07.10.13, 18:53
Jak oceniacie rządy A. Nowakowskiego na rok przed wyborami samorządowymi?
Wasze plusy/minusy dokonanych inwestycji i działań na rzecz miasta?

Moja ocena to mocne 4/6

Plusy:
+ Rozpoczęcie budowy Mini Obwodnicy Płocka,
+ Rozpoczęcie przebudowy dworca kolejowego,
+ Rozpoczęcie budowy bezkolizyjnego skrzyżowania z linią kolejową,
+ Wprowadzanie Systemu Informacji Miejskiej,
+ Rozwijająca się Komunikacja Miejska,
+ Budowa boisk Orlik 2012,
+ Budowa wielu ścieżek rowerowych,
+ Modernizacje Kamery Pruskiej i Małachowianki,
+ "Ratowanie Mola",
+ Przebudowa skrzyżowań w Centrum i na Podolszycach,
+ Liczne przebudowy ulic:
*Otolińska,
*Targowa,
*Graniczna,
*Dobrzykowska,
*Bielska,
*Zglenickiego (niedługo rozpoczęcie),
*Szpitalna (niedługo rozpoczęcie),
+ Wymiana nawierzchni na wielu ulicach (Kolegialna, Sienkiewicza, Jana PawłaII, Czwartaków)

Minusy? Są jakieś?
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: Ocena 07.10.13, 19:49
      Do plusów dołożyłbym jeszcze budowę nowoczesnych skwerów i placów zabaw.
      Mimo tego, że generalnie jestem optymistą, to minusów też kilka bym znalazł:
      - zła sytuacja na rynku pracy,
      - niezagospodarowany plac Nowego Rynku i teren Manhattanu,
      - dalsza degradacja starówki (w tym ul. Tumska),
      - stan bulwaru wiślanego,
      - zastopowanie dynamicznego rozwoju ZOO.

Moja ocena na chwilę obecną to 4-/6.
      • ollotomi Ocena 07.10.13, 20:34
        Moja również 4-/6. Ocena jest taka a nie inna ponieważ przez prawie 3 lata rządzenia miastem nie udało się znaleźć sposobu na rosnące bezrobocie i odpływ młodych z miasta. Sądziłem że Prezydent Nowakowski będzie więcej uwagi poświęcał tej materii. Efektów nie widać przede wszystkim w PPPT w którym to jak powiedział w ostatnim wywiadzie dla Gazety Krzysztof Lewandowski miasto nie posiada już gruntów a pozostałem mimo, że uzbrojone w niezbędne media leżą odłogiem, i nie widać na horyzoncie pomysłów na uwolnienie tych terenów przez Orlen.
    • wislak2401 Re: Ocena 08.10.13, 00:51
      W porównaniu do MM to AN wypada dużo lepiej a to dopiero 3 lata jego rządów..
      PPPT rozwinie się z chwilą powstania Mini Obwodnicy (oczywiście w pełnej wersji) która biec będzie przez ulicę Długą czyli środek PPPT. Dzisiaj dojazd do parku jest dosłownie beznadziejny. W godzinach szczytu okolica się korkuje przez pracowników Orlenu. Byłoby inaczej gdyby Łukasiewicza i Zglenickiego były dwupasmowe..
      Moim zdaniem by miasto mogło się rozwijać powinno się zabiegać bardzo o obwodnice oraz linie kolejową Płock-Modlin oraz starać się przyciągnąć planowaną nową S10 w okolice Plocka. A jeżeli to nie przyniesie skutku to walczyć o budowę ekspresowego łącznika z A1 i może z drugiej strony z S10 jak to robi Olsztyn łącząc miasto trasą S51 z S7
      • wotuf Re: Ocena 08.10.13, 08:27
        Ja oceniam A. Nowakowskiego na mocną 4/6. Do plusów dołożyłbym "rozbudowę" ścieżek rowerowych, które powoli się budują i zaczynają łączyć w całość.
        Minus to dość duże bezrobocie. W tej materii na pewno jest ciężko ale trzeba działać!!
        • 19nafciarz47 Re: Ocena 08.10.13, 10:54
          Do plusów dołożyć można jeszcze stopniową odbudowę Wisły Płock, ale szkoda, że Prezydent nie dąży do rozpoczęcia współpracy na linii nożna-ręczna.
          Minusami są na pewno:
          - brak stworzenia i realizowania koncepcji rewitalizacji starówki (przede wszystkim 'pozbycie' się ze Starego Miasta obecnych 'elit') ;
          - sytuacja na rynku pracy dla młodych ludzi - przede wszystkim chodzi mi tutaj o zapewnienie miejsc pracy dla Płocczan wracających, czy chcących wracać do Płocka po studiach;
          Z Waszymi plusami i minusami w większości się zgadzam i na dziś AN ma u mnie mocną 4.
          • ollotomi Ocena 09.10.13, 21:09
            Do minusów zapomniałem doliczyć stale zwiększającą się liczbę urzędników.
    • kochammirka Re: Ocena 10.10.13, 14:24
      wislak2401 napisał:

> Minusy? Są jakieś?

wszystko ładnie, budowa za budową, szkoda tylko, że prezydent trochę przeszacował z tymi inwestycjami i mu zabrakło kasy, o czym świadczy gorączkowe poszukiwanie kasy mi.n w płockiej oświacie oraz wzrost zadłużenia miasta.
    • qudlaty_urban Re: Ocena 10.10.13, 14:41
      Na plus:
      - wsparcie Wisły Płock
      - rozkręcenie kilku ważnych inwestycji drogowych
      - aktywny udział w różnych wydarzeniach w mieście (wiem, że czasem to wygląda jak nieustająca kampania wyborcza, ale jednak prezydent powinien brać udział w życiu swojego miasta)
      Na minus:
      - bezapelacyjnie zabicie muzyki rock/metal w Płocku - likwidacja Płock Cover Festival - tego nie wybaczę; obiecałem to sobie jak tylko to się stało i tak będzie, nie wybaczę i nie oddam głosu za
      - brak obiecanej obwodnicy - to było główne hasło kampanii!
      - brak linii kolejowej do Warszawy
      - brak jakichkolwiek ruchów w kierunku inwestycji zapewniających dodatkowe miejsca pracy

Podsumowując: generalnie oceniam prezydenturę negatywnie, chociaż lepiej niż się spodziewałem na początku.
    • fifrak85 Re: Ocena 25.10.13, 13:20
      Chciałbym odnieść się do podanych plusów
      + Rozpoczęcie budowy Mini Obwodnicy Płocka, (w zasadzie to poza projektem nic konkretnego nie ma , 3 lata stagnacji, inwestycja na straaasznie długi okres czasu ) czyli oceniam na -
      + Rozpoczęcie przebudowy dworca kolejowego, (plan na przyszły rok więc za wcześnie z +)
      + Rozpoczęcie budowy bezkolizyjnego skrzyżowania z linią kolejową, (ok, ale też później niż było to zapowiadane)
      + Modernizacje Kamery Pruskiej (czy to nie z pieniędzy województwa ? ) i Małachowianki, (również środki zewnętrzne a w obydwu przypadkach przeprowadzone ponieważ te budynki zaczęły się rozsypywać

+ Liczne przebudowy ulic:
      *Otolińska, (kończenie projektu przygotowanego przez MM)
      *Targowa, (jw)
      *Graniczna, (jw)

*Zglenickiego (niedługo rozpoczęcie),
      *Szpitalna (niedługo rozpoczęcie),

Do minusów dodałbym
      -stagnacja na rynku pracy, PPPT nadal pustą obietnicą
      - brak współpracy Miasto - duże firmy z regionu
      - nadal praca w urzędzie i spółkach miejskich często rozdawana po koleżeńsku
      - brak jakiś spektakularnych inwestycji a zadłużenie miasta wzrasta

Z tymi plusami mogę się zgodzić
      + Wprowadzanie Systemu Informacji Miejskiej,
      + Rozwijająca się Komunikacja Miejska,
      + Budowa boisk Orlik 2012,
      + Budowa wielu ścieżek rowerowych,
      + Przebudowa skrzyżowań w Centrum i na Podolszycach,
      + Wymiana nawierzchni na wielu ulicach (Kolegialna, Sienkiewicza, Jana PawłaII, Czwartaków)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka