Dodaj do ulubionych

Dzieci z Bielska nawet na historii korzystają z...

09.11.12, 16:43
Ciekaw jestem kto będzie sponsorować wizyty u okulisty jak ta młodzież dożyje 20 roku życia. Nie dość, że dzieci spędzają dużo czasu z nosem przy monitorze po szkole, to teraz jeszcze to. Uważam, że te pieniądze mógłby być spożytkowane co coś innego. Mam duże wątpliwości, czy wprowadzenie laptopów w ramach tej akcji, podniesie poziom nauczania, wątpię.
Obserwuj wątek
    • Gość: laptop Re: Dzieci z Bielska nawet na historii korzystają IP: *.038.c86.petrotel.pl 09.11.12, 17:48
      A jak to się czyta "na laptopie" Chyba kładzie się na laptopa Gazetę Wyborczą i czyta. Redaktor też po "edukacji cyfryzacyjnej" "na włodkowicu" ????
      • Gość: ziom Re: Dzieci z Bielska nawet na historii korzystają IP: *.dynamic.mm.pl 09.11.12, 18:15
        Normalnie, tak jak na fejsie baranie.
        • Gość: laptop [...] IP: *.038.c86.petrotel.pl 09.11.12, 20:16
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: ja Re: Dzieci z Bielska nawet na historii korzystają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.12, 17:53
      a później wsparcie IT musi liczyć po kilkadziesiąt osób, bo osoba która przychodzi do pracy nie zna się na komputerze, albo jak coś liczy, to spisuje wynik z monitora, liczy na kalkulatorze i wpisuje do komputera na nowo... ;] litości... ludzie dziwią się że nie mogą znaleźć pracy, albo że "zaawansowana zajmomośc komputera", to kombinacja klawiszy ctrl+c
      są zasady BHP w pracy z komputerem i trzeba się do nich stosować, żeby dbać o wzrok...
      aprops imprezy - widać że troche sztywno było, ale spoko - fajnie że nie stoją w XIX wieku.
      w sumie dobrze ze nie kupili tanich tabletów, tylko komputery (będą bardziej funkcjonalne)
      może generalizuje, ale sam też zauważyłem, że to nauczyciele są mniej obyci z komputerem niż dzieci, a do tego nie czują potrzeby tego nadrabiania - "w końcu niech się dzieci cieszą że maja ręcznie pisaną kserówkę i nie muszą przepisywać pytań" - po co ją pisać na komputerze, a nie mówiąc już o zeskanowaniu obrazka i w stawieniu go... ale mam nadzieje że nie jest tak wszędzie.
      Pomijając moje odczucia - jestem ciekaw, ile nauczycieli interesuje się na tyle tym co się dzieje w ich zawodzie i w ogole starało się o cokolwiek dla szkoły (typu "cyfrowa szkoła", typu dokupienie choćby pamięci, albo drugiej karty lan do serwera który dostali "z Unii", bo działa to tragicznie, a wiem że mają na takie rzeczy budżet...)
    • Gość: brawo Brawo dla szkoły z Bielska IP: *.opera-mini.net 09.11.12, 18:36
      pan igal to bodajże informatyk jednej z płockich szkół, a jeżeli tak, to zrozumiała jest "troska" :D
      • klobukos ILE??!! 09.11.12, 19:19
        Z chęcią zobaczę, w jakim stanie będą te laptopy za rok :)

A teraz szybkie podliczenie kosztów - średnie ceny ze sklepów stacjonarnych:
        - 60 laptopów Samsung, z procesorem Intel Pentium i win7 (nic więcej nie rozpoznam po zdjęciach) średnio 1800 zł, przyjmijmy 2 tys. = 120 tys
        - 3 tablice interaktywne, ciężko rozszyfrować model. Przyjmijmy cenę popularnych tablic 3 tys/szt = 9 tys
        - kserokopiarka z średniej półki - 4 tys zł
        - 2 drukarki laserowe - wypasione modele po 1tys = 2 tys
        - urządzenia sieciowe do internetu bezprzewodowego - spokojnie wystarczy 1 tys

Łącznie 136 tys zł. Są to oczywiście na szybko sprawdzone ceny dla kowalskiego z ulicy. Placówka edukacyjna przy takich kwotach może oczekiwać całkiem innych cen. Skąd więc wzięła się wartość sprzętu opiewająca na 195 tys zł? Chyba warto by się przyjrzeć dokładnej wartości rynkowej tego sprzętu. Wnioski pozostawię wam.
        • Gość: autor Re: ILE??!! IP: *.c157.petrotel.pl 09.11.12, 19:30
          wystarczy trochę ruszyć głową i zobaczyć co było dostarczone do tej placówki:
          www.ugbielsk.bip.org.pl/?tree=przetarg&id=24
          • Gość: wysrubowanie kryte Re: ILE??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.12, 18:12
            dziwnie wyśrubowana ta oferta... najbardziej podobają mi się kryteria drukarki - zużycie mocy, prędkość procesora, pamięć itd :D (nie od... do..., tylko konkretnie)
            poza tym, np jedyny "idealny" router to Netgear UTM9S - ogolnie, sprzet sieciowy jakby ze strony netgear'a zerżnięty
            kryteria prawie jak w przetargu na samochód dla Toruńskiego urzędu...
        • Gość: sprzet Re: ILE??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.12, 17:05
          1. skad wiesz, czy np nie kładli calej infrastruktury LAN? sprzet sieciowy dla 60 osob? +wifi? +filtrowanie treści? wiesz, że tylko ten punkt to może nawet z 40tyś dolców? nie obstawiam takiej sumy, ale nie postawisz tego porządnie na kilku tp-linkach z auchana...
          2. co do komputerów - nie policzyłeś office'a i antywirusa+fw - tutaj pojawia się zaginione 60x 1tyś zł :]
          3. jeśli chcesz mieć serwer z domeną, to możesz w niego włożyć 10tyś zł, a możesz 100tyś zł - tutaj akurat nie ma górnego limitu... pytanie tylko o rozsądek... pytanie też o wykorzystanie potencjału i umiejętności maszyny przez osobę która zarządza tym...

Licealista nie zawsze ma pojęcie co stoi na zapleczu, albo w serwerowni i ile to jest warte...
          zacznij chociaż od poczytania w internecie o takich rzeczach to informatycy cie może nie wyśmieją następnym razem...
          a w szkole nie da się kupić komputera bez oprogramowania i później "ściągnąć sobie z neta", bo chyba właśnie takie masz wyobrażenie o oprogramowaniu...
      • igal4 Re: Brawo dla szkoły z Bielska 10.11.12, 07:56
        Do Brawo. Zgadza się, jestem informatykiem z jednej szkół. Widzę jak to działa od kuchni i uważam, że są to wyrzucone pieniążki w błoto. Dzieciaki, gdyby nie zblokowany internet, siedzieli by tylko na portalach społecznościowych, Kurniku, Gry czy YT. Rzadko się zdarza, że w wolnej chwili ktoś poszukuje materiałów do jakiegoś referatu czy pracy domowej. Kolejna sprawa. Nowe laptopy wytrzymają na baterii powiedzmy 3 godziny. Za rok, daję im maksymalnie 1,5 godziny. Pomysłodawca projekty nie przewidział, że może cześć pracowni wyposażyć w floorboxy, aby zapewnić zasilanie urządzeń w przyszłości. W mojej opinii pomysł byłby bardziej trafny, na poziomie szkoły średniej lub studiów. W podstawówce wypadałoby wyrobić w dzieciach nawyk, uczenia się z książki. Jak nie na tym etapie to kiedy ?
    • Gość: ktos a potem takie dzieci nie potrafią IP: *.015.c81.petrotel.pl 09.11.12, 19:13
      ... prostego zdania napisac poprawnie ani czytelnie

jest naprawde sie czym podniecac...

masowa produkcja kolejnej fali lemingow
      • nowyspot [...] 09.11.12, 19:31
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: pot Re: Dzieci z Bielska nawet na historii korzystają IP: 69.163.40.* 10.11.12, 15:32
      szkoła ma imie zdrajcy Polski to wszystko dla niej jest
      • Gość: less Re: Dzieci z Bielska nawet na historii korzystają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.12, 15:44
        to jest nic w tym bielsku ! w usa nawet podczas wuefu dzieci korzystają z komputerów!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka