Dodaj do ulubionych

Zagrożone apteki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 21:09
Tylko autor nie dodał, że pacjent nie przychodzi do apteki tylko po ten lek.
To jest sprzedaż wiązana i o to tu chodzi. Kupując ten tańszy lek, robi też
resztę zwykłych zakupów i wtedy się nie zastanawia, że dopłaca do interesu, do
tego słono. To wszystko naciąganie. Oni i tak wychodzą na swoje.
Swoją drogą, co na to wszystko nasza kochana Pani Inspektor? Królowa, Pani i
Władczyni wszystkich aptek. Ze swoimi kaprysami i własnym prawem
farmaceutycznym, budowlanym, pracy, BHP, itp. Dlaczego ona się nie wypowie i
nie skomentuje tego co wyprawia Euro?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: zenek BOJKOT JEWRO-APTEKI IP: *.acn.waw.pl 26.01.05, 21:44
      Nie bede kupowal lekow w tej zagranicznej sieci, nie dajmy sie oszukać tej
      rosyjskiej mafii ;) wole wspierac rodzimych przedsiębiorców!

A co do pani Boli, to dostała pewnie jakiś "upominek" i sie nie czepia
      • Gość: Nie-Zenek Re: BOJKOT JEWRO-APTEKI IP: *.chello.pl 26.01.05, 23:06
        Oj Zenek, ale ty gupi jesteś, aż przykro:(
      • w_starym_kinie Re: BOJKOT JEWRO-APTEKI 27.01.05, 14:36
        to bojkotuj i płać, rwąc włosy z głowy :]
    • Gość: Wicia Dobrze im tak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 22:07
      Skoro aptekarze sami wybrali zakupy u wielkich koncertów farmaceutycznych ,a
      nie u lokalnych hurtowni z polskim kapitałem to dobrze im tak.Niech się
      zamykaja.Teraz są przeciwni wielkim sieciom,a wcześniej było im dobrze jak
      jeżdzili na wycieczki za pieniadze od zagranicznychi hurtowni???????Teraz się
      boja, a niech się boją....Jestem za tym aby cały czas rosła konkurencja,wtedy
      ceny spadną dla pacjentów.Pozdrawiam wszystkich.
    • Gość: ULA Re: Zagrożone apteki IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 23:04
      CZY WIECIE ŻE NOJWIĘKSZE MARŻE W HANDLU SĄ W APTEKACH PRZECIĘTNIE 30-40
      PROCENT.
      • Gość: NOD Re: Zagrożone apteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 00:56
        ULA !!! Chyba Cię pszczoła w rozum ugryzła. Nie gadaj, jak nie wiesz!
        • Gość: były pracownk apte Re: Zagrożone apteki do NOD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 08:37
          ULA ma racje średni nażut w większości aptek to ok 30-40% to co jest w rabatach
          na f-vat to fikcja a kasa poza fakturą lup inne gratyfikacje i sporo sprzedanej
          insulinki w teori to co nie nacąganie nfz proponuję zrobić kontrolę recept czy
          pacjęt ją kupił czy nie JA POPIERAM EURO APTEKĘ
          • Gość: Neo Re: Zagrożone apteki do NOD IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.05, 09:01
            Jak w każdej branży gdzie jest przwaga podaży istnieje większa lub mniejsza
            konkurencja. Jeżeli w tym momencie jest większa ( bo z Europy czytaj z Litwy)
            to wcale nie znaczy że nasze Apteki znikną z rynku. Zniknie może kilka
            najsłabszych , ale inne podejmą konkurencje bo nie maja wyjścia. Konkurowanie z
            dużymi sieciami jest jak najbardziej możliwe - tylko niestety kosztuje. Należy
            zrezygnować z konsumpcji zysku a zainwestować go w firmę. Cena jest bardzo
            ważnym - ale PODKREŚLAM nie jedynym elementem transakcji. Jeżeli kilku
            właścicieli aptek się dogada i stworzy wspólny magazyn (chociażby) to jest w
            stanie ostro konkurować. Może należy stworzyć tzw. grupę zakupową. Może ona
            kupować dużo więcej i taniej niż pojedyncze apteki.
            Płacz i działania zmierzające w kierunku zablokowania tej Euro Apteki w
            hurtowniach nie ma sensu i jest nieetyczne. Taki jest niestety wolny rynek.

Własciciele płockich aptek są w stanie walczyć - muszą jedynie wziąć się do
            roboty. Konkurencja sprawiła że kończy się spokojny ciepły interes. Zaczyna się
            ostra walka , która toczą już od lat kupcy branży spożywczej , chemicznej i.t.p.

Biadolenie na pewno nie pomoże. A żaden Euro interes nie wykończy z dnia na
            dzień istniejących aptek. W końcu chcieliśmy do Europy - a to jest jedna z
            konsekwencji. Polska jest olbrzymim rynkiem zbytu - a Płock w tym rynku jest
            atrakcyjny ze względu na pieniądze.

Pozdrawim i życzę woli walki.
            • enaka Re: Zagrożone apteki do NOD 28.01.05, 14:24
              wiesz Neo, niby wszystko jest ok w Twoim tekscie, ale z pewnymi rzeczami
              przesadziles:

1. przewaga podazy nad czym? jakos nie zauwazylam, zeby popyt na leki (w tym
              przypadku ilosc kupowanych lekow) byl mniejszy niz podaz (ilosc sprzedawanych
              lekow)

2. o jakiej konkurencji Ty mowisz??? przeziez to, co teraz jest na rynku, to
              oligopol, ktory wreszcie zostal przelamany
          • Gość: polo Re: Zagrożone apteki do NOD IP: *.c156.petrotel.pl 27.01.05, 17:52
            "były pracowniku apteki" jak nie wiesz to nie gadaj i wypisuj głupot , pokaż mi aptekę z 30 % marżą, zapytaj też pracowników tych Euroaptek ile zarabiają i porównaj z polskimi aptekami, a tak przy okazji nie wiem ale chyba pracowałeś/aś w aptece jako sprzątaczka sądząc po błędach ortograficznych to chyba edukację skończyłeś/aś na CKU (zaocznie za kury i bomboniery).
      • Gość: kika Re: Zagrożone apteki IP: 213.155.168.* 01.02.05, 23:01
        BZDURA!!!
        W aptekach marża jest około 20%.
        I nie są to najwyższe marże, bo np. na ubraniach marże są nawet do 300%.
        Więc nie bzdurz Ulo jak nie wiesz.
    • Gość: CÓRKA Re: Zagrożone apteki IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 27.01.05, 09:04
      ULA I NOD MACIE RACIJE MOIA MAMA PRACUJE U PANA L. KTÓRY MA W PŁOCKU
      KILKA APTEK I MÓWI TO SAMO MARŻA WYNOSI 30-40 PROCENT A NA DODATEK WSZYSCY
      PŁOCCY APTEKAŻE WSPÓLNIE USTALAIĄ MINIMALNOM MARŻE POZDRAWIAM APTEKAŻY
      • Gość: polo Re: Zagrożone apteki IP: *.c156.petrotel.pl 27.01.05, 17:55
        Córko kochana co ci przeszkadza Pan L. on miał "łeb" i robi interesy, a jak ty go nie masz to nie zazdrość, weź się lepiej za naukę ortografi APTEKARZ a nie APTEKAŻ
        • Gość: Ktos Re: Zagrożone apteki IP: *.org / *.krakow.pl 01.02.05, 21:42
          Owszek ktoś kto ma kilka czy kilkanasci eaptek czyli tak jak Euroapteki jest w
          stanie wynegocjowac rabaty w hurtowniach i u producentów. Tyle tylko ze daleko
          im do wartosci kilkudziesieciu procent jakie podaje autor poprzedniego postu.
    • Gość: też klient Re: Zagrożone apteki IP: 5.3R2D* / 213.121.209.* 27.01.05, 09:28
      Brawo! Brawo! Brawo!
      Nareszcie robi sie normalnie. Koniec z nieludzkim wyzyskiem ludzi chorych
      poprzez wysokie marże i ceny leków. Niech ta "elita" magisterska się opamięta
      co robi. Litewski przyklad wyraznie daje znać, że można pogodzić własne
      sumienie z zyskiem stosując starę dobra zasadę: " obrót daje zysk"!!
      To jest handel i nalezy znać, i stosować zdrowe reguły markietingowe, a nie
      płakać i grozić (komu??) bankructwem.
      Stawiam hasło: "EURO APTEKA - TWOIM PRZYJACIELEM"
      Miłego, zdrowego (!) dnia.
    • Gość: gość Re: Zagrożone apteki IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.05, 10:25
      W euroaptece nie jest tanio! Jestem klientem małej płockiej apteki i mając
      status stałego klienta mam zawsze niewielki rabacik, a kupując za ok 100 zł
      miesięcznie (jak wiem nie jest to zbyt dużo) i tak płacę ogólnie mniej niż w
      euro - sprawdziłem. A ponadto kupowanie leków to nie kupowanie kilograma
      cukierków, rzetelność farmaceuty nie jest przeliczalna na 3,20zł, pracownicy
      euroapteki bardzo przypominają pracowników Auchana, nie jest dla nich ważne co
      kupujemy, leki lepsze lub gorsze, potrzebne lub nie, ważne by kupować szybko i
      dużo. Moim zdaniem euroapteka to market z lekami i nie powinna w żaden sposób
      używać słowa APTEKA.
      • Gość: Aptekarka Re: Zagrożone apteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 13:08
        Ja poperam Wicie ktory stwierdzil ze taniej mozna kupic w lokalnej Hurtowni w
        Płocku u której mam olbrzymie upusty niz u molochow w Łodzi.Proponuje by kazdy
        idywidualnie negocjowal ceny w Hurtowni w Płocku.Zobaczycie ze i Wam zacznie
        sie to opłacać.Zycie jest brutalne dlatego trzeba zmienic dostawce i marza sie
        zwiekszy.
        • Gość: Plocker Re: Zagrożone apteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 13:54
          A mi się wydaje że to jest sponsorowany artykuł
    • enaka NIECH ZYJE KONKURENCJA!!! 27.01.05, 14:35
      to swietnie, ze powoli konkurencja wchodzi tez i do plocka:-) klienci na pewno
      na tym zyskaja (co widac chociazby w aptece na rogu tumskiej i narutowicza,
      ktora od niedawna zaczela udzielac rabatow)

ja osobiscie nie martwie sie o los aptekarzy, bo jakos do tej pory nie
      zauwazylam, zeby oni martwili sie o moj
    • Gość: NOD Re: Zagrożone apteki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 16:24
      Kochani. Chyba nikt mnie nie zrozumiał. Ja próbowałem powiedzieć, że Euro, to
      sprzedaż wiązana, czyli obniżanie kilku cen, po to aby podwyższyć inne. To
      powoduje przyciągnięcie klienta i pozyskanie jego przychylności, a wtedy
      wpakowanie mu do reklamówki towarów znacznie droższych niż w innych aptekach.
      Samej konkurencji i wolnego rynku nie neguję.
      Poza tym, chcę powiedzieć, że pani inspektor była bardzo oburzona, gdy w
      aptekach pojawiły się reklamy leków za "grosz". Kiedy to samo zrobiła Euro,
      sprawa przycichła. Czy to nie dziwne? Czy nie uważacie, że tu ktoś jest ważny a
      ktoś ważniejszy...?
      • Gość: bylin Re: Zagrożone apteki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 16:44
        A może dowiemy się które wyspy zwiedzali ostatnio właściciele i kierownicy
        aptek? Mówię o wyjazdach sponsorowanych przez firmy i hurtownie farmacetyczne
        (czytaj - chorych klientów). Państwo aptekarstwo próbuje się buntować, bo im
        kolejne wycieczki na Kanary uciekają sprzed nosa. Jeżeli cena leku jest różna o
        około 15-20%, to nikt mi nie powie o stałej marży jaką narzuca hurtownia, bo
        tak tłumaczą się aptekarze. WIWAT KONKURENCJA.
    • Gość: brat techniczki Re: Zagrożone apteki IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.05, 17:55
      A MOŻE JEST TAK ............
      Apteka daje promocję 1 grosz na konkretny lek refundowany na jakiś czas
      reklamując ten fakt. Chorzy chodzą od lekarza do lekarza po recepty by zdobyć na
      zapas jak najwięcej leku bo jest przecież za 1 grosz i wykupują bo jest
      promocja: 20 recept to 20 gr. a nie 3.2 zł * 20= 64 zł ( nieważne że się
      przeterminuje lub nie będzie potrzebne, parę groszy można w razie co stracić to
      nie są duże pieniądze )Apteka sprzedaje dużo firma farmaceutyczna daje
      gratyfikację od sprzedaży co refunduje z nadwyżką stratę tych 3,2 zł . I
      wszystko się kręci.
      Fabryka zwiększa zyski, sprzedając drogi produkt w dużych ilościach.( te
      przysłowiowe 160 zł * 20 = 3200 zł a nie potrzebne 1 – 2 opakowania 160 zł * 2 =
      320 zł ) Produkt promuje się sam bo ludzie go szukają na rynku bo jest „ tani „
      Sprzedawca zarabia na marży- dużym obrocie i wszyscy mają zysk. Biznes idealny
      jak nigdzie na świecie.
      Jedyna recepta na te recepty to ścisła kontrola refundowanych leków, ile dany
      pacjent otrzymał tego refundowanego leku w danym miesiącu przecież łatwo
      policzyć ile potrzeba tabletek na miesiąc plus jakąś niewielką rezerwę. Na co
      komu więcej ?
      Jak ktoś chce mieć w domu więcej to niech płaci 100 % za nadwyżkę. Dlaczego
      inni mają za to płacić że ktoś to potem wyrzuca na śmieci.
      Ja się nie zgadzam by ktoś marnował moje pieniądze.
      Czy ktoś się zastanawia dlaczego nie wprowadzono jakiegoś systemu kontroli
      wydawanych leków refundowanych ( co na zachodzie funkcjonuje bardzo sprawnie )
      na każdego chorego by można przed wypisaniem sprawdzić ile ktoś już wykupił w
      tym miesiącu danego leku i jak wielki jest to biznes ?
      Właściwie to można spytać jak w Rejsie i kto za to płaci Pan płaci Pani płaci
      społeczeństwo płaci. I aż chce się wyjść z kina...............
      Większość aptek nie jest już w rękach farmaceutów ( tak jak pracodawca mojej
      siostry). Teraz każdy może mieć aptekę a to wtedy biznes jak każdy inny liczy
      się zysk i tylko to.
    • Gość: kicia Re: Zagrożone apteki IP: *.c156.petrotel.pl 27.01.05, 21:26
      Najgorzej jest jak ktos sie wypowiada na temat o ktorym nie ma zielonego pojecia- przeciez to jest smieszne mowiac o 20-30% marzy jesli byloby to prawda to zadna z aptek by nie przetrwala!I napewno nie przyczynilaby sie do tego Euroapteka!!a zreszta zawsze jest tak ze cieszy nas to co nie polskie przyczyniajac sie do zguby rodzimych przedsiebiorstw! podobnie bylo z siecia zagranicznych hipermarketow ktore wygryzaja male osiedlowe sklepiki- ile przez to ludzi traci prace czy chcemy by sytuacja sie powtorzyla??? Rozumiem ze klient wybiera zawsze to co tansze ale jak to sie mowi- cos za cos- nie wszystko zloto co sie swieci - owszem Euro proponuje korzystne ceny ale tylko niektorych lekow - reszta , by wyjsc na swoje, jest po cenac wyzszych- pzrzeciez to normalka!!Ja wierze ze ludzie postawia na jakosc i nie opuszcza swych osiedlowych aptek ktore tak im wiernie sluzyly przez tyle lat- Pozdrawiam wszystkich farmaceutow i wlascicieli aptek- zycze im wytrwalosci w walce o swoje a tak miedzy nami to zastanawiam sie gdzie jest Pani z Nadzoru ktora tak zawsze przestrzega zasad- czy aby tym razem czegos nie przeoczyla??? apteki Płockie trzymam za Was kciuki- nie dajcie sie bo na Pomorzu swoje juz wywalczyli wiec i my sie nie dajmy
      • gibki Re: Zagrożone apteki 28.01.05, 07:48
        prezerwatywy durex - apteka ok 9 zl, w rosmanie za ok 7 zl
        nie to nie jest marza 30% nic a nic - od ceny producenta to pewnie tylko jakies
        60% :-)
        • Gość: ktos Re: Zagrożone apteki IP: *.org / *.krakow.pl 01.02.05, 21:48
          Tyel tylko ze apteka na mocy stosownej ustawy musi je kupowac w hurtowni
          farmaceutycznej która narzuca drakonskie marże w porownaniu do innych
          dostawcow. Rossman nie ma takiego obwiazku wiec bierze tam gdzie taniej.
          Dlatego przecietna apteka chcac dorownac mu cena musialaby sprzedawc po cenach
          zakupu bez żadnej marży.
          • Gość: kika Re: Zagrożone apteki IP: 213.155.168.* 01.02.05, 23:08
            kolejna bzdura!
            Na mocy jakiej ustawy? Może przytoczysz? Apteka może kupować również w zwykłych
            hurtowniach. A marże ma jak wyżej pisałam ok. 20%. To jest ŚREDNIA marża. Dużo
            niższa jest na lekach, ale nadrabia się np. kosmetykami, czy prezerwatywami
            właśnie.
    • Gość: kk Re: Zagrożone apteki IP: *.c155.petrotel.pl 02.02.05, 17:22
      ja chcę kupować taniej
      • Gość: DAGMARA Re: Zagrożone apteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 18:03
        TO KUPUJ W EURO APTECE
    • Gość: gosc Re: Zagrożone apteki IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 04.02.05, 09:14
      Nie legalnym jest REKLAMA LEKÓW URZĘDOWYCH zabroniona jest w TV i innych
      środkach przekazu a więc czemu "WOLNO" Euro aptece je reklamować !!!!!!!!!!!
      a odpłatność ryczałtowa nie stanowi ceny maxymalnej jest urzędową odpłatnością
      ustalnoą przez Ministerstwo i nie wolno jej łamać!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka