Dodaj do ulubionych

multimedialna edukacja

IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.02, 20:17
Co sądzicie o edukacji za pomocą komputera? Czy możliwe jest, aby dziecko
skutecznie kształciło się przy pomocy programów multimedialnych lub przez
internet? Dla mnie to tylko mydlenie oczu. Moim zdaniem nic nie zastąpi
poczciwej szkoły i indywidualnego zaangażowania nauczyciela. Troszkę denerwują
mnie te wszystkie multimedia do nauki języków obcych, mutimedialne encyklopedie
itp. Nauka przez zabawę? Według mnie podstawowym źródłem wiedzy powinny być
książki, a nie programy komputerowe. Nic dziwnego, że coraz mniej młodych osób
czyta książki.
Obserwuj wątek
    • roman_j Re: multimedialna edukacja 02.04.02, 17:42
      I tak i nie. Prawie tak jak Wałęsa jestem za a nawet przeciw. Niewątpliwie nic
      nie zastąpi kontaktu z nauczycielem z tej prostej przyczyny, że żadna maszyna
      nie jest w stanie (jak na razie) całkowicie zastąpić człowieka. Komputer jest
      sprawnym narzędziem, ale nie sądzę, żeby potrafił np. zmotywować do nauki. Nie
      poradzi też sobie np. z zawiłościami gramatyki lub interpretacją wiersza.
      Do niedawna też wyznawałem pogląd, że prawdziwą wiedzę można zdobyć tylko z
      książki, ale tylko dlatego, że w tzw. "nauce przez zabawę" więcej jest zabawy
      niż nauki. To jednak jest zrozumiałe, bo gdyby było inaczej, nikt nie kupowałby
      programów edukacyjnych. Ludzie chcą się uczyć kosztem jak najmniejszego
      wysiłku, a to po prostu utopia.
      Pamiętać jednak należy, że jakość wiedzy nie zależy od jej nośnika. Czy jest to
      nauczyciel, książka, czy komputer, wiedza jest zawsze ta sama. Co więcej,
      komputer stwarza większe analizy zawartej w nim wiedzy, dokonywania syntez i
      poszukiwania potrzebnych informacji. Myślę, że edukacja za pomoca komputera ma
      przyszłość, skoro w formie elektronicznej wydaje się już encyklopedie, słowniki
      i inne tego typu pozycje. Politechnika Warszawska uruchomiła (lub lada chwila
      uruchomi) studia na odległość z wykorzystaniem Internetu (a więc tez
      komputerów). Myślę, że jednak jeszcze długo nic nie zastąpi kontaktu z żywym
      nauczycielem, a komputer powinien być traktowany jako bardzo sprawne,
      przydatne, ale jednak tylko narzędzie służące zdobywaniu wiedzy. I to nie
      zawsze jedyne lub najlepsze.
      • Gość: Strucho Re: multimedialna edukacja IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.02, 01:04
        Z natury jestem człowiekiem goniącym za technologią i nowinkami, ale sądzę, że
        uczenie dziecka wyłącznie na odległość przez komputer, byłoby dla niego
        ogromną krzywdą, zostającą na całe życie. Przecież szkoła to nie tylko nauka,
        ale kontakty z rówieśnikami, wspomnienia, nauka życia w społeczeństwie. Ja w
        każdym razie cieszę się, że chodziłem do tradycyjnej szkoły i chcę, aby moje
        przyszłe dzieci mogły po latach mieć takie odczucia jak ja.
      • intruder Re: multimedialna edukacja 22.07.02, 20:23
        Od 1 lipca mial ruszyc pierwszy w Polsce Uniwersytet Wirtualny zalozony przz
        panstwowa uczelnie z Lublina i prywatna WSHE z Lodzi. Ciekawe czy ta inicjatywa
        znalazla chetnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka