Dodaj do ulubionych

Alpy GR 54 Tour de l'Oisans

21.05.13, 15:33
Miałbym ochotę wybrać się w Alpy Francuskie na szlak GR 54 Tour de l'Oisans, ale wyprawa całkiem samemu niezbyt mi odpowiada. Szukam towarzystwa - M43.
Obserwuj wątek
    • kate775 Re: Alpy GR 54 Tour de l'Oisans 23.05.13, 20:36
      A może jakieś szczegóły wyprawy? I skąd jesteś?
      • podroznik42 Re: Alpy GR 54 Tour de l'Oisans 23.05.13, 20:39
        Jestem z Lublina. wyjazd po 1.07. Spanie pod namiotami lub u ludzi. Wycieczka wspaniała.
      • gaas Re: Alpy GR 54 Tour de l'Oisans 23.05.13, 22:27
        Jestem z Warszawy.
        Co do szczegółów to na razie przeczytałem to co udało mi się znaleźć w internecie a oprócz tego kupiłem przewodnik, ale przyszedł dopiero dzisiaj więc jeszcze go nie przeczytałem.
        Trasa to około 10 dni, z odcinkami do ok 8 godzin marszu. Według opisów jeden z najciekawszych długodystansowych szlaków trekingowych Francji i Europy.
        Spać można w schroniskach, choć trudno powiedzieć na ile są oblężone w sezonie, różnie ludzie piszą. Oczywiście jest to opcja trochę droższa, ale za to mniejszy bagaż do noszenia. Druga opcja to oczywiście namiot, choć być może awaryjnie namiot i tak należałoby zabrać. Podobnie z jedzeniem, ale tutaj wolałbym jeść w schroniskach bo w końcu to Francja.
        Niezbyt przyjemnie wygląda transport na miejsce, autobus z W-wy do Grenoble jedzie ok 35 godz, a później trzeba jeszcze przejechać kolejnym autobusem na miejsce. Może należałoby rozważyć samolot do Lyonu albo Genewy. Nie mam samochodu więc takiej opcji nie sprawdzałem.
        Według przewodnika raczej nie należy tam jechać przed połową lipca bo mogą jeszcze zalegać śniegi, a jeśli już to wziąć co najmniej czekan. Z tego powodu myślałem raczej o sierpniu, choć chyba wtedy wszyscy Francuzi jadą na wakacje.
        Oprócz tego znalazłem namiary na pewne biuro, które organizuje tam wyjazdy (tyle, że z Czech) i rozważam też taką opcję. Więcej na priva.
        • kate775 Re: Alpy GR 54 Tour de l'Oisans 24.05.13, 16:54
          Też popatrzyłam w internecie. Chyba trochę zbyt wymagające dla mnie. 180 km na 9-10 dni i każdego dnia ponad 1000 m podejść. I to z ciężkim bagażem... Jakbym się decydowała to na jakąś łagodniejszą, krótszą wersję (może fragmenty trasy) i dojazd samochodem. Mogę zabrać ewentualnie 2 osoby. Też jestem z W-wy. Jeśli pasuje Ci też coś mniej ambitnego, pisz na maila gazetowego...
          • podroznik42 Re: Alpy GR 54 Tour de l'Oisans 25.05.13, 10:38
            Dlatego proponuje ci wyprawę rowerową na teren płaski: Litwa,Łotwa i Estonia. Tempo nie duże od 60 do 90 km dziennie. super widoki , jeziora, zabytki nowopoznani ludzie.
        • kornel-1 Re: Alpy GR 54 Tour de l'Oisans 24.05.13, 17:02
          Suma podejść 12.000 m (dla porównania GSB - ponad 16.000 m). Ładna traska na 7-10 dni. Chętnie bym poszedł, ale Alpy muszą poczekać.

Kornel
          • gaas Re: Alpy GR 54 Tour de l'Oisans 24.05.13, 18:01
            Ale GSB to chyba ze 3 tygodnie a nie 10 dni.
            Alternatywnie myślę o GR 20, obu w tym roku raczej nie zrobię, teraz do rozważenia, który najpierw.
            • trek1313 Re: Alpy GR 54 Tour de l'Oisans 30.05.13, 21:52
              GR 20 w 2 tygodnie też jest bardzo ciężko do zrobienia.Licząc dojazd też musisz liczyć z 3 tygodnie.Daj znać na gazetowego jak idą poszukiwania bo ja i moja druga połowa też szykujemy się na jakiś wypad to można porozmawiać na ten temat.
              • podroznik42 Re: Alpy GR 54 Tour de l'Oisans 31.05.13, 10:17
                Ja mogę Wam zaproponowąć wyprawę rowerową w lipcu
                • ivis Re: Alpy GR 54 Tour de l'Oisans 31.05.13, 22:22
                  jesteś już NUDNY z tą swoją nachalna wyprawą rowerową.
                  Jedź sam i daj ludziom spokój
                  Masz widać problem z czytaniem ze zrozumieniem skoro wpisujesz sie w każdy wątek ........ ale nie na temat.
                  Skoro jesteś taki "gieroj" to moze .... rowerem po dachu świata
            • kornel-1 Re: Alpy GR 54 Tour de l'Oisans 31.05.13, 16:27
              gaas napisał:

> Ale GSB to chyba ze 3 tygodnie a nie 10 dni.

Może nie 10. Ale jedenaście jest ok ;-)
              k.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka