Gość: nutka Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 27.10.04, 15:02 Lisia to bardzo fajny lokal. Jednak jestem za tym, aby były miejsca dla niepalących. I to nie tylko w Lisiej (nie wiem dlaczego koleś przyczepił się właśnie do nich - może to osobisty problem?) A co z Rodeo, Zamkiem Graala, co z Kinem, 10,5, Rock 69, co z Zachętą, co ze studenckim klubem Filip, co z Pubem Grodzkim, co z Akapitem, Retro, Art Deco, Salonikiem, pizzerią Laguna, albo tą w pasażu grodzkim, co z Alternatyw, Dwunastką itd? Tam wszędzie jest tak samo! Niektóre pomieszczenia są po prostu zbyt małe aby je przedzielić. Ale jak skarżyć to wszystkie a nie jedną Lisią Jamę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob(góreś) Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do IP: 80.51.224.* 27.10.04, 15:39 no to juz przesada z byle gówna robić zadyme ciekawe gdzie jest taki lokal gdzie nie jest napolone. bolek trzymamy twoja strone :hydraulicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzych Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 17:31 O ile się orientuję w Lisiej jest wydzielona sala dla niepalących i od zawsze tam była. Pytanie: co ma zrobić Wlaścicielka z gościem nie respektującym zakazu? Może zadzwonić po Policję lub Straz Miejską?! Przeciez nikt nie bedzie interweniował w takiej błachej sprawie. Jesli dym szczypie w oczy to Mc Donalda. Dla mnie Lisia to najlepszy lokal w mieście i bedę tam chodzil mimo wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyskryminacji.nie a nawet w robocie IP: *.autocom.pl 27.10.04, 16:30 W robocie-w szpitalu, w dyżurce lekarskiej-musiałem znosić smród papierosów, po zwróceniu uwagi zarzucono mi zrzędzenie i zaproponowano wyjście z pomieszczenia. Bezczelność i brak kultury osobistej tego smrodziarza nie ma granic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grom Re: a nawet w robocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 16:42 Ocknij się. Knajpa to nie szpital - chyba zupełnie nie rozumiesz o co tu chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niepalący Re: a nawet w robocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:11 troooooochę kultury!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.H Re: a nawet w robocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 20:55 Palacze to smierdzacy terrorysci , doslownie SMIERDZACY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wa Re: a co zrobić z taką sprawą-coffee heaven IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 27.10.04, 16:47 Nie chodzę do tej kawiarni,ale muszę przechodzić obok stolików z palaczami. Mieści się ona np. w Carrefour Reduta. Stoliki są wystawione na zewnątrz lokalu tzn. znajdują się w korytarzu budynku handlowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEK CHOJECKI Z CHECIA SPRZEDAL BYM SROGIE KARCZYCHO IP: 207.208.161.* 27.10.04, 16:56 TEMU GOSCIOWI A POZNIEJ OSTRO GO KOPNAL W TA GLUPIA DUPE... A KTOS MU KAZAL TAM CHODZIC???????????? NIECH CHODZI DO MCDONALDA JAK MU COS NIE PASI...BOZE...CO ZA GAMON JAK CZYTAM TAKIE BZDETY ZE POZYWA DO SADU O TAKI BZDET TO AZ MNIE GOTUJE ABY POPROSTU DAC MU W PYSK I GO UPOKORZYC...A TAK POZATYM WYDAJE MI SIE ZE LESZCZ WYNIUCHAL INTERES W TYM ZEBY COS ZAROBIC. HIENA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Św. Piotr Re: Z CHECIA SPRZEDAL BYM SROGIE KARCZYCHO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 17:49 Umiesz obsługiwać komputer?- bo sądząc po stosowanym przez Ciebie języku- nie powinieneś.(Mówiąc nawiasem- komputer chyba kradziony?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEK CHOJECKI DO SW PIOTRA!!! WIDZE ZE TATUS I MAMUSIA IP: 207.208.161.* 27.10.04, 18:19 ZAPLACILI ZA INTERNET... A PIELUSZKI ZMIENILI BO COS MI SIE WYDAJE ZE POPUSCILO CI TAM COS ZE ZDENERWOWANIA ZDZIECINIALY PAWIANIE...A CO DO KRADZIONEGO... GDZIE TO WYMYSLILES... W TRAKCIE CZY PO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIZU OTWIERAM KNAJPĘ "PUB DLA PALACZY" IP: *.lagisza.pke.pl 27.10.04, 17:19 Przed wejściem będzie umieszczona tabliczka "niepalącym wstęp wzbroniony".To będzie strasznie klimatyczna nora dla miłośników jazzu, prawdziwego american- bluesa itp muzyki.Wystrój,nagłośnienie i oświetlenie udało nam się bomba. Niepalace, narzekające dupki niech sie gonią, nikt mi nie powie o czym mam decydowac we własnym lokalu, zwłaszcza że sama nazwa jest ostrzeżeniem.Wszystkie formalności mam już załatwione, co będzie dalej zobaczymy.Tylko czekam aż jakiś następny żałosny studencina poda mnie do sądu,ale mam to w dupie, jak co będę sie odwoływał (bo gdzie miałbym zrobić "niepalarnię" w jednym pomieszczeniu? Na scenie dla muzyków?) A propos...moja żona nie pali a razem zaczęliśmy tę inwestycję i z jej pomysłu wzięła się nazwa. Pozdrawiam Nikotynową Brać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: OTWIERAM KNAJPĘ "PUB DLA PALACZY" IP: *.mdi.pl 27.10.04, 17:31 w jakim mieście bedzie ta knajpa? Uwielbiam jazz (z dymem papierosowym jakos sobie poradzę). Pozdrawiam i zyczę sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: OTWIERAM KNAJPĘ "PUB DLA PALACZY" 27.10.04, 17:40 Gość portalu: ZIZU napisał(a): > Przed wejściem będzie umieszczona tabliczka "niepalącym wstęp wzbroniony".To > będzie strasznie klimatyczna nora dla miłośników jazzu, prawdziwego american- > bluesa itp muzyki.Wystrój,nagłośnienie i oświetlenie udało nam się bomba. > Niepalace, narzekające dupki niech sie gonią, nikt mi nie powie o czym mam > decydowac we własnym lokalu, zwłaszcza że sama nazwa jest > ostrzeżeniem.Wszystkie formalności mam już załatwione, co będzie dalej > zobaczymy.Tylko czekam aż jakiś następny żałosny studencina poda mnie do > sądu,ale mam to w dupie, jak co będę sie odwoływał (bo gdzie miałbym > zrobić "niepalarnię" w jednym pomieszczeniu? Na scenie dla muzyków?) A > propos...moja żona nie pali a razem zaczęliśmy tę inwestycję i z jej pomysłu > wzięła się nazwa. Pozdrawiam Nikotynową Brać. No i niestety przegrasz :((( Bowiem nasza kochana wciaz socjalistyczna Ojczyzna w osobach Niezwykle Madrych Poslow lepiej od Ciebie wie co dla Ciebie dobre i jak masz prowadzic interes i nakazuje Ci wydzielic miejsce dla niepalacych. A jakby Ci sie zdawalo ze to Ty wiesz lepiej to juz ona cie przy pomocy prawa i sadu z tego bledu wyprowadzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIZU Re: OTWIERAM KNAJPĘ "PUB DLA PALACZY" IP: *.lagisza.pke.pl 27.10.04, 22:25 ...NIE MAMY ZNAJOMOŚCI, TO SIE NIE MĄDRZYMY (TO TAKA MIŁA SCHEDA PO SOCJALIŹMIE)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaku Re: OTWIERAM KNAJPĘ "PUB DLA PALACZY" IP: *.direcpceu.com 28.10.04, 09:04 no to za taka wywieszke bedzie mozna Cie pozwac "ale bedzie strasznie klimatycznie"-oczywiscie bez dymu nie ma klymy taaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grom Do ZIZU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 05:27 ZIZU - tak trzymaj - będę tam chodził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 18:03 kto sam sobie szkodzi nie jest pokrzywdzonym. Skoro nie odpowiadał ci lokal, powinieneś go zmienić i nie zawracać taką bzdurą głowy sądowi, pieniaczu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OPAT Kupa!!! Kupa!!! Niech się Kupa wypowie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 18:13 Przecież musi mieć dziecina jakieś zdanie. Chyba, że właśnie wciąga kreskę stuff'u i nie bardzo kąsa o co biega. Słuchajcie, może on po prostu jara, ale nie fajki tylko faję??? Może to jest sedno sprawy? Chodzi o to, że capi, ale nie gandzią? A on chciałby niuchać do woli. No popatrzcie na niego! Myślę, że to właśnie jest prawda! Chłop na schwał!!! No to teraz powiem: tak trzymaj Kupa!!! Walcz o swobodę wciągania!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grv Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do IP: *.class147.petrotel.pl 27.10.04, 18:38 ja tez popieram , ale nie jakuba tylko aborcje jak slysze o takich kwestiach jak ma za duzo czasu i pieniedzy niech sie wezmie za pomoc bezdomnym albo wesprze budowe mostu chlip chlip - no i bylem w tym [pubie a oni tam PALILI uaaa powodzenia w robieniu z siebie kretyna my sa juz amerykany - nawet procesy sie zaklada juz o pierdoly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pebe Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 18:50 palacze do gazu!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: org10 Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do IP: *.dip.t-dialin.net 27.10.04, 18:55 zdecydowanie popieram Jakuba! To skandal, ze w wiekszosci lokali w powietrzu unosi sie gesty dym. Jak tu jesc obiad czy kolacje? Sektory dla niepalacych to fikcja. I tak cuchnie wszedzie. Wszystkie ubrania trzeba prac po wizycie w takim lokalu, nie mowiac juz o skutkach zdrowotnych wdychania dymu tytoniowego. Palic moze kazdy. Prosze bardzo. Jego sprawa. Ale dlaczego ja i wszyscy inni niepalacy mamy przez to cierpiec? Jest rzecza oczywista, ze kiedy jest sie w grupie nie mozna zachowywac sie tak, jak wowczas gdy jest sie samemu. Moze zaproponuje dla przeciwwagi, zeby niepalacy przynosili ze soba okrutnie smierdzacy ser do lokali itp. Palacze smrodza i my to musimy wdychac, niech oni poczuja np. ser! Tyle, ze ser nie szkodzi zdrowiu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betsaida Pochwala glupoty.. IP: *.icpnet.pl 27.10.04, 19:05 Od razu przypomina mi sie oslawiona sprawa pewnej pani, ktora dostala duuze odszkosowanie od WcDonalds, bo poparzyla sie kawa, a nikt jej nie uprzedzil ze moze byc goraca... Pozywanie do sadu o pierdoly jest norma amerykanska, ktora-mialam nadzieje-nie dotrze do nas. Niestety dotarla i to z piekna PRLowska mutacja:jescze wiecej nakazow, zakazow i norm a rzeczywiscie bedzie pieknie-zwolni nas to od meczacego myslenia.. Drodzy aktywisci, neoficie i inni niewyzyci na arenie spolecznej-po co to. Zgadzam sie z argumentem prawa popytu i podazy, wolnosci wyboru miejsca w ktorym sie bywa(popieram zakaz palenia w pracy). To co robi ten chlopaczek to zwykle efekciarstwo. Tylko prosba do palaczy(a co, jednoczmy sie, skoro i tak jest "my i oni" :)):pokazmy ze naprawde jestesmy kulturalnymi ludzmi.To moj wybor ze sie truje dobrze mi z tym kupe lat ale nie jestem prostakiem i nie dmucham ludziom w twarz na ulicy, nie rzucam kiepow pod siebie itp. I nie chce miec poczucia przynaleznosci do grupy uposledzonej spolecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szpaku Re: Pochwala glupoty.. IP: *.direcpceu.com 28.10.04, 09:06 a co ma piernik do wiatraka?? tamta kobieta sama byla sobie winna, ale sad uznal tak jak uznal,... a tu mowimy o respektowaniu prawa a nie o tworzeniu precedensow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niepalący Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do IP: *.c151.petrotel.pl 27.10.04, 20:32 Jestem osoba, która jako pierwsza podpisała się w ten sposób: NIEPALĄCY. Wyraziłem tylko swoją opinię dotyczącą osób, które nie respektują prawa przebywania niealącym w zdrowym, NIEŚMIERDZĄCYM ŚRODOWISKU. Drażni mnie jedynie to u palących, że nie respektują tego FUNDAMENTALNEGO prawa wszystkich nie lubiących dymu papierosowego. Z debilami nie dyskutuję. Tak się składa - ktoś już wcześniej o tym napisał, że kraje, które wprowadziły zakaz palenia w pubach są bardziej cywilizowane od naszego :) Ktoś też napisał, że wprowadzanie tego zakazu to uleganie modzie :) Sorry, ale śmierdzące ciuchy, śmierdzący oddech nie jest w moim guście. Ludzie palący: czy Wy nie czujecie jak od Was śmierdzi?? To jest po prostu SMRÓD, który niesamowicie mi przeszkadza. Aaaaaaaa - i nie jestem gejem i nie muszę odwiedzać błekitnej ostrygi :) Zresztą... geje też ludzie. Jest coś takiego jak tolerancja. Ale nie ma tolerancji dla nietolerancji a nietolerancją ZDECYDOWANIE i bezwzględnie jest zmuszanie kogoś do wdychania dymu bez jego zgody. Zdarza się, że w moim towarzystwie znajomi palą, ale wiedzą, że przeszkadza mi dym i robią to w taki sposób, żeby wilk był syty i owca cała. Czyli jednak można... Pozdrawiam, ale nie debili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grom do Niepalącego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 05:34 > Z debilami nie dyskutuję. Biedaku, to sam z sobą nie pogadasz! Same bzdety wypisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelsonek Pytanie do groma (wlasciwie to prosba) IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.04, 14:07 moze jakies argumenty na to ze niepalacy bzdety wypisuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PI.. KONFIDENCKA Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 21:13 ty PI.. KONFIDENCKA skarżysz się publicznie?Nie znam tych klubów ale jak czytam wypowiedzi to aż mam ochotę tam zajrzeć...przecież sam sypiesz że tam się pali "NIE TYLKO PAPIEROSY"o jej!:x straszne człowieku nie chodź do takich miejsc bo cię tam zjedzą albo zęby stracisz...wiadomo że łatwo ludzie wyczują konfidenta...pieprzone studenciki bleeee ROOTS BLOODY ROOTS !!! Odpowiedz Link Zgłoś
lodzanin trochę tolerancji 27.10.04, 21:15 sam jestem palaczem, lecz jeśli ktoś w moim towarzystwie nie pali a jesteśmy w pomieszczeniu, staram się z tego pomieszczenia wyjść. A poza tym, niepalący- wymagacie od palaczy, więc WY MOŻE TEŻ NAS USZANUJECIE I ZROZUMIECIE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niepalący Re: trochę tolerancji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:08 Ok - rozumiem i szanuję Wasz wybór. Wasza to sprawa co robicie, kiedy robicie i z kim..., ale czy nasze prawo do niewdychania substancji trujących nie powinno brać w tym przypadku gorę nad waszym prawem do delektowania się tytoniem? :) Uwierzcie mi: moi znajomi palą i nie usłyszałem jeszcze nigdy od żadnego z nich, że marudzę czy coś w tym rodzaju. Mam jednak więcej znajomych niepalących i z tego się cieszę. Cieszę się, że w większości dbają oni o swoje zdrowie. Nie znoszę widoku kobiet z papierosem tym bardziej KOBIETY W CIĄZY!!! P.S. Też kiedyś paliłem, ale wyrosłem z tego :) W szkole popalałem, na studiach... Teraz nienawidze i już :) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnoej pokomuny smierdzacy malolacie IP: *.client.comcast.net 27.10.04, 21:42 idz sobie do parku smierdzacy malolacie, gnoju i scierwo . no wpie..l bym glupkowi, a moze chcesz w sraczu osobne miejsce gdzie nie smierdzi? gnoju, wpie.. wpie..baranowi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niepalący Brawo elokwencie brawooooo :))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcvbnm,.,.,.,., Pamiętaj o tym, skąd wieje wiatr... IP: *.aster.pl 27.10.04, 22:16 Jak dobrze zawieje, a Ty się dobrze nadstawisz, to może i zatrudnią Ciebie do KOMISJI DO SPRAW WYKROCZEŃ TYTONIOWYCH NA TERENIE UNII EUROPEJSKIEJ NASZEJ KOCHANEJ... Towarzysze ! Konformizm społeczny i postawa lojalistyczna wobec tych od których wieje to podstawa ! Świat zbudowano na dupie i pieniądzach. Postaw się, a nadstaw się ! Odpowiedz Link Zgłoś
pkownacki Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do 27.10.04, 22:44 Wlasnie moze pora skonczyc z terrorem palaczy??dmucha Ci prosto w twarz cala tablica mendeleyewa i czasem moze powie sorry. OK to troche nie na temat;) ale czy w takiej P. Hut to maja jakies specjalne chodniki czy nie pozwalaja na przechodzenie dymu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inferno Problem tkwi... IP: *.crowley.pl 27.10.04, 23:13 ...nie tyle w separacji pomieszczen dla palacych i niepalacych, co w narazaniu (mniej lub bardziej swiadomym) na utrate zdrowia lub zycia bliznich. Z mojego punktu widzenia palacze oddajacy sie nalogowi w miejscach innych, niz do tego przystosowane, powinni podlegac karze przewidzianej w kodeksie za usilowanie zabojstwa...Bzdura? Wyobrazmy sobie zatem taka sytuacje... Ide ulica z dmuchawa/rozpylaczem czy tez dowolnie innym urzadzeniem, ktore pozwoli mi dmuchac kazdemu napotkanemu nieszczesnikowi prosto w twarz mieszanka, w sklad ktorej wchodzi m.in.: - nikotyna - czyli alkaloid przyswajany jedynie w 10% przez organizm czlowieka, szybko metabolizowany i usuwany przez nerki, ktory wywoluje biologiczne uzaleznienie u osob majacych z nim kontakt. Ciekawostka: Podana dozylnie dawka nikotyny zawarta w jednym papierosie może zabic doroslego czlowieka. - substancje smolowate - te podrazniają tkanke pluc i moga prowadzic do przewleklych stanow zapalnych oraz nowotworow. Dym tytoniowy inicjuje oraz pobudza rozwoj nowotworow. Zawiera ok. 60 substancji rakotworczych lub wspolrakotworczych, ktore znajduja sie zarowno w glownym strumieniu dymu jak i bocznym - nierzadko w wiekszym stezeniu, na ktory narazone sa osoby niepalace. Do najwazniejszych naleza: węglowodory aromatyczne (np. benzopiren),nitrozaminy (np. N-nitrozonornikotyna), estry kwasow tluszczowych, metale ciezkie, pierwiastki promieniotworcze (np. kadm, polon), chlorek winylu - substancje drazniace - substancje, ktore dzialaja glownie w drogach oddechowych i w ktorych sklad wchodza: zwiazki zwezajace oskrzela i powodujace kaszel, zwiazki uposledzajace ruch rzesek w drogach oddechowych (zaburzają one funkcje samooczyszczajaca oskrzeli, i pluc doprowadzajac do czestych infekcji), zwiazki pobudzajace wydzielanie sluzu (duze ilosci sluzu moga byc przyczyna czesciowego lub calkowitego zamkniecia oskrzeli). - Tlenek wegla - stanowi od 1- 5% wdychanego gazu i jest wynikiem niecalkowitego spalania dymu tytoniowego. Gaz ten około 200 razy latwiej wiaze sie z hemoglobiną tworzac karboksyhemoglobine, ktora nie przenosi tlenu obnizajac w ten sposob stezenie hemoglobiny nawet o 15%. Tlenek wegla powoduje zmniejszenie tolerancji wysilku, wzrost agregacji plytek krwi, co moze byc zwiazane z rozwojem miazdzycy... ...krotko mowiac: dym tytoniowy, w ktorym znajduje sie ponad 4000 roznych substancji, wiele o dzialaniu toksycznym, mutagennym (uszkadzajacym DNA), taratogennym (uszkadzajacym plod), kancerogennym (powodujacym rozwoj nowotworow). Jak myslicie? Ile czasu uplyneloby od momentu, w ktorym zaczalbym swoj upiorny marsz do chwili, w ktorej (zapewne w malo finezyjny sposob) zgarneliby mnie panowie w niebiesko-szarych wdziankach i zostalbym oskarzony o terroryzm (ten termin jest ostatnio "trendi")? A teraz powiedzcie, jaka jest roznica pomiedzy tym konstruktem hipotecznym powyzej a palaczami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niepalący Re: Problem tkwi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.04, 16:36 Dzięki Inferno za dowody - notabene niepodważalne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 23:15 co tam Lisia Jama wystarczy posiedziec troche na Politechnice zapach papierosow unosi sie na calym parterze, jedeno z wejsc jest czesto zamkniete a w przedsionku wieczna palarnia nawet przejscie tamtędy doprowadza do mdłosci i co z tego ze jest wydzielona palarnia jak malo kto z niej korzysta a zupelnie nikt z pracownikow odpowiedzialnych za porzadek nie interesuje sie tym problemem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trin Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 00:23 Nie widze osobiscie sensu w tworzeniu tak martwych przepisow. Bo jak inaczej mozna nazwac ten przepis, jezeli wszyscy zgodnie twierdza ze jest nieprzestrzegany? Moze nieco go zmodyfikowac, np. nakazujac oddzielne pomieszczenia (aby faktycznie ci ktorzy nie maja na to ochoty nie siedzieli w dymie), ale wylacznie w lokalach gdzie jest to wykonalne / mozliwe lokalowo (czyli tam gdzie powierzchnia przekracza x metrow i jest kilka pomieszczen). I chyba egzekwowaniem takich przepisow powinny sie zajmowac odpowiednie sluzby a nie przypadkowi narwani klienci. Choc pewnie i wtedy znajda sie tacy co beda oburzeni faktem ze musza stac w kolejce do toalety w dymie... Z tym ze nikt nie ma obowiazku do knajp chodzic. Rzadza sie one prawem popytu i podazy i najwyrazniej nie ma popytu na knajpy tylko dla niepalacych. Jak mi sie nie podoba nastroj / kolorystyka / muzyka w danej knajpie to do niej nie ide i juz. Jak knajpa jest tylko dla niepalacych to tez do niej nie ide. W pelni rozumiem zakazy palenia w miejscach publicznych, na przystankach etc. Sama zawsze staram sie palic na przystanku z dala od innych - nigdy we wiacie, zawsze spory kawalek od samego przystanku i to na "zawietrznej" (choc tak szczerze mowiac... czy nie bardziej szkodza te spaliny?). W pelni rozumiem ze komus moze przeszkadzac moj papieros, a w mojej okolicy znalazl sie nie z wlasnego wyboru. Jak przyszedl do knajpy gdzie sie pali - to byl jego wybor. Natomiast smieszy mnie nieco dziwaczne poczucie wyzszosci niepalacych, ktore tak slicznie sie pokazalo w tej "dyskusji"... :) Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Podobno wygrał 28.10.04, 11:05 Przeczytałem dziś w Wyborczej, w części ogólnopolskiej, że sąd nałożył na właścicielkę Lisiej Jamy grzywnę w wysokości 500 złotych. Ciekawe czy będą następne pozwy? Może warto pójść za ciosem. Okoliczności są sprzyjające. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo-manolo Re: Podobno wygrał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 12:40 roman_j napisał: > Przeczytałem dziś w Wyborczej, w części ogólnopolskiej, że sąd nałożył na > właścicielkę Lisiej Jamy grzywnę w wysokości 500 złotych. Ciekawe czy będą > następne pozwy? Może warto pójść za ciosem. Okoliczności są sprzyjające. :-)) Nie pozwy tylko zawiadomienia o popełnieniu wykroczenia, najogólniej można powiedzieć że pozwy składa się w postępowaniu cywilnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JM Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.04, 20:09 Jakubie studencie pedagogiki sprawco tej ”całej błahej i śmiesznej afery”, dlaczego zajmujesz się takimi bzdurami, gdy wokół ciebie tyle dzieci głodnych, chorych, opuszczonych i potrzebujących pomocy. Nic nie robisz, a chodzisz po pubach w poszukiwaniu taniej sensacji. Idź do szpitala lub przychodni zdrowia i zobacz jak tam przestrzegane są ustawy zdrowotne, gdy ludzie cierpią w oczekiwaniu na badania, które powinny być wykonane natychmiast, a trzeba na nie czekać kilka miesięcy, ale ciebie to nie obchodzi, wybrałeś sobie temat, na który i tak nie masz wpływu. Nikt cię siłą do pubów nie zaciągnął. Jesteś młody, więc dla wszystkich swoich zwolenników załóż pub dla niepalących, życzę ci powodzenia. I jeszcze jedna rada nie bądź kablem i marionetką, bo w przyszłości możesz znaleźć się w podobnej sytuacji, którą w tej chwili stworzyłeś. Wybrałeś do tego najlepszy lokal w mieście, i niezależnie od twojej prowokacji, która jest śmieszna i irracjonalna i tak będzie odwiedzany przez swoich wiernych klientów, jako osoba nie paląca będę w tym lokalu bo jest tam miejsce dla wszystkich ale mam nadzieje, że ciebie tam nigdy nie zobaczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 14:59 Sprawa jest prosta!!! Nie ma co wypraszać palaczy tylko niech właściciel lokalu zainwestuje (zresztą jest przepis mówiący o takiej konieczności) i zainstaluje wentylację mechaniczną. Ciągła dostawa świżego powietrza poprzez centralę wentylacyjną nikomu by nie zaszkodziła, wręcz przeciwnie.Klienci, nawet ci palący, byliby napewno zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonardo Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 21:25 Brawo dla studenta. Znalazł się jeden mądry i odważny człowiek. Tu powinni pozamykać te smierdzące knajpki. W Płocku młodzież nie ma porządnego lokalu, w którym mogłaby napić się piwa A Lisią Jamę powinni nakazać zamknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grom Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 12:22 > Brawo dla studenta. Znalazł się jeden mądry i odważny człowiek. > Tu powinni pozamykać te smierdzące knajpki. > W Płocku młodzież nie ma porządnego lokalu, w którym mogłaby napić się piwa > A Lisią Jamę powinni nakazać zamknąć. Nakazać, zakazać, zamknąć, zabronić, ukarać, zniszczyć, zadeptać... - ale tuman z Ciebie, młodzież niech siedzi w domku i słupki ćwiczy - na piwo chodzą dorośli, oni wiedzą która knajpa im odpowiada. Do ZIZU - daj wywieszkę "NIEPALĄCYM DZIĘKUJEMY", "NIELUBIĄCYM JAZZU, KOCHAJĄCYM DISCO-POLO DZIĘKUJEMY" - i puszka z napisem "ZRZUTKA NA GRZYWNY". Czy te barany nie mogą pojąć, że można pójść gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonardo Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 22:33 Pewnie gówna należy pozamykać A może znajdzie sie jeden normalny biznesmen w tym mieście co potrafi zainwestować w taki lokal dostępny dla biednej młodzieży, żeby można było spokojnie i normalnie wypić piwko i zapalić papierosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelsonek Re: Zadyma o palenie w pubie - sprawa trafiła do IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.04, 12:28 mozna pojsc gdzie indziej - to fakt. przepis jednak jest przepisem (niezaleznie od tego czy sie z nim zgadzamy czy nie). Ma byc miejsce wyznaczone dla niepalacych? Ma. Wiec nie widze problemu. W tamtym pubie nie bylo. CHCESZ SIE TRUC - TWOJA SPRAWA - NIE TRUJ INNYCH!! Odpowiedz Link Zgłoś