Dodaj do ulubionych

Róg Jachowicza / NR

19.04.05, 23:03
Czytaliście ? Co też nasz ulubiony Prezydent znowu kombinuje ? Po co mu ten
teren ? Oczywiście chciałbym aby ten teren został jakoś porządnie
zagospodarowany (co ciekawe szkic z artykułu różni się dość znacznie od
wizualizacji ze strony PI). Aha i troszkę zirytowała mnie wypowiedź v-ce PSMu.
Co to znaczy że to łakomy kąsek dla inwestorów ? To gdzie oni byli przez kilka
ostatnich lat ?
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: Róg Jachowicza / NR 19.04.05, 23:33
      Przepisuję co napisałem w komentarzu do artykułu:

Może ja mam zły gust jednak styl Kicińskiego to dla mnie monumentalny
      sześcian dobijający pod socrealizm. Argument, że budynek musi pasować do
      otoczenia jest jak dla mnie zupełnie nie trafiony, ponieważ z takim
      podejściem nigdy w centrum nie powstanie żaden nowoczesny biurowiec
      bo "kompletnie do siebie nie pasują". W ten sposób nie wyjdziemy już z
      zamkniętego kręgu surowej betonowej architektury, która będzie królować w
      centrum na wieki.
      Podobają mi się za to krytykowane "okrągłe lub półokrągłe, wysokie bryły
      pokryte szkłem i aluminium" np. projektu Andrzeja Fabierkiewicza. Jeśli ktoś
      nie widział tej koncepcji podaję adres z wizualizacją (kiepskiej jakości ale
      można jednak coś zobaczyć):
      inwestycje.e-plock.pl/content/images/biurowiecnowyrynek01b.jpg

A jeśli chodzi o różnice w tych wizualizacjach to ten z GW był zwycięski, a na
      stronie jest wyróżniony. Ten z artykułu od początku mi się nie podobał i jestem
      jego zdecydowanym przeciwnikiem. Chociaż pewnie pasowałby do antypodkowy i
      Cinema City na Nowym Rynku :) Jednak nie o takiej architekturze i przyszłości
      centrum Płocka marzę.
    • radeqrdemenes Re: Róg Jachowicza / NR 21.04.05, 10:07
      Podoba mi się fakt że znowu zainteresowano się tym terenem,
      niestety nic z tego nie wyjdzie pan v-ce prezes spółdzielni
      wysłał sygnał z kim trzeba się "dogadać".........
      • stuntman Re: Róg Jachowicza / NR 21.04.05, 12:05
        A który z projektów uważasz za lepszy: ten z artykułu w GW, czy ten na SPI?
        • konrad_wp Re: Róg Jachowicza / NR 21.04.05, 17:50
          Co prawda trudno wyrobić sobie opinię na podstawie jednego malutkiego
          ,czarno-białego obrazka(mówię tu o projekcie z GW) , ale jeśli chodzi o samą
          bryłę budynku to bardziej podoba mi się ta z SPI. Oba budynki
          natomiaststworzyłyby w moim odczuciu kawałek prawdziwego miasta w tej okolicy.
          Opowiadam się za projektem ze strony - ładniejsza bryła , prawdopodobnie
          elewacja z piaskowca a wyżej szkło (pod warunkiem , że nie zielone ;-)
          • stuntman Re: Róg Jachowicza / NR 21.04.05, 18:21
            Odnalazłem bardzo archiwalny numer "Sygnałów" (chyba '98 rocznik) i przytaczam
            cytat z artykułu na temat budynku A. Fabierkiewicza:

"Wzrok przyciąga natomiast wyróżniony projekt warszawskiego architekta Andrzeja
            Fabierkiewicza. Komputerowa, barwna wizualizacja przedstawia nowoczesny budynek
            ze szklaną ciemnoniebieską ścianą kurtynową i chromowanymi wykończeniami,
            znacznie wyróżniający się od otoczenia. Takie było zresztą zamierzenie autorów.
            Gmach składa się z dwóch przenikających się elementów. Jeden nawiązuje do
            pierzei Nowego Rynku i wyznacza narożnik, drugi - o dość agresywnej bryle -
            dominuje nad budynkami w Alejach Jachowicza. Podobnie jak w przypadku
            zwycięskiej pracy, projektant przeznaczył wyższe piętra na biura, parter - na
            handel i usługi, zaś fragment przylegający do Nowego Rynku - na mieszkania lub
            pensjonat. Na dachu, w kolistym zwieńczeniu, umieścił kawiarnię z tarasem
            widokowym. Głównym mankamentem koncepcji Fabierkiewicza jest brak rozwiązania
            dla kondygnacji podziemia."

To chyba wyjaśnia wiele wątpliwości i można z czystym sumieniem uznać, że
            budynek byłby funkcjonalny i atrakcyjny wizualnie. Problem jakim jest brak
            zagospodarowania podziemii chyba jest do poprawienia lub uzupełnienia?

P.S. Na wizualizacji w Wyborczej chyba tego nie widać, ale elewacja na
            tamtejszym projekcie wygląda, jakby była zrobiona z... pustaka (ułożonego
            ceglasto na zakładkę). No jak nic kilkadziesiąt lat do tyłu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka