Dodaj do ulubionych

O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY

IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 21.04.02, 02:26
Tak w ogóle to Sprowadzanie czegokolwiek do Polski, podczas gdy u nas jest tyle
wolnych rąk do pracy jest potwornym błędem.Kto tego nie rozumie niech wyobrazi
sobie taką oto sytuację : Załóżmy że w Niemczech wyprodukowano o wiele tańszy
od naszego chleb ,zaczynamy zatem sprowadzać go na dużą skalę bo tańszy.
Wszyscy piekarze tracą pracę bankrutują młyny, które zaopatrywały piekarnie w
ziarno, idą na bruk dostawcy , rolnicy też nie mają lekko.Rząd podnosi podatki,
bo przecież trzeba tym ludziom wypłacić jakieś zasiłki za nic nie robienie
jednak zasiłki te są tak nędzne, że ludzie ci przestają kupować wiele rzeczy i
rzemieślnicy z innych branż na bezklijęciu i dodatkowo obłożeni większym
podatkiem też pomału się wykruszają. Natomiast rząd zaczyna sprzedawać
niszczejące spichlerze, młyny, i budynki piekarń, aby można było sprowadzać do
Polski tani chleb dla bezrobotnych, których liczba nieustannie rośnie. Kończy
się na tym, że w Polsce nie ma pracy, płacy i chleba a dawne przedsiębiorstwa
też już nie istnieją i pozostaje tylko nadzieja, że np. Niemcy przyjdą do nas w
glorii i chwale zainwestować u nas swoje pieniądze i odbudować zrujnowaną
gospodarkę, za co będziemy takim typem parobka, który kocha swojego pana.
Scenariusz 2 – Nie wpuszczamy Niemców, na co oni czterokrotnie podnoszą cenę
chleba i my zdychamy z głodu. Dlatego właśnie opłaca się produkować nawet,
jeżeli Polskie miałoby być droższe.
Obserwuj wątek
    • Gość: tsar Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.02, 09:45
      Myslales o tym, zeby swoja teoria ekonomiczna zainteresowac kogos jeszcze? Ona
      jest tak prosta, ze az genialna. Jestem pelen podziwu, naprawde ;P
      • hiubi Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY 21.04.02, 22:47
        Chyba też Twój przedmówca zapomniał, że przez 50 lat PRLu Polska doszła już
        prawie do tego dna o którym on pisze! I za to, że zdołalismy się jakoś odbić
        należy podziękować m.in. Niemcom, całej UE, USA i in.
        A tamtych co rządzili PRLem i tak nie rozliczymy :-((
        Hiubi
        • Gość: km2bp Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 22.04.02, 06:22
          W takim razie jak znaleźć ten złoty środek dla polskiej gospodarki? Bo ja widzę
          że Polska popada z jednej skrajności w drugą co prowadzi ją do nieuchronnej
          klęski lub całkowitego podporządkowania się krajom #ujni.
          • Gość: tsar Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY IP: 193.0.110.* 22.04.02, 17:33
            Gość portalu: km2bp napisał(a):

> całkowitego podporządkowania się krajom #ujni.

Co masz na mysli piszac powyzsze zdanie? Wiesz jakie sa procedury decyzyjne we
            Wspolnotach? Interesowales sie kiedys tym? Boisz sie utraty suwerennosci, czy
            czego?

• hiubi Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY 22.04.02, 18:44
            > W takim razie jak znaleźć ten złoty środek dla polskiej gospodarki?
            Dobre pytanie!!!
            Mimo, iż studiuję na wydziale ekonomicznym, nie jestem w stanie udzilic Ci na
            nie odpowiedzi. Od tego mamy rząd, RPP, doradców, profesorów itd.
            No chyba, że Ty wiesz, to oświeć nas. A przy okazji podaj swoje kwalifikacje,
            żebyśmy wiedzieli, czy w ogóle warto czytać...

> Bo ja widzę że Polska popada z jednej skrajności w drugą
            To już zależy od poglądów. Niestety według teorii ekonomicznych, to do tej
            drugiej skrajności (totalnego liberalizmu) NIESTETY nigdy nie dojdziemy.
            Jestesmy w środku i tu będziemy.

> co prowadzi ją do nieuchronnej klęski lub całkowitego podporządkowania
            > się krajom #ujni.
            Jakiego podporządkowania??? Będziemy równoprawnym członkiem tej organizacji,
            więc nie wiem o jakim podporządkowaniu mówisz. Chyba, że słuchasz jakichś
            demagogów w stylu Leppera czy niektórych polityków LPR, to już wiem o czym
            mówisz i chyba Cię nie będę w stanie przekonać...
            Hiubi
            • Gość: km2bp Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 22.04.02, 19:58
              Już małe dziecko, co grało w popularną grę MONOPOL wie, że handel miedzy
              państwami przynosi zyski o ile nie wyprzedaje się całych przedsiębiorstw i
              banków i o ile jest równowaga miedzy exportem a importem. A to, co się dzieje
              obecnie w Polsce to jest nic innego jak gospodarka rabunkowa. To tak jak w
              przypowiastce o leniwym gospodarzu który odziedziczył po ojcu dorobek jego
              całego życia co prawda trochę podniszczony ale dający się odnowić i zamiast
              wźąść się porządnie do roboty to zaczyna go kawałek po kawałku sprzedawać .
              Dlaczego zlikwidowano wszystkie PGRy? Czy przy obecnym dziś u ludzi strachu o
              utratę pracy nie dałoby się zaprowadzić w nich dyscypliny?? Pewnie lepiej teraz
              wypłacać tym ludziom nędzne zasiłki a czosnek sprowadzać z Chin (na własne
              oczy widziałem) Dlaczego supermarkety przez 4 lata są zwolnione w Polsce z
              płacenia podatku ?? To właśnie mają być te wielkie zachodnie inwestycje?? Jak
              patrzę na towary z importu, którymi te supermarkety są dosłownie zawalone to
              mnie krew zalewa?. Są rzeczy zarówno skomplikowane technicznie jak i masa
              takich pierdoł jak ołówki słomki do napojów, pinezki, spinacze do bielizny,
              śrubki, gwoździki, zabawki i wiele wiele innych i wszystko zagraniczne.
              Naprawdę ciekawych doczekaliśmy się czasów dokoła same Pewexsy i tylko martwi
              mnie to, że dorobek wielu pokoleń wysprzedajemy teraz za garść paciorków tak
              jak Indianie niegdyś sprzedali ziemię ojców A jeśli już naprawdę musimy
              przystąpić do tej #ujni to nie na takich zasadach jak obecnie. Z poważaniem
              KM2BP
              • hiubi Re: O IMPORCIE DO POLSKI BARDZO TANICH RZECZY 23.04.02, 20:19
                > Już małe dziecko, co grało w popularną grę MONOPOL wie, że handel miedzy
                > państwami przynosi zyski o ile nie wyprzedaje się całych przedsiębiorstw i
                > banków i o ile jest równowaga miedzy exportem a importem.

Tej równowagi u nas dawno nie ma. A do Uni wchodzimy po to, żeby byc jednym
                państwem więc wtedy nikt Cię nie bedzie okradał, a nie o to Ci chodziło??? Wtedy
                Twój brat z exFrancuji będzie kupował od Ciebie np drewno a Ty od niego np rybki
                Hiubi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka