Gość: absolwent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 23:10 Co słychać z grantami i wystąpieniem Stowarzyszenia Jagiellończyków ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jagiełło Re: GRANTY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 23:14 No i co ? Widać że nikt nic nie wie. Romanie pomóż- co z grantem dla Jagiellonki ? Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: GRANTY 07.01.05, 10:04 Jak to co? Nic. Nie ma. Nie więcej nie mogę napisać, bo nie znam uzasadnienia decyzji o odmowie przyznania grantu, a nie chcę stawiać bezpodstawnie tez, że Komitet Sterujący po prostu uznał, że od pierwszego po wojnie całościowego opracowania historii jednej z najstarszych szkół w Płocku lepiej służącą miastu inicjatywą jest "integracja środowiska emeryckiego z niepełnosprawnymi, dziećmi i młodzieżą" czy "trening zastępowania agresji". Jeśli tak wyglądałoby uzasadnienie, to biorąc pod uwagę, że następna taka okrągła rocznica powstania Jagiellonki przypadnie za kolejnych sto lat, musiałbym "pogratulować" priorytetów wyróżniającym się przecież przedstawicielom naszej społeczności zasiadajacym w Komitecie Sterującym. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no co Re: GRANTY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 19:44 widocznie były ciekawsze pomysły albo lepiej napisane wnioski Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: GRANTY 07.01.05, 21:53 Gość portalu: no co napisał(a): > widocznie były ciekawsze pomysły albo lepiej napisane wnioski Powiadasz, ciekawsze pomysły? Bardzo subiektywne to kryterium i niewymierne. I bardzo wygodne, jeśli trzeba się wykręcić od merytorycznej oceny. To, co dla jednego ciekawe, innego w ogóle nie zainteresuje. Może więc przyjmijmy inne kryterium oceny? Na przykład, ilu ludzi skorzysta z danego pomysłu. I za jaką cenę. To bardzo wymierne kryterium. Weźmy na warsztat te dwa przykłady, które przytoczyłem wcześniej i wniosek o grant dla Stowarzyszenia Jagiellończyków. Oto kwoty, o jakie występowano: - 86.000 na trening zastępowania agresji - 26.050 na integrację środowiska emeryckiego - 10.000 na opracowanie monografii Jagiellonki Ile osób może skorzystać z przedstawionych projektów, to mogę niestety tylko oszacować i poniżej podaje właśnie te szacunki: - kilkanaście (może kilkadziesiąt) osób skorzysta z treningu, - kilkadziesiąt (może sto kilkadziesiąt) skorzysta z integracji, - potencjalnie kilka tysięcy osób byłoby zainteresowanych monografią swojej szkoły. Podziel koszta przez liczbę beneficjentów i wyciągnij wnioski. Co zaś do jakości wniosku, to nie mogę się wypowiedzieć na ten temat, bo nie brałem udziału w jego przygotowywaniu. Myślę jednak, że nie odbiegał znacząco poziomem od innych, bo osoby, które go pisały, nie są nowicjuszkami. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no co Re: GRANTY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 22:51 owszem, kryterium jest subiektywne, ale nie bardziej niż Twoje. Sam zresztą napisałeś, że to co dla jednych jest ciekawe, dla drugich niekoniecznie. Stwórzcie tę monografię ku chwale Jagiellonki (na pewno wśród absolwentów znajdą się pajonaci), poszukajcie sponsorów i wydajcie. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, tym bardziej, że nie wy je rozlaliście :) Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: GRANTY 07.01.05, 23:22 Gość portalu: no co napisał(a): > owszem, kryterium jest subiektywne, ale nie bardziej niż Twoje. Chyba nie zostałem zrozumiany, więc wyjaśnię to obszerniej. Moje kryterium ma tę przewagę nad Twoim, że każdy, kto go użyje, dojdzie do tego samego wyniku. Dlatego jest obiektywne. Matematyka jest obiektywna. Natomiast kryterium oparte na tym, czy coś jest interesujące czy nie, nie spełnia warunku obiektywności. Jest subiektywne, bo wynik zależy od tego, kto dokonuję oceny. > Sam zresztą napisałeś, że to co dla jednych jest ciekawe, dla drugich > niekoniecznie. Dokładnie tak. I w ten właśnie sposób obaliłem połowę Twojej argumentacji, jakbyś tego jeszcze nie zauważył(a). :-))) > Stwórzcie tę monografię ku chwale Jagiellonki (na pewno wśród absolwentów > znajdą się pajonaci), poszukajcie sponsorów i wydajcie. Nie ma co płakać nad > rozlanym mlekiem, tym bardziej, że nie wy je rozlaliście :) Dokładnie te same słowa można skierować pod adresem każdego stowarzyszenia startującego w wyścigu po granty. "Poszukajcie sobie sponsora, zrealizujcie swoje pomysły ku chwale swoich środowisk i nie płaczcie." Nie wiem tylko, jak to się ma do celów i zadań, do realizacji których powołano Fundusz Grantowy? Co zaś do płaczu na rozlanym mlekiem, to wybacz, ale skoro zostałem niejako wywołany do tablicy, to odpowiedziałem na zadane pytanie według najlepszej swojej wiedzy. Ja poczułem się zobligowany do wypowiedzi, Ty chyba już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Krawczyk Re: GRANTY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 22:33 Czy jest w tym postępowaniu jakaś procedura odwoławcza ? Przecież, budowanie społeczeństwa obywatelskiego, to przypominanie o tradycji, budowa i odbudowa więzi międzyludzkich, skupianie ludzi wokół społecznie akceptowanych celów, tworzenie poczucia jedności w grupach Odpowiedz Link Zgłoś