO ABYŚ ANI TY ANI NIKT Z TWOICH BLISKICH CI OSÓB NIE BYŁ W SYTUACJI, KIEDY O NIM NAPISZĄ W GAZECIE W KOMENTARZACH ŻUL,PIJAK,MENEL I PATOLOGIA. ŻYCZE ZDROWYCH POGODNYCH ŚWIĄT .
    • wiktorynka12-1 do mopsik 17.12.11, 23:52
      słuchaj nie życzę sobie takich komentarzy do mnie, tyłek ruszyłam jak ty to mówisz i podałam Płocki MOPS do rzecznika praw dziecka i czekam na rozstrzygniecie i nie mów mi że mi się coś należy albo nie , bo ja nie zamierzam wykorzystywać choroby swojego synka po to żeby ciągnąć pieniądze od Państwa jak te Panie z artykułu ,bo to jest żałosne.
      • Gość: MOPSIK Czyli jesteś durna IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.11, 00:42
        Trudno - dziecka tylko szkoda

To nie jest wykorzystywanie choroby dla ciagniecia pieniędzy od Państwa, tylko po prostu odebranie tego, co Ci się należy jak psu zupa! I to nie podaje się MOPSu do rzecznika, tylko się idzie do prawnika, a on Ci konkretnie poda, co Ci się należy - Tobie, a nie państwu, które jak widac palcem nie kiwnęło.

Gdybyś oddała dziecko na państwowy garnuszek, to państwo by o wiele więcej wydało, niż to, co poiwno Ci wypłacić. Wbij sobie do głowy, że ty PRACUJESZ - na etacie, a w zasadzie dwóch czy trzech - 24 godziny na dobę i to, co Ci się nalezy, to Twoja pensja, tak samo należąca się za PRACĘ, jak tej biurwie w urzędzie. A Tobie nawet bardziej.

I ponawiam pytanie - gdzie tatuś i jego pieniądze na dom i dziecko? To Ci się też należy, tak samo jak tym kobietom z artykułu - zauważ, że 1000 peelenów, które dostają, to ALIMENTY! I tobie się tym bardziej należą. Jak nie od tatusia to z funduszu.

Ogarnij się kobito, bo z takim "dumnym", a tak naprawdę durnym podejściem, krzywdzisz siebie i dziecko!
        • jaa_klaudiusz Re: Czyli jesteś durna 18.12.11, 09:12
          Potrzebowaliśmy do firmy szybko około 50 pracowników - tzw. szybkie zlecenie na około 6 miesięcy. W związku z tym że mieszkam na "słodkich" i mam w bloku osoby będące na "garnuszku MOPS' poszedłem tam zaproponować im pracę. Wynagrodzenie może nie szczególne bo za 10 godzin pracy dziennie można było otrzymać netto 3,5 do 4 tysięcy miesięczne (co przy średniej zarobków w naszej firmie nie jest wygórowanym wynagrodzeniem).

I co. Nikt nie był zainteresowany pracą. Najpierw kręcenie że chorzy, póżniej że opiekują się chorą babcią (która zmarła 3 lata temu), na koniec oburzenie że przychodzę z takimi propozycjami.

Przecież lepiej wstawać codziennie o 12, wypić piwo pod sklepem i pójść do pomocy społecznej, od czasu do czasu coś ukraś.

Podstawowym błędem pomocy społecznej jest to że daje się "rybę" a nie wędkę. Powinno skończyć się z rozdawaniem pieniędzy. Nie masz co jeść, talony i miejska jadłodajnia. Nie masz na mieszkanie, przelew na konto właściciela mieszkania. Odmawiasz przyjęcia pracy - zero pomocy społecznej przez 3 lata.

Kiedyś przez dwa lata mieszkałem i pracowałem w Berlinie Zachodnim. Wielu moich kolegów było na "socjalu". Ale tam pracownik socjalny opiekujący się rodziną najpierw starał się znależć pracę, póżniej sprawdzał stan majątkowy rodziny i np. kazał sprzedać "luksusowy" kolorowy telewizor, czy "ponad standardowy samochód" a dopiero póżniej przydzielał socjal.

U nas pomoc socjalną najczęściej przydziela się tym co najgłośniej krzyczą i są cwani i "zaradni".

Pewna starsza pani - emerytka w moim bloku której spytałem się dlaczego nie zwróci się o pomoc do MOPS powiedziała - proszę pana wstydziłabym się, bo świadczyłoby to o mojej nieporadności, wolę raz w miesiącu pójść komuś umyć okna czy posprzątać mieszkanie.

Na zapomogi z MOPS ktoś musi zapracować, skąd będą pieniądze jak wszyscy będą chcieli żyć z MOPS.
          • Gość: MOPSIK Re: Czyli jesteś durna IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.11, 12:16
            No tak, ale co to ma do mojej wypowiedzi?

Ale tak, żeby Tobie odpowiedzieć i rozwiać wątpliwości: większość pomocy z OPS to pomoc rzeczowa lub właśnie tak jak piszesz: talony, przelewy na konta właścicieli mieszkania czy dostawców mediów, ewentualnie artykuły żywnościowe, środki czystości etc. Kasa do ręki to rzadkość.

Owszem, jakiś żul może sprzedać nawet i tę pomoc rzeczową, ale na to już nikt nic nie poradzi. Chyba, żeby w ogóle nie dać, ale wtedy może być to o wiele droższe dla społeczeństwa - kradzieże, rozboje...

Kasa, którą kobiety z artykułu otrzymują to a.) alimenty - co ma do tego państwo? b.) zasiłki rodzinne, które przysługują każdemu, jeżeli spełni pewne kryteria.Na jedno dziecko również, tyle, że niewiele. Przy pieciorgu już się coś uskłada :/ Ale czy tak czy tak , to jest ustawowo zagwarantowane i OPS nie ma nic do tego, najwyżej jest pośrednikiem w przekazywaniu.

Poszedłeś do klientów MOPSu. Fajnie. Oni nie chcieli u Ciebie pracy. No tak, żulernia. A p[raca miała być na legalu? Bo jeśli tak, to w zasadzie się nie dziwię. Po pierwsze - od razu tracą status podopiecznego (przy tych zarobkach na pewno). No, ale przecież zarobią. Tak, przez pół roku, a potem co? I to jest to po drugie: oni liczyć na pewno umieją i wyszło im, że rzeczywiscie się to nie opłaca. Bo później a.0 są bez pracy b.) bez pomocy (po roku czy dwóch dopiero, bo przecież im średnia skoczyła. Ja ci powiem - proponowaliście im za dużo - bo próg do pomocy to jest 375 zł/osobę w rodzinie. Więc przy 3,5 tys. - to będzie ze dwa razy za dużo, chyba, że się tam kłębi z tuzin dzieciaków plus rodzice. A jak by to przez pół roku mieli - to najwcześniej po półtora roku by mogli się ubiegać o jakąkolwiek pomoc.

Więc się nie dziw - bo nie wychodzi po 4 tysie na miesiąc, ale najwyżej tysiąc - oraz brak prawa do pomocy. A nie wymagaj od człowieka, zeby rezygnował z pewności nawet małej stabilizacji w imię... no, czego? Z jego punktu widzenia to jest zupełnie nieopłacalne i wcale nie musi być żulem czy leserem. Wystarczy, że parę razy dostał po dup.ie w życiu.

A co do Twojego problemu z pracownikami - szukaj takich, którzy nic nie mają do stracenia, czyli mają kiepsko, ale za dużo, by być w OPSie. Z pocałowaniem ręki wezmą taką robotę. Coś o tym wiem ;)

Pozdrawiam
    • robertgrodkowski Wielka awantura o kasę z pomocy społecznej 18.12.11, 12:17
      100 procentowa racja, niech panie z MOPS-u ruszą dupę z za biurek i sprawdzą komu się należą pieniądze a kto je dostaje bo mu się robić nie chce.Znam osobiście ludzi którzy dostają alimenty a mieszkają razem z tymi którzy powinni je płacić i jak by tego było mało to dostali mieszkanie z zasobów miasta jako nie pełna rodzina.Więcej kontroli a od razu będzie lepiej i nie dawać kasy do ręki tylko wszystko opłacać i płacić a proceder spadnie o duży procent.
      Inna kwestia że kasy zabrakło bo urzędasy z MOPS-u musiały sobie wypłacić ,,gwiazdkowe premie,, i premie na ,,dzień pracownika socjalnego,, albo jakąś inną nagrodę za cały rok ciężkiej pracy.
      Boją się iść do domów swoich podopiecznych po tam patologia i a nóż pijany ,,tatuś,,przywita taką panią widłami lub siekierką , to lepiej dać im kasę i mieć święty spokój to i tak nie z ich portfela byle na premię jeszcze starczyło
      • Gość: Aga Re: Wielka awantura o kasę z pomocy społecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.11, 13:30
        MOPS powinien kontrolować dokładnie np.Matka ma dziecko ,nie pracuje bo jej się nie chce ,mieszka u rodziców,dziecko chodzi do przedszkola co robi matka w tym czasie pije piwko bo jest wolna do 15.00.To pytam czy wizerunek samotnie wychowującej matki jest teraz taki?? Przecież ona mieszka u rodziców nie ponosi kosztow opłat za prąd, mieszkanie. Dlaczego tacy ludzie otrzymują zasiłki
        • Gość: kaziulek Re: Wielka awantura o kasę z pomocy społecznej IP: *.197.c94.petrotel.pl 18.12.11, 14:02
          A moim zdaniem najgorsze w tym wszystkim jest to , że niektórzy "potrzebujący" uczynili sobie z tego styl życia, na zasadzie : żądać mnie się należy, przecież jestem biedny - szkoda jedynie w tym wszystkim tych dzieci, one się na ten świat nie prosiły a przy takich rodzicach to co z nich wyrośnie " najczęściej niestety kolejni którzy będa rządac tak jak ich rodzice.
          Myślę , że tu trzeba koniecznie zmienić system , oddzielić tych co naprawdę potrzebują bo tak im los się potoczył ( choroby, zwolnienia z pracy i brak jej zdobycia) od tych właśnie którzy przyjęli taki styl funkcjonowania w społeczeństwie. Przykłady można zaczerpnąć np. z przytaczanego już tu systemu opieki jaki funkcjonuje w Niemczech. Tylko problem tkwi w tym , że trzeba tu pokonać tez opór tych tzw. urzędników MOPSów , przecież to wymagało by zaangażowania , a nie lepiej dać kase i spoko ? starczy spojrzeć jak funkcjonuja tzw. biura (HHEHHE) pracy , które tylko papierki przekładają , wypłacają ( decydują) o zasiłakch i nic więcej, a przecież dobry pracownik to powinien być taki który znalazł choć jedno miejsce pracy , a u nas ? sami wiemy .
          I to by było na tyle ( jak mawiał pewien klasyk satyry )
      • Gość: 07 Re: Wielka awantura o kasę z pomocy społecznej IP: *.226.c67.petrotel.pl 18.12.11, 15:32
        Po pierwsze pieniądze zarówno na premie czy nagrody pochodzą zupełnie z innej puli. Po drugie ich wysokość można porównać z wysokością wypłacanych zasiłków. Po trzecie premie i nagrody i to o wiele wiele wyższe otrzymują inni pracownicy podległych UM jednostek i spółek. Po czwarte ludziom, którzy muszą pracować z różnoraką patologią, są obrażani, ryzykują swoje zdrowie, są traktowani jak "śmiecie" przez meneli, alkoholików, itp. idiotów, a zarabiają często niewiele więcej niż otrzymują z rożnych źródeł zabezpieczenia społecznego ich klienci, odmawianie prawa do premii to absurd. Nie wiem kolego czy chciałbyś pracować w pomocy społecznej i otrzymywać te premie. Po piąte klienci pomocy społecznej, zwłaszcza w miesiącu grudniu otrzymują takie zasiłki, że trudno się dziwić, że nie podejmują żadnych kroków do poprawy własnej sytuacji. Za lenistwo, nieuctwo, cwaniactwo, pijaństwo otrzymują pieniądze. Ludzie dotknięci przez los, ubodzy stanowią może 20% wszystkich klientów. Reszta to niestety "darmozjadów banda". Rozpuszczeni do tego stopnia, że z wyciągania pieniędzy z pomocy społecznej uczynili sposób na życie. Zawsze mają pieniądze na alkohol, papierosy. Należy się zastanowić poważnie nad dalszym funkcjonowaniem pomocy społecznej w takiej formie, bo jest funkcjonowanie patologiczne. Wręcz absurdalne. Zamiast pomagać ludziom ubogim i chorym Ośrodki Pomocy Społecznej w dużej mierze sprzyjają rozrostowi patologii społecznej. Rodzice żyjący z pomocy społecznej uczą swe dzieci tego samego, a te dzieci z kolei swoje dzieci itd. Trudno uwierzyć, ale są ludzie, którzy za podobne pieniądze jakie za nic, dosłownie za nic otrzymują "darmozjady" z pomocy społecznej muszą wstawać rano do pracy i potem ciężko pracować.
        • robertgrodkowski Re: Wielka awantura o kasę z pomocy społecznej 18.12.11, 15:52
          Nasuwa się pytanie ,za co w takim razie te premie i nagrody w instytucji państwowej? W normalnym zakładzie pracy trzeba wypracować sobie premie tym że na czymś się zaoszczędza itp.a tu w MOPS-e to co takiego się dzieje że się nagradza? Znam osobiście kilkoro pracowników tej instytucji i to na różnych stanowiskach, dobrze wiem że nagrody grubo przekraczają umowną średnią krajową
          To że pracownicy socjalni są obrażani wie każdy , i że nie jest im łatwo , może w takim razie nie przydzielać zasiłków tym którzy nie wpuszczają ich do domów
          STOP dla pijaków i nierobów
          Dla mnie alkoholizm to nie choroba tylko wybór.Dlaczego nie pomaga się np.nałogowym palaczom? to tez coś z czym ciężko zerwać,skoro daje się zasiłki na gorzałę to może dawać wszystkim na fajki bo teraz są takie drogie
          • Gość: 07 Re: Wielka awantura o kasę z pomocy społecznej IP: 80.48.4.* 18.12.11, 19:36
            A props premii i nagród to chętnie bym Tobie pokazał odcinek. Zdziwiłbyś się bardzo co do ich wysokości.
    • Gość: mops Re: POLMO(P)S dla prokuratury IP: *.opera-mini.net 18.12.11, 19:31
      Nie dawać kasy alkoholikom, którzy nie podejmują leczenia tak jak ma to miejsce obecnie! W ten sposób dobijacie tych ludzi zamiast ich skierować na odwyk. Alkoholik nie kupi sobie chleba tylko WÓDĘ! A takich jegomości jest ze 40% korzystających z MOPS-u jak nie więcej ! ! !
      • Gość: mops Re: POLMO(P)S dla prokuratury IP: *.opera-mini.net 18.12.11, 19:51
        W mieście są punkty gdzie wydaje się żywność tym ludziom. A jek chcecie uratować paru ludzi to NIGDY nie dawajcie im pieniędzy! Mój kolega jest alkoholikiem i sam mówi że najlepsza byłaby dla niego dłuższa izolacja (rehabilitacja w ośrodku) by nie miał okazji wypić alkoholu. Wszystkie pieniądze jakie mu wpadną w ręce (mimo że nie pobiera żadnych środków z MOPS-u) zamienia na alkohol bo jest to od niego silniejsze i kółko się zamyka!
        • Gość: leon Re: POLMO(P)S dla prokuratury IP: *.centertel.pl 24.12.11, 10:07
          Należy natychmiast zlikwidować wszelkie zasiłki, dotacje na kopulacje i głodem zmusić bydło rozpłodowe do podjęcia pracy. Ja nie mam zamiaru ich utrzymywać! Mają zdrowie do picia ,ale nie do pracy .Szlag mnie trafia jak widzę wielodzietnych nygusów prezentujących roszczeniową postawę. Ich jedynym osiągnięciem w życiu jest spłodzenie bachora. Bezzębne matki-alkoholiczki kryte przez swoich zmieniających się konkubentów żyją z moich podatków! Od rana wiszą na klamce opieki społecznej. Mieszkają w mieszkaniach socjalnych opłacanych przez państwo, czyli nas. Ich dzieci jeżdżą na darmowe kolonie z MOPS-u, jedzą bezpłatne obiady w szkole, dostają za darmo paczki świąteczne, stypendia ,podręczniki, bilety do kina, korzystają z wszelkich ulg, dofinansowania, zapomogi, pielęgnacyjnego ,rodzinnego, zasiłków, becikowego, dodatków itp. Ich podstawową rozrywką w życiu jest picie i prokreacja. To wszystko finansowane jest z naszych podatków. Sami niech zarabiają na swoją "wesołą gromadkę". Wara od moich składek! Nie życzę sobie utrzymywania z moich pieniędzy patologii. Gdzie dużo dzieci tam bieda i bandytyzm. Z tych dzieci nie będzie podatników i nie będą pracować na moją emeryturę. Chwasty społeczne zaczną się rozmnażać w wieku kilkunastu lat nie kończąc szkół i nie zdobywając zawodu. Wyrośnie kolejne pokolenie bezrobotnych leni na zasiłkach . Prawo pomocy społecznej mają w małym palcu. Wiedzą jakie dokumenty złożyć ,gdzie i do kiedy. Te dzieci od kołyski nauczone są żebractwa. Prowadzą pasożytniczy tryb życia i mają wrodzone skłonności do nieróbstwa. Będą żyć z funduszu alimentacyjnego i MOPS-u. Będą kulą u nogi dla społeczeństwa. Mamy już trzynaście procent bezrobotnych. Nie potrzebujemy więcej dzieci. Jest nas za dużo. Jest obecnie więcej ludzi niż miejsc pracy. Nie ma nawet wolnych miejsc w przedszkolach. Nie róbmy z Polski drugiego Bangladeszu. Nie mam zamiaru utrzymywać ze swoich podatków cudzych bachorów i płacić za czyjeś fantazje rozrodcze! Pomoc patologii to pieniądze wyrzucone w błoto, bo tylko ich rozleniwia i zabija chęć podejmowania pracy. Wszystko co dostaną i tak wydadzą na papieroski i alkohol. Niech rozmnażają się ludzie inteligentni, na poziomie i z kasą, a nie margines społeczny i wielodzietna hołota. Nie potrzebujemy bubli genetycznych po prymitywach. Całe życie musimy do czegoś dokładać. Jak nie do górników, hutników, stoczniowców, PKP, to do rodzin z gromadą bachorów! Mam tego dość! Sami niech utrzymują swoje fermy rozrodcze! Zasiłki tylko demoralizują i są szkodliwe społecznie. Nic tak nie wspiera kreatywnego myślenia jak pusty żołądek.
          • Gość: podsumowanie Re: POLMO(P)S dla prokuratury IP: *.138.c93.petrotel.pl 24.12.11, 10:45
            nic dodac nic ujac, brawo
            • Gość: leon Re: POLMO(P)S dla prokuratury IP: *.centertel.pl 25.12.11, 10:14
              niech darmozjady zdychają z glodu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka