Gość: xcx IP: *.c155.petrotel.pl 02.02.05, 16:37 co myślicie o budowie nowego, dużego centrum handlowego, takiego jak Galeria Mokotów, Blue City, lub podobnego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konrad_wp Re: Centrum Handlowe w Płocku 02.02.05, 16:46 Tak duże centrum jak GM czy Arkadia na pewno nie powstanie. Nie ma ich w miastach dużo od Płocka większych więc trzeba patrzeć realnie. Na mniejszą galerię też bym nie liczył bo praktycznie zawsze takie inwestycje łączą się z otwarciem sklepów wielkopowierzchniowych na co Prezydent nie wyraża zgody - podobno badanie rynku wykazały że nie ma miejsca na więcej niż jeden hipermarket w Płocku. Trzeba więc nasze miasto uznać za ewenement bo w innych , nawet mniejszych jak np. Zielona Góra , Legnica itp są po dwa , trzy hipermarkety i nikomu to nie przeszkadza. Chciałbym jednak poznać wyniki tych badań (nie zostały do dzisiaj ujawnione) bo - z całym szacunkiem - nie wierzę Prezydentowi na słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kartka Re: Centrum Handlowe w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 17:22 jestes bardzo krotkowzroczny konradzie...zgadzam sie z prezydentem, kolejny supermarket to kolejni bezrobotni, bo nieprawda jest ze supermarkety tworza miejsca pracy. zatrudniaja ludzi na pol etatu i musisz zapieprzac za 350 zl miesiecznie w nienormowanym systemie pracy, co uniemozliwia ci podjecie jakiejkolwiek dodatkowej pracy. nie mowie juz o wyzysku(patrz biedronka). a powstanie nowego hipermarketu oznaczaloby zamykanie kolejnych sklepikow osiedlowych, z ktorych czesto zyja cale rodziny.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KARTKA Re: Centrum Handlowe w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 17:25 jasne, poza tym ja wierze , ze powstanie galeriA PLOCKICH KUPCOW I BEDZIE NA POZIOMIE! PRZESTANMY WRESZCIE ZACHWYCAC SIE OBCYMI, BO JESTESMY DLA NICH TYLKO PAROBKAMI!!UWIERZMY I STWORZMY COS SWOJEGO!! Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Centrum Handlowe w Płocku 02.02.05, 17:34 Ja się nie zachwycam obcymi. Chcę mieć możliwość kupienia w Płocku ubrań w markowym sklepie a nie tylko w TSS-ie , Taygerze itp. już nie mówiąc o tym , że ceny w tych "centrach" są porównywalne a nawet wyższe od tych w centrach handlowych. Czemu więc mam być skazany na tandetne ciuchy lub wyjazdy do innych miast ?? Aha i proszę podaj mi jakieś źródło ile sklepów padło po otwarciu Auchana ?? Może mam kłopoty ze wzrokiem , ale nawet w najbliższej jego okolicy (Panorama Płocka) sklepy spożywcze funkcjonują lub nawet się otwierają (sklep spożywczy na parterze niebieskiego bloku mieszkalnego na Podolszycach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Centrum Handlowe w Płocku - pomysły były IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 17:41 Na centrum - galerię handlową lub coś co ma ją przypominać pomysły były lub są : - kilka lat temu DT Dentrum miało być przerobione na Galerię Centrum - Galeria Płocka na miejscu antypodkowy - z kinem czy bez - nie wiadomo czy pomysł nie umarł - Centrum Handlowo-Usługowo-Rozrywkowe koło Obi - czy coś wiadomo na ten temat - jest to ewenement - wpuszczono hipermarkety na duże osiedle - a nie zadbano o "offset" w postaci galerii i rozrywki! - Galeria Płockich Kupców na Podolszycach - inne ? Bo na dzień dzisiejszy albo powyższe umarły albo nic nie wiadomo ? Aha - a galeria po ruinach Hortexu ? W pomsyłach można wybierać,tylko cicho tu jest. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Centrum Handlowe w Płocku 02.02.05, 17:36 Aha i żeby była jasność - oczywiście nie popieram barbarzyńskich zwyczajów w niektórych super i hipermarketach odnośnie wykorzystywania pracowników. To jest zwykłe przestępstwo i bardzo się cieszę że wykorzystywani pracownicy przełamują zmowę milczenia i domagają się przestrzegania swoich praw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Re: Centrum Handlowe w Płocku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 17:35 Prezydent trochę zmyśla - kiedyś badania - jak chciło wejść Tesco i już istniał Auchan - wykazały że jest miejsce. Jest wiele miast mniejszych od i wielkości Płocka gdzie są 2-3 hipermarkety,a u nas są 2 - bo Kaufland też jest zaliczany do hiper,no i Auchan i Obi i Nomi. Ale znane są też galerie z małym spożywczakiem - typu Albert czy Piotr i Paweł czy czymś innym na przystawkę. Tak więc uwarunkowania nie wykluczają mniejszej galerii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kartka Re: Centrum Handlowe w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 18:00 oczywiscie konradzie, ze nie padna polo markety i pssy. to sa sieci i dzialalnosc auchan tylko zmniejsza ich obroty ale nie niszczy ich. mowie o osiedlowych sklepikach, ktorych wlascicielami sa zwykli przedsiebiorcy.. te padają..jak nie jestes za wyzyskiem to dlaczego propagujesz powstawanie sklepow w ktorych taki wyzysk panuje..? prezydent nie neguje powstawania sklepow z odzieza firmowa( reserved powstal za jego kadencji.), tylko wprowadzenie kolejnego hipermarketu.. i tu jak najbardziej sie z nim zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Centrum Handlowe w Płocku 02.02.05, 18:25 Nie potrafię zaprzeczyć bo nie dysponuję odpowiednimi danymi - jednak nie sądzę żeby hipermarkety powodowały masową plajtę osiedlowych sklepików. Podam Ci przykład mojej osoby - na moim osiedlu mam kilka sklepików które można nazwać "rodzinnymi" natomiast jakieś pół kilometra dalej mam spore centrum handlowe z hipermarketem - i owszem średnio raz na tydzień robię tam tzw. duże zakupy bo tak mi jest po prostu wygodniej - za jednym zamachem kupić część potrzebnych mi rzeczy na cały tydzień. Nie znaczy to ,że do tych małych sklepików nie zaglądam - wręcz przeciwnie zaglądam do nich codziennie - kupując codzienną prasę , pieczywo i inne artykuły które spożywam tego samego dnia :-) Przez kilka ładnych lat nie zauważyłem żeby któryś z tych sklepików splajtował , wręcz przeciwnie w nowo wybudowanych blokach powstały trzy dodatkowe i chyba nie narzekają. Podsumowując uważam po prostu że nie można wszystkiego widzieć tylko w czarnych lub białych barwach - jeśli powstanie hipermarket to padną sklepikarze. Paść mogą - owszem , takie są prawa rynku , ale nie muszą. Zawsze będzie zapotrzebowanie na osiedlowy sklepik z przysłowiowymi "ciepłymi bułeczkami" bo ten zazwyczaj jest blisko domu. Natomiast nie rozumiem czemu stawiasz znak równości między hipermarketem a sklepem wyzyskującym pracowników. Mam nadzieję że ostatnie wydarzenia spowodują masowe kontrole i praca w hipermarkecie będzie wyglądać tak jak wyglądać powinna. Co do tzw. "markowych" sklepów ktoś powyżej powstawił tezę że sieci handlowe ich nie otwierają bo nie chcą. Myślę że to duże uproszczenie. Sklep firmowy musi być przede wszystkich w dobrym punkcie - czyli w centrum miasta lub w centrum handlowym. Przyjrzyjmy się tej pierwszej sytuacji - ile mamy takich lokalizacji w Płocku - Tumska ? Zgoda , ale jest prawie w całości "zajęta". Trzeba też dodać że lokal atrakcyjny dla inwestora musi spełniać pewne wymagania - odpowiednia powierzchnia , zaplecze sanitarne itp. nie mówiąc już o kwestiach własnościowych (dzierżawa - najlepiej wieloletnia). Wszystko to sprawia że inwestorom "wygodniej" jest otwierać swoje sklepy w centrach handlowych - mają zapewnioną klientelę , mają dostępne pawilony handlowe z odpowiednim zapleczem , podpisują wieloletnie umowy i pozostaje im tylko zarabiać kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kartka DO KONRADA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 09:01 posluchaj jestem jak najbardziej za sklepami z firmowa odzieza .uwazam jednak ze do tego nie potrzebny jest kolejny hipermarket. nalezy wyegzekwopwac offset od auchan i obi.szkoda tylko ze obecnie rzadzaca ekipa dostaje baty za niepodpisanie przez ich poprzednikow odpowiedniej umowy w tej sprawie.nie chce kolejnego hipermarketu poto zeby miec nadzieje,, ze jacys dwaj lub trzej laskawcy z zachodu otworza tam swoje firmowe sklepy...poza tym konradzie rozmawiamy tu o galerii, a nie o hipermarketach, trzymaj sie tematu. p.s. na grodzkiej sa 2 duze,ladne lokale do wynajecia. jestem pewna ze tak jak reserved sklep z firmowymi ciucham tluklby tam niezla kase. gdzie ci inwestorzy? Odpowiedz Link Zgłoś
enaka Re: Centrum Handlowe w Płocku 03.02.05, 09:43 moja mama pracuje wlasnie w takim osiedlowym sklepie, za takie same pieniadze jak w auchan czy biedronce (700zl) pracuje wiecej niz w takich sklepach, poniewaz wykonuje prace zarowno fizyczna jak i umyslowa (razem z kolezanka tak naprawde zarzadzaja sklepem wlascicielki, ktora jest zbyt leniwa, zeby robila to sama) wiec nie pieprz, ze mam sie litowac nad biednymi wlascicielami osiedlowych sklepikow, ktore sa darem nieba, a pracownikow traktuja jak rodzine wcale tak nie jest, a skoro Ty tak bardzo atakujesz hipermarkety, chociaz swoje informacje czerpiesz tylko z gazet czy tv (wnioskuje to po Twoich wypowiedziach), to mozna powiedziec, ze jestes tylko kolejnym wlascicielem takiego nedznego sklepiku, ktory jest nieudacznikiem, ktory sam nie potrafi sprostac konkurencji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kartka Re: Centrum Handlowe w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 18:04 najwiekszym bledem jest to ze poprzedni rzad, ktory wpuscil do plocka auchan i obi nie zobowiazal ich do postawienia centrum rozrywki i galerii po roku dzialanosci!!!!ale ta umowe podpisywal hetkowski i jego druzyna! a z drugiej strony macie prawdziwe oblicze fim typu auchan: postawic hipermarket i sciagac z ludzi kase, tylko to nas interesuje!!!reszte mamy gdzies! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joasia Re: Centrum Handlowe w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 18:09 uwazam ze w naszym miescie znajdzie sie wystarczajaca ilosc dobrych sklepow, z ktorych moznaby stworzyc galerie..a poza tym konradzie myslisz ze dlaczego nie powstaja firmowe sklepy? bo nie chca tu przyjsc!!jak by chcieli to by znalezli sposob na otwarcie swoich sklepow!(tak jak np. reserved)! nie wiem jak ty ale nie mam zamiaru nikogo blagac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin Kartko - i tu pies pogrzebany... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 18:18 Poprzedni zarząd podpisał umowe korzystną dla swych kolesi z linii partyjnej - wszyscy oni zarobili na wejściu hiperów - a offset? Dadzą nam na przeczekanie,ludzie zapomną. Nie zapominajmy - Carrefour Bemowo W-wa,Wola Park Auchan - tam są cantra rozrywki przy marketach. Dlaczego u nas nie postawiono warunku - że ma to być zespolone - tylko niuansiki umów i aneksów z których wynika nic. Ciekawe czy ktoś rozliczy i będzie monitorował sprawę dalszych losów tego "offsetu" - zresztą takie były wymogi przetargu - a za budowę biorą się jak pies do jeża. Odpowiedz Link Zgłoś
enaka Re: Centrum Handlowe w Płocku 03.02.05, 09:44 a Ciebie co innego interesuje?? przyganial kociol garnkowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin A może coś takiego - EMKA Koszalin ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 18:27 W Koszalinie potrafili sobie stworzyć galerię na miarę własnych możliwości : www.galeria.emka.pl Bez niczyjej łaski, Jest całkiem ładna,podobnie by mogła wyglądać płocka galeria,ale czy komuś coś się chce zrobić ku temu w tym mieście ? I wcale nie musi być w niej żadnego hiperu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kartka plocka galeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 18:32 mam nadzieje na ta galerie plockich kupcow, tylko ze narazie na ten temat cicho.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TAPICER Re: A może coś takiego - EMKA Koszalin ? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.02.05, 22:46 WIDZĘ ŻE JEDEN INTERNAŁTA JEST MONDŻEJSZY OD DRUGIEGO A MOŻE INTERNAŁCI WYRĘCZĄ KUPCÓW PŁOCKICH I SAMI COŚ ZBUDUIĄ PRZECIESZ MAIĄ TAKIE ZNAKOMITE POMYSŁY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin 2 Re: Centrum Handlowe w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 00:07 Tapicerze to może sam zbuduj galerię a ja u ciebie wynajmę lokal. Chodzi mi o same powierzchnie handlowe gdzie mogłyby powstać butiki na miarę Wawy, a nie wieśniacki Reserved gdzie ubiera się 3/4 Płocka jak w hurtowni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelniczka Re: Centrum Handlowe w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 10:12 popieram powinno cos powstać tylko nie następny Tajger gdzie jest mnóstwo stoisk a na wszystkich to samo. Chcąc kupić coś orginalnego lub na konkretna okazję to niestety nie ma szans. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj enako... Re: Centrum Handlowe w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 10:20 enaka, to moze zaproponuj swojej mamie posade w biedronce? slyszalam,ze nieżle jest...nie jestem wlascicielka sklepiku i pod tym wzgladem dla mnie moze powstac jeszcze 5 hipermarketow. tylko czy wtedy twoja mama wogole bedzie miala prace? czy moze bedzie zapieprzac za 350zl?czy wtedy bezrobocie nie wzrosnie w tym miescie do 25 %? trzeba na miejscu pracownikow ktorzy traktowani sa jak twoja mama sie bronic.sa zwiazki zawodowe. nie mow mi o nieudacznictwie!!kazdy ma taka prace i taki szacunek jaki sobie wywalczy.! Odpowiedz Link Zgłoś
enaka Re: Centrum Handlowe w Płocku 03.02.05, 11:06 udowodnij, ze przez powstanie biedronki rosnie bezrobocie, a dzieki malym sklepikom spada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mini Re: Centrum Handlowe w Płocku IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 11:42 Dlaczego zaraz zbudowanie galerii handlowej ma się wiązać z powstaniem w niej hipermarketu, takie sklepy oczywiście powinny mieć swoje miejsca na peryferiach miast (typowe blaszaki) Jeżeli już jakaś sieć chce wybudowac galerie lub wyłożyc pieniądze na remont starego obiektu w zamian za ulokowanie w nim swojej placówki np. w centrum miasta, to może w nim otworzyć swój minihipermarket, czyli obiekt 2000 - 3000m. wtedy jest jakiś kompromis, takie obiekty istnieją w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kartka Re: Centrum Handlowe w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 12:15 i DOKLADNIE O TYM PISZę! chcę firmowych sklepow ale nie nowego hipermarketu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj enako Re: Centrum Handlowe w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 12:23 nie bede pisac o warunkach w jakich pracuja pracownicy biedronki, bo kazdy srednio oczytany czlowiek w tym kraju je zna.ty nie ? oj.. 3/4 sklepikow osiedlowych to jednak rodzinne interesy i ludzie maja z nich wiecej(moga np. zapewnic rodzinie sredni standard zyciowy), pracuja dla siebie. i wole 50 zarabiajach w swoim sklepiku niz 75 harujacych ponad sily za najnizsza krajowa bez wyplacania nadgodzin w biedronce itp. Odpowiedz Link Zgłoś
enaka Re: Centrum Handlowe w Płocku 03.02.05, 12:30 no wlasnie, Ty swoje informacje czerpiesz z mediow, ja z ulicy obok nie znam skali problemu wyzysku pracownikow w malych sklepach, ale moge Ci powiedziec, ze znam dwoch zupelnie nie zwiazanych ze soba wlascicieli takich sklepow (jednym z nich jest moj wuj) i wiem, co sie dzieje wlasnie w takich sklepach i co masz na mysli piszac "wole"? mozesz sobie robic zakupy gdzie chcesz (prawie, bo niestety nasz magistrat nie pozwala, by w plocku istaniala wieksza ilosc hipermarketow niz jeden, czyli tym samym lamie prawo do konkurencji) ja nie przecze, ze w wielkich sieciach pracownicy sa traktowani w barbarzyncki sposob jedyne, co chce napisac, to to, ze to samo dzieje sie w malych sklepach, wiec pisanie o wyzszosci malych sklepikow nad wyzszymi w kategorii wyzysku pracownikow nie ma uzasadnienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj enako Re: Centrum Handlowe w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 17:25 wyzysk w malych sklepach jest na duzo mniejsza skale, bo jak pisalam 3/4 tych sklepow to interesy rodzinne. i wyobraz sobie ze nie czerpie wiedzy tylko z mediow. jestem rowniez dobrym obserwatorem tego srodowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mini Re: Centrum Handlowe w Płocku IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 17:48 Duże sieci handlowe istnieja i beda istnieć, małe też. Wystarczy jedno z drugim pogodzić i bedzie ok! Jeszcze kilkadzieścia lat temu wchodząć do supersamu, megasamu co widzieliśmy "ocet i musztarde na pustych półkach" O czym mażyliśmy w tamtych czasach "o dobrze zaopatrzonych sklepach"! A teraz to mamy i jeszcze sie temu przeciwstawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś
enaka Re: Centrum Handlowe w Płocku 04.02.05, 11:36 to powiedz mi skad czerpiesz swoja wiedze, skad wiesz, ze tych sklepikow jest dokladnie 3/4? rozumiem, ze zajmujesz sie tym zawodowo, skoro jestes takim dobrym obserwatorem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj enako Re: Centrum Handlowe w Płocku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 17:40 poza tym mysle ze jestem bardziej obiektywna niz ty(patrzysz na sytuacje pezez pryzmat swojej mamy). ja mam na osiedlu 2 sklepiki, w jednym dziewczyny sa zadowolone , znam wlascicielke tego sklepu i nie wyglada ona na ciemiezce, a w drugim za lada stoi sama wlascicielka lub jej maz..i dla mnie to jest odpowiednik sytuacji pracownikow w malych sklepikach....owszem zdarzaja sie przypadki naduzyc wobec pracownikach rowniez w malych sklepikach ale nie na taka skale jak w hipermarketach... Odpowiedz Link Zgłoś
enaka Re: Centrum Handlowe w Płocku 04.02.05, 11:41 hmmm dopiero co pisalas/pisales (szkoda, z nie potrafisz sie podpisac chodby nickiem), ze jestes dobrym oserwatorem tego srodowiska, a teraz okazuje sie, ze tak naprawde to bylas/byles w dwoch sklepikach, w ktorych akurat sytuacja jest w porzadku ja moge Ci powiedziec o co najmniej 4, w ktorych taka sytuacja wystepuje >owszem zdarzaja sie > przypadki naduzyc wobec pracownikach rowniez w malych sklepikach ale nie na > taka skale jak w hipermarketach... ciesze, ze jednak potrafisz przyznac mi racje, ze problem istnieje:-) a co do skali problemu, to ani ja, ani Ty nie mozemy miec pojecia, poniewaz pracownicy (zarowno malych, jak i duzych sklepow) za bardzo boja sie stracic prace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik ___Coś dla galeriowiczów - patrz dzisiejsza GW____ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 20:43 Wasza dyskusja musiała wywołać wilka z lasu... Rynex Sp. z o.o. [...] ogłasza konkurs otwarty na koncepcję architektoniczno-urbanistyczną zagospodarowania placu Nowy Rynek w Płocku położonego pomiędzy ulicami Al. Jachowicza,Nowy Rynek, Królewiecka oraz wybór inwestora,któremu zamawiający powierzy minn. realizację inwestycji polegającej na budowie obiektu handlowo - usługowego typu "Galeria Handlowa", jej finansowaniu,zarządzaniu oraz eksploatacji. [...] Itp,itd... Szczegółowe zasady można pobrać .... itp 1 Maja 7a pokój 207... Oferty można składać do 4 marca 2005 do 14.00 Zamawiający zastrzega sobie prawo do niedokonania wyboru bez podania przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj enako do enaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 17:34 niegdy nie twierdzilam ze problemu nie ma. i napisalam OKOLO 3/4 sklepikow.czytaj, czytaj.! Odpowiedz Link Zgłoś