Dodaj do ulubionych

List do redakcji. Ile można czekać na przejeźdz...

26.03.13, 22:49
Znalazłem taki przepis
Dróżnik przejazdowy powinien stale czuwać nad bezpieczeństwem ruchu i być gotowy do zamknięcia rogatki w razie zbliżania się pociągu lub pojazdu pomocniczego do przejazdu.
Rogatki powinny być zamknięte na 2 minuty przed dojechaniem czoła pociągu do przejazdu i pozostawać zamknięte dopóki koniec pociągu nie minie przejazdu.
Zakład infrastruktury kolejowej może dla poszczególnych przejazdów skrócić okres zamknięcia rogatek przed dojechaniem czoła pociągu do przejazdu:
1) jeżeli posterunek obsługi przejazdu zaopatrzony jest dodatkowo w urządzenia sygnalizujące zbliżanie się pociągu albo,
2) jeżeli warunki miejscowe na to zezwalają.
Obserwuj wątek
    • pawel2200 List do redakcji. Ile można czekać na przejeźdz... 26.03.13, 22:52
      I jeszcze trochę zmienione:
      Dróżnik przejazdowy powinien stale czuwać nad bezpieczeństwem ruchu i być gotowy do zamknięcia rogatki w razie zbliżania się pociągu lub pojazdu pomocniczego do przejazdu.
      Rogatki zarówno nastawiane z miejsca, jak i z odległości oraz furtki na przejściu powinny być zamknięte przynajmniej na 2 minuty przed przyjazdem czoła pociągu do przejazdu lub przejścia, a przed przyjazdem lokomotywy pilotującej pociąg nadzwyczajny specjalnego znaczenia "PONSZ" i pociągu nadzwyczajnego specjalnego znaczenia "PONSZ" przynajmniej na 5 min i pozostawać w tym położeniu przez cały czas przejazdu pociągu.
      Jeżeli zakład linii kolejowych uzna, że zachodzi potrzeba skrócenia lub wydłużenie czasu zamknięcia rogatek przed dojechaniem czoła pociągu do przejazdu, może tego dokonać w oparciu o szczegółowe postanowienia okrelone w instrukcji obsługi przejazdów kolejowych, co powinno być ujęte w regulaminie obsługi przejazdu i regulaminie technicznym posterunku zapowiadawczego nadającego zawiadomienia.
      • Gość: gość Re: List do redakcji. Ile można czekać na przejeź IP: *.154.c75.petrotel.pl 27.03.13, 01:12
        Niestety czekamy do bulu a potem widzimy jak jedzie pomału drezyna remontowa na której siedzi dwóch pracowników śmiejących się z kilometrowej kolejki na drodze. I tak na każdym przejeździe. Pogratulować tylko nowaczence i jemu podobnym, że tyle lat nie mogą tego problemu przeskoczyć
        • Gość: menel Re: List do redakcji. Ile można czekać na przejeź IP: 95.178.0.* 27.03.13, 07:38
          to odradzam Państwu wyjadzy do większych miast ( Warszawa, Wrocław, itd. ), gdzie w korkach pokonując np. 4 km spędzicie godzinę. Szczerze odradzam te wyjazdy, bo dostaniecie biedactwa zawału, skoro 6 minut czekania przed przejazdem kolejowym spędza wam sen z powiek.
          • Gość: menel Re: List do redakcji. Ile można czekać na przejeź IP: *.146.180.235.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.03.13, 07:57
            zapewniam Państwa, że nigdy nie czekałem na żadnym przejeździe kolejowym we Wrocławiu ani w Warszawie, a to z tej prostej prostej przyczyny, że nie ruszam się z Płocka i w takim Wrocławiu nigdy nie byłem i nie wiem nawet czy tam w oóle są jakieś przejazdy kolejowe na ulicach, którymi mółbym hipotetycznie się poruszać swoim pojazdem. Nie wiem, czy tam w ogóle jest kolej i jakieś przejazdy kolejowe.
            Do Warszawy to w ogóle starch pojechać, a do tego jeszcze wyszukiwać jakichś perferyjnych lic z przejazdami kolejowymi to jakieś zboczenie. Do tego trzeba mioeć dużo czasu, mało rozumu i samochód - to dokładnie odwrotnie niż ja.
            • ogrodnik1234 Re: List do redakcji. Ile można czekać na przejeź 27.03.13, 09:34
              w Płocku tak właśnie uczą pokory niepokornych. Stań, zastanów się, przemyśl, wyciągnij słuszne wnioski, policz do stu, a może do dwustu.... Wtedy łatwiej będzie Ci się płocczaninie przyzwyczaić do kolejnych jeszcze gorszych absurdów w naszym pięknym mieście.
            • Gość: olo W Szczecinie - przejazd w Dąbiu, czeka się 15 min IP: 212.244.161.* 27.03.13, 10:07
              lub dłużej .... więc nie narzekajcie !
          • Gość: he he Re: List do redakcji. Ile można czekać na przejeź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.13, 09:38
            Tylko zasadnicza różnica, że w Wa-wie jest to 4km korek, a tu w Płocku tylko jeden pociąg.
            I nie ma co porównywać Płocka do Wa-wy, gdyż w Płocku ze skrzyżowania mimo sekundników ruszy klika samochodów, a w tym samym czasie w stolicy przejeżdża kilkadziesiąt pojazdów.
        • Gość: bat Re: List do redakcji. Ile można czekać na przejeź IP: 151.88.22.* 27.03.13, 09:49
          Gość portalu: gość napisał(a):

> Niestety czekamy do bulu

Widzę, że prezydent Komorowski udziela się również na płockim forum...
          - gruuubo... ;)
    • Gość: bat Re: List do redakcji. Ile można czekać na przejeź IP: 151.88.22.* 27.03.13, 09:47
      Dodam, że rozkład jazdy pociągów z Orlenu jest chyba tak dobrany, aby jak najbardziej utruć życie mieszkańcom! Mam wrażenie, że ktoś usiadł i celowo go tak ułożył, żeby naprzykrzyć się jak najbardziej się da... Czemu?
      Codziennie rano przed pełną godziną (zwłaszcza 7:00, kiedy najwięcej ludzi jedzie do pracy) przetacza się przez przejazdy kolejowe skład z Orlenu. Ma to miejsce około 6:35-6:45 - czyli w czasie największego szczytu, gdy ludzie spieszą się do pracy. Dlaczego nie można przesunąć tego pociągu na chwilę po 7:00? Gdy już wszyscy, którzy jadą na 7:00 już dojechali, a ci którzy jadą na 8:00 jeszcze nie wyjechali?
      Identyczna sytuacja jest o 15:00. Czyli 15:05-15:10 znowu zamykane są rogatki i wszyscy, którzy wyszli z pracy o 15:00 czekają na przejazdach. Zamyka się przejazd na 5-7 minut, zatrzymując kilkaset pojazdów, żeby przejechał wagonik osobowy z 5-10 osobami razem z motorniczym na pokładzie. Nie można tego dziadostwa puścić o 14:50-14:55? Co to za różnica skoro i tak dojeżdża na miejsce z 15-20 min opóźnieniem?

Potrzeba tylko dobrej woli i zrozumienia - nic więcej.
      I niech mi nikt zaraz nie ściemnia, że to jest uzależnionej od globalnej organizacji, bo skoro dany pociąg wg rozkładu wyjeżdża o godzinie X i ma dojechać na godzinę Y, a dojeżdża w rzeczywistości 20-30 minut po czasie, to znaczy że przesunięcie go o 10 min w tą czy w drugą nic globalnie nie zmieni i nie zakłóci.

Pozostaje jeszcze rachunek ekonomiczny, bo zatrzymuje się kilkaset pojazdów, żeby przejechało kilka osób, albo zarobiła prywatna firma - ale to kolej akurat ma w dupie, bo nie z ich kieszeni ludzie tracą kasę i czas (czas to też kasa)...

Może ktoś w końcu się za to weźmie?
      • Gość: seba2000 Re: List do redakcji. Ile można czekać na przejeź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 13:43
        widzę ze nie masz pojęcia o kolei. Pojazdy szynowe mają pierwszeństwo. pociągi towarowe nie jeżdżą według rozkładu jazdy tylko osobowe. Ja mam dość samochodów w mieście które zatruwają powietrze i takich buraków jak PAN jak postałeś 6minut to ci korona nie spadła....
      • Gość: seba2000 Re: List do redakcji. Ile można czekać na przejeź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 13:57
        Druga sprawa: pociągiem nie jedzie motorniczy tylko maszynista , nie wiem skąd to się panu wzięło szynobusy nie mają pantografów (odbierak prądu) , dla informacji motorniczy jeździ tramwajem. Trzeba wyjeżdżać o te 10 minut szybciej do pracy.. DYŻURNY STACJI PŁOCK
    • Gość: bez/radny Re: Aż do usr...ej śmierci IP: *.class101.petrotel.pl 29.03.13, 12:06
      bo jak widać poniżej w linku w punkcie 21. /bez/radbe fajtułapy przegłosowały studium w którym ani widu ani słycho o likwidacji torowiska w centrum miasta

bip.ump.pl/?do=last_added
      • Gość: bez/radny Re: Aż do usr...ej śmierci IP: *.class101.petrotel.pl 29.03.13, 12:08
        sory w pkt 23.
        • Gość: wdzięczny wyborcy Re: Aż do usr...ej śmierci IP: *.class101.petrotel.pl 29.03.13, 12:09
          dziękujemy wam o sprzedajni /bez/radni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka