Dodaj do ulubionych

Interpelacja radnej Violetty Kulpy

23.06.04, 14:46
Dzisiaj w BIP-ie przeczytałem interpelację radnej Violetty Kulpy, która
prosi "o natychmiastowe podjęcie działań zmierzających do polepszenia
bezpieczeństwa pieszych przechodzących przez ul. Jachowicza przez pasy przy
Banku PeKaO S.A." Pani radna uzasadnia swą prośbę wypadkami potrąceń
pieszych, do jakich dochodzi na tym przejściu. Pani radna pisze też
m.in. "Kierowcy samochodów osobowych nie zwracają uwagi na pieszych chcących
przejść na drugą stronę ulicy pędząc z dużą prędkością, a próba skorzystania
z przywileju jakim są wymalowane pasy na jezdni dla wielu skończyła się
tragicznie."
Pewnie bym nie zwrócił szczególnej uwagi na tą interpelację, ale kiedy ją
przeczytałem, przypomniała mi się pewna rozmowa z byłym Rzecznikiem policji w
Płocku, który narzekał, że wśród pieszych pokutuje przekonanie, że wymalowane
na jezdni pasy to miejsce, na którym pieszy może wtargnąć na jezdnię kiedy
uzna to za stosowne, nawet wymuszając pierwszeństwo na jadących pojazdach, bo
tak jest rozumiany zapis o pierwszeństwie pieszego na przejściu.
Interpelacja pani radnej, w moim odczuciu, naopisana jest w podobnym duchu.
Korzystając więc z okazji chciałbym zarówno pani radnej, jak też wszystkim
pieszym mającym w zwyczaju wchodzić na pasy bez upewnienia się, czy nie
zbliża się do nich żaden samochód, przypomnieć zapisy Kodeksu Drogowego:

Art. 13 pkt 1
Pieszy, przechodząc przez jezdnię lub torowisko, jest obowiązany zachować
szczególną ostrożność oraz, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, korzystać z przejścia
dla pieszych. Pieszy znajdujący się na tym przejściu ma pierwszeństwo przed
pojazdem.
Art 14.
Zabrania się:
1) wchodzenia na jezdnię:
a) bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych

Zwracam szczególnie uwagę na zapis artykułu 13 "(...) pieszy znajdujący się
NA tym przejściu ma pierwszeństwo przed pojazdem". Znajomość przepisów
Kodeksu Drogowego wśród pieszych jest z oczywistych względów gorsza, dlatego
proponuję, żeby pani radna poza kierowaniem ostrza swej krytyki w kierunku
kierowców, zorganizowała również, w ramach szerzenia w spoleczeństwie kultury
prawnej, spotkanie z mieszkańcami okolicznych bloków. Na spotkanie takie
proponuję zaprosić przedstawiciela policji, który poinstruuje mieszkańców o
przepisach Kodeksu Drogowego odnoszących się do ruchu pieszych. Zapewne dla
niektórych osób informacja, że wtargnięcie na jezdnię wprost pod jadący
samochód jest wykroczeniem, będzie małą rewolucją w ich światopoglądzie. Ale
rewolucją bezkrwawą i mogącą przynieść wyłącznie dobre skutki. Liczę na
podjęcie inicjatywy przez panią radną i pozdrawiam. :-)))
Obserwuj wątek
    • Gość: sceptyk Re: Interpelacja radnej Violetty Kulpy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 16:09
      chciałbym tu wtrącić swoje trzy grosze na ten temat.popieram pomysł edukowania
      pieszych w omawianym zakresie - edukacja powinna trwać permanentnie przez cały
      okres nauczania - to raz. Ale dwa - to obserwowany przeze mnie codziennie na
      naszych ulicach powiedziłbym - zbrodniczy zwyczaj przejeżdżania przez
      przejścia, kiedy na nich JUŻ SĄ PIESI! Czasem bezradnie czekają przy
      krawężniku, czasem cofają się kilka kroków, zatrzymują, żeby przepuścić pędzące
      auta.Wyprzedzanie na pasach to też w Płocku norma! Myślę, że to się teraz
      jeszcze nasiliło w związku ze znanymi utrudnieniami.Nie jestem pewien, czy
      wielu kierowców będzie to czytać, ale wręcz proszę i apeluję - więcej
      wyobraźni!!! Wyobraźcie sobie, jak będziecie się czuli w roli morderców? Nawet
      jeśli dyskusyjne będzie, czy ofiara wtargnęła na pasy, czy nie! Wpis romana_i
      należałoby jeszcze uzupełnić o apel do nowej pani dyrektor MZD, by dobrze
      OŚWIETLIĆ wszystkie przejścia na bardziej ruchliwych ulicach.To absolutna
      konieczność.Czasami mam wrażenie, że drogowcy oglądają ulice tylko za dnia i
      tylko przy dobrej pogodzie i nie przychodzi im do głowy,że wieczorami i nocą
      czasem pada deszcz czy śnieg, że bywają mgły i że piesi są kompletnie
      niewidoczni.Powtarzam apel - OŚWIETLIĆ WSZYSTKIE PRZEJŚCIA DLA PIESZYCH W
      GŁOWNYCH CIĄGACH KOMUNIKACYJNYCH PLOCKA!!!!!!!
      • Gość: Jarek Re: Interpelacja radnej Violetty Kulpy IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 23.06.04, 18:04
        by dobrze
        > OŚWIETLIĆ wszystkie przejścia na bardziej ruchliwych ulicach.To absolutna
        > konieczność.Czasami mam wrażenie, że drogowcy oglądają ulice tylko za dnia i
        > tylko przy dobrej pogodzie i nie przychodzi im do głowy,że wieczorami i nocą
        > czasem pada deszcz czy śnieg, że bywają mgły i że piesi są kompletnie
        > niewidoczni.Powtarzam apel - OŚWIETLIĆ WSZYSTKIE PRZEJŚCIA DLA PIESZYCH W
        > GŁOWNYCH CIĄGACH KOMUNIKACYJNYCH PLOCKA!!!!!!!
        \

sceptyku popieram Cie rekoma i "nogami";-)))).swego czasu nawet poszlo pismo do
        MZD w tej sprawie. przypominam sobie tez dyskusje na ten temat z Romkiem, -
        dawalem wowczas przyklady bardzo dobrze oswietlonych przejsc dla pieszych przy
        wyjezdzie z Warszawy. sadze, ze - jak zwykle rozbija sie o pieniadze, tylko
        czasem trzeba byloby sie zastanowic, czy nie warto tego zrobic - dla uratowania
        zdrowia a nawet zycia innych osob. a kierowcow zaprawszam do zwrocenia uwagi na
        przejscia wlasnie przy wyjezdzie z Warszawy i porownania ich z przejsciami na
        trasie od Kilinskiego do Podolszyc.

pozdr
        JB
        • Gość: sceptyk Re: Interpelacja radnej Violetty Kulpy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 18:23
          W zasadzie - nic dodać, nic ująć, ale przyszła mi jeszcze do głowy taka myśl:
          może nowa p. dyrektor MZD - młoda, piękna kobieta, spojrzy także okiem
          krytycznym na poziome oznakowanie naszych ulic, żeby kierowcy, chcąc upłynnić
          ruch nie musieli łamać przepisów.Pierwszy z brzegu przykład - skrzyżowanie
          Bielskiej z Sienkiewicza. Jadący Sienkiewicza sami ustawiają się " w trzy pasy"-
          lewy do skrętu w kierunku Rynku, środkowy - w kierunku Nowowiejskiego i prawy -
          w Bielską( miejsca - dostatek, a jak brakuje paru przepisowych centymetrów to
          można uszczuplić chodnik od południowej strony - po cholerę taki szeroki?!).Ale
          ci środkowi muszą brać "okrakiem" ciągły pas dumnie napacykowany w tym
          miejscu.Policja też tak robi!Takich miejsc jest mnóstwo.Gdybyśmy na tym forum
          ogłosili wyliczankę to by się dopiero okazało.Nie mam natomiast siły na pisanie
          o jeszcze jednym - organizacji ruchu przez skrzyżowania za pomocą świateł.Chyba
          jedyne miejsce ( i też kontrowersyjne) rozwiązanie - Kilińskiego/Jachowicza. W
          Płocku NIE MA (!)osobnych świateł dla skręcających w lewo!!!!! Może ktoś
          widział coś takiego, ale ja sobie nie przypominam, co prawda nie jeżdżę po
          całym mieście codziennie, ale główne skrzyżowania to koszmar! trzeba przepuścić
          wszystkich jadących prosto z naprzeciwka.Brak możliwości zjazdu ze skrzyżowania
          ( albo już z tymi z prawej na plecach), korki,nerwy, ech, szkoda
          gadać!...Zalecałbym pani dyrektor wycieczkę krajoznawczą do innych
          porównywalnych miast!
          • Gość: Jarek Re: Interpelacja radnej Violetty Kulpy IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 23.06.04, 18:32
            > W zasadzie - nic dodać, nic ująć, ale przyszła mi jeszcze do głowy taka myśl:
            > może nowa p. dyrektor MZD - młoda, piękna kobieta, spojrzy także okiem
            > krytycznym na poziome oznakowanie naszych ulic,...[...]

sceptyku! to co piszesz jest wazne!warto byloby, zeby znalazlo swoje
            odzwierciedlenie w sprawach, ktore pomoga w bezpieczenstwie na drogach.

pozdr
            JB
        • stuntman Re: Interpelacja radnej Violetty Kulpy 23.06.04, 22:18
          Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Powtarzam apel - OŚWIETLIĆ WSZYSTKIE PRZEJŚCIA DLA PIESZYCH W
          > GŁOWNYCH CIĄGACH KOMUNIKACYJNYCH PLOCKA!!!!!!!

Apel jak najbardziej słuszny. Tylko, że jakiś czas temu na ul. Kobylińskiego
          przy Citibanku takie oświetlenie zostało zamontowane, tylko że niestety -
          działało do czasu, ostatnio nie widziałem go działającego. Jeśli tak ma to się
          odbywać to nie widzę sensu instalowania nowych doświetleń jeśli nie będą one
          zapalane. A i tak kładki dla pieszych powinny się pojawić jak najszybciej.

Aha, jeszcze sprawa odgrodzenia obu nitek Jachowicza w rejonie dawnego
          przejścia przy teatrze. Kiedy się ktoś za to zabierze, bo ludzie chodzą jak za
          przeproszeniem bydło na łące, jak im się podoba i jak im wygodniej!??? Tak nie
          może być, chyba dopiero pierwsza ofiara śmiertelna spowoduje rozjaśnienie
          umysłów decydentów!
      • roman_j Re: Interpelacja radnej Violetty Kulpy 23.06.04, 23:02
        Gość portalu: sceptyk napisał(a):

> Wpis romana_i należałoby jeszcze uzupełnić o apel do nowej pani dyrektor MZD,
        > by dobrze OŚWIETLIĆ wszystkie przejścia na bardziej ruchliwych ulicach.

I tu (chyba) zaczynają się schody. O ile bowiem mam dobre informacje, to
        oświetlenie dróg nie leży w gestii MZD, ale jakiegoś ratuszowego wydziału.
        Niewykluczone, że właśnie tego, ktorego dyrektorem była do niedawna pani
        Witczewska. Zatem ten apel trzeba skierować do Ratusza. Może w formie jakiejś
        interpelacji? Potrzebny tylko jakiś radny do roli pośrednika. :-))
    • Gość: Ktosia Re: Interpelacja radnej Violetty Kulpy IP: *.cki.pl / *.cki.pl 23.06.04, 18:38
      Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale jeszcze przed odejściem Pana Niewczasa coś
      się mówiło o likwidacji tego przejścia właśnie dlatego, że jest bardzo
      niebezpieczne zarówno dla pieszych jak i kierowców. Czyżby plany padły po
      zmianie szefostwa na młodsze i bardziej operatywne jak samo o sobie mówi?
      • Gość: sceptyk Re: Interpelacja radnej Violetty Kulpy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 19:25
        Myślę, że powinniśmy wykazać trochę cierpliwości, pani dyrektor musi się trochę
        rozejrzeć ale jestem umiarkowanym optymistą - każda nowa miotła lepiej
        (przynajmniej na początku)zamiata.Może wszyscy szczerze zainteresowani tymi
        problemami pomogą trochę śląc swoje uwagi do MZD.Pewnie mają tam jakiegoś
        maila.Ja sam się za tym adresem rozejrzę, bo to w końcu musi się zacząć
        poprawiać. W kontekście funduszu grantowego myślę, że to szkoda, iż nie
        znalazła sie jakaś niezależna fundacja, która mogłaby za te pieniądze
        przeprowadzić badania, studia w tej sprawie a wnioski wręczyć MZD.Pani dyrektor
        byloby łatwiej. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka