Dodaj do ulubionych

Kiepska passa?

30.05.05, 20:09
Tak brzmi tytuł komentarza w jednym z płockich tygodników - władze mają
ewidentny brak szczęścia - zamiana działek z PERN ; lub potencjalni rozmówcy
wychodzą z negocjacji niezadowoleni - np działki pod halę sportową,brak
prozumienia z Astigmaticem,fiasko rozmów z rzemieślnikami w Nowym Rynku (brak
Multikina),wciąż stoi w miejscu budowa centrum rozrywki na Podolszycach.

Do końca z tą kiepską passą chyba nie należy się zgadzać,oprócz negatywów
istnieją pozytywy - jednak tego roku nie można uznać za udany pod względem
inwestycji - następny będzie lepszy - wtedy będą oddane do użytku obiekty
które się budują lub zaczną się budować (np przy Tumskiej)...
Ale i tak to wszystko poniżej możliwości i aspiracji miasta.
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: Kiepska passa? 30.05.05, 23:27
      Mam nadzieję, że zła passa skończy się za niecałe półtora roku, po wyborach
      samorządowych :) Bardzo na to liczę i jestem dobrej myśli, że jednak karta w
      końcu się odwróci i wrócimy na scieżkę szybkiego rozwoju obserwowanego na
      początku obecnego dziesięciolecia i pod koniec poprzedniego.
      • konrad_wp Re: Kiepska passa? 30.05.05, 23:28
        Nawet w przypadku objęcia steru przez właściwie osoby sporo czasu zajmie
        odzyskiwanie zaufania inwestorów.
        • stuntman Re: Kiepska passa? 30.05.05, 23:42
          Z pewnością tak, jednak warto czekać kiedy widać dobre intencje i ciekawe
          pomysły ze strony rządzących. W obecnej kadencji te intencje zostały przekazane
          w momencie okazania wrogości hipermarketom oraz podczas sprawy Jagiellonki,
          potem było już z górki.
          Jeśli zmieni się nastawienie włodarzy i zaczną oni aktywnie przyciągać
          inwestorów, a nie tylko sprawiać wrażenie że tak robią, można będzie po pewnym
          czasie oczekiwać efektów. Ja już po wyborze obecnego prezydenta stwierdziłem,
          że to będą 4 lata stracone dla Płocka i jak widać nie pomyliłem się. Dlatego
          uważam, że pewne tendencje można przewidzieć już po pierwszym prezydenckim
          przemówieniu.
          • konrad_wp Re: Kiepska passa? 31.05.05, 00:09
            Hipermarkety to naprawdę pryszcz na tyłku. Prędzej czy później Milewski spadnie
            ze stołka i wepcha się tu Tesco i na pewno ktoś jeszcze (kwestia czasu). Mnie
            martwi bałagan który robi się (albo niektórzy próbują robić) wokół Parku bo
            jeśli rozniesie się smród to zapomnijmy o miejscach pracy (bo to powinien być
            priorytet a nie hipery i multipleksy)
            • stuntman Re: Kiepska passa? 31.05.05, 08:27
              Dokładnie - Park to priorytet, a już widać że coś jest z nim nie tak. Co do
              hiperów to chodziło mi o pierwsze wrażenie po objęciu prezydentury przez
              Milewskiego - nie powinno być tak radykalnych stwierdzeń. W tej kadencji nie
              zaobserwowaliśmy żadnego polepszenia na linii Płock-Inwestorzy, można
              powiedzieć, że stało się wręcz przeciwnie. I to powinna być pierwsza rzecz,
              którą należy się zająć w kolejnej kadencji.
              P.S. Ile to miało być miejsc pracy? W ciągu trzech lat kilkaset na Sobótce,
              kilka tysięcy w Parku? :)
              • konrad_wp Re: Kiepska passa? 31.05.05, 08:43
                Hipery zostały tylko odsunięte w czasie. Trzeba pamiętać, że Milewski to
                jedorazowy prezydent - nikt go już nie wybierze ponownie i w październiku 2006
                zwolni miejsce w Ratuszu. Hipermarkety to zbyt łakomy kąsek dla inwestorów, zbyt
                dużo kasy można na nich zarobić i to że powstaną kolejne nie ulega żadnej
                wątpliwości. Problem polega na tym, żeby z inwestorami negocjować - w niektórych
                miastach firmy budujące hipermarkety remontują drogi w okolicy itp. A z tym
                Parkiem też nie wiadomo jak jest do końca. GW roztaczała czarne wizje, ale w TKM
                nie było to już tak czarno przedstawione - no bo czego mogliśmy się spodziewać
                po 200 ha ugorów? Wiadomo, że póki nie będzie infrastruktury to pies z kulawą
                nogą w Parku nie zainwestuje. Mnie zastanawia - i co tu dużo mówić - martwi -
                fakt, że Gazeta na swoich łamach coraz bardziej angażuje się w polityczne spory.
                Pamiętajmy, że wybory się zbliżają....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka