Dodaj do ulubionych

System ostrzegania przed kieszonkowcami

25.04.02, 07:25
Przeczytałem właśnie w Gazecie, że niedługo ruszy system ostrzegania przed
kieszonkowcami. Niestety planowane rozwiązania dadzą się zastosować tylko w
nowych autobusach, a co ze starymi? Czy pomysłodawcy milcząco zakładają, że w
nich pasażerowie nadal mogą być okradani? Moim zdaniem problem wymaga
kompleksowego rozwiązania.
Obserwuj wątek
    • Gość: rzecznik Re: System ostrzegania przed kieszonkowcami IP: *.plocman.pl 25.04.02, 08:57
      Widze Panie Romku, ze nie daje mi Pan spoczac na laurach :-)))). taki system
      fatycznie ruszy, moze juz nawet dzis. na razie w nowych autobusach. mielismy do
      wyboru, albo jeszcze czekac, albo najpierw uruchomic go w nowych autobusach, a
      w pozostalych w terminie pozniejszym - po odpowiednim przystosowaniu starszych
      autobusow. wybralismy - wspolnie z Panem Prezesem KM rozwiazanie drugie.jesli w
      jakim stopniu przyczyni sie to dzialanie do zmniejszenia efektywnosci
      kieszonkowcow, bedziemy usatysfakcjonowani. Moge Paana poinformowac wiec, ze
      takie rozwiazania sa planowane docelowo w kazdym autobusie KM. pozdrawiam

podinsp. mgr inz. Jaroslaw Brach
      rzecznik Komendanta Miejskiego Policji w Plocku
      e-mail: rzecznik_kmp@plocman.pl
      www.crime-stoppers.plocman.pl
      tel. 2661292, 2629853, kom. 0-605691944
      • roman_j Re: System ostrzegania przed kieszonkowcami 25.04.02, 09:03
        Wygląda na to, że "dzięki" kieszonkowcom KM Płock zostanie zmuszona do
        modernizacji swoich autobusów. Wygląda na to, że przestępczość jest siłą
        sprawczą postępu technicznego. :-)))))))
        • Gość: rzecznik Re: System ostrzegania przed kieszonkowcami IP: *.plocman.pl 25.04.02, 09:17
          >Wygląda na to, że przestępczość jest siłą
          > sprawczą postępu technicznego. :-)))))))

Panie Romku. to w pewnym sensie prawda. Kiedy nastepuje najwiekszy skok mysli
          technicznej? w czasie wojen. smutne ale prawdziwe.pozdrawiam, zycze udanego dnia

J.Brach

• Gość: bzq Re: System ostrzegania przed kieszonkowcami IP: *.math.uni.lodz.pl / *.math.uni.lodz.pl 28.04.02, 18:36
      czy moglbys mi nieco przyblizyc idee tego systemu? przegapilem chyba ten
      artykul w GW :/
      • roman_j Re: System ostrzegania przed kieszonkowcami 04.05.02, 17:31
        Gość portalu: bzq napisał(a):

> czy moglbys mi nieco przyblizyc idee tego systemu? przegapilem chyba ten
        > artykul w GW :/

Sam nie znam dokładnie bliższych szczegółów. Wiem tylko, że w autobusach będą
        odtwarzane słowne ostrzeżenia przed kieszonkowcami i być może wyświetlane będą
        odpowiednie komunikaty na tablicach wewnątrz. Swoje pytanie powinieneś raczej
        skierować do rzecznika. Sądzę, że on zna więcej szczegółów. :-)
    • roman_j Czy to już działa? 04.05.02, 17:33
      Mam pytanie do Pana rzecznika. Jechałem ostatnio nowoczesnym autobusem linii 22
      i liczyłem, że przekonam się, jak działa w praktyce opisywany w Gazecie i na
      forum system ostrzegania. Niestety moje nadzieje okazały się płonne. Przez 15
      minut jazdy nie usłyszałem żadnego ostrzeżenia. Na tablicy też nic się nie
      wyświetlało. Czy ten system już działa, czy może jego start został nieco
      opóźniony?
      • Gość: rzecznik Re: Czy to już działa? IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 18:02
        > Czy ten system już działa, czy może jego start został nieco opóźniony?

wlasnie, zawiodla znowu technika. z informacji uzyskanych z KM wynika, ze sa
        jakies problemy techniczne z wyswietlaniem napisow. trwaja prace nad usunieciem
        tych problemow, nie jestem panu w stanie dokladnie odpowiedziec co zawiodlo.
        zapeniono nas jednak, ze ich usuniecie nastapi w niedlugim czasie.

pozdrawiam i zycze duzo wytrwalosci.

J.Brach

• roman_j Re: Czy to już działa? 07.05.02, 07:40
          I tu mnie Pan zaskoczył. Pozostaje mi tylko życzyć pracownikom KM Płock
          szybkiego uporania się z problemami technicznymi. Ponieważ poza okresem zimowym
          rzadko korzystam z komunikacji miejskiej, dlatego proszę o informację, kiedy
          system zacznie działać. Przejadę się wtedy na próbę jakimś "czerwoniakiem",
          żeby przetestować działanie systemu. :-))
          Mam też jeszcze jedno pytanie. Czy policja ma pomysł na ocenę wymiernych
          skutków działania systemu ostrzegania przed kieszonkowcami? Skutki niewymierne
          bowiem (np. wzrost świadomości pasażerów) raczej nie dadzą się uchwycić, a
          myślę, ze warto ocenić skuteczność przyjętego rozwiązania. Jak już Pan
          wcześniej zauważył, nie dam Panu spocząć na laurach, stąd moje pytanie. :-))))))
          • Gość: rzecznik Re: Czy to już działa? IP: *.plocman.pl 07.05.02, 08:11
            > Czy policja ma pomysł na ocenę wymiernych skutków działania systemu ostrzegania
            przed kieszonkowcami?

sadze, ze gdybysmy podjeli sie oceny skutkow wymiernych takiego dzailania, to po
            trosze wkroczylibysmy na pole sciene fiction. kradziezy kieszonkowych -
            STATYSTYCZNIE - mamy niewiele. od poczatku roku 17 przypadkow. zdajemy sobie
            sprawe, ze jest rowniez tzw. "ciemna liczba" kradziezy, ktore nie sa do nas
            zglaszane. z roznych powodow; m.in pokrzydzony sam nie jest pewien, czy np.
            portfel zostal mu skradziony, czy wypadl/dosc czesto odnotowujemy takie sytuacje,
            ze zglaszajacy zagubienie dokumentow nie wie, czy mu skradziono, czy zgubil/.
            innym powodem moze byc mala wartosc przedmiotu kradziezy. Biorac wiec pod uwage
            niewielkie liczby zgloszonych kradziezy - trudno byloby podejmowac sie ocen np.
            gdyby za 4 miesiace zgloszonych kradziezy bylo 15 - czy byloby to wynikiem
            dzialania systemu czy tez nie. Odpowiem moze inaczej. jesli dzieki temu systemowi
            co najmniej jedna osoba uniknie kradziezy, bedziemy usatysfakcjonowani.

pozdrawiam
            Jaroslaw Brach
            • roman_j Re: Czy to już działa? 07.05.02, 10:28
              OK. Przekonał mnie Pan, chociaż lubię SF. :-)))
              Z drugiej strony myślę, że wszelkie zmiany w trendzie ilości zgłaszanych
              kradzieży kieszonkowych świadczyć będą o działaniu systemu. Myślę, że nawet ich
              wzrost może świadczyć o wzroście zainteresowania obywateli skutecznym ściganiem
              tego typu przestępstw. A to też się liczy.
              Pozdrawiam.
              • Gość: bzq Re: Czy to już działa? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.02, 17:12
                Szanowni Panowie, ostatnio oglądałem w tv program o kieszonkowcach w londyńskim
                metrze. Wielce zachwalali oni sobie plakaty i materiały informujące o
                złodziejach, ponieważ większość podróżnych widząc taki plakat łapie się
                odruchowo za portfel i sprawdza czy jest on na swoim miejscu.
                Dla złodzieja to tylko podpowiedź, za którą część garderoby się zabrać.
                Czy Policja myślała o tym aspekcie działania systemu?
                • Gość: rzecznik Re: Czy to już działa? IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 07.05.02, 21:02
                  > Wielce zachwalali oni sobie plakaty i materiały informujące o
                  > złodziejach, ponieważ większość podróżnych widząc taki plakat łapie się
                  > odruchowo za portfel i sprawdza czy jest on na swoim miejscu.
                  > Dla złodzieja to tylko podpowiedź, za którą część garderoby się zabrać.

Podejrzewam, ze to byly przechwalki tych zlodziei. Bo tak naprawde, nawet przy
                  zalozeniu, ze tak jest jak pan opisuje, gdzie chowamy portfele? w wewnetrznej
                  kieszeni marynarki albo w tylnej kieszeni spodni. to sa miejsca, ktore "sprawdza
                  kieszonkowiec". z drugiej strony - przy uwzglednieniu Pana sugestiii - nie
                  moglibysmy prowadzic ZADNYCH dzailan profilaktycznych, bowiem profilaktyka jest
                  de facto informowaniem w jaki sposob mozna popelnic przestepstwo. gdy informujemy
                  o oszustach, ktorzy podajac sie za np. pracownikow opieki, ZUS-u itp przychodza
                  do starszych osob pod pozore przekazania zapomogi - i okradaja staruszkow - to z
                  jednej strony jest przestroga dla tych osob, a z drugiej sposob dzialania -
                  prawda? informujac o oszustach na tzw jednopensowke - jednoczesnie przestrzegamy -
                  ale jak ktos chce moze taki sposob wykorzystac do dzialania.tak wiec KAZDA
                  informacja o sposobie dzialania przestepcy - moze byc w pewien sposob
                  instruktarzem dla innych. tych przykladow mozna mnozyc. Jednakze upublicznianie
                  takich informacji powoduje wzrost swiadomosci mieszkancow danego regionu, ze w
                  TAKI SPOSOB moga dzialac przestepcy, a wiec osoby, do ktorych taka informacja
                  dotrze wczesniej, nie dadza sie np oszukac, okrasc itp. jednym z podstawowcy
                  zadan policji jest zapobieganie, a dopiero pozniej wykrywanie sprawcow
                  przestepstw, stad tez nasze dzialania staramy sie kierunkowac w duzej mierze na
                  profilaktyke, i w tym opisanym wczesniej przypadku powtorze, jesli takie
                  dzialanie spowoduje, mniejsza efektywnosc kieszonkowcow, to bardzo dobrze, nie
                  sadze, by te dzialania profilaktyczne spowodowaly wzrost kradziezy
                  kieszonkowych.kryminolodzy dokonujacy roznych badan wielokrotnie stwierdzali
                  wplyw ofiary na dokonywanie przestepstw, rowniez ich badania wykazywaly spadek
                  przestepczosci przy intensywnych dzialaniach profilaktycznych.

pozdrawiam

Jaroslaw Brach
    • roman_j Re: System ostrzegania przed kieszonkowcami 07.06.02, 13:36
      System podobno już działa. Czy ktoś miał juz okazję wysłuchać pogadanki? :-))
      • Gość: Strucho Re: System ostrzegania przed kieszonkowcami IP: 80.48.107.* 07.06.02, 15:33
        Wysłuchać - nie, ale przeczytać - tak. Jechałem dziś rano 19-tką i wyświetlały
        się napisy na wyświetlaczu. Ludzie nawet czytali.
        Pisze o sztucznym tłoku, żeby uważać na torby i portfele, że policja ostrzega,
        bądź ostrożny itp.
        • Gość: PiotrekT Re: System ostrzegania przed kieszonkowcami IP: 212.160.240.* 07.06.02, 16:01
          Kieszonkowcy tam grasują tj. w 19. Widziałem kiedyś, jak do autobusu na ul.
          Tysiąclecia wsiadło dwóch podejrzanych typków. Było ciasno, a oni przejechali
          jeden przystanek i wysiedli, a po chwili jakaś kobieta zaczęła krzyczeć, że nie
          ma portfela. Trzeba uważać (zwłaszcza kobiety). Tak więc system ostrzegania o
          kieszonkowcach jest pożyteczny. :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka