Dodaj do ulubionych

Niepubliczne Przedszkole dla dzieci z autyzmem.

19.03.14, 21:16
Witam. Zastanawiam sie jak duże jest zapotrzebowanie na terenie miasta na stworzenie niepublicznego przedszkola dla dzieci ze spektrum autyzmu. Z każdym rokiem zwiększa się liczba niepublicznych placówek zrzeszających pełnosprawne maluchy, nadal nie powstaje niestety nic dla dzieci z autyzmem i pokrewnymi zaburzeniami rozwoju. Zastanawiają mnie także oczekiwania Państwa jako rodziców maluchów z wyzej wymienioną jednostką. Pozdrawiam i liczę na konstruktywne sugestie.
Obserwuj wątek
    • Gość: mama Re: Niepubliczne Przedszkole dla dzieci z autyzme IP: *.070.c76.petrotel.pl 05.04.14, 20:31
      Mój autystyczny syn w tym roku skończy 18 lat, z doświadczenia mogę powiedzieć że nie ma nic lepszego dla takich dzieci jak placówki integracyjne. Od przedszkola, poprzez podstawówkę aż do gimnazjum uczęszczał do oddziałów integracyjnych i z całą pewnością mogę stwierdzić że właśnie dzięki temu dziś uczęszcza do liceum w szkole ogólnodostępnej. Uważam że dzieci autystycznych nie powinno się umieszczać w odosobnionych grupach gdyż spektrum tej choroby jest tak rozległe, że niejednemu z tych dzieci można byłoby przez to wyrządzić ogromną krzywdę na całe życie. Te dzieci powinny żyć i uczyć się wśród zdrowych osób - bo to właśnie pomoże im w przyszłości jakoś odnaleźć się w otaczającej ich rzeczywistości. Dlatego uważam pomysł założenia przedszkola tylko dla dzieci chorych za pomysł niezbyt udany. Jest to moja prywatna opinia, poparta jednakże na własnych doświadczeniach. Pozdrawiam.
      • Gość: iwa popieram Pani zdanie IP: *.19-2.cable.virginm.net 08.04.14, 16:03
        autyzm to nie jest upośledzenie, tylko raczej problem z komunikacją z otoczeniem, z socjalizacją, więc "zamykając" te dzieci w przedszkolach "dla autystyków" zrobi się im krzywdę, bo jak mają uczyć się żyć w społeczeństwie skoro się je izoluje? autyzm to nie upośledzenie umysłowe, to nie brak mózgu jak przy agenezji ciała modzelowatego, więc może nie powinno się wrzucać dzieci TYLKO z autyzmem z tymi które są upośledzone umysłowo i wymagają specjalnych ośrodków....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka