Dodaj do ulubionych

Płockie Fotografie

16.12.04, 18:44
Uważam , że Płock jest słabo udokumentowany zdjęciami w internecie , nie mówię tu bynajmniej o Katedrze czy starym moście (chyba najwięcej zdjęć jakie udało mi się znaleźć w sieci dotyczą właśnie ich). Proponuję umieszczać tu linki do zdjęć naszego miasta które sami zrobimy lub uda nam się wyszperać w internecie. Co Wy na to ?? Z czasem można wybrać najciekasze , zebrać do kupy (posiadam bardzo fajny program do tworzenia internetowych galerii) i umieścić na jakimś serwerze (a jak nikt nie będzie miał możliwości to ja postaram się coś wykombinować). Na początek jedna FOTKA robiona "na szybko" i całkowicie spontanicznie , scenografia być może nie najpiękniejsza ale w końcu Płock to też sporo bloków i takie jest jego prawdziwe oblicze :-) Mały quiz - zgadnijcie z bloku przy jakiej ulicy zostało zrobione ...
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: Płockie Fotografie 16.12.04, 22:22
      Ulica Gierzyńskiego/Lachmana, widok w kierunku ul. Piłsudskiego, blok na tyłach
      pawilonów handlowych i Tele-topu (widocznego częściowo na zdjęciu)
      - kurcze, jak ja lubie takie quizy! :) Często się na tym łapię, że przeglądam
      sobie zdjęcia z GW i analizuję, z którego miejsca zostały one zrobione lub co
      dokładnie przedstawiają.

Co do fotografii Płocka to marzę o tym, żeby znalazł się jakiś pasjonat typu
      Plockibus, czy my o inwestycjach i zrobił stronę o Płocku w latach 1945-1989,
      czyli lata powojenne, komuna, szybki wzrost ilości mieszkańcow itp. Chciałbym
      zobaczyć jak budowały się osiedla, które obecnie wydają nam się "przyrośnięte"
      do Płocka, kiedy wiele budynków i ulic wyglądało zupełnie inaczej niż dziś,
      wszystko to co znamy bardziej z opowiadań rodziców i dziadków. Nasze miasto w
      czasach współczesnych poznaliśmy już dość dobrze, historycznych zdjęć też jest
      dostępnych całkiem sporo, a ten właśnie okres pozostaje nieco białą plamą w
      naszych umysłach. Zdaję sobie sprawę, że takich zdjęć nie będzie zbyt dużo,
      wtedy nie było jeszcze cyfrówek lub fotolabów dostępnych dla każdego, niemniej
      temat już od dłuższego czasu chodzi mi po głowie i chciałbym żeby ktoś go
      podjął, a następnie zrealizował.

Dla tych których ciekawią naprawdę stare fotki polecam galeria.e-plock.pl
      • roman_j Re: Płockie Fotografie 16.12.04, 22:35
        Jeśli mogę coś doradzić, to proponuję fotografować miejsca, o których wiadomo,
        że wkrótce zmienią swój wygląd, czyli miejsca przyszłych (mniej lub bardziej
        odległych) inwestycji. Ja dawno temu miałęm taki plan, żeby obejść kilkanaście
        miejsc przyszłych inwestycji i udokumentować ich wygląd. Chciałem sfotografować
        Podolszyce sprzed Auchana, Jachowicza sprzed budowy wieżowca z pocztą,
        mleczarnię póki jeszcze stała. Niestety zabrakło po trosze czasu, po trosze
        mobilizacji. Szkoda. Kto dzis pamięta stary młyn przy Jachowicza (spalił się,
        jak byłem dzieciakiem), mleczarnię, kto pamięta jak wyglądało "miejsce na
        Przemysłową" zanim ją wybudowali, baraki wzdłuż Kobylińskiego, które stały przed
        obecnym Bankiem Handlowym i Leader Pricem i wiele, wiele innych miejsc? Niedługo
        zniknie remiza OSP przy Wyszogrodzkiej i cała ta okolica zmieni swój wygląd.
        Może warto tam zacząć?
        • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 16.12.04, 22:42
          Bardzo dobry pomysł!

PS. Młynu przy Jachowicza nie pamiętam , za młody jestem (gdzie on był?) natomiast pamiętam fabrykę domów w miejscu dzisiejszego Championa z napisem WOLNOŚĆ PRACA SOCJALIZM wyzierającym spod białej farby jeszcze kilka lat temu :-)
          • roman_j Re: Płockie Fotografie 16.12.04, 22:54
            konrad_wp napisał:

> PS. Młynu przy Jachowicza nie pamiętam, za młody jestem (gdzie on był?)

W okolicy wieżowca z pocztą na parterze. O ile dobrze pamietam, to po jego
            wyburzeniu postawiono ten czteropiętrowy blok, który stoi teraz prostopadle do
            tego wieżowca. Jak przez mgłę pamiętam pożar tego młyna. Po tym pożarze młyn
            jeszcze stał, ale już go nie uruchomili, a jakiś czas potem został wyburzony.
            Został za to budynek przy Jachowicza z wagą. To była chyba kaszarnia. Na jego
            miejscu stoi teraz ten wieżowiec z pocztą. Dawne dzieje... :-))
            • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 16.12.04, 22:56
              Ciekawe ,dwa młyny (bo chyba ten na Bielskiej/Kobylińskiego też działał) w odległości półtora kilometra :-)
              • roman_j Re: Płockie Fotografie 16.12.04, 22:59
                Trzy młyny! W tym dwa tuz przy sobie. Zapomniałeś o tym przy Bielskiej, po
                którym został juz tylko pusty plac...
                • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 16.12.04, 23:01
                  Właśnie miałem to napisać. Strasznie się tej budowli przy Bielskiej bałem, jako dziecko nazywałem ją "dom Frieddiego" (skojarzyło mi się z Freddym Kruegerem) i jak jeździłem do rodziny na Podolszyce "dziewiętnastką" to gdy autobus przejeżdżał obok tego budynku to odwracałem ze strachu głowę :-) Co za czasy ...
        • stuntman Re: Płockie Fotografie 16.12.04, 22:53
          Nawet mam u siebie fotki sprzed powstania Auchana i sprzed powstania OBI ze
          starej strony Podolszyc, ostatnio pokazywałem je kumplowi (dopiero parę lat a
          już się dziwił), niestety nie są one najlepszej jakości.
          Mleczarnię dobrze pamiętam, tak samo jak baraki przy Kobylińskiego i "miejsce
          na Przemysłową", które oglądane z okien samochodu od strony straży pożarnej
          zawsze mnie, jako małego srajtka, strasznie fascynowało swym magicznym urokiem
          niezbadanego i tajemniczego zakątka :) Odwiedziłem to miejsce dopiero kiedy
          wybudowano pierwszy fragment Przemysłowej i wtedy wszystko stało się jasne. A
          pamiętacie "fabrykę domów"?

Myślę, że wraz z popularyzacją internetu i fotografii cyfrowej zyskujemy
          doskonałe swiadectwo naszych czasów, które za kilkanaście lat będzie stanowić
          wielką kopalnię wiedzy dla nowego pokolenia.

Wymienione m.in. przez Ciebie miejsca są jednym z licznych powodów, dla których
          chciałbym zobaczyć zdjęcia z okresu powojennego i późniejsze. Ależ możnaby
          sobie poodkrywać zakątki naszego miasta całkiem na nowo!
          • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 16.12.04, 23:00
            Przypomniało mi się jedno zdjęcie z tego albumu o MZRiP. Wyobraźcie sobie - dopiero oddany do użytku , jeszcze pachnący farbą hotel Petropol , po ulicy śmiga Warszawa czy inna Syrenka a tu zaraz obok , w miejscu dzisiejszego postoju TAXI stoi stara,rozpadająca się chałupa niczym z jakiejś wsi. To zdjęcie doskonale obrazuje jak wielkie znaczenie miało dla Płocka zlokalizowanie tutaj dzisiejszego Orlenu. Muszę dorwać jakiś skaner !!! :-)
          • roman_j Re: Płockie Fotografie 16.12.04, 23:05
            Dorzuce jeszcze kilka miejsc: Stanisławówka - stary kościół, stara plebania,
            budynek gdzie mieściła się apteka leków zagranicznych, i budynek chyba pralni
            (?) przy której miesciła się mała salka katechetyczna. Drugie miejsce, to obecny
            ZUS. Jeszcze pamiętam, jak to był po prostu przechodni placyk z kilkoma
            alejkami. Albo obecny budynek Nowatora. Pamiętam to miejsce, jako wielki
            parking. Najczęsciej pusty. Czasem stawały na nim autokary. :-))
            • stuntman Re: Płockie Fotografie 16.12.04, 23:26
              To masz kurcze dobrą pamięć, bo ja nic z tych rzeczy nie pamiętam, a roczniki
              to mamy chyba dość podobne :) Ciekawe rzeczy mówisz...
      • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 16.12.04, 22:39
        Nie wiem jakim cudem ... ale tej strony nie znałem! Dzięki! Co do zdjęć z lat PRLu to mam w domu kilka albumów w których znalazłoby się trochę tego towaru - mam cały album o budowie MZRiP w którym są dziesiątki zdjęć a na końcu są też zdjęcia z "miasta". Problem polega na tym , że nie mam skanera
        • stuntman Re: Płockie Fotografie 16.12.04, 22:55
          > Nie wiem jakim cudem ... ale tej strony nie znałem!

Tym stwierdzeniem uświadomiłeś mi, że zapomniałem jej dodać w linkach na SPI.
          A przecież sam nad tą stroną pracowałem... :)
    • konrad_wp Quiz No. 2 :-) 26.12.04, 19:45
      Stuntmanie (i inni zainteresowani) - skoro lubisz takie zagadki to spróbuj zgadnąć z jakiej ulicy zostało zrobione TO zdjęcie ??
      • zjadowity Re: Quiz No. 2 :-) 26.12.04, 20:11
        Plac zabaw między Skłodowskiej a Bartniczą? W tle stara SP17?
      • stuntman Re: Quiz No. 2 :-) 26.12.04, 21:45
        Cieszę się, że podjąłeś zabawę ;) Niestety, zbyt często tamtędy przechodzę
        żebym nie mógł zgadnąć za pierwszym rzutem oka. Poprzednia zagadka była za to
        wyśmienita, troszkę jednak musiałem wytężyć szare komórki. Jeśli będziesz
        chciał pociągnąć ten quiz to i ty będziesz musiał się trochę nagłowić ze
        znalezieniem miejsca/ujęcia. Zbyt dobrze znam swoje miasto :))
        Pozdrawiam i do następnego, mam nadzieję...
        • konrad_wp Re: Quiz No. 2 :-) 26.12.04, 22:36
          No widzisz a ja myślałem że tamte rejony (Słodkie) są stosunkowo mało znane ... Mieszkasz gdzieś niedaleko ??
          • stuntman Re: Quiz No. 2 :-) 27.12.04, 17:21
            Po prostu wybrałeś miejsce z dość charakterystycznym obiektem. Ja mieszkam
            bardziej w centrum, tyle że raz, dwa razy w tygodniu przechodzę w tamtych
            rejonach.
      • intruder Re: Quiz No. 2 :-) 26.12.04, 22:31
        Ja też chętnie wezmę udzial w kolejnym quizie:)
        • konrad_wp Re: Quiz No. 2 :-) 26.12.04, 22:35
          Intruz wiem że ten quiz był dla Ciebie banalny :-) W końcu to tylko rzut beretem od SP7
          • intruder Re: Quiz No. 2 :-) 27.12.04, 20:02
            Hehe dokladnie, chociaż do tej "szacownej" instytucji już nie uczęszczam;) Może
            wiecej zdjęć ze "slodkich"?:)
            • konrad_wp Re: Quiz No. 2 :-) 27.12.04, 20:07
              A propos SP7 - mam nawet zdjęcie z pierwszej klasy na którym jesteśmy obaj hehe
              • intruder Re: Quiz No. 2 :-) 27.12.04, 20:15
                Rzuć na priva. Prawdopodobnie mam takie samo, ale w Plocku. Na pewno będzie się
                do czego uśmiechnąć:)
                • konrad_wp Re: Quiz No. 2 :-) 27.12.04, 20:21
                  Jak już mówiłem - nie mam póki co skanera , ale może to wkrótce się zmieni :-)
              • intruder Re: Quiz No. 2 :-) 27.12.04, 20:16
                Wracając do tematu quizu to wydaje mi się, że najgorzej radzilbym sobie z
                osiadlami najnowszymi, zarówno blokowymi jak i tymi z domkami jednorodzinnymi,
                bliźniakami itd
                • konrad_wp Re: Quiz No. 2 :-) 27.12.04, 20:21
                  Z nowymi osiedlami też mam problem. Jakiś czas temu umówiłem się z kolegą na ulicy Czerwonych Kosynierów. Dopiero dokładna analiza planu miasta i to tego najnowszego pomogła mi rozwiązać mój problem. Ale z tego tylko należy się cieszyć prawda ??
    • werdan Quiz nr 2 27.12.04, 21:23
      Pozwole sobie zadac mala zagadke.
      Ponizej znajdziecie fotke przedstawiajaca pewne miejsce w Plocku. Zdjecie
      zostalo wykonane 03.11.2002 roku i mam nadzieje, ze zbyt duzo sie nie
      zmienilo :D

Co jest? Skad zostalo to zdjecie wykonane?
      b0b1k.w.interia.pl/plock01.jpg
      • werdan Re: Quiz nr 3 27.12.04, 21:24
        Kurde, powinno byc quiz nr 3.
        Przepraszam.
        • plockibus1 Re: Quiz nr 3 27.12.04, 21:43
          to jest rynek przy ul. Ostatniej, ale dziś juz chyba nie ma tego komina jak
          dobrze pamiątam, po tym spalonym baraku. A dalej widać "plecy" banku przy ul.
          Kobylińskiego
      • stuntman Re: Quiz nr 2 27.12.04, 21:49
        Zacieram ręce i przepraszam, że samolubnie nie daję innym szans :)

Ulica Bielska, na środku wyburzona niedawno kamienica, za nią blaszane budy
        Manhattanu, w lewym górnym rogu boisko przy Seminarium Duchownym i aleja
        Spacerowa, w prawym górnym rogu tył gmachu CitiBanku Handlowego.

Ah, kiedyż się doczekamy nowoczesnego centrum na tym terenie??
        • konrad_wp Re: Quiz nr 2 27.12.04, 22:03
          Wystarczył mi jeden rzut oka żeby stwierdzić że ten pierdolnik to Manhattan. Dobrze że już nie ma tej kamienicy , mogli w pakiecie razem z nią zrównać z ziemią te blaszane budy
          • stuntman Re: Quiz nr 2 27.12.04, 22:24
            Dosadnie to ująłeś, ale taka jest nasza rzeczywistość. I ten jak to
            powiedziałeś "pierdolnik" nie zniknie dopóty, dopóki będziemy mieli radnych z
            ugrupowań typu Samoobrona czy NMP (lub tej mentalności), którzy uważają te
            baraki za największy skarb naszego grodu nad Wisłą.
            • konrad_wp Re: Quiz nr 2 27.12.04, 22:33
              Ująłem to dosadnie bo inaczej nazwać tego nie można. Brud,smród i ubóstwo w samym centrum miasta. Jeśli coś miałoby zniknąć z Płocka to w moim prywatnym rankingu Manhattan jest na samym szczycie tuż przed antypodkową. Mam tylko nadzieję że znajdą się w Ratuszu ludzie którym nie będzie obojętny wygląd naszego miasta.
      • werdan Re: Quiz nr 3 27.12.04, 23:32
        Poradziliscie sobie swietnie. Wszystkie odpowiedzi byly prawidlowe.

Oto fotka obejmujaca wiekszy obszar niz quizowa fota:
        b0b1k.w.interia.pl/plock01.odp.jpg
    • werdan Quiz nr 4 27.12.04, 23:33
      Kolejna zagadka, mam nadzieje, ze troche trudniejsza.

Prosze o opisy tych dwoch fotografii. Przepraszam za jakosc.

b0b1k.w.interia.pl/plock02a.jpg
      b0b1k.w.interia.pl/plock02b.jpg
      • konrad_wp Re: Quiz nr 4 27.12.04, 23:44
        Ta woda to chyba Brzeźnica bo nie przypominam sobie żeby za stadionem Wisły był jakiś inny zbiornik wodny ale czy ona jest aż tak szeroka ?? Przecież w podstawówce skakałem z jednego brzegu na drugi a tutaj wygląda prawie jak Wisła :-) Poza tym Brzeźnica płynie w wąwozie a tu teren jest płaski. Podsumowując - nie mam pojęcia!
      • stuntman Re: Quiz nr 4 27.12.04, 23:51
        No, no! Widzę, że poziom konkursu rośnie. Przyznam, że mam problem z dokładnym
        rozszyfrowaniem. O ile tło jest generalnie znane (Wielka Płyta), to nie mam
        pojęcia skąd wziąłeś tę wodę i z jakiego ujęcia to robiłeś. Nawet brałem pod
        uwagę, że to może jakiś fotomontaż?
        Na razie daję szansę innym, ale jeszcze pogłówkuję, może do jakichś wniosków
        dojdę...
      • zjadowity Re: Quiz nr 4 28.12.04, 00:13
        Chyba za Brzeźnicą są takie "bagienka", a na 200% to nie Brzeźnica. To już
        blisko do Długiej.
        • konrad_wp Re: Quiz nr 4 28.12.04, 00:24
          Na mapie jest zaznaczony jakiś teren przemysłowy na południe od ulicy Długiej na terenie którego jest jakiś sztuczny zbiornik wodny dość znacznych rozmiarów - może to to ?
        • stuntman Re: Quiz nr 4 28.12.04, 00:26
          Też pomyślałem, że to jakaś fotograficzna sztuczka z ustawieniami obiektywu i
          całość wydaje się dużo bliżej. Woda jest najpewniej z okolic
          zbiorników "podorlenowskich" przy Długiej. Wtedy i poziomy będą się zgadzały
          ("śmierdziołka" jest jednak dość głęboko) i fakt, że nigdy tam nie byłem, a
          wszystko widziałem jedynie na zdjęciu lotniczym z GW :)
      • werdan Re: Quiz nr 4 28.12.04, 00:39
        Oczywiscie, za na dlugiej :D
        Gratuluje !!!
        ... ale przyznacie, ze nie bylo latwo ... sam bym nie wpadl :D

Te fotografie sa robione znad zbiornikow orlenowskiej oczyszcalni sciekow na
        dlugiej.

Na fotkach ponizej czerwonym punktem zaznaczone sa miejsca, skad robione sa
        zdjecia:
        b0b1k.w.interia.pl/plock2.1.jpg
        b0b1k.w.interia.pl/plock2.2.jpg
        Nastepny konkurs dzis wieczorem :D
        • konrad_wp Re: Quiz nr 4 28.12.04, 09:34
          Świetne te lotnicze zdjęcia , masz więcej takich ?? Widzę że są dość aktualne (stadion ma jupitery) a te które ja mam są z połowy lat 90 i to w dodatku w papierowej wersji.
          • stuntman Re: Quiz nr 4 28.12.04, 16:20
            Potwierdzam, zdjęcia są zajebiste! Czy byłaby taka możliwość, żebyś je gdzieś
            powiesił w większej rozdzielczości?

Do Konrada: Pamiętam o zdjęciach dla Ciebie, na 100% (obrobione lub nie)
            będziesz je miał u siebie po weekendzie. Pozdrawiam :)
            • werdan Re: Quiz nr 4 28.12.04, 17:47
              Zdjecia sa swietne. Mam ich tylko okolo 10 sztuk i to w takiej samej
              rozdzielczosci jak te zaprezentowane wczesniej. Robione byly przez
              paralotniarzy bodajze w 2003 roku. Musze popytac o wiecej i lepszej
              rozdzielczosci.
              Na razie jestem po za miastem, jak wroce to sprawdze ile "waza" i posle wam na
              skrzynki.
              • konrad_wp Re: Quiz nr 4 29.12.04, 17:49
                Zdjęcia rewelacyjne. Zwłaszcza te znad Starego Miasta. Po prostu miód :-) Serdeczne dzięki
                • stuntman Re: Quiz nr 4 05.01.05, 16:35
                  Konrad, na jaki adres mam ci wysłać obiecane zdjęcia lotnicze. Wysłałem na
                  początku tygodnia na twoje gazetowe konto, ale przed chwilą mi zwróciło. Może
                  za duża przesyłka (5MB)? Daj jakiś adres który będzie bardziej pewny.
                  • konrad_wp Re: Quiz nr 4 05.01.05, 16:38
                    Przesłałem Ci adres w mailu. Z góry dzięki!
                  • werdan Re: Quiz nr 4 05.01.05, 17:19
                    Stuntman, czy moge takze otrzymac takie fotki?
                    Jezeli jest to mozliwe, prosze o wyslanie na "gazetowy" adres.
                    • stuntman Re: Quiz nr 4 05.01.05, 21:58
                      Niestety, ale teraz tobie cofnęło Werdanie. Masz może jakieś konto, które
                      obsługuje maile większe niż 5MB? Jeśli nie to daj znać, a podzielę to w wolnej
                      chwili na kilka mniejszych wiadomości.
                    • stuntman Re: Quiz nr 4 05.01.05, 22:45
                      Werdan, te zdjęcia nowego mostu, które mi teraz przysłałeś są po prostu
                      obłędne, zajebiste, brak mi słów! Z pół godziny wertowałem, cieszyłem oczy
                      każdym szczegółem. Skąd je wytrzasnąłeś, bo niektóre ujęcia są kosmiczne? :)
                      Wielkie dzięki za taką kolekcję!
                      Czy nie miałbyś nic przeciwko, gdybym chciał je kiedyś wstawić na stronę jako
                      zdjęcia z budowy?
                      • werdan Re: Quiz nr 4 05.01.05, 22:51
                        Ciesze sie, ze ci sie podobaja.
                        Fotki otrzymalem od znajomego, ktory pracuje w firmie pracujacej przy budowie
                        mostu.

> Czy nie miałbyś nic przeciwko, gdybym chciał je kiedyś wstawić na stronę jako
                        > zdjęcia z budowy?

Wstawiaj ile tylko dusza zapragnie :D
                        • konrad_wp Re: Quiz nr 4 05.01.05, 22:58
                          Ja też chcę !! :-) Ja też ja też ja też !!!! A może ten znajomy ma jakiś projekcik dróg dojazdowych , jak to wszystko będzie wyglądać bo tak naprawdę to ja nie wiem ...
                          • werdan Re: Quiz nr 4 05.01.05, 23:02
                            Wyslalem tego maila do was obu. Juz mialem kiedys taka sytuacje ze skrzynkami
                            Gazety, mail poszedl do dwoch, otrzymal tylko jeden. Zaraz wysle ponownie.
                            • konrad_wp Re: Quiz nr 4 05.01.05, 23:23
                              Dzięki!!!! Zdjęcia są świetne szczególnie ta tratwa płynąca po Wiśle :-) Widok niepowtarzalny!!!
                  • konrad_wp Re: Quiz nr 4 05.01.05, 21:14
                    Odebrałem! Zdjęcia świetne,zwłaszcza te znad Skarpy i znad Podolszyc! Fajnie że te znad Podoli są z różnych okresów - można sobie porównać jak szybko i jak bardzo ta dzielnica się zmienia - lotnicze06 "przed" i lotnicze05 "po" :-)
                    • werdan Re: Quiz nr 4 07.01.05, 00:45
                      Zdjecia sa swietne. Podolszyce robia wrazenie niesamowite.
                    • werdan Ciekawostka 07.01.05, 00:47
                      Ponizej fotka przedstawiajaca widok z 11go pietra nowowybudowanego wiezowca
                      przy ul. Jachowicza. :D
                      ... nocą !

b0b1k.w.interia.pl/plock.panorama.jpg
                      • konrad_wp Re: Ciekawostka 07.01.05, 09:47
                        Super tylko czemu taka ciemna?Jestem początkującym fotografem-amatorem ale trochę zwiększyłbym czas naświetlania w tym przypadku - zdjęcie na pewno zyskałoby na atrakcyjności.ALe widok ekstra,i niech mi ktoś powie że oświetlona katedra to wyrzucanie pieniędzy w błoto ;-)
                        • werdan Re: Ciekawostka 07.01.05, 18:58
                          Te fotografie byly pierwszymi, ktore robilem w tym miejscu. Faktycznie sa
                          troszke za ciemne. Mam juz kilka kolejnych kompletow fotek na kolejne panoramki
                          (jasniejsze, widac wiele interesujacych szczegolow), ale czasu mi braknie.
                          Wkrotce sie to zmieni, to troche podzialam wiecej. Szczegoly wkrotce.
                      • stuntman Re: Ciekawostka 07.01.05, 12:24
                        Ludzie, ale żeście się ostatnio rozkręcili z tymi zdjęciami! :) Nigdy bym się
                        nie spodziewał tylu fajnych rzeczy, które zobaczyłem od momentu utworzenia tego
                        wątku. Obrodziło na całego.
                        Świetna sprawa taka panorama, czytałem trochę o tym jak się je robi i wiem że
                        sporo pracy trzeba włożyć dla uzyskania takiego efektu. Bardzo ładnie wygląda
                        Jachowicza, teraz widać najlepiej jak światło wpływa na estetykę (to do wątku o
                        iluminacji :) Gdyby ci się chciało to możesz też dla porównania zrobić zdjęcie
                        dzienne i mielibyśmy dwa oblicza miasta.
                        Masz bardzo bogatą kolekcje, myślałeś może o zebraniu tych wszystkich swoich
                        zdjęć i zaprezentowaniu ich na jednej stronie? Mogłbyś stworzyć galerie
                        tematyczne: budowa mostu, zdjęcia lotnicze, panoramy itp.
                        • konrad_wp Re: Ciekawostka 07.01.05, 13:46
                          Tworzenie panoram to wbrew pozorom dość prosta sprawa przynajmniej w moim aparacie. Włącza się taką funkcję i pojawia się na ekraniku formatka gdzie co trzeba pstrykać żeby ładnie się skomponowało. Trzeba mieć tylko dobry statyw najlepiej z poziomicami i wtedy takie panoramki można produkować na kilogramy :-) Natomiast pomysł wielkiej płockiej galerii gdzie byłyby zebrane do kupy wszystkie zdjęcia które tu zamieściliśmy+jeszcze jakieś wygrzebane z netu gorąco popieram , zresztą już wspominałem o tym na samym początku tego wątku.W dodatku przy kontach rzędu 1GB na dobrebopolskie może być łatwiejsze do zrealizowania niż początkowo sądziłem :-)
                        • werdan Re: Ciekawostka 07.01.05, 19:00
                          Mysle nad strona od dawna i powoli zaczynam cos robic w tym kierunku. Strona
                          powinna wkrotce pojawic sie w sieci.
                          • intruder Re: Ciekawostka 08.01.05, 12:32
                            No to w takim razie nie będę jako kolejna osoba prosil o przeslanie zdjęć na
                            którąś z moich skrzynek (będącą w stanie przyjąć więcej niż 5MB w jednym
                            mailu:)) tylko poczekam na stronkę :)
    • konrad_wp Jeszcze dwa wszystkim doskonale znane widoki 27.12.04, 23:54
      PIERWSZA i DRUGA . Pierwsze zdjęcie zrobiłem w celach kronikarskich bo przecież MMiłościwie Nam Panujący zapowiedział że za rok ten widok przejdzie do historii.
      • czytelnik.prasy Re: Jeszcze dwa wszystkim doskonale znane widoki 28.12.04, 23:10
        Już czaję o co chodzi ;-)
        Już nie mogę doczekać się marca,kiedy przypuszczalnie prezydent przedstawi do przegłosowania projekt super galerii handlowej dla płockich kupców z multipleksem i kręgielnią wszystkim znanej sieci,gdzie będzie miejsce też dla PSS'ów ;-) I będzie dejavu - oj będzie się działo :-) Wojna na argumenty,jedni będą krzyczeć - jak to na Podolach będzie od pół roku ogrodzony plac budowy,na którym nic nie będzie się działo,bo to wszystko przez M&M,nic nie będzie działo się na Tumskiej,a i tak przez to padną budki na Manhattanie. Mam nadzieję że do tego nie dojdzie-i że konkurencja w tym czasie będzie realizować swoje projekty,i nie będzie potrzeby wpuszczania tylnymi drzwiami wszystkim znanej sieci - jedno pewne - będzie powtórka z rozrywki i setki postów na forum. Już nie mogę się doczekać :-))
        • konrad_wp Re: Jeszcze dwa wszystkim doskonale znane widoki 28.12.04, 23:29
          Za to ja nie czaję :-) Przecież to nie był pomysł M&M'sa z tym centrum płockich kupców tylko radnych opozycji z Hetkowskim na czele. Poza tym chwalić się projektem "czegoś" co ma powstać przed Teatrem chwalić się nie będzie bo jak wiadomo to "coś" jeśli powstanie to tylko dzięki sztuczce M&M'sa z oddaniem terenu Rynexowi. Na Podolszycach jak wiadomo wiatr hula wśród łąk :-) I też nie mogę się doczekać tylko trochę boję się tego co może z tego bałaganu wyniknąć ...
    • werdan Quiz nr 5 28.12.04, 18:10
      Zagadka ta, mam nadzieje, bedzie jeszcze bardziej trudniejsza choc moge sie
      mylic.

Ponizej znajdziecie 3 fotki:
      b0b1k.w.interia.pl/plock03a.jpg
      b0b1k.w.interia.pl/plock03b.jpg
      b0b1k.w.interia.pl/plock03c.jpg
      Co to jest? Gdzie to jest? :D
      • konrad_wp Re: Quiz nr 5 28.12.04, 18:21
        Poddaję się, nawet nie będę próbował zgadywać bo tylko się ośmieszę. Bardzo mnie ciekawi co to za budowla ...
      • felice Re: Quiz nr 5 28.12.04, 18:59
        Ten tunel przypomina mi mostek nad stumykem na parowie na Podolszycach
        poludniowych, jak bylam mala to sie tam bawilam nie jestem pewna czy to to ale
        jest prawie identyczne :) nadole plunie strumyk, a nad nim mozna przechdzic po
        tej ruinie????
      • stuntman Re: Quiz nr 5 28.12.04, 19:12
        Poddaję się, nie widziałem więc nie mogę zgadnąć. Gdyby jeszcze było widać w
        tle jakieś zabudowania, to może...
      • piotrploc Re: Quiz nr 5 29.12.04, 08:17
        Te zdjęcia przedstawiają ruiny budowli nad Brzeźnicą (po północnej stronie), w
        pobliżu mostu - ul. Dobrzyńskiej. Tereny między Skarpą a Winiarami.
        Ale nie wiem co to było.
      • werdan Re: Quiz nr 5 29.12.04, 20:40
        Prawidlowej odpowiedzi udzielil piotrploc. Gratuluje.

Jest to budowla w jarze Brzeznicy.
        Na tej mapce mozecie zobaczyc gdzie to sie znajduje:
        b0b1k.w.interia.pl/plock_mapa3.jpg
        Budowla jest osadzona gleboko w ziemii, z tego co slyszalem byla to dawna
        chlodnia, w czasach gdy lodowki byly nie znane :D
        Co przechowywano w tej chlodni? Nie wiem.

Ponizsza fotka pokazuje jak gleboka jest ta budowla:
        b0b1k.w.interia.pl/plock03d.jpg
        Fotka byla wykonana w miejsca przedstawionego na tej fotografii:
        b0b1k.w.interia.pl/plock03c.jpg
        Przyznam, ze byla to raczej trudna zagadka.

• konrad_wp Re: Płockie Fotografie 28.12.04, 18:44
      Na stronie Hotelu Płock - www.hplock.plocman.pl/
      jest kilka fajnych zdjęć.

--
      Forum Płockich Inwestycji
      Płockie Inwestycje
    • werdan Quiz nr 6 29.12.04, 20:42
      Kolejna zagadka, kolejna fotka.

b0b1k.w.interia.pl/plock04.jpg
      Co to? Gdzie to?

Co jeszcze widac na zdjeciu?
      • konrad_wp Re: Quiz nr 6 29.12.04, 21:08
        Oczywiście to "kraina tysiąca zamków i jednego klucza" czyli więzienie. Zdjęcie zrobione od północy w prawym górnym rogu widać kościół przy pomniku Broniewskiego
        • felice Re: Quiz nr 6 30.12.04, 08:12
          Więzienie od "zaplecza" :) fragment kosciołu na Górkach no i w oddali widać
          nasz most :)
      • werdan Re: Quiz nr 6 30.12.04, 17:48
        Gratuluje poprawnych odpowiedz. Zagadka nie nalezalala do dosc trudnych :D

Fotografia ta byla robiona z 11 pietra nowego bloku przy ulicy Jachowicza.
        Dodam, ze z ostatniego pietra widok jest WSPANIALY :D
        • konrad_wp Re: Quiz nr 6 30.12.04, 17:58
          A nie możesz cyknąć kilku fotek z tego ujęcia ?? Już jakiś czas temu pisałem że widoki stamtąd muszą być fajne
          • werdan Re: Quiz nr 6 30.12.04, 18:31
            Mam cala mase fotografii z tego miejsca. Za dnia i nocą. Zwlaszcza nocne fotki
            sa niesamowite.
            • konrad_wp Re: Quiz nr 6 30.12.04, 18:40
              :-) A chciałbyś się podzielić ?? Quizy z tego miejsca raczej mijają się z celem :-)
              • werdan Re: Quiz nr 6 30.12.04, 18:44
                Oczywiscie, moge sie podzielic. Musze uporzadkowac te fotografie, zobaczyc
                ile "waza" i zobaczymy jaka droga bedzie najlepsza do przekazania ich tobie :D
                • konrad_wp Re: Quiz nr 6 30.12.04, 18:46
                  Myślę że na taki kąsek nie tylko ja mam apetyt :-)
                  • stuntman Re: Quiz nr 6 30.12.04, 19:57
                    Dobrze myślisz :))
                    • werdan Re: Quiz nr 6 30.12.04, 20:14
                      Zobacze ile tego bedzie, moze uda sie to rozeslac albo "postawic" gdzies w
                      sieci :D
    • werdan Quiz nr 7 30.12.04, 17:47
      Kolejna zagadka.
      Tym razem bardzo stara fotka Plocka, pochodzaca z 1918 roku.

b0b1k.w.interia.pl/plock05.jpg
      Jaka to ulica? Co przedstawia fotografia?
      • stuntman Re: Quiz nr 7 30.12.04, 20:11
        Kurcze, nie wiem! Pierwsze moje skojarzenie to krzyżówka Sienkiewicza z
        Bielską, widok w kierunku wschodnim. Tylko że na samej prawej krawędzi jest
        rynna, a przecież tam po drugiej stronie chyba nie ma budynków (tylko stareńka
        stacja benzynowa).
        • werdan Re: Quiz nr 7 30.12.04, 20:15
          Cieplo, cieplo :D
      • konrad_wp Re: Quiz nr 7 30.12.04, 20:21
        A nie jest to przypadkiem ulica Bielska a ta największa kamienica to ta w której dzisiaj działa fotograf?
        • konrad_wp Re: Quiz nr 7 04.01.05, 00:44
          Halo,pobudka panie Werdanie!! :-)
          • werdan Re: Quiz nr 7 05.01.05, 20:41
            Troche gorzej z czasem stoje, ale juz odpowiadam.

Jest to ulica Bielska.
            Przyznam, ze obydwaj byliscie bardzo blisko.
            Fotka pokazuje odcinek Bielskiej, pomiedzy Starym Rynkiem a Pl. Jurgensa (ul.
            Sienkiewicza). Ten budynek w oddali widocznie juz nie istnieje, bo teraz
            znajduje sie tam stacja paliw.

Ponizsza fotka pokazuje dokladnie gdzie sa te budynki (prawa strona)
            b0b1k.w.interia.pl/plock05odp.jpg
    • konrad_wp Quiz nr 8 30.12.04, 18:07
      TUTAJ
      Co przedstawia zdjęcie ??
      • werdan Re: Quiz nr 8 30.12.04, 18:29
        Wydaje mi sie, ze skrzyzowanie ul. Wyszogrodzkiej z Al. Pilsudskiego, po prawej
        stronie widac blask oswietlenie ZEP'u, u gory zas blokowiska na Podolszycach Pn.
        • stuntman Re: Quiz nr 8 30.12.04, 19:43
          Dokładnie, po prawej jest wyjazd z ul. Wyszogrodzkiej od strony ZEPu, a po
          środku przedłużenie Wyszogrodzkiej w stronę Podolszyc i Warszawy.

Najprawdopodobniej niedługo to miejsce też zmieni się bardzo radykalnie.
          • konrad_wp Re: Quiz nr 8 30.12.04, 19:45
            Oczywiście macie rację. A jeśli chodzi o zmiany to ma tam być rondo jeśli dobrze kojarzę ?
    • stuntman Re: Płockie Fotografie 30.12.04, 20:17
      Teraz ja coś proponuję, nie powinno być dla Was trudne.
      Kolejne zdjęcia nocne (żeby było ciekawiej :)

A: inwestycje.e-plock.pl/temp301204a.jpg
      B: inwestycje.e-plock.pl/temp301204b.jpg

P.S. Zdjęcia zostawiam pod tym adresem tylko do rozstrzygnięcia quizu.
      • werdan Re: Płockie Fotografie 30.12.04, 20:27
        Bardzo ladne fotografie.

Mam nadzieje, ze rozpoznalem poprawnie.
        A: skrzyzowanie Kobylinskiego z Lukasiewicza
        B: ulica JP II (Podolszyce Pd.) w tle charakterystyczny blok na Zielonym Jarze

• stuntman Quiz nr 9 31.12.04, 16:29
          Twoja odpowiedź na oba pytania jest prawidłowa.
          Niniejszym zamykam quiz nr 9.
    • konrad_wp Ciekawostka ... 02.01.05, 20:00
      Korzystając z ostatnich dni laby przełączałem sobie kanały w TV i trafiłem na teledysk płockiej grupy Jeden Osiem L. Za taką muzyką co prawda nie przepadam , ale jako lokalny patriota obejrzałem go do końca - chłopaki weszli na dach jakiegoś bloku i tam sobie rapowali a w tle widać było to i owo. Całkiem fajne widoki szkoda że kamera tak wariowała ... udało mi się zrzucić kilka klatek , niewiele na nich widać ale jako ciekawostkę przyrodniczą można zobaczyć - TU i TU

Metropolia normalnie :-)
      • stuntman Re: Ciekawostka ... 02.01.05, 21:22
        Fajne ujęcie, chłopaki jednak o mieście pamiętają, chociaż trzeba przyznać że
        słabo Płocka bronili jak byli u Wojewódzkiego :/
        Jaki jest tytuł tego teledysku? Wprawdzie też nie jestem zwolennikiem takiej
        muzy, ale ich teledyski z chęcią dołączę do swojej kolekcji o ile
        zawierają "patriotyczne" motywy :)
        • konrad_wp Re: Ciekawostka (+ Quiz) 02.01.05, 21:31
          Tytuł to "51 Stan" , a tego programu u Powiatowego nie oglądałem ponieważ nie odpowiada mi styl w jakim w/w Pan lansuje własną osobę pod pretekstem talk-show. Ale wróćmy do tematu - złapałem jeszcze jeden kadr i chciałbym go zaprezentować jako QUIZ z prozaicznego powodu - nie mam zielonego pojęcia którą okolicę przedstawia :-/ Domyślam się że gdzieś w pobliżu Mickiewicza ale może będziecie bardziej spostrzegawczy - zdjęcie jest TU
          • pijzemna Re: Ciekawostka (+ Quiz) 02.01.05, 22:34
            no moim zdaniem jest to Lotnikow gdzie mieszkaja chlopacy z 18l
          • stuntman Re: Ciekawostka (+ Quiz) 02.01.05, 23:46
            Kurcze, naprawdę ciężko mi to do czegoś dopasować. Sytuację pogarsza jeszcze
            fakt, że jest to nieostre i mało wyraźne ujęcie. Ale spróbuję sobie to ściągnąć
            z emula, to może do jakichś ciekawych wniosków dojdę.

BTW: W temacie zdjęć, to jak się przedstawiają sprawy z Gimnazjum na Radziwiu?
            • konrad_wp Re: Ciekawostka (+ Quiz) 03.01.05, 00:08
              stuntman napisał:

> BTW: W temacie zdjęć, to jak się przedstawiają sprawy z Gimnazjum na Radziwiu?

Kiepsko :-( Trochę mi głupio że tak palnąłem z tym że nie będzie problemu bo jednak problem jest - typowo logistyczny ponieważ mam teraz coraz mniej wolnego czasu (magisterka) żeby tam pojechać i zrobić te zdjęcia ale może uda mi się zdobyć jakieś innymi kanałami.
          • stuntman Re: Ciekawostka (+ Quiz) 03.01.05, 10:03
            Po przeanalizowaniu zdjęcia doszedłem do wniosku, że droga którą widać mniej
            więcej po środku to rzeczywiście Lotników, po lewej pomiędzy blokami widać
            kawałek parkingu przy SAMie na Kochanowskiego. Widok jest w kierunku zachodnim,
            na środku to chyba komin Zakładów Mięsnych, a w górnym prawym rogu ledwo
            widoczne instalacje ORLENU.
            Natomiast zastanawiają mnie zdjęcia nocne. Wcześniej sądziłem, że jasny punkt
            na horyzoncie na jednym z nich to podświetlona katedra, ale jest to mało
            prawdopodobne bo widok jest z tego samego ujęcia co w dzień. W takim razie co
            tak świeci, może to mały fotomontaż dla lepszego efektu?
            • konrad_wp Re: Ciekawostka (+ Quiz) 03.01.05, 10:15
              To nasza Wisła świeci w blasku chwały i rozgramia kolejnego przeciwnika :-) To jest po prostu stadion w czasie meczu ...
        • ufo54 Szukam zdjęć nowego mostu 28.01.05, 09:15
          Poszukuję zdjęć nowego mostu - najlepiej z boku, przed połączeniem i po
          połączeniu. Czy ktoś zna jakiś URL, pod którym można by je odnaleźć?
          Byłbym niezwykle wdzięczny :-)
          • intruder Re: Szukam zdjęć nowego mostu 28.01.05, 14:06
            Wstawileś swój wpis w takim miejscu, że nie wiem czy go znajdzie ktoś kto ma
            takie zdjęcia..
          • stuntman Re: Szukam zdjęć nowego mostu 28.01.05, 18:42
            A przeglądałeś już zdjęcia budowy znajdujące się na Stronie Płockich Inwestycji?
            inwestycje.e-plock.pl/content/most.html
            • ufo54 Re: Szukam zdjęć nowego mostu 29.01.05, 05:24
              Dziękuję Stuntman.
    • konrad_wp 1 GB na zdjęcia!! 06.01.05, 19:22
      www.dobrebopolskie.com/
      Ja już sobie założyłem konto,rewelacja IMO
      HTML,Flash, i do tego hot linking! SUPER!
      • werdan Re: 1 GB na zdjęcia!! 06.01.05, 19:56
        Bardzo dobra stronka.
        Zalozylem sobie konto, czekam teraz na aktywacje domen :D
    • werdan Quiz nr 10 10.01.05, 20:48
      Kolejny quiz po dluzszej przerwie.
      Proste, ale ... moga byc problemy.

www.werdan.nazwa.pl/quiz/plock06.jpg
      • konrad_wp Re: Quiz nr 10 10.01.05, 20:56
        Antypodkowa Plaza Center , z prawej sklep meblowy a w lewym dolnym rogu Teatr w budowie :-) super zdjęcie !!!
        • zjadowity Re: Quiz nr 10 10.01.05, 21:00
          I odejdź tylko na chwilę od koputera to rozwiązują od razu wszystkie zagadki.;-)
          • konrad_wp Re: Quiz nr 10 10.01.05, 21:06
            W następnym quizie jako rekompensata zobowiązuję się do nieudzielania głosu :-)
            • stuntman Re: Quiz nr 10 10.01.05, 22:14
              Ja tu byłem 2 minuty po dopisaniu postu, ale nie chciałem być chamski i
              postanowiłem innym dać się trochę wykazać :)

P.S. Czy mi sie wydaje, czy na tym zdjęciu budynek teatru był w budowie?
              • konrad_wp Re: Quiz nr 10 10.01.05, 22:20
                Ano był. Zdjęcie z początków lat 70 kiedy mnie nawet w planach jeszcze nie było :-)
    • konrad_wp Re: Znacie tą stronę ? 11.01.05, 16:11
      Wirtualny Plan Miasta Płock ?? Nie ma jej w linkach na SPI więc może ktoś nie zna. Jest tam kilka fajnych zdjęć,mimo że malutkich to na pewno nadawałyby się na quiz - pytanie tylko czy jest sens skoro każdy może sobie wejść na tamtą stronę i sprawdzić skąd zostało zrobione dane zdjęcie ...
      • stuntman Re: Znacie tą stronę ? 11.01.05, 22:25
        Nie każdy musiałby wiedzieć gdzie jest rozwiązanie :)

A co do tej strony to jest strrrasznie stara, tak stara jak początki płockiego
        (i mojego) internetu. Nie podpinałem jej do linków, bo jest podlinkowana strona
        główna (Portal Plocman), z której można się tam dostać, a poza tym jest już
        częściowo zdezaktualizowana i raczej nie stanowi teraz najszczęśliwszej
        wizytówki dla naszego miasta. Nie ma co się dziwić, skoro nikt przez lata
        świetlne jej nie aktualizował ani nie odmładzał, a przez internet w tym czasie
        przetoczyła się cała epoka (z resztą Płock też zmienił się znacząco). Jeśli zaś
        chodzi o wirtualny plan miasta to już wolę ten na plock.com.
    • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 17.01.05, 22:16
      Próby nuklearne nad Radziwiem - <a href="http://members.chello.pl/ jmajewski/zachod.jpg>TUTAJ</a>
      • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 17.01.05, 22:17
        poprawka - TUTAJ
    • stuntman Re: Płockie Fotografie 10.02.05, 23:16
      Na głównym forum Szczurex1 podał adres do nowych zdjęć mostu i skarpy płockiej:

www.members.lycos.co.uk/geologia/bridge/index.html
      www.members.lycos.co.uk/geologia/skarpa/index.html
      • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 10.02.05, 23:20
        www.members.lycos.co.uk/geologia/skarpa/imagepages/image19.html
        Fajne zdjęcie , szkoda że niedługo nowe hotele zasłonią widok na Katedrę i Zamek :-)))))
    • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 11.02.05, 23:38
      ARGENTUM - zwraca uwagę zielenina na dachu. Fiu fiu , elegancja Francja , ogrody na dachach :-) Z góry musi być świetny widok na powstający właśnie przed budynkiem zalew "Sobótka Bis"

TSS - dla niektórych Płocczan hasło "Szanuj Zieleń" to chyba pusty slogan :-(

PAWILON - jak widać na Międzytorzu kazdy wolny skrawek terenu zostaje prędzej czy później upstrzony pawilonami handlowymi. O tym nic nie wiem , ale wyższy niż na zdjęciu już chyba nie będzie.

Do Stuntmana - te dwa pierwsze zdjęcia można wykorzystań na stronie , bo pod pozycjami im odpowiadającymi nie ma zdjęć , tylko rendery.
      • stuntman Re: Płockie Fotografie 12.02.05, 10:04
        Myślę, że warto je wykorzystać - zrobię tak żeby fajnie wyglądały, ale nie
        obiecuję konkretnego terminu. Poza tym liczę, że w końcu na dniach sprowadzą mi
        zamówioną cyfrę :)
    • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 10.04.05, 13:15
      Parę ujęć z powietrza - www.aeroklub-plock.pl/galeria.html
      • werdan Re: Płockie Fotografie 10.04.05, 16:22
        To i ja dorzuce ciekawy link z fotami "z lotu ptaka" :D

www.centromost.com.pl/albumy/z_lotu_ptaka/index.html
        • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 10.04.05, 16:28
          super ! dzięki za tego linka ... mi najbardziej podoba się to
          www.centromost.com.pl/albumy/z_lotu_ptaka/photos/photo_7.html

dopiero z tej perpektywy widać jakim gigantem jest PKN Orlen , prawie jak drugie
          miasto :-)
          • intruder W pelni zgadzam się z przedmówca :) [n/t] 10.04.05, 18:37

• stuntman Quizy - reaktywacja 16.04.05, 16:36
      Zapraszam do wzięcia udziału w kolejnej odsłonie naszych quizów. Przez weekend
      będę zamieszczać kilka zdjęć, które będziecie mogli odgadywać. Mam nadzieję, że
      nie są zbyt proste i oczywiste :)

A oto pierwsze z nich:

inwestycje.e-plock.pl/upload/IMG_0337.jpg

Gdzie to jest?
      • stuntman Re: Quizy - reaktywacja 16.04.05, 19:54
        Nikt nie wie? Może potrzeba jakiejś małej podpowiedzi, nakierowania?
        • konrad_wp Re: Quizy - reaktywacja 17.04.05, 13:40
          Nie mam zielonego pojęcia :/
          • stuntman Re: Quizy - reaktywacja 17.04.05, 14:21
            No to widzę, że zagadka mi się udała :) Pytanie tylko, czy nikt nie zna
            odpowiedzi, czy też nikt inny nie zaglądał od wczoraj na nasze forum??

P.S. Zrobiłem jeszcze kilka takich zagadkowych zdjęć o podobnym stopniu
            trudności. Rozwiązanie podam jeszcze dziś, a potem kolejny quiz. Czekam na
            odpowiedzi innych stałych forumowiczów!
      • werdan Re: Quizy - reaktywacja 17.04.05, 18:45
        Wydaje mi sie, ze jest to przystan za Sobotka.
        • werdan Re: Quizy - reaktywacja 17.04.05, 20:10
          Tak to przystan za Sobotka.

... a dokladnie (po konsultacjach) dowiedzialem sie, ze to: ... ujecie wody przemyslowej nad Wisla oraz zabudowania klub zeglarskiego Orlenu "RUMPEL"
          • stuntman Re: Quizy - reaktywacja 18.04.05, 11:44
            Odpowiedż jest poprawna - miejsce to znajduje się za nabrzeżem Orlenu i
            ośrodkiem konferencyjnym Naftoremontu.
            BTW: Czy oprócz funkcji rekreacyjnej jest to również główne ujęcie wody
            przemysłowej dla największego polskiego przedsiębiorstwa?
            • werdan Re: Quizy - reaktywacja 18.04.05, 11:56
              > BTW: Czy oprócz funkcji rekreacyjnej jest to również główne ujęcie wody
              > przemysłowej dla największego polskiego przedsiębiorstwa?

Tak, to glowne ujecie wody przemyslowej dla Orlenu. Ten basenik powstal specjalnie dla tego ujecia i sluzy za osadnik.

Informacje z pewnego zrodla, od znajomka z dzialu wodno-sciekowego Orlenu :D
    • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 17.04.05, 14:28
      Jest weekend i w dodatku piękna pogoda , aż się nie chce siedzieć przed
      komputerem. Proponuję przedłużyć ten quiz do jutra do popołudnia :-)
      • stuntman Re: Płockie Fotografie 17.04.05, 14:37
        Ok, zgadzam się z tobą bo widzę, że jest słaba frekwencja, a ja sam wczoraj
        zaliczyłem dobre kilkanaście kilometrów piechotą, czego efektem jest seria
        zdjęć, które właśnie zacząłem prezentować. Ale o szczegółach wycieczki i moich
        obserwacjach z nią związanych opowiem później, żeby wam za bardzo nie ułatwiać
        zagadek :)
    • stuntman Zadanie wiosenne nr 2 18.04.05, 12:09
      Skoro pierwsze wiosenne zadanie mamy już za sobą, proponuję rzucić okiem na
      kolejne zdjęcie:

inwestycje.e-plock.pl/upload/IMG_0335.jpg

Pytanie jak wcześniej - gdzie to jest?
      • konrad_wp Re: Zadanie wiosenne nr 2 18.04.05, 14:48
        Znowu nie wiem :-( Mogę się tylko domyślać , że to wzniesienie za tym obiektem
        to skarpa...
      • kmxx Re: Zadanie wiosenne nr 2 18.04.05, 16:30
        Jest to ulica mostowa wyżej znajduje się ZOO.
      • werdan Re: Zadanie wiosenne nr 2 18.04.05, 17:11
        UUUUUUU .... ciezkie.
        Wydaje mi sie, ze to gdzies blisko Winiar i jaru Brzeznicy.
        Ale to tylko strzal :D

Stuntmanie, napisz gdzie to jest dokladnie i czy to nowy czy starszy budynek.
        • stuntman Re: Zadanie wiosenne nr 2 i 3 18.04.05, 19:52
          Kmxx podał poprawną odpowiedź. Budynek ten znajduje się mniej więcej w połowie
          drogi pomiędzy starym mostem a PTW, trochę jest tam takich opuszczonych
          zabudowań (ciekawe co to było?). Na skarpie widocznej z tyłu znajduje się nasze
          płockie Zoo. Przyznam, że jeszcze tydzień temu, gdybyście pokazali mi to
          zdjęcie, sam nie wiedziałbym gdzie to jest :)

A teraz coś na odprężenie, czyli zagadka nr 3, myślę że zdecydowanie łatwiejsza:
          inwestycje.e-plock.pl/upload/IMG_0338.jpg
          • konrad_wp Re: Zadanie wiosenne nr 2 i 3 18.04.05, 20:09
            Uuuu tutaj to mogę się wykazać gdyż tymi ścieżkami hasałem jako dzieciak :-) To
            oczywiście park za Domem Technika!
            • stuntman Re: Zadanie wiosenne nr 4 19.04.05, 15:03
              Wprawdzie nie bezpośrednio za Domem Technika, lecz kilkaset metrów dalej w
              stronę Winiar :) Jednak myślę, że odpowiedź można uznać, a skoro nikt inny się
              nie wypowiedział, zamykam niniejszym zagadkę nr 3.

A teraz ostatnie z przygotowanych przeze mnie zadań. Ciekawe czy tym razem też
              uda Wam się tak łatwo odgadnąć?

inwestycje.e-plock.pl/upload/IMG_0336.jpg

BTW: Może w przyszły weekend ktoś weźmie cyfraka i wybierze się na
              fotograficzne safari po mieście? Sam też chętnie bym coś pozgadywał :)
              • werdan Re: Zadanie wiosenne nr 4 19.04.05, 16:47
                Wydaje mi sie, ze to gdzies na terenie lub bardzo blisko ZOO.
                • stuntman Re: Zadanie wiosenne nr 4 21.04.05, 12:14
                  Czas zakończyć zagadkę. Szkoda, że padła tylko jedna, nie do końca precyzyjna
                  odpowiedź, jednak jest zgodna z prawdą. Są to tereny zielone należące do PTW
                  (wkrótce będzie tam chyba m.in. ogródek piwny), znajdujące się za ogrodzeniem
                  dolnej części ZOO. W głębi zdjęcia można zauważyć korty tenisowe, które też są
                  widoczne z ZOO.
                  • konrad_wp Re: Zadanie wiosenne nr 4 21.04.05, 17:46
                    Nie chciałem się skompromitować :-) Ale szczerze mówiąc też obstawiałem okolice ZOO
    • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 26.04.05, 22:56
      Mały quiz: co to za komin ? gdzie się znajduje?

plockiezdjecia.wordsight.com/?linkedUserPageUID=4264&4213_contentUID=46173
      Dla tych których taki quiz wydaje się dziwny - to taki mój odchył że ja
      uwielbiam zdjęcia które pokazują miasto "od kuchni". Nie tylko piękne panoramy ,
      zabytki i reprezentacyjne miejsca. Kocham widoki obskurnych kamienic , starych
      fabryk , miejsc które nigdy nie trafią do albumu jakie widuje się w
      księgarniach. Po prostu "urban photo". Jeśli macie takie to śmiało się chwalcie :-)
      • stuntman Re: Płockie Fotografie 27.04.05, 08:58
        W takim razie, skoro nikt się nie odzywa, może ja spróbuję. Czyżby był to komin
        położony na tyłach (bokach :) byłych Domów Centrum?
        P.S. Fajnie, że podtrzymujesz ideę quizów. Jeśli będziesz w Płocku na długi
        weekend, to może znajdziesz chwilę czasu na uwiecznienie na zdjęciach jakichś
        ciekawych, nieznanych zakątków?
        • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 27.04.05, 14:54
          Już mam parę fotek, ale nie chcę odkrywać wszystkich kart naraz :-)
      • werdan Re: Płockie Fotografie 27.04.05, 11:29
        Ten komin znajduje sie tutaj: :D
        www.werdan.pl/quiz/PB030028.jpg
        Tan czerwony dach na dole to dach od Taygera. Tak wiec ten komin musi sie znajdowac gdzies miedzy Sienkiewicza a Krolewiecka, obok budynkow gdzie znajduja sie GW i Rodeo. Tak mi wychodzi jakos ... :D
        • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 27.04.05, 14:53
          Tak , dokładnie tam. Myślałem że taki piękny detal nie załapał się na żadną
          fotkę , ale jak widzę się pomyliłem :-) Swoją drogą ciekawe - po co on tam
          jeszcze stoi ?
    • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 02.05.05, 13:23
      Na plockiezdjecia.wordsight.com wrzuciłem aktualne zdjęcia z budowy PERNu
      , zdjęcie nowej kamienicy przy Piekarskiej (tam chyba będzie hotelik) i fotkę
      "ugoru" pt. tu na razie jest ściernisko. Jednocześnie chciałbym zaznaczyć że jak
      będę coś wrzucał to właśnie pod ten adres więc przy następnych okazjach nie będę
      już go powtarzał...
      • stuntman Re: Płockie Fotografie 02.05.05, 15:27
        Zdjęcia całkiem fajne, zupełnie inny sposób spojrzenia na pewne miejsca :)
        Czy na tym serwisie z fotkami można ustawić wyższą rozdzielczość zdjęcia niż to
        jest obecnie (coś w okolicach 640x480)? Przy rozdzielczości 1280x1024 fotki
        wyglądają trochę jak większe miniaturki :)
        No i mam nadzieję, że starszych zdjęć nie będziesz usuwał, tylko dorzucał nowe
        dalej, dzięki czemu można by stworzyć taką naszą bazę danych płockich zdjęć.
        Warto by się również pokusić o dodanie tych ujęć (współczesnych), które
        przewinęły się w tym wątku, a zostały już pozdejmowane z serwerów. Niektóre
        naprawdę warto byłoby pozostawić dla potomności i umożliwić innym internautom
        ich obejrzenie.
        • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 02.05.05, 15:41
          Poszukam w konfiguracji, ale te zdjęcia które zostały już umieszczone są w
          rozmiarze 1024 x 768 więc to ta witryna tak je zmniejsza (a moze tylko
          wyświetlanie?). Oczywiście nie będę ich usuwał (no może poza takimi rodzynkami
          jak np. ten komin który już był :-) tylko dodawał nowe - mamy na to aż 1 GB.
          • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 02.05.05, 15:49
            Zrobione. Zwiększyłem wielkość wyświetlanych zdjęć do 1024 x 768 (w takiej były
            robione) i dodatkowo zwiększyłem kontrolkę jakości z 80 na 100 (chyba maksimum
            :-) co spowoduje dłuższe się ich ładowanie ale chyba tak będzie lepiej...
            • stuntman Re: Płockie Fotografie 02.05.05, 16:25
              No teraz to jest efekt! Jeśli możesz, powrzucaj jeszcze zdjęcia, które robiłeś
              i zamieszczałeś wcześniej w tym wątku. Wtedy będziemy mieli wszystkie razem, bo
              aktualnie do większości nie ma już dostępu :)

BTW: Umieszczę wkrótce twój link na SPI, wtedy stanie się bardziej widoczny.
              • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 02.05.05, 22:03
                Powrzucałem parę sztuk jakie napatoczyły mi się podczas przeglądania katalogów,
                ale na pewno nie jest to wszystko co pokazywaliśmy (zresztą są tam też robione
                przeze mnie). Przychyliłem się do propozycji Romana i cyknąłem fotkę Bożnicy
                która może już niedługo (oby!) stanie się muzeum Żydów mazowieckich, są też
                ogrodzone kamienice na Kwiatka. Jeśli ktoś coś ma i chce żeby było to niech
                przesyła śmiało mailem - na gazetowy adres.
      • abrakadaber Re: Płockie Fotografie 02.05.05, 23:33
        Konad, jak wroce do Polandii to w niedziele albo w poniedzialek podesle Ci
        kilka zdjec, ktore robilem w zeszlym roku. moze znajdziesz cos, co warto bedzie
        umiescic na stronce...
        pzdr
        • konrad_wp Re: Płockie Fotografie 03.05.05, 14:55
          Świetnie! Ja mam natomiast dylemat - mógłbym umieścić kilka najfajniejszych
          zdjęć lotniczych, a także innych jednak jest pewien problem - nie ja je zrobiłem
          (nawet nie wiem kto) a nie chciałbym naruszyć czyichś praw autorskich. Może by
          je zamieścić z adnotacją? Jak myślicie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka